Ο Σωτήρης Εμιρζάς συγκέντρωσε το δυσθεώρητο 19.830 μόρια / Οι σπουδές που θα ακολουθήσει

Ο Σωτήρης Εμιρζάς συγκέντρωσε το δυσθεώρητο 19.830 μόρια

Αριστούχοι Πανελληνίων 2023Ο Σωτήρης Εμιρζάς αποφοίτησε εφέτος από το ιδιωτικό Λύκειο «Παλλάδιο» της Βάρης (Αττική), φτάνοντας τα 19.830 μόρια στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, εξεταζόμενος για τα μαθήματα του 2ου Πεδίου! Ο δυναμικός και αποφασισμένος νέος μοιράστηκε με τα «Φοιτητικά Νέα» λεπτομέρειες για τη ζωή του, την ως τώρα σταδιοδρομία του, αλλά και τα προσχεδιασμένα βήματά του για το μέλλον. 

Για τον Σωτήρη, τα μαθηματικά και η φυσική υπήρξαν, από νωρίς, 2 επιστήμες που συντηρούσαν έντονα το ενδιαφέρον του. Συχνά, αξιολογούσε την πρόοδό του λαμβάνοντας συμμετοχή σε πολυάριθμους διαγωνισμούς και δραστηριότητες που είχαν ως θέμα τις θετικές επιστήμες. Ως «ανήσυχο πνεύμα» που είναι, ο Σωτήρης φρόντισε να αποχαιρετήσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την συμμετοχή του στην «Παγκόσμια Ολυμπιάδα Φυσικής 2023», η οποία θα διεξαχθεί στο Τόκιο (Ιαπωνία) στις 10-17 Ιουλίου. Για να κατακτήσει μια άξια θέση σε αυτήν, αυτές τις ημέρες παρακολουθεί εντατικά μαθήματα προετοιμασίας στο ΕΚΠΑ.


Εκτός από τα μαθηματικά και τη φυσική, ο Σωτήρης μας αναφέρει πως τόσο ο προγραμματισμός, όσο και η ρομποτική είναι εξίσου 2 σημαντικά ενδιαφέροντά του, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του προτιμά να παίζει ποδόσφαιρο ή τένις.

Με μεγάλη σιγουριά, ο Σωτήρης φανερώνει στα «Φοιτητικά Νέα» πως ενώ ο στόχος του για Σπουδές στην Ελλάδα, ήταν αρχικά το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ, εκείνος προχώρησε από νωρίς σε αίτηση για Σπουδές στα Μαθηματικά, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (Αγγλία), όπου έχει γίνει δεκτός με κάποιες προϋποθέσεις. Ο ίδιος πιστεύει πως η προοπτική φοίτησής του σε ένα τέτοιο κορυφαίο πανεπιστήμιο μπορεί να συνδεθεί με μια λαμπρή του επαγγελματική εξέλιξη.

Παρόλα αυτά, ο Σωτήρης μας διευκρινίζει πως σε όποια σχολή από τις 2 και αν καταλήξει, είναι σίγουρος πως θα αποκτήσει ένα ισχυρό πτυχίο, που θα του παρέχει τις βάσεις, ώστε στη συνέχεια να ειδικευτεί στον τομέα της προτίμησης μου, με ένα μεταπτυχιακό, ενώ παράλληλα θα έχει μάθει να σκέφτεται πιο ολοκληρωμένα και να λύνει σύνθετα προβλήματα. Στο μέλλον, όπως μας λέει, πιθανότατα θα ήθελε να ασχοληθεί ενεργά με την έρευνα.

Πιο ειδικά, σε ό,τι αφορά την προετοιμασία του, ο Σωτήρης περιγράφει στα «Φοιτητικά Νέα» πως δεν βρήκε ιδιαίτερα απαιτητική τη διαδικασία του διαβάσματος, με εξαίρεση το μάθημα της Έκθεσης και σε μικρότερο βαθμό της Χημείας, τα οποία τον δυσκόλεψαν λίγο περισσότερο. Όσον αφορά τα Μαθηματικά και τη Φυσική, τα έβρισκε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, με αποτέλεσμα το διάβασμα σε αυτά τα μαθήματα να ήταν ευχάριστο και όχι ιδιαίτερα κουραστικό. Βέβαια, όπως εξηγεί, ορισμένες φορές, ειδικά στο πρώτο κομμάτι της χρονιάς, δεν οργάνωνε το πρόγραμμά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με αποτέλεσμα να χρειαζόταν να διαβάζει μέχρι αργά. Καθημερινά, η μελέτη του έφτανε περίπου 3 ώρες συνολικά – ίσως και λίγο παραπάνω, τα Σαββατοκύριακα. Συνήθως, έβρισκε ικανοποιητικό χρόνο για ξεκούραση, ενώ στην αρχή της χρονιάς είχε αποφασίσει να κάνει μια παύση με το τένις, ώστε να συγκεντρωθεί στα μαθήματα. Με μεράκι, όμως, άδραξε την ευκαιρία να λειτουργήσει ως μέντορας για τη νέα ομάδα αγωνιστικής ρομποτικής του Σχολείου του, που αποτελούνταν από παιδιά Γυμνασίου.

Για καλύτερη συγκέντρωση ενώ μελετούσε, ο ίδιος προτίμησε να θέτει μικρούς καθημερινούς στόχους που έπρεπε να πετυχαίνει για να είναι σίγουρη η σταθερή πρόοδός του, πράγμα που κατάφερνε εν μέρει μελετώντας σε πλήρη ησυχία και κρατώντας επίσης μακριά του οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή μπορούσε να του αποσπάσει την προσοχή.

Σχετικά με την στιγμή που έμαθε για τα αποτελέσματά του, ο νεαρός Σωτήρης μοιράζεται με τα «Φοιτητικά Νέα» τα εξής: «Σίγουρα ένιωσα πολύ χαρούμενος και ευτυχισμένος για τις επιδόσεις αυτές, που αποτέλεσαν τη δικαίωση μιας μεγάλης προσπάθειας. Γνώριζα από τις ημέρες των εξετάσεων πως είχα γράψει παρά πολύ καλά και πετύχαινα εύκολα τους στόχους μου, όποτε δεν είχα ιδιαίτερο άγχος, αλλά δεν μπορώ να πω πως περίμενα τόσο υψηλή βαθμολογία, κυρίως στο μάθημα της Έκθεσης!»

Οι γονείς του Σωτήρη φυσικά χάρηκαν αφάνταστα για την προσπάθεια και τα αποτελέσματά του και είναι ιδιαιτέρως περήφανοι. Σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας του, τον υποστήριξαν και τον ενθάρρυναν να κυνηγήσει το όνειρό του.

Ο γεμάτος όνειρα και στόχους Σωτήρης, παραθέτει τις παρακάτω συμβουλές, μέσα από τα «Φοιτητικά Νέα», για τους νέους υποψήφιους των Πανελληνίων: «Συμβουλεύω τους νέους να θέτουν υψηλούς στόχους και να μην φοβούνται να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Ειδικά η διαδικασία των Πανελληνίων μπορεί να είναι συχνά εξαντλητική, αλλά με σκληρή προσπάθεια, αποφασιστικότητα, προσήλωση στον στόχο, υπομονή και επιμονή είναι αρκετά πιθανό οι κόποι τους να ανταμειφθούν!»

Για τον ίδιο, το πρόγραμμα εκπαίδευσης και μόρφωσης στο Σχολείο του ήταν ολοκληρωμένο, γι’ αυτό δεν χρειάστηκε να πάει σε φροντιστήριο, για κανένα μάθημα. Το Σχολείο του, του παρείχε και επιπλέον φροντιστηριακά μαθήματα, εκτός του κανονικού προγράμματος, ενώ οι καθηγητές του, όπως μας μεταδίδει, ήταν πάντα πρόθυμοι να τον υποστηρίξουν σε ό,τι χρειαζόταν. Παράλληλα, βέβαια, η συστηματική μελέτη του στο σπίτι ήταν απαραίτητη για να αφομοιώσει πλήρως το περιεχόμενο των μαθημάτων και τελικά να πετύχει τους στόχους του.

Η σημασία του Σχολείου και ο τρόπος που θα πρέπει οι μαθητές να το εκλαμβάνουν, για τον ίδιο, μοιάζει κάπως έτσι: «Στο Σχολείο, οι μαθητές θα αποκτήσουν τις βάσεις για να προοδεύσουν στο αντικείμενο που τους ενδιαφέρει, τόσο στο Πανεπιστήμιο, όσο και μετέπειτα στην αγορά εργασίας. Δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό στο Σχολείο, κυρίως κατά τη Γ’ Λυκείου, θα αυξήσουν τις πιθανότητες εισαγωγής τους σε μια καλή Σχολή, που θα τους προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για το μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να παραμελήσουν τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα και χόμπι τους και την κοινωνική ζωή, προς όφελος του διαβάσματος.»

Ο Σωτήρης μας ενημέρωσε, επίσης, πως η πανδημία δεν επηρέασε καθόλου την προετοιμασία του για τις Πανελλαδικές, αυτά τα 2 χρόνια, ενώ για την αλληλεπίδρασή του με τα «Φοιτητικά Νέα», μας αναφέρει τα παρακάτω: «Τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών, ενημερωνόμουν σχετικά με τις εξετάσεις από τα «Φοιτητικά Νέα», τα οποία με βοήθησαν να λύσω αρκετές απορίες. Το προτείνω και σε μελλοντικούς υποψηφίους, γιατί έχει ό,τι χρειάζονται για να ενημερώνονται για σημαντικά ζητήματα που μπορεί να τους αφορούν άμεσα.»

Σωτήρης Εμιρζάς

Σωτήρης Εμιρζάς

Τα «Φοιτητικά Νέα» εύχονται στον Σωτήρη κάθε νίκη και Καλή Σταδιοδρομία!

Πρώτοι των Πρώτων Πανελλήνιες 2023

Τα «Φοιτητικά Νέα» στον αγώνα αναζήτησης των «Πρώτων των Πρώτων» των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2023.

Προσοχή: Αν θέλεις και εσύ να ενημερώνεσαι ΠΡΩΤΟΣ για κάθε νέα ανάρτηση που αφορά τις Πανελλαδικές, Μηχανογραφικό, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, Εκτιμήσεις Βάσεων, Αποτελέσματα Βάσεων, Ενημέρωση Νεοεισαχθέντων Φοιτητών πατήστε εδώ.

Περισσότερα άρθρα για τους Πρώτους των Πρώτων Πανελλαδικών 2023 μπορείτε να δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλαδικές 2023.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr