Ποιοι φοιτητές θα λάβουν 4 χιλιάδες ευρώ / ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Ποιοι φοιτητές θα λάβουν 4 χιλιάδες ευρώ / ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Φοιτητικά Επιδόματα: Μια πάρα πολύ σημαντική οικονομική ενίσχυση ο χρηματικό βοήθημα θα λάβουν φέτος οι φοιτητές που σπουδάζουν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 3.400 ευρώ. Ταυτόχρονα μέσα στο επόμενο διάστημα οι φοιτητές θα λάβουν και το ποσό των 600 ευρώ ως επίδομα σίτισης για κάθε χρόνο σπουδών. Το «Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕ.),για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23» έχει εγκριθεί.

Για να λαμβάνετε ενημερώσεις για τα φοιτητικά επιδόματα που δικαιούνται οι φοιτητές των Πανεπιστημίων και ΙΕΚ της χώρας, πατήστε εδώ.


Το πρόγραμμα αφορά στη χορήγηση ποσού οικονομικής ενίσχυσης σε σπουδαστές και σπουδάστριες των ΑΕΝ, με στόχο την υποστήριξή τους ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών τους στις Ακαδημίες Ασπροπύργου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Καλύμνου, Κρήτης, Κύμης, Οινουσσών, Σύρου, Χίου, Ύδρας και Μακεδονίας. Ειδικότερα, το ύψος του ποσού οικονομικής ενίσχυσης των σπουδαστών των Α.Ε.Ν. ορίζεται στα 3.400€ ανά σπουδαστή ή σπουδάστρια, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης χορηγείται για τόσα έτη όσα και τα έτη σπουδών της Ακαδημίας, μη εξαιρουμένων των εξαμήνων πρακτικής άσκησης επί πλοίου, είναι ποσό αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα. 

Η συνολική δαπάνη ύψους 11.560.000,00 ευρώ, θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό Κοινωνική Συνοχή» (ΠΠ2021-2027), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση Δια Βίου Μάθηση. Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή. Οι σπουδαστές που αιτούνται χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης, υποβάλλουν αίτηση με τα απαιτούμενα παραστατικά-δικαιολογητικά στην ΑΕΝ φοίτησής τους. 

Οι προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης είναι οι εξής: Ο σπουδαστής να φοιτά σε ΑΕΝ, το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Να αποδεικνύεται η φοίτησή του με πιστοποιητικό της οικείας Ακαδημίας (πιστοποιητικό καλής επίδοσης), στο οποίο βεβαιώνεται ότι είχε επιτυχία στις εξετάσεις τουλάχιστον στα μισά (50%) του συνολικού αριθμού των μαθημάτων, που προβλέπονται στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του ακαδημαϊκού έτους στο οποίο αφορά η οικονομική ενίσχυση ή των αντίστοιχων δύο εξαμήνων. Για την επιτυχία στα μαθήματα λαμβάνονται υπόψη οι εξεταστικές περίοδοι Φεβρουαρίου, Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023. Σε περίπτωση που κατά την διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους προβλέπεται η εκτέλεση Α’ ή Β’ εξαμήνου πρακτικής άσκησης επί πλοίου, λαμβάνεται υπόψη η επιτυχής εξέταση τουλάχιστον στα μισά (50%) του συνολικού αριθμού των μαθημάτων μόνο του διδακτικού εξαμήνου.

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους (2021), δεν υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του ενός. Δεν παρέχεται η οικονομική ενίσχυση, αν ο σπουδαστής έχει ατομικό ετήσιο φορολογούμενο εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο, άνω των 18.000 ευρώ. Στην περίπτωση που ο σπουδαστής είναι και υπόχρεος για υποβολή αυτοτελούς φορολογικής δήλωσης, προστίθεται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και το ατομικό του εισόδημα και το άθροισμα αυτών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το προαναφερόμενο ποσό των 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του ενός.

Επίδομα σίτισης 

Το επίδομα σίτισης ορίζεται στα 600 ευρώ για τους σπουδαστές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) ΗΠΕΙΡΟΥ - ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ - ΚΡΗΤΗΣ - ΚΥΜΗΣ - ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ - ΣΥΡΟΥ - ΧΙΟΥ - ΥΔΡΑΣ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΚΑΛΥΜΝΟΥ. Οι δικαιούχοι σπουδαστές/τριες του επιδόματος σίτισης υποβάλλουν σχετική αίτηση - υπεύθυνη δήλωση. Η καταβολή του επιδόματος στους δικαιούχους σπουδαστές/τριες θα πραγματοποιηθεί από τον αρμόδιο Διαχειριστή Παγίας Προκαταβολής της οικείας Σχολής, αφού προηγουμένως ελεγχθούν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Διαδικασία λήψης του φοιτητικού επιδόματος των 3.400 ευρώ σε κάθε φοιτητή ΑΕΝ

Ενημέρωση για το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης 3.400€ των σπουδαστών - Οι σημαντικές ημερομηνίες

Εγκρίθηκε στις 15.11.2023, από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη, η 1η τροποποίηση του Οδηγού Υλοποίησης και Εφαρμογής Φυσικού Αντικειμένου και Διαχείρισης Οικονομικού Αντικειμένου της Πράξης «Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης σπουδαστών/τριών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5123938, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (ΑΔΑ: ΨΣΞΦ4653ΠΩ-Ω0Ι).

Ειδικότερα:

i. Στην Ενότητα 1.3 «Μεθοδολογία υλοποίησης της Πράξης»/ παραγράφος 1/ υποπερίπτωση (γ)/ η ΣΗΜΕΙΩΣΗ Δ: διαμορφώνεται ως εξής: «Στην περίπτωση που ο/η σπουδαστής/τρια είναι εξαρτώμενο τέκνο και υπόχρεος για υποβολή αυτοτελούς (ατομικής) φορολογικής δήλωσης, προστίθεται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και το ατομικό του εισόδημα και το άθροισμα αυτών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το προαναφερόμενο ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του ενός. Στην περίπτωση που ο/η σπουδαστής/τρια δεν είναι εξαρτώμενο τέκνο και είναι υπόχρεος για υποβολή αυτοτελούς (ατομικής) φορολογικής δήλωσης, λαμβάνεται υπόψη μόνο το ατομικό του εισόδημα το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των δεκαοκτώ χιλιάδων (18.000) ευρώ».

Μείνετε συντονισμένοι για όλα τα νέα που αφορούν τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού πατώντας ΕΔΩ

ii. Στην παράγραφο 2.1 "Αντικείμενο", η δεύτερη επισήμανση διαμορφώνεται ως εξής: «Η οικονομική ενίσχυση στους δικαιούχους σπουδαστές/τριες ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 δύναται να καταβάλλεται έως τις 28/06/2024 κατόπιν υποβολής αίτησης και κατάθεσης των προβλεπόμενων δικαιολογητικών πληρωμής από τους σπουδαστές, στην αντίστοιχη Α.Ε.Ν. όπου φοιτά καθένας από αυτούς, εντός της τασσόμενης προθεσμίας (29/03/2024) και προώθησης αυτών στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών του ΥΝΑΝΠ. Στη συνέχεια υποβάλλονται στη ΓΔΟΥ του ΥΝΑΝΠ πίνακας ανάλυσης της οικονομικής ενίσχυσης, με τα στοιχεία των ωφελούμενων σπουδαστών, το συνολικό ποσό της δαπάνης, καθώς και το καθαρό πληρωτέο ποσό σε κάθε δικαιούχο, μαζί με την κατάσταση των αναγκαίων δικαιολογητικών που τηρούνται από τη Δ.ΕΚ.Ν.».

iii. Στην παράγραφο 2.6 "Διαδικασία καταβολής οικονομικής ενίσχυσης"/ ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, η παράγραφος 2 διαμορφώνεται ως εξής: «Οι δικαιούχοι σπουδαστές/τριες της οικονομικής ενίσχυσης υποβάλλουν σχετική αίτηση - υπεύθυνη δήλωση, όπως αναφέρεται στο Υπόδειγμα 1, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής. Οι αιτήσεις των δικαιούχων σπουδαστών/τριών για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, θα υποβάλλονται έως τις 29/03/2024. Αιτήσεις που θα κατατεθούν μετά την καταληκτική αυτή ημερομηνία, δεν θα γίνονται δεκτές. Οι αιτήσεις των δικαιούχων σπουδαστών υποβάλλονται, μαζί με τα δικαιολογητικά της ΕΝΟΤΗΤΑΣ Β, στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, στην οποία είναι εγγεγραμμένος ο/η σπουδαστής/τρια. Αιτήσεις των οποίων τα δικαιολογητικά δεν είναι πλήρη, δεν θα γίνονται δεκτές. Αιτήσεις των οποίων τα δικαιολογητικά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις (βλ. παρ. 1.3 του παρόντος), θα απορρίπτονται. Συμπληρωματικά δικαιολογητικά δεν γίνονται δεκτά για οποιοδήποτε λόγο.

iv. Στην παράγραφο 2.6 "Διαδικασία καταβολής οικονομικής ενίσχυσης"/ ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, η παράγραφος 4 διαμορφώνεται ως εξής: «Αφού πραγματοποιηθεί ο αρχικός έλεγχος πληρότητας και κανονικότητας των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών, από τα ορισμένα με Ημερήσια Διαταγή (Η.Δ.) στελέχη της Α.Ε.Ν., οι Α.Ε.Ν. υποβάλλουν στη γραμματεία της Δ.ΕΚ.Ν. έως τις 30/04/2024 τα ακόλουθα:

α. Αιτήσεις σπουδαστών, ως το Υπόδειγμα 1, με τα συνημμένα δικαιολογητικά (όπως και το Υπόδειγμα 6).

β. Κατάσταση δικαιούχων σπουδαστών/τριών οικονομικής ενίσχυσης [Σύστημα Λογιστικών Φύλλων (EXCEL)], ως το Υπόδειγμα 2, στο οποίο βεβαιώνεται από την Α.Ε.Ν. ότι ο/η σπουδαστής/τρια έχει υποβάλει επίσης και τα απογραφικά δελτία εισόδου-εξόδου (Έντυπα Ι και ΙΙ).

γ. Πιστοποιητικό της Α.Ε.Ν., ως το Υπόδειγμα 3. Τα ως άνω δικαιολογητικά υποβάλλονται πρωτότυπα στη Δ.ΕΚ.Ν., ενώ το «β. Κατάσταση δικαιούχων σπουδαστών/τριών» υποβάλλεται και ηλεκτρονικά σε επεξεργάσιμη μορφή (excel) στη Δ.ΕΚ.Ν. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

«Οδηγός Υλοποίησης και Εφαρμογής Φυσικού Αντικειμένου και Διαχείρισης Οικονομικού Αντικειμένου της Πράξης «Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης σπουδαστών/τριών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.)» για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5123938 στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr