Ο Θανάσης Μπερσής συγκέντρωσε 19.500 μόρια / Ποια Σχολή επιλέγει

Ο Θανάσης Μπερσής συγκέντρωσε 19.500 μόρια / Ποια Σχολή επιλέγει

Αριστούχοι Πανελληνίων 2023Ο δεκαεπτάχρονος Θανάσης Μπερσής αποφοίτησε από το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού, ενώ συμμετείχε στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, συγκεντρώνοντας 19.500 μόρια. Περιγράφει στα «Φοιτητικά Νέα» την μέχρι τώρα εξέλιξή του, αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια.

Ο Θανάσης, ήδη από τα μαθητικά χρόνια του στο Γυμνάσιο, είχε αναπτύξει το δικό του πρόγραμμα μελέτης, το οποίο τον βοηθούσε να αποδίδει τόσο στα Θεωρητικά μαθήματα, όσο και σε αυτά της Θετικής Κατεύθυνσης. Ωστόσο, δεν άργησε να ξεχωρίσει ότι του ταίριαζε περισσότερο η κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών, την οποία ακολούθησε έπειτα στο Λύκειο. 


Πιο ειδικά, ο Θανάσης διευκρινίζει πως επιθυμεί να σπουδάσει Νομική. Θεωρεί πως είναι μια κατεύθυνση που του ταιριάζει περισσότερο από τις άλλες επιλογές που έχει στην κατεύθυνση των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Με τα μόρια που έχει συγκεντρώσει, ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει την εισαγωγή του στη Νομική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ.

Ο Θανάσης φανερώνει στα «Φοιτητικά Νέα» πως αν πετύχει στην Νομική Αθηνών, αυτό θα αποτελέσει, κατά κάποιον τρόπο, μια δικαίωση για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε κατά την διάρκεια της φοίτησής του στο Λύκειο. Οι Σπουδές στην Νομική πιστεύει πως θα τον φέρουν πιο κοντά στην έννοια του Δικαίου, ενώ με ένα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Νομική, θεωρεί πως θα ανακαλύψει τους πραγματικούς τομείς του ενδιαφέροντός του.

Το καθημερινό πρόγραμμα μελέτης του Θανάση ήταν αρκετά απαιτητικό, παρόλο που δεν είχε σταθερό χρόνο μελέτης, καθώς ήταν συχνά επηρεασμένος από προγραμματισμένα πολυάριθμα διαγωνίσματα. Θυμάται, όμως, πως κάποιες φορές παρέμενε για μελέτη ως και 6 ώρες την ημέρα (καθημερινά), ενώ σε περιόδους διακοπών οι ώρες μελέτης του καθημερινά άγγιζαν τις 8, συνολικά.

Στον Θανάση αρέσει πολύ η μουσική, η οποία ήταν η διέξοδός του όταν χρειαζόταν να χαλαρώσει από το διάβασμα. Δεν έλειπαν, όμως, λίγες και οι στιγμές που χρησιμοποιούσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του, ενώ κάποιες φορές πήγαινε βόλτα. Ο δεκαεπτάχρονος μοιράζεται μαζί μας ότι ποτέ δεν βρήκε την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στο διάβασμα και την ξεκούραση. Πολλές φορές που διάβαζε για πολλές ώρες και ξενυχτούσε, κοιμόταν συνολικά μόνο για 4-5 ώρες. Βρήκε, δε, μια καλή ευκαιρία για χαλάρωση στην τετραήμερη εκδρομή που διοργάνωσε το Σχολείο του, τον Δεκέμβρη του 2022, στην Θεσσαλονίκη.

Η μελέτη των άγνωστων κειμένων στην αρχαία ελληνική γλώσσα και τα λατινικά, ήταν από τα αγαπημένα μαθήματα του Θανάση, αφού η αποστήθιση δεν ήταν ποτέ πρόβλημα για τον ίδιο. Πιστεύει ότι η ανάγνωση ενός κειμένου πολλές φορές είναι η καλύτερη λύση για αποδοτική κατανόηση και απομνημόνευση. Όσο πλησίαζαν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις, συνήθιζε να αναλύει απ’έξω την ύλη σε πρόσωπα της οικογένειάς του, για να βεβαιωθεί ότι την κατέχει πλήρως. Ο ίδιος προτείνει την περίοδο από τις 18.00 ως τις 21.00 ως την καλύτερη ώρα για μελέτη – φυσικά με πλήρη ησυχία.

Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Θανάσης περιγράφει στα «Φοιτητικά Νέα» τί συνέβη: «Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, αρχικά, ένιωσα μια τεράστια έκπληξη, καθώς δεν περίμενα να τα έχω πάει τόσο καλά, πόσο μάλλον στο μάθημα των αρχαίων ελληνικών και της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας. Παρόλα αυτά, ένιωσα μεγάλη δικαίωση, καθώς είδα να ανταμείβεται με τον καλύτερο τρόπο η τεράστια προσπάθεια που κατέβαλα όχι μόνο στην Γ' Λυκείου, αλλά και στις προηγούμενες τάξεις.»

Ενώ, για την αντίδραση της οικογένειάς του και των φίλων του, λέει στα «Φοιτητικά Νέα»: «Οι γονείς μου, η αδελφή μου, οι φίλοι μου, αλλά και ο ευρύτερος οικογενειακός κύκλος ένιωσαν τεράστια χαρά, συγκίνηση και περηφάνια για μένα, μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα. Η ημέρα των αποτελεσμάτων ήταν πολύ συναισθηματικά φορτισμένη. Οι γονείς μου με στήριξαν σε όλη την διάρκεια αυτής της πορείας. Ήταν πάντοτε δίπλα μου, στις ευχάριστες αλλά και στις δύσκολες στιγμές και προσπαθούσαν συνεχώς να με διευκολύνουν, ώστε ο αγώνας μου να είναι πιο ομαλός. Άκουγαν πάντοτε με κατανόηση τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μου και ποτέ δεν με πίεσαν να ακολουθήσω κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση ή Σχολή. Τους οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ!»

Ο Θανάσης ξεδιπλώνει, επίσης, τις σκέψεις του και παραθέτει κάποιες συμβουλές στα «Φοιτητικά Νέα», οι οποίες πιστεύει πως θα βοηθήσουν τους νέους: «Αυτό που θα συμβούλευα τον καθένα είναι να κυνηγά τα όνειρά του και να μην προσπαθεί να υλοποιήσει την επιθυμία κανενός άλλου. Ο καθένας έχει διαφορετικές κλίσεις και ενδιαφέροντα. Όταν κάτι αρέσει σε κάποιον, γίνεται δέκα φορές πιο εύκολο για τον ίδιο να το πετύχει, όσο δύσκολο και αν φαίνεται στην αρχή. Πολλές φορές, θα πείτε ότι έχετε φτάσει στο όριό σας, ότι είστε έτοιμοι να τα παρατήσετε. Πρέπει, όμως, να κοιτάτε μπροστά. Το τέλος είναι πολύ πιο κοντά απ' ό,τι νομίζετε. Έχετε πίστη στις δυνάμεις σας και κυρίως υπομονή.»

Ακόμη, πιστεύει ότι ο προσωπικός χρόνος που ξόδεψε να μελετήσει, σε συνδυασμό με την ενεργή συμμετοχή στο Σχολείο και τις πολύτιμες συμβουλές των καθηγητών του, συνέβαλαν στην επιτυχία του.

Ο Θανάσης πάντα έβλεπε το σχολείο σαν μια μεγάλη οικογένεια. Αυτό, για εκείνον, συνεπάγεται ότι οι μαθητές πρέπει μελετούν με σεβασμό, να εκτιμούν τους καθηγητές τους και την προσπάθειά τους, και να δίνουν έμφαση στον προσωπικό αγώνα τους, χωρίς να περιορίζονται οι γνώσεις τους μόνο σε όσα μεταδίδει το Σχολείο.

Η σχολική χρονιά 2022-2023 πιστεύει πως κουβάλησε μαζί της κάποιες έμμεσες αλλά σοβαρές επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας. Οι μαθητές που έδωσαν φέτος πρώτη φορά Πανελλαδικές Εξετάσεις, φοιτούσαν στην Α' Λυκείου κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, υπό την μεγαλύτερη - σε διάρκεια - καραντίνα (2020-2021), οπότε οι βάσεις που απέκτησαν στα διάφορα μαθήματα, και κυρίως σε αυτά της κατεύθυνσης του ενδιαφέροντός τους, βρέθηκαν σε μια μετέωρη κατάσταση. Αυτό φάνηκε στις περσινές επιδόσεις των μαθητών στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και επαναλήφθηκε και στις φετινές.

Ο δεκαεπτάχρονος Θανάσης μας λέει πως τα «Φοιτητικά Νέα», συνέβαλαν αποφασιστικά στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωσή του, κατά την διάρκεια αυτής της δύσκολης χρονιάς. Πρωτοξεκίνησε να μας επισκέπτεται στην αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς, ενώ συνειδητοποίησε ακόμη περισσότερο την απήχησή μας, όταν μπήκε στην ενημερωτική σελίδα της ομάδας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, στην εφαρμογή κινητών «Viber». Θεωρεί αυτό το εγχείρημά μας ως ιδανική λύση, καθώς έτσι μπορούσε εύκολα και γρήγορα, μέσα στην πίεση αυτής της χρονιάς, να ενημερώνεται για θέματα που οπωσδήποτε τον απασχολούσαν. Ο ίδιος διευκρινίζει πως θα συνεχίσει να εμπιστεύεται και να ενημερώνεται από τα «Φοιτητικά Νέα» και κατά την διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων, ενώ προτρέπει κάθε επόμενο υποψήφιο των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αλλά και κάθε φοιτητή να επιλέξει τα «Φοιτητικά Νέα» για άμεση και έγκυρη ενημέρωση.

Θανάσης Μπερσής

Θανάσης Μπερσής

Τα «Φοιτητικά Νέα» εύχονται στον Θανάση κάθε νίκη και Καλή Σταδιοδρομία!

Πρώτοι των Πρώτων Πανελλήνιες 2023

Τα «Φοιτητικά Νέα» στον αγώνα αναζήτησης των «Πρώτων των Πρώτων» των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2023.

Προσοχή: Αν θέλεις και εσύ να ενημερώνεσαι ΠΡΩΤΟΣ για κάθε νέα ανάρτηση που αφορά τις Πανελλαδικές, Μηχανογραφικό, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, Εκτιμήσεις Βάσεων, Αποτελέσματα Βάσεων, Ενημέρωση Νεοεισαχθέντων Φοιτητών πατήστε εδώ.

Περισσότερα άρθρα για τους Πρώτους των Πρώτων Πανελλαδικών 2023 μπορείτε να δείτε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για τις Πανελλαδικές 2023.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr