Ολοκληρώθηκε ο 29ος economia Φοιτητικός Διαγωνισμός / Οι φοιτητές που βραβεύτηκαν

Ολοκληρώθηκε ο 29ος economia Φοιτητικός Διαγωνισμός / Οι φοιτητές που βραβεύτηκαν

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 29ος economia Φοιτητικός Διαγωνισμός με θέμα «Στρατηγικές ενίσχυσης βιωσιμότητας: Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση (ΕSG)». Στο Διαγωνισμό και φέτος συμμετείχε μεγάλος αριθμός φοιτητών από πολυάριθμα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τις πρωτότυπες εργασίες τους. Η ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων και οι στρατηγικές που έχουν καθοριστεί από τις πρακτικές για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση έδωσαν το έναυσμα για τη διενέργεια του φετινού Διαγωνισμού.

Ο φοιτητικός Διαγωνισμός που έχει γίνει θεσμός, όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος παρέμεινε πιστός στο ραντεβού του με τους φοιτητές όλων των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της χώρας.


Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν μία από τις τρεις υποενότητες της θεματικής:

  1. Η υπευθυνότητα των επιχειρήσεων σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση
  2. Οι επιχειρηματικές στρατηγικές που έχουν καθοριστεί από τις πρακτικές για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση
  3. Η πολιτική και η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις δράσεις που ευθυγραμμίζονται με τα πρότυπα ESG

Η βαθμολόγηση των εργασιών έγινε από την Επιτροπή Αξιολόγησης, την οποία αποτέλεσαν:

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αθανάσιος Γ. Πλατιάς, Καθηγητής Στρατηγικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Τα μέλη της:

  • Μαρία Αλεξίου, Σύμβουλος Διοίκησης σε θέματα Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής Ευθύνης & Διακυβέρνησης του Ομίλου ΤΙΤΑΝ & Πρόεδρος ΔΣ της CSR HELLAS,
  • Λευτέρης Αναστασάκης, Αντιπρόεδρος της Priority
  • Αναστασία Στάμου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Ο Ειδικός Σύμβουλος της Επιτροπής Aντώνης Δ. Παπαγιαννίδης, Γενικός Διευθυντής του περιοδικού Οικονομική Επιθεώρηση.

Η Αναστασία Στάμου, εξήγησε πώς ωρίμασε διαχρονικά και εγκαταστάθηκε στο κέντρο της παγκόσμιας συζήτησης η έννοια της βιωσιμότητας, και πώς ενσωματώθηκε στην – όλο και πιο δεσμευτική για τις επιχειρήσεις – λογική της ESG/της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης.

Ο Λεύτερης Αναστασάκης, συγγραφέας του «Καινοτομία και βιομηχανικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα 1950-1973: Διαδεδομένοι μύθοι και αφανείς αλήθειες», τόνισε την πρακτική και μελλοντοστραφή διάσταση της συζήτησης για την βιωσιμότητα στην επιχειρηματική δράση, με την μετεξέλιξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε ESG / Environment – Social – Corporate Governance. Στάθηκε περισσότερο στη δεσμευτικότητα που έχει πλέον αποκτήσει η προσέγγιση ESG μέσω της χρηματοπιστωτικής λειτουργίας.

Σε παρέμβασή του ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, αναφέρθηκε στην – παράλληλη – ηθική διάσταση της βιωσιμότητας, όπως αυτή αποτυπώνεται και στην προσπάθεια συνάντησης του κόσμου των επιχειρήσεων με το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα των χωρών – και πάντως της Ελλάδας – που αποτελεί βασικό στόχο για το ΔΙΑΖΩΜΑ.

Ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Δημήτρης Μπουραντώνης, σε δική του παρέμβαση, επαναβεβαίωσε το ενεργό ενδιαφέρον του ΟΠΑ για την λογική της βιωσιμότητας στην συνολική συζήτηση για την οικονομία και τις οικονομικές σπουδές.

Η Αλεξάνδρα Κ. Βοβολίνη, εκδότρια και εμπνεύστρια του Φοιτητικού Διαγωνισμού, έκανε μια συγκινητική αναδρομή και απολογισμό, λέγοντας τα εξής:

Αγαπητοί Κύριοι και Κυρίες,

Αγαπητοί νέοι και βραβευμένοι ή απλά συμμετέχοντες,

Αγαπητοί παλιοί και νεότεροι συμπαραστάτες,

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους πορεύτηκαν μαζί μας από το 1994 που ξεκίνησε ο Φοιτητικός Διαγωνισμός με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ φοιτητών και επιχειρήσεων, με αφορμή τα 60 χρόνια της Βιομηχανικής Επιθεώρησης.

Σήμερα, κοιτάμε πίσω με περηφάνεια τους σχεδόν 500 βραβευμένους μας που τους δώσαμε ένα ισχυρό χαρτί για το βιογραφικό τους – εκτός από την υλική ανταμοιβή τους –, τις σχεδόν

200 προσωπικότητες του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου που συμμετείχαν στις Επιτροπές Αξιολόγησης μαζί με τον στενό μου συνεργάτη Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη, και φυσικά τους παλιούς και νέους σταθερούς Χορηγούς μας.

Όλη αυτή η διαδρομή βρίσκεται στους τόμους του Διαγωνισμού που περιέχουν τις εργασίες πάνω σε καυτά θέμα της επικαιρότητας που διαλέγουμε κάθε φορά με προσοχή.

Εδώ θα ήθελα να σας μεταφέρω τα θερμά συγχαρητήρια του κου Αλέξανδρου Γλυκύ των Φοιτητικών Νέων, ο οποίος δυστυχώς απουσιάζει για πρώτη φορά από την εκδήλωση του Διαγωνισμού, λόγω μια σοβαρής ασθένειας. Να του ευχηθούμε και εμείς καλή ανάρρωση και περαστικά.

Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ και στην πολυμελή οικογένειά μου που στήριξε με την καρδιά της τον θεσμό του Διαγωνισμού.

Να προσθέσω το ΑΝΤΙΟ στον φιλόξενο χώρο της Ecozone, που μας φιλοξένησε τα τελευταία χρόνια έως και σήμερα, και που μαζί με το κτίριο αυτό θα μεταμορφωθεί σύντομα σε ένα σύγχρονο μικρό ξενοδοχείο.

Ευτυχώς όμως, μια νέα εποχή ξεκίνησε ήδη με την ανάληψη και τον ανασχεδιασμό του περιοδικού μας Οικονομική Επιθεώρηση από τη νέα εταιρεία Economia Media, η οποία και παίρνει τη σκυτάλη της διοργάνωσης του Διαγωνισμού.

Ευχαριστώ!

Τέλος, «ιδιαίτερη εκτίμηση στην προσπάθεια του Economia Φοιτητικού Διαγωνισμού» εξέφρασε ο Γιάννης Θωμάτος από μέρους της Economia Media, μαζί και με την πρόθεση συνέχισης και μετάβασης της διαδικασίας στην νέα εποχή».

Bραβεία ομαδικής εργασίας

ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
Σεβαστή ΚαβαλινάκηΠελαγία ΖάγκουΜικιλίνο Καραμέτα Ευαγγελία-Σταυρούλα Παυλίδη από το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ.

Όλα τα μέλη της νικήτριας ομάδας κερδίζουν μερικές υποτροφίες (50%) για τα προγράμματα MSc in Finance, MSc in Entrepreneurship, and MSc Tourism Management από το ALBA GRADUATE BUSINESS SCOOL, THE AMERICAN COLLEGE OF GREECE 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
Άγγελος Ιωάννης Λαγός Χαράλαμπος Μπαλασόπουλος από το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ & το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, αντίστοιχα.

Κερδίζουν 2 διπλά εισιτήρια, μετ’ επιστροφής, σε καμπίνες κατηγορίας Α2, στη γραμμή Πειραιάς – Ηράκλειο ή στη γραμμή Πειραιάς – Χανιά, από την Minoan Lines

ΤΡΙΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
Φώτης ΚατσανεβάκηςΘεανώ ΚατσανεβάκηΑργύρης Δημόπουλος Χριστίνα Μαρκοπούλου, από τα ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ, ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, και το ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Κερδίζουν τέσσερα (4) διπλά εισιτήρια, μετ’ επιστροφής, οικονομικής θέσης, για οποιαδήποτε διαδρομή του δικτύου εξωτερικού της AEGEAN ή της Olympic Air

ΤΕΤΑΡΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
Ελένη Φλώρου Αικατερίνη Συγγελούδη, από το ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΞΑΝΘΗΣ.

Κερδίζουν συλλεκτικά λευκώματα από τις Εκδόσεις Κέρκυρα-economia Publishing.

Bραβεία ατομικής εργασίας

ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
Μαρία Κιοτσέκογλου, από το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

Κερδίζει:

  • 50% απαλλαγή διδάκτρων στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.
  • Φιλοξενία στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
Κωνσταντίνα Καλούτσα, από το ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Κερδίζει ένα σύγχρονο υπολογιστή Quest τελευταίας τεχνολογίας από την INFO QUEST

ΤΡΙΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
Κάτος Κωνσταντίνος, από το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Κερδίζει 500 ευρώ χρηματικό έπαθλο από την BERNITSAS LAW

ΤΕΤΑΡΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
Μαρία Καραμανώλη, από το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

Κερδίζει 1 διπλό εισιτήριο μετ’ επιστροφής σε καμπίνες κατηγορίας Α2 στη γραμμή Πειραιάς-Ηράκλειο ή στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά από την Minoan Lines

ΠΕΜΠΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
Αναστασία Δαλεζίου, από το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

Κερδίζει συλλεκτικά λευκώματα από τις Εκδόσεις Κέρκυρα-economia Publishing.

Έπαινοι

Ιωάννα Θεοφανία Κωνσταντίνου Παναγιώτα Βαρελά, από το ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, και το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΙΟΥ, αντίστοιχα.

Κερδίζουν τη σειρά βιβλίων Business Books Collection από τις Εκδόσεις Κέρκυρα-economia Publishing

Επιπλέον δώρα

Όλοι οι νικητές κερδίζουν ένα δωρεάν σεμινάριο 8ωρης επιμόρφωσης πάνω στις νέες τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης, προσφορά της Microsoft.

Όλοι οι νικητές των ατομικών εργασιών κερδίζουν μία ετήσια ηλεκτρονική συνδρομή στο περιοδικό Επιχείρηση από τη Νομική Βιβλιοθήκη.

Όλοι οι νικητές κερδίζουν βιβλία από τις Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ-economia Publishing.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

Τα «Φοιτητικά Νέα» Κύριος Χορηγός Επικοινωνίας
του 
29ου economia Φοιτητικού Διαγωνισμού.

---------

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr