Συνέντευξη Πιερρακάκη: Πώς θα ιδρυθούν μη Κρατικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα

Πιερρακάκης: Πώς θα ιδρυθούν μη Κρατικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα

Συνέντευξη του υπουργού Παιδείας στην ψηφιακή εφημερίδα «Political»

Συνέντευξη στην ψηφιακή εφημερίδα «Political» και τον Σωτήρη Πίκουλα έδωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Τι ρωτήθηκε και τι απάντησε για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ως παραρτήματα ιδρυμάτων του εξωτερικού.


Political: Όλοι περιμένουν τη νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει το δικαίωμα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού να μπορούν να ιδρύσουν παράρτημα στην ελληνική επικράτεια. Μπορείτε να μάς αποκαλύψετε περισσότερα; Και, τελικά, ποια θα είναι τα κριτήρια που θα τεθούν ώστε να παραμείνει σε υψηλά στάνταρ την ποιότητα σπουδών στα μη κρατικά πανεπιστήμια;

Κυριάκος Πιερρακάκης: Πράγματι, το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να φέρουμε στη Βουλή τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων ως παραρτήματα ιδρυμάτων του εξωτερικού. Η ρύθμιση αυτή έρχεται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που μας δίνει τόσο το Σύνταγμα, όσο και το ενωσιακό δίκαιο, ώστε η Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με τη διεθνή πρακτική. Θέλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία με τις κατάλληλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις αναδείχθηκε μέσα σε λίγα χρόνια σε περιφερειακό ακαδημαϊκό κέντρο, απελευθερώνοντας τις δυνατότητες του ακαδημαϊκού και ερευνητικού δυναμικού της και προσελκύοντας φοιτητές και καθηγητές από άλλες χώρες.

Τώρα, ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης για να θέσουμε τα ακαδημαϊκά και λειτουργικά κριτήρια των μη κρατικών πανεπιστημίων. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι απόψεις μας συμπίπτουν στην αναγκαιότητα αυτά τα κριτήρια να είναι υψηλά: θέλουμε ιδρύματα που θα εστιάζουν σε πολλαπλά αντικείμενα και θα έχουν τη γνώση και την έρευνα στο επίκεντρο της λειτουργίας τους.

Political: Επειδή υπάρχει ενδιαφέρον γενικότερο για την δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων και από την εγχώρια ιδιωτική εκπαίδευση, ποιοι θα μπορούν να ιδρύσουν μη κρατικά πανεπιστήμια μετά από μία ενδεχόμενη ψήφιση της αναθεώρησης του άρθρου 16;

Κυριάκος Πιερρακάκης: Η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος παραμένει βασική μας επιδίωξη, καθώς έτσι θα επιλύσουμε με τρόπο οριστικό έναν ιστορικό αναχρονισμό. Όταν έρθει η ώρα της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όλες τις παραμέτρους, ωστόσο αυτό που μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή είναι ότι εκτιμούμε ότι θα έχουμε ακόμα πιο έντονο ενδιαφέρον.

Αυτή τη στιγμή επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην επικείμενη νομοθετική παρέμβαση. Και πιστεύουμε ότι, μέχρι να ανοίξει η Συνταγματική Αναθεώρηση, η πρόοδος που θα έχουμε καταγράψει θα αποτελεί το καλύτερο επιχείρημα για να κάνουμε το επόμενο βήμα με ακόμα περισσότερη αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, προσελκύοντας ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Political: Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ασφαλώς θα δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού με τα δημόσια. Είναι στον σχεδιασμό του υπουργείου η αύξηση της χρηματοδότησης προς τα υφιστάμενα ΑΕΙ; Και θα μπορούσε αυτή η παράμετρος να αποτελέσει πεδίο συνεννόησης με την αντιπολίτευση; 

Κυριάκος Πιερρακάκης: Μου δίνετε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω κάτι, κύριε Πίκουλα: τα δημόσια πανεπιστήμια παραμένουν η βασική μας προτεραιότητα και η ενίσχυσή τους αποτελεί κεντρική μας επιδίωξη. Και η πρόοδος των δημόσιων πανεπιστημίων μας περνά μέσα από πολλές πρωτοβουλίες: είναι, ασφαλώς, η αύξηση της χρηματοδότησης για υποδομές, για έρευνα και για τη φοιτητική μέριμνα, αλλά ταυτόχρονα πρόοδος είναι και η μείωση της γραφειοκρατίας, η ενθάρρυνση της εξωστρέφειας, η επένδυση σε σύγχρονα αντικείμενα και προγράμματα σπουδών.

Όλα αυτά για εμάς αποτελούν μια ενιαία πρόκληση, που θα μπορούσαμε να την συνοψίσουμε ως «ελεύθερο πανεπιστήμιο»: ένα πανεπιστήμιο που θα διαθέτει τους αναγκαίους πόρους, λειτουργικές δομές, έμφαση στη γνώση και καινοτόμο προσανατολισμό.

Τώρα, όσον αφορά στο κομμάτι της ερώτησής σας σχετικά με τη δημιουργία συναινέσεων, θα σας πω ότι την προηγούμενη τετραετία τα περισσότερα νομοσχέδια του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπερψηφίστηκαν με ευρείες – ενίοτε και ευρύτατες – πλειοψηφίες. Έχουμε αποδείξει, λοιπόν, ότι και πιστεύουμε στις συναινέσεις, και ξέρουμε πώς να τις πετύχουμε. Ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι για εμάς η ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων δεν θα μπορούσε να συνιστά υποχώρηση, γιατί πολύ απλά αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κομμάτι του σχεδιασμού μας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr