Μητσοτάκης: Αυξάνεται το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα!

Μητσοτάκης: Αυξάνεται το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα!

Την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος προανήγγελλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνδιάσκεψη της ΔΑΠ, λέγοντας πως ήδη έχει συμφωνήσει με τον αρμόδιο υπουργό.

Κατά την ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σε πρώτη φάση έχουμε συμφωνήσει με τον υπουργό να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το στεγαστικό επίδομα, φτάνοντας ως τα 2.500 ευρώ. Θέλω να θυμίσω ότι ήδη εμείς ήμασταν αυτοί που το αυξήσαμε στα 2.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση της συγκατοίκησης. Και αυτό είναι μια σημαντική ανάσα για τους φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους».


«Έχουμε δρομολογήσει την κατασκευή πέντε νέων φοιτητικών εστιών»

«Γνωρίζω την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες, δεν είναι καλή και πρέπει να κάνουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις για να τις αναβαθμίσουμε. Έχουμε ήδη, όμως, δρομολογήσει την κατασκευή πέντε νέων φοιτητικών εστιών, που θα στεγάσουν σχεδόν 10.000 σπουδαστές σε ολόκληρη τη χώρα. Γιατί θέλουμε να είναι μέρος της πανεπιστημιακής σας εμπειρίας και η παραμονή σας σε μία σύγχρονη, καθαρή, όμορφη, καλαίσθητη φοιτητική εστία», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Για να συμπληρώσει: «Και πάλι, όμως, όλα αυτά δεν αρκούν, γιατί ξέρετε καλά ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο η φοιτητική στέγη, αλλά συνολικά η νεανική στέγη. Εκείνη που θα μπορέσει να σας απελευθερώσει από την οικογενειακή εστία, φιλοξενώντας τη δική σας προσωπική πορεία, όταν θα έχετε τελειώσει πια το πανεπιστήμιο. Το πρόγραμμα "Σπίτι μου" ήταν ένα εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα. Προσέφερε πρώτη κατοικία σε 20.000 νέους ή νέα ζευγάρια, που την αποκτούν αποπληρώνοντας ένα ευνοϊκό δάνειο, με μικρές δόσεις, μικρότερη δόση από όσο θα πλήρωναν αν νοίκιαζαν το αντίστοιχο σπίτι και, τελικά, το σπίτι θα είναι δικό τους».

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. «Η τριτοβάθμια παιδεία διεκδικεί τώρα, ναι, να καταστήσει επιτέλους την Ελλάδα περιφερειακό εκπαιδευτικό πόλο με το νέο νομοσχέδιο το οποίο ήδη συζητείται στη Βουλή. Ένα νομοσχέδιο το οποίο εμπλουτίζει το διδακτικό δυναμικό μας με επιστήμονες από το εξωτερικό. Ανοίγει τις σχολές μας σε ξένους φοιτητές», είπε αρχικά για το θέμα ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Θέλω να θυμίσω σε όσους επιμένουν να παρουσιάζουν το νομοσχέδιο αυτό ως ένα νομοσχέδιο το οποίο αποκλειστικά ασχολείται με τα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά πανεπιστήμια ότι παραπάνω από το 70% του νομοσχεδίου αφορά άρθρα ενίσχυσης του δημόσιου πανεπιστημίου. Καθιερώνουμε το Δημοκρίτειο ως το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην επικράτεια λόγω της στρατηγικής του θέσης. Αναβαθμίζουμε το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ως κέντρο δια βίου μάθησης. Είναι το ίδιο νομοσχέδιο που ανάμεσα στα πολλά άλλα προβλέπει και τη μεγάλη μεταρρύθμιση για την οποία έκανα λόγο στην αρχή: τη  λειτουργία επιτέλους και στον τόπο μας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

«Παραρτήματα διεθνών πανεπιστημίων, με εμβέλεια, ακαδημαϊκοί, θα επιτρέπουν στα Ελληνόπουλα να μη φεύγουν στο εξής εκτός συνόρων για σπουδές. Είναι μία επιλογή που θα κρατά πλέον στην πατρίδα της τη νέα γενιά, ανακουφίζοντας όμως και από τα πολλά έξοδα τις οικογένειές τους», είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για ενδιαφέρον ξένων πανεπιστημίων να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα: «Μπορώ να σας πω ότι ήδη το ενδιαφέρον για τη δημιουργία τέτοιων παραρτημάτων μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην πατρίδα μας είναι πολύ έντονο».

Έσπευσε όμως να μιλήσει και για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν: «Αλλά το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώνεται γνωρίζοντας τις αυστηρές προϋποθέσεις που έχουμε θέσει σε σχέση με τις οικονομικές και τις εκπαιδευτικές προδιαγραφές. Δεν πρόκειται εδώ να επιτρέψουμε τη δημιουργία πανεπιστημίων στο μοντέλο κάποιων ορόφων σε μία πολυκατοικία. Δεν είναι αυτό το οποίο χρειάζεται η Ελλάδα, δεν είναι αυτό το οποίο θα επιτρέψουμε με τον νόμο τον οποίο θα ψηφίσουμε. Διατηρούμε τη βάση εισαγωγής που ισχύει για κάθε υποψήφιο φοιτητή και εξασφαλίζουμε ότι θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία εξάλλου -όπως ξέρετε- ελέγχει και τα δημόσια πανεπιστήμια. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία πρωτοβουλία καλά μελετημένη, με βάση τα όσα ισχύουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι μία πρωτοβουλία που άργησε να έρθει στην πατρίδα μας».

Παρακολουθήστε την ομιλία του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του:

«Ψηφίζεται επιτέλους το ελεύθερο πανεπιστήμιο που εσείς πρώτοι σχεδιάσατε από το 1987. Και σε λίγες εβδομάδες γιορτάζουμε τα 50 χρόνια ΝΔ.
Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτή τη διαδρομή προσφοράς.
Η ΝΔ είναι το κόμμα που έβαλε τη χώρα μας στην Ευρώπη και την κράτησε, οδηγώντας την τώρα σε κοινωνική ανάταση.

Έξι χρόνια μετά (από την τελευταία εθνική συνδιάσκεψη της ΔΑΠ) και παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που μεσολάβησαν όλα εκείνα μοιάζουν με έναν μακρινό εφιάλτη.

Η Ελλάδα του 2024 έχει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και έχει πλέον μονοψήφια ανεργία. Οι Έλληνες πολίτες πρωτίστως η μεσαία τάξη απαλλάχθηκε από δεκάδες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Σε λίγο ο κατώτατος μισθός θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ. 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι είδαν αυξήσεις μετά από 14 χρόνια. Είχα πει στόχος τα 1.500 ευρώ μέσος μισθός και 950 κατώτατος στο τέλος της τετραετίας, είμαι σίγουρος ότι αυτόν τον στόχο θα τον πετύχουμε. Καθιέρωση της ισότητας στον πολιτικό γάμο: η ώρα μιας ιδέας είχε πια έρθει».

Κατανόηση των πολιτών στα λάθη μας

«Για ένα πράγμα οι πολίτες έχουν πειστεί: αυτή η παράταξη έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τις δυσκολίες σε ευκαιρίες. Και να βγαίνει ακόμα πιο δυνατή, όταν δέχεται άδικες κατηγορίες και βολές.

Έχουμε θέσει έναν κεντρικό στόχο, η χώρα μας να συγκλίνει σε όλα με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Αυτές οι προτεραιότητες διαπερνούν όλες τις επιλογές μας και με βάση αυτές θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας».

Μεγάλο το ενδιαφέρον για τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων

«Φέτος η χρηματοδότηση των ΑΕΙ είναι διπλάσια από ό,τι το 2018. Πάνω από το 70% του νομοσχεδίου αφορά την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου. Καθιερώνουμε το Δημοκρίτειο ως το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην επικράτεια.

Γενιές Δαπιτών έδωσαν αγώνα για να πετύχουμε αυτή τη μεταρρύθμιση. Τώρα έρχεται αυτή η κυβέρνηση και την κάνει πράξη.

Παραρτήματα διεθνών πανεπιστημίων με εμβέλεια διεθνή, θα επιτρέπουν στα ελληνόπουλα να μην φεύγουν εκτός συνόρων για σπουδές.

Μια επιλογή που θα κρατά στην πατρίδα της τη νέα γενιά. Ήδη το ενδιαφέρον για τη δημιουργία τέτοιων μη κρατικών πανεπιστημίων.

Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία πανεπιστημίων κάποιων ορόφων σε μια πολυκατοικία. Και αν διατηρούμε τη βάση εισαγωγής και διασφαλίζουμε ότι θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία από την ΕΘΑΕ που ελέγχει και τα δημόσια πανεπιστήμια.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια πρωτοβουλία καλά μελετημένη. Μια πρωτοβουλία που άργησε να έρθει στην πατρίδα μας. Και αναφέρθηκα στην ανάγκη να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε.

Τι θα πει ο Κασσελάκης αν έρθει το Πανεπιστήμιο που σπούδασε;

Και ίσως η πιο εμβληματική παθογένεια, ένδειξη μιας ομηρίας του πολιτικού συστήματος, ήταν αυτό το μονοπώλιο της ανώτατης εκπαίδευσης από το κράτος: δίνουμε την ελευθερία επιλογής σε κάθε νέα και σε κάθε νέο, να μπορούν να σπουδάσουν στην πατρίδα μας. Βλέπετε την αμηχανία και την εσωτερική αναταραχή στην αντιπολίτευση.

Ο κ. Κασσελάκης λέει όχι, αλλά ο ίδιος σπούδασε σε μη κρατικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Εξηγήστε μου αυτή την αντίφαση. Αν το πανεπιστήμιο θέλει να έρθει στην Ελλάδα, τι θα πει ο κ. Κασσελάκης; Ότι δεν θέλει να έρθει;

Για τον κ. Ανδρουλάκη δεν μπορώ να πω πολλά, μου κάνει πολλή εντύπωση πώς κατάφερε και πήρε πίσω την αρχική του θέση την ώρα που πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της συνταγματικότητας και της αναγκαιότητας της ρύθμισης.

Αυτά είναι πρόβλημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κόκκινο ή πράσινο χρώμα και όσων φιλονικούν για την πρωτιά μεταξύ των ηττημένων στην πολιτική σκηνή.
Δικοί μας αντίπαλοι είναι μόνο τα προβλήματα. Να σας ευχαριστήσω που δώσατε αγώνα να κρατήσετε ανοιχτές τις σχολές σας εν μέσω της τρομοκρατίας από μια μειοψηφία που νόμιζε ότι με τη δύναμη της βίας μπορεί να επιβάλλει την άποψη στην πλειοψηφία. Τελείωσε η βία στο ελληνικό πανεπιστήμιο, ανήκει σε μια άλλη εποχή, φύγαμε μπροστά πια.

Όποτε χρειάζεται η αστυνομία να παρεμβαίνει, θα το κάνει και αν αυτό ενοχλεί κάποιους, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα».

Ευρωεκλογές: Δεν προσφέρονται για μηνύματα αδιαφορίας και ανέξοδης διαμαρτυρίας

«Διολισθαίνει σε όλο και μεγαλύτερες χυδαιότητες. Υιοθετούν ένα ψήφισμα ντροπή στο ευρωκοινοβούλιο. Μετατρέπουν σε κομματικό εργαλείο ακόμα και το πένθος, το συλλογικό πένθος που δεν έχει χρώμα .

Ντροπή και κατάντια ορισμένοι υποκριτές της πολιτικής να θέλουν να μονοπωλούν αυτή τη συλλογική θλίψη όλης της πατρίδας. Όλοι πονάμε το ίδιο για την τραγωδία των Τεμπών. Και πάνω από όλα οι νέοι μας. Εκστρατεία λάσπης. Οι ευρωεκλογές είναι η πρώτη εθνική πολιτική μάχη μετά τις εκλογές.

Και για τα άλλα κόμματα, τα ποσοστά μπορεί να σημαίνουν εσωτερικές ανακατατάξεις στην επετηρίδα της αντιπολίτευσης. Αλλά εδώ κρίνεται κάτι πολύ πιο σημαντικό.

Οι ευρωεκλογές θα δείξουν αν η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον. Και από την άλλη η μάχη θα κρίνει πόσο δυνατή θα είναι η εθνική φωνή στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών.

Ανάγκη να ενισχυθεί η παράταξη που έβαλε και όταν χρειάστηκε κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Η παράταξη που καθιέρωσε τα εθνικά μας σύνορα ως ευρωπαϊκά συνδιαμορφώνοντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Να στηριχθεί η πολιτική δύναμη που έφερε στη χώρα μας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πρώτοι εσείς να ψηφίσετε και να διαδώστε στους συνομηλίκους σας τη δυνατότητα να ψηφίσει κανείς με επιστολική ψήφο. Οι Βρυξέλλες είναι πολύ πιο κοντά στην Αθήνα από ό,τι δείχνει ο χάρτης.

Οι κάλπες δεν προσφέρονται για μηνύματα αδιαφορίας και ανέξοδης διαμαρτυρίας. Οι επιλογές μας για την Ευρώπη θα έχουν μετάφραση ελληνική. Μπαίνουμε σε προεκλογική επιφυλακή, με τη νεολαία μας στην πρώτη γραμμή. Ξεχάστε το 41% της εμπιστοσύνης και της ευθύνης. Το κοντέρ μηδενίζει ξανά.

Το είχα πει και πριν τις εκλογές του Ιουνίου. Οι κάλπες θα είναι άδειες, αλλά θα πρέπει να γεμίσουν ξανά με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια.

Μια είναι η παράταξη που ξέρει να φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ευθύνη και προνόμιο.

Σύνθημα σκληρής δουλειάς. Σας καλώ και πάλι δίπλα μου, δίπλα μας, τώρα χτίζουμε το μέλλον. Κλείστε τα αυτιά σας στην απάθεια και στον κυνισμό, ότι όλοι είναι ίδιοι».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr