Από την αναμονή στην αναμονή για την λήψη του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος

Από την αναμονή στην αναμονή για την λήψη του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος

Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα: Στην αναμονή βρίσκονται από το καλοκαίρι φοιτητές προκειμένου να λάβουν το στεγαστικό επίδομα των 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ (σε περίπτωση συγκατοίκησης). Οι διαμαρτυρίες γονέων και φοιτητών προς τα ΑΕΙ, δεν έχουν πιάσει τόπο, καθώς ενώ τους διαβεβαιώνουν εδώ και καιρό ότι θα πάρουν το ποσό, που έχει εγκριθεί ανά περίπτωση, ακόμη δεν έχουν λάβει το επίδομα.

Η καθυστέρηση οφείλεται στα πανεπιστήμια καθώς από την πλευρά της Πολιτείας τα χρήματα έχουν δοθεί στα ιδρύματα. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι πληγέντες της Θεσσαλίας οι οποίοι έχουν ν΄ αντιμετωπίσουν τεράστια έξοδα προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές στις περιουσίες τους και ήλπιζαν στο φοιτητικό επίδομα ώστε να μην έχουν πρόσθετα έξοδα και για τα ενοίκια των παιδιών τους, που σπουδάζουν.


Όπως τονίζει στο Έθνος πατέρας φοιτητή που σπουδάζει στο ΕΚΠΑ και κατάγεται από τη Θεσσαλία, η αίτηση υποβλήθηκε 31/7/23 για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα του έτους 22/23 με ημερομηνία έγκρισης από το ΕΚΠΑ 31/8/23. Έκτοτε καμία ενημέρωση για το πότε θα καταβληθεί. «Μετά τις ζημίες από την κακοκαιρία στη Θεσσαλία και τα έξοδα για επισκευές τουλάχιστον για εμάς που έχουμε τόσο πληγεί δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια προτεραιότητα;». 

Πότε έγιναν οι αιτήσεις

Η πρώτη φάση των αιτήσεων για την καταβολή του επιδόματος στους φοιτητές για το 2022-23 έγινε στο διάστημα από 30 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2023. Στη συνέχεια ακολούθησαν δυο ακόμη παρατήσεις από 27 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου και ακόμη μια 24-27 Οκτωβρίου 2023. Όμως ακόμη και οι αιτήσεις που έγιναν τον Αύγουστο και εγκρίθηκαν τον ίδιο μήνα από τα πανεπιστήμια δεν έχουν ικανοποιηθεί αφού εξ΄ αιτίας της καθυστέρησης που παρατηρείται στα ΑΕΙ οι δικαιούχοι δεν έχουν πάρει τα χρήματα. Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας ενώ αναγνωρίζουν το πρόβλημα δηλώνουν ότι από τη στιγμή που το Κράτος έχει δώσει το σχετικό κονδύλι, την ευθύνη έχουν τα πανεπιστήμια τα οποία δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους.

Η διαδικασία από τα πανεπιστήμια

Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα, να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι κάτοχος ακαδημαϊκής ταυτότητας σε ισχύ και να είναι κάτοχος ΑΦΜ. Η υπηκοότητα συνδέεται μόνο με το πρόσωπο του φοιτητή και όχι με των γονέων ή κηδεμόνων αυτού. Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών και επαληθευθούν οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος από το ηλεκτρονικό σύστημα και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος, προωθούνται στην Οικονομική Υπηρεσία του Ιδρύματος για την έκδοσή των σχετικών ενταλμάτων οι εκτυπωμένες αιτήσεις μαζί με τα υποβληθέντα δικαιολογητικά. 

Η αξιολόγηση των αιτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος πραγματοποιείται στην ειδική εφαρμογή https://evaluation-stegastiko.minedu.gov.gr/. Οι αιτήσεις αξιολογούνται αρχικά αναφορικά με τα στοιχεία που αφορούν στον φοιτητή για τον οποίο πραγματοποιείται η αίτηση στεγαστικού επιδόματος και μόνον εφόσον αυτά εγκριθούναξιολογούνται τα επιπρόσθετα στοιχεία συγκατοίκησης. Στις αιτήσεις οι οποίες εγκρίνονται ως προς τα στοιχεία που αφορούν στον φοιτητή για τον οποίο πραγματοποιείται η αίτηση στεγαστικού επιδόματος και είτε δεν έχουν συμπληρωθεί στοιχεία συγκατοίκησης είτε τα στοιχεία συγκατοίκησης δεν έχουν εγκριθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Ιδρύματος, καταβάλλεται το ποσό των 1.500 ευρώ (και όχι τα 2.000 ευρώ).

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr