Μητσοτάκης: Διαγραφές φοιτητών

Μητσοτάκης: Διαγραφές φοιτητών

Ο εβδομαδιαίος απολογισμός του πρωθυπουργού - Ο νόμος προβλέπει διαγραφές φοιτητών. Στο τοπίο των Πανεπιστημίων στέκεται μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτηση που κάνει κάθε εβδομάδα στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά τις δύο επιχειρήσεις που έγιναν από την ΕΛ.ΑΣ. μέσα σε δύο ημέρες σε Πανεπιστημιούπολη και ΑΠΘ. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει πως κατά περιπτώσεις ο νόμος προβλέπει μέχρι και διαγραφές φοιτητών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρει σχετικά με τα Πανεπιστήμια και όσα έγιναν το τελευταίο 48ωρο ότι η κυβέρνηση είναι σταθερά «απέναντι σε κάθε μορφή βίας που απειλεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και την ίδια την κοινωνική συνοχή. Αυτό αφορά και την ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Δεν μένουμε μόνο στην καταδίκη και τις διαπιστώσεις. Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε δήθεν «πάρτυ» στους πανεπιστημιακούς χώρους να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής. Για τέτοια επεισόδια πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις, και αυτά που προβλέπει ο νόμος φτάνουν μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών. Και είναι ευθύνη των πειθαρχικών οργάνων των πανεπιστημίων να εφαρμοστεί ο νόμος, που πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί. Χθες είχαμε μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ».Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρεται και στα απογευματινά χειρουργεία που δίνουν λύση σε ασθενείς οι οποίοι περίμεναν για 2-3 χρόνια για μια επέμβαση. Ενώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε πως «εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα πολιτικών που έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και τα καθημερινά του προβλήματα. Με στόχο η χώρα μας να γίνει πιο ευρωπαϊκή, πιο σύγχρονη, πιο ασφαλής και πιο δίκαιη».


Ποινή μέχρι και οριστική διαγραφή για τους "καταληψίες" φοιτητές

Ο νόμος 4957/ 2022 προβλέπει μέχρι και διαγραφή για τους φοιτητές που κάνουν κατάληψη.

Συγκεκριμένα στα πειθαρχικά παραπτώματα που προβλέπεται μέχρι και οριστική διαγραφή περιλαμβάνεται και «η παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του Α.Ε.Ι., συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του».

Πειθαρχικό Πανεπιστημίων: Τι ισχύει με τις Καταλήψεις / Μέχρι και διαγραφή φοιτητών

Πώς φτάσαμε στην επιχείρηση των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ΔΡΑΣΗ

Προηγήθηκε αστυνομική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο ΑΠΘ ύστερα από πληροφορίες ότι άγνωστοι προσπάθησαν να προκαλέσουν φθορές στην υπό ανέγερση βιβλιοθήκη, στον χώρο της πρώην κατάληψης του Βιολογικού.

Η έφοδος της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Θετικών Επιστημών στο ΑΠΘ, η οποία τελεί υπό κατάληψη και προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων με τους σπουδαστές να τονίζουν πως απλώς διοργάνωναν εκδήλωση με μουσική, φαγητό και κρασί στον εξωτερικό χώρο του campus και πως η ΕΛ.ΑΣ. εμφανίστηκε με εκδικητική διάθεση για να προκαλέσει ένταση.

Μετά την αστυνομική έφοδο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους προσαχθέντες στη πλατεία Χημείου. Μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού συνεδρίασαν το απόγευμα το Σαββάτου και κατήγγειλαν απουσία εισαγγελέα κατά της διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης.

«Ζητήσαμε παρουσία εισαγγελέα, μας είπαν ότι υπήρχε εισαγγελέας. Επί μία ώρα και 10 λεπτά ήμασταν στα τρία μέτρα από την πόρτα που γινόταν οι προσαγωγές. Δεν παρουσιάστηκε κανένας εισαγγελέας. Ζητάμε να αποχωρήσουν τώρα ΜΑΤ. Δεν υπάρχει λόγος παρουσίας δυνάμεων εφόσον σύμφωνα με δικές τους δηλώσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και είδαμε να έχουν ολοκληρωθεί οι προσαγωγές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος του ΕΣΔΕΠ, Γιώργος Αγγελόπουλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος του ΕΣΔΕΠ, Γιώργο Ραπτάκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ ήταν εκείνος που κάλεσε την αστυνομία και ακολούθησε η αστυνομική επιχείρηση. «Προπηλάκισαν ακόμα και εργαζόμενους καθηγητές» κατήγγειλε στην κάμερα ένα άλλο άτομο που ήταν στην συγκέντρωση.

Τι ανέφερε ο πρύτανης για την αστυνομική επιχείρηση

«Η πολιτεία οφείλει να διαφυλάσσει τη δημόσια περιουσία από καταστροφές που προκαλούνται από τη δράση οργανωμένων ομάδων που χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό, την τρομοκράτηση και τη βία για να επιβάλουν τις απόψεις τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, σχετικά με την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Και τόνισε πως «οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ουδεμία σχέση έχουν με τη δράση αυτών των μειοψηφικών ομάδων, οι οποίες προσπαθούν να επιβάλουν τη ‘μοναδική αλήθεια’ τους με βίαιες ενέργειες που συντηρούν ένα κλίμα ανασφάλειας, φαλκιδεύουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και παρεμποδίζουν τη λειτουργία των ΑΕΙ».

Ακόμη, επισήμανε, ότι «με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι δημόσιες αρχές μπορούν να επέμβουν στον χώρο του πανεπιστημίου αυτεπάγγελτα, όταν διαπιστώσουν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις».

Την Κυριακή οι συλληφθέντες (εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες 39 φοιτητές) οδηγήθηκαν κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης έξω από τα οποία πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης από αλληλέγγυους, που φώναζαν συνθήματα υπέρ τους και ζητούσαν την απελευθέρωσή τους.

Η αρμόδια εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για σοβαρή διατάραξη ομαλής λειτουργίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και επιπλέον για απείθεια, επειδή αρνήθηκαν να υποβληθούν σε δακτυλοσκοπική εξέταση (οι 48 από τους 49). Οι κατηγορούμενοι παραμένουν υπό κράτηση και θα δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία, καθώς παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

«49»: Οι αστυνομικές δυνάμεις «έσπασαν το κτίριο»

Οι «49» με κείμενό τους στο infolibre καταγγέλουν τις αστυνομικές δυνάμεις λέγοντας πως «κατά την επιχείρηση τους έσπασαν το κτίριο, αφού πρώτα το πολιόρκησαν για ώρα» καταδικάζοντας παράλληλα «οποιαδήποτε προσπάθεια καταστολής στον αγώνα μας και αντιστεκόμαστε σε αυτήν».

Μεταξύ άλλων καταλήγουν αναφέροντας: «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για ένα άσυλο αγώνα και ελευθεριών και γενικότερα ενάντια στην υποτίμηση των ζωών μας».

«Παραμένουμε στις κατειλημμένες σχολές μας. Η κατάληψη της ΣΘΕ είναι ανοιχτή και συνεχίζει και καλούμε όλο τον κόσμο να την στηρίξει» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι φοιτητικοί σύλλογοι Γεωλογίας – Φυσικού.

Πειθαρχικό Πανεπιστημίων: Τι ισχύει με τις Καταλήψεις / Μέχρι και διαγραφή φοιτητών

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν μέσα από το παρόν άρθρο όλα όσα προβλέπει ο πρόσφατος νόμος 4957/2022 σχετικά με το πειθαρχικό των φοιτητών. 

Το πειθαρχικό δίκαιο «μπήκε» από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος στην καθημερινότητα των ΑΕΙ. Πρόκειται για τους νέους κανόνες που ισχύουν μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, που έλαβε χώρα το περασμένο ακαδημαϊκό έτος, για τη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Από ποινές που περιλαμβάνουν την απλή επίπληξη, έως την απαγόρευση συμμετοχής στις εξετάσεις και την απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού του πανεπιστημιακού ιδρύματος μέχρι την προσωρινή έως και την οριστική απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας.

Τα πειθαρχικά παραπτώματα των φοιτητών ξεκινάνε από την παραβίαση του αδιάβλητου των εξετάσεων, την αντιγραφή, λογοκλοπή καθώς και την ηχορύπανση στους χώρους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Και φτάνουν μέχρι την καταστροφή περιουσίας των ΑΕΙ ή και τη διακίνηση ναρκωτικών.

Επιπλέον πειθαρχικό παράπτωμα αποτελεί η παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του Α.Ε.Ι., συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του. Ακόμη, η χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού του Α.Ε.Ι. χωρίς την άδεια των αρμόδιων οργάνων του, η χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού του Α.Ε.Ι. για την εξυπηρέτηση σκοπών που δεν συνάδουν με την αποστολή του, καθώς και η διευκόλυνση τρίτων για την τέλεση της πράξης αυτής.

Η πειθαρχική δίωξη σε βάρος φοιτητή ασκείται από τον Πρόεδρο του οικείου Τμήματος ή από τον Κοσμήτορα της Σχολής σε περίπτωση Μονοτμηματικής Σχολής. Δύναται να ασκηθεί και από τον Πρύτανη ή τον αρμόδιο Αντιπρύτανη ή τον νόμιμο αναπληρωτή του, αν λάβουν γνώση ή έχουν σοβαρές ενδείξεις για την τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος και δεν έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη από τον Πρόεδρο του Τμήματος ή τον Κοσμήτορα της Σχολής.

Πειθαρχικό Δίκαιο Φοιτητών

Ο νόμος 4957/2022, σχετικά με το πειθαρχικό των φοιτητών, ορίζει τα εξής:

Άρθρο 195
Πεδίο εφαρμογής και ορισμοί

1. Οι διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου εφαρμόζονται στους φοιτητές του πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών.

2. Για την εφαρμογή του παρόντος νοούνται ως: α) «Ίδρυμα», το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.),

οι επιμέρους οργανικές μονάδες του, τα νομικά πρόσωπα και οι ειδικές δομές που συνδέονται θεσμικά ή συνεργάζονται με αυτό, σύμφωνα με τις ειδικότερες ρυθμίσεις του οργανισμού του ιδρύματος και του εσωτερικού του κανονισμού.

β) «Προπτυχιακοί φοιτητές», «μεταπτυχιακοί φοιτητές» και «υποψήφιοι διδάκτορες», οι φοιτητές του πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών, αντίστοιχα. Όπου στο παρόν Κεφάλαιο χρησιμοποιείται ο όρος «φοιτητής», χωρίς περαιτέρω διακρίσεις, νοούνται οι φοιτητές και των τριών κύκλων σπουδών.

γ) «Μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας», τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.), καθώς και το διοικητικό και εν γένει προσωπικό του Α.Ε.Ι., οι επιστημονικοί συνεργάτες, το λοιπό βοηθητικό και έκτακτο διδακτικό-εκπαιδευτικό προσωπικό, οι επισκέπτες καθηγητές, οι επισκέπτες ερευνητές ή εντεταλμένοι διδάσκοντες ή ερευνητές επί συμβάσει, οι μεταδιδακτορικοί ερευνητές και επισκέπτες, οι καθηγητές αλλοδαπής με παράλληλη απασχόληση, οι ομότιμοι και επίτιμοι καθηγητές, οι ερευνητές ή άλλα μέλη που δραστηριοποιούνται ή συνδέονται ακαδημαϊκά, ερευνητικά ή εκπαιδευτικά με το ίδρυμα και το προσωπικό των νομικών προσώπων που αυτό εποπτεύει. Στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σύμφωνα με την παρούσα περιλαμβάνεται και το προσωπικό που έχει με οποιονδήποτε τρόπο διατεθεί ή υπηρετεί ή εργάζεται στο ίδρυμα και στα νομικά πρόσωπα αυτού, ανεξάρτητα από τη νομική φύση της σχέσης που το συνδέει με αυτό.

Άρθρο 196
Βασικές αρχές

1. Αρχές και κανόνες του ποινικού δικαίου και της ποινικής δικονομίας εφαρμόζονται αναλόγως και στο πειθαρχικό δίκαιο των φοιτητών, εφόσον δεν αντίκεινται στις ρυθμίσεις του παρόντος και συνάδουν με τη φύση και τον σκοπό της πειθαρχικής διαδικασίας.

2. Εφαρμόζονται ιδίως οι αρχές και οι κανόνες που αφορούν:

α) στους λόγους αποκλεισμού της υπαιτιότητας και της ικανότητας προς καταλογισμό,

β) στις ελαφρυντικές ή επιβαρυντικές περιστάσεις για την επιμέτρηση της πειθαρχικής ποινής,

γ) στην έμπρακτη μετάνοια, δ) στο δικαίωμα σιγής του πειθαρχικώς διωκομένου, ε) στην πραγματική και νομική πλάνη, στ) στο τεκμήριο αθωότητας του πειθαρχικώς διωκομένου, ζ) στην επιείκεια υπέρ του πειθαρχικώς διωκομένου.

Άρθρο 197
Πειθαρχικά παραπτώματα

1. Το πειθαρχικό παράπτωμα τελείται με εκ προθέσεως πράξη του φοιτητή η οποία μπορεί να του καταλογιστεί. Το πειθαρχικό παράπτωμα δύναται να τελεστεί και από αμέλεια, εφόσον αυτό ορίζεται ειδικά. Το παράπτωμα δύναται να τελεστεί και με παροχή συνδρομής σε τρίτο πρόσωπο ή διευκόλυνσή του για την τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος.

2. Πειθαρχικά παραπτώματα για τους φοιτητές συνιστούν:

α) η παραβίαση του αδιάβλητου των εξετάσεων,

β) η λογοκλοπή ή η αποσιώπηση της άμεσης ή έμμεσης συνεισφοράς άλλων προσώπων στο αντικείμενο επιστημονικής ενασχόλησης ή έρευνας,

γ) η καταστροφή περιουσίας του Α.Ε.Ι., κινητής ή ακίνητης, που χρησιμοποιείται από το Α.Ε.Ι. ή μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας,

δ) η παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του Α.Ε.Ι., συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του,

ε) η χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού του Α.Ε.Ι. χωρίς την άδεια των αρμόδιων οργάνων του,

στ) η χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού του

Α.Ε.Ι. για την εξυπηρέτηση σκοπών που δεν συνάδουν με την αποστολή του, καθώς και η διευκόλυνση τρίτων για την τέλεση της πράξης αυτής,

ζ) η υπαίτια και με οποιονδήποτε τρόπο ρύπανση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων του ιδρύματος, συμπεριλαμβανόμενης και της ηχορύπανσης,

η) η χρήση απαγορευμένων ουσιών, που εμπίπτουν στον ν. 4139/2013 (Α’ 74), εντός του Α.Ε.Ι. και η οποιαδήποτε συμβολή στη διακίνηση αυτών,

θ) η τέλεση οποιουδήποτε πλημμελήματος ή κακουργήματος εφόσον συνδέεται με τη φοιτητική ιδιότητα.

Άρθρο 198
Πειθαρχικές ποινές

1. Οι πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται σε φοιτητή, αν διαπράξει πειθαρχικό παράπτωμα, είναι οι εξής:

α) έγγραφη επίπληξη, β) απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις ενός ή περισσοτέρων μαθημάτων, για μία ή περισσότερες εξεταστικές περιόδους,

γ) προσωρινή ή μόνιμη απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων του ιδρύματος,

δ) προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας από έναν (1) έως είκοσι τέσσερις (24) μήνες και

ε) οριστική διαγραφή.

2. Η προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας επιφέρει την αναστολή της ισχύος της ακαδημαϊκής ταυτότητας και την αντίστοιχου χρόνου αποστέρηση των δικαιωμάτων που η ιδιότητα αυτή συνεπάγεται, όπως της συμμετοχής στις εξετάσεις, της λήψης διδακτικών συγγραμμάτων και της λήψης υποστηρικτικού χαρακτήρα χρηματικών ή άλλων παροχών από το ίδρυμα. Ποινή αναστολής της φοιτητικής ιδιότητας άνω των έξι (6) μηνών συνεπάγεται και τη στέρηση του δικαιώματος χρήσης των χώρων και υποδομών του ιδρύματος, καθώς και του δικαιώματος διαμονής στις φοιτητικές εστίες του Α.Ε.Ι. κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

3. Για τα πειθαρχικά παραπτώματα της παρ. 2 του άρθρου 197 μπορεί να επιβληθεί οποιαδήποτε από τις ποινές της παρ. 1 του παρόντος, με εξαίρεση την ποινή της οριστικής διαγραφής, η οποία δύναται να επιβληθεί αποκλειστικά για τα πειθαρχικά παραπτώματα των περ. γ), δ), η) και θ) της παρ. 2 του άρθρου 197.

4. Η πειθαρχική ευθύνη λήγει με την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας. Η πειθαρχική διαδικασία παύει, αν ο πειθαρχικά διωκόμενος απωλέσει καθ’ οιονδήποτε τρόπον τη φοιτητική ιδιότητα.

Άρθρο 199
Πειθαρχικά όργανα

1. Πειθαρχικά όργανα είναι ο Πρύτανης, ο αρμόδιος Αντιπρύτανης, ο Πρόεδρος του Τμήματος, ο Κοσμήτορας της Σχολής σε περίπτωση Μονοτμηματικής Σχολής, οι αναπληρωτές τους και το Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών.

2. Ο Πρόεδρος του Τμήματος και ο Κοσμήτορας της Σχολής σε περίπτωση Μονοτμηματικής Σχολής είναι αρμόδιοι και για την επιβολή των πειθαρχικών ποινών της έγγραφης επίπληξης και του αποκλεισμού από τη συμμετοχή στις εξετάσεις ενός (1) ή περισσότερων μαθημάτων σε μία (1) εξεταστική περίοδο. Οι ίδιες ποινές επιβάλλονται και από τον Πρύτανη ή τον αρμόδιο ανά περίπτωση Αντιπρύτανη ή τον νόμιμο αναπληρωτή του, αν λάβουν γνώση ή έχουν σοβαρές ενδείξεις για την τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος και δεν έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη από τον Πρόεδρο του Τμήματος ή τον Κοσμήτορα της Σχολής. Αν η βαρύτητα του παραπτώματος δικαιολογεί την επιβολή βαρύτερης ποινής, τα όργανα των προηγούμενων εδαφίων παραπέμπουν την υπόθεση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών, το οποίο έχει την αρμοδιότητα για την επιβολή και κάθε άλλης πειθαρχικής ποινής.

3. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών αποτελείται από:

α) τον αρμόδιο για τα ακαδημαϊκά θέματα Αντιπρύτανη, ως Πρόεδρο, με Αναπληρωτή του τον αρμόδιο για τα διοικητικά θέματα Αντιπρύτανη,

β) το αρχαιότερο μέλος της Κοσμητείας, με αναπληρωτή του το αμέσως νεότερο μέλος της,

γ) δύο (2) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Τμήματος με τους αναπληρωτές τους,

δ) έναν (1) εκπρόσωπο των φοιτητών με τον αναπληρωτή του.

4. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών συγκροτείται με απόφαση του Πρύτανη για θητεία δύο (2) ετών, με εξαίρεση τον εκπρόσωπο των φοιτητών και τον αναπληρωτή του, οι οποίοι ορίζονται για θητεία ενός (1) έτους. Ο εκπρόσωπος των φοιτητών και ο αναπληρωτής του αναδεικνύονται με μυστική ψηφοφορία με ηλεκτρονικά μέσα από το σύνολο των φοιτητών του Α.Ε.Ι., με ανάλογη εφαρμογή της διαδικασίας ανάδειξης εκπροσώπου των φοιτητών στη Σύγκλητο. Αν δεν αναδειχθεί ή απουσιάζει ο εκπρόσωπος των φοιτητών, το πειθαρχικό συμβούλιο συγκροτείται, λειτουργεί, συνεδριάζει και λαμβάνει νομίμως αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή του. Χρέη γραμματέα εκτελεί μόνιμος διοικητικός υπάλληλος του Α.Ε.Ι., ο οποίος ορίζεται με την πράξη συγκρότησης.

5. Η δίωξη και τιμωρία των πειθαρχικών παραπτωμάτων αποτελεί καθήκον των πειθαρχικών οργάνων.

Άρθρο 200
Πειθαρχική δίωξη και διαδικασία

1. Η πειθαρχική δίωξη σε βάρος φοιτητή ασκείται από τον Πρόεδρο του οικείου Τμήματος ή από τον Κοσμήτορα της Σχολής σε περίπτωση Μονοτμηματικής Σχολής. Δύναται να ασκηθεί και από τον Πρύτανη ή τον αρμόδιο Αντιπρύτανη ή τον νόμιμο αναπληρωτή του, αν λάβουν γνώση ή έχουν σοβαρές ενδείξεις για την τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος και δεν έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη από τον Πρόεδρο του Τμήματος ή τον Κοσμήτορα της Σχολής.

2. Η πειθαρχική δίωξη φοιτητή αρχίζει είτε με την έγγραφη κλήση σε προηγούμενη ακρόαση (απολογία) του πειθαρχικώς διωκόμενου ενώπιον του αρμόδιου μονομελούς πειθαρχικού οργάνου είτε με την παραπομπή του στο πειθαρχικό συμβούλιο, το οποίο τον καλεί σε απολογία υποχρεωτικώς μετά την ολοκλήρωση της πειθαρχικής ανάκρισης. Η κλήση σε απολογία γίνεται εγγράφως. Στο έγγραφο κλήσης και στο παραπεμπτήριο έγγραφο, το οποίο κοινοποιείται στον πειθαρχικώς διωκόμενο, περιγράφονται με σαφή και ορισμένο τρόπο τα πραγματικά περιστατικά που συνιστούν το πειθαρχικό παράπτωμα και παρατίθενται οι διατάξεις που το τυποποιούν, καθώς και οι ποινές που προβλέπονται γι’ αυτό. Στα ίδια έγγραφα γίνεται αναφορά και στο σχετικό αποδεικτικό υλικό, στο οποίο ο πειθαρχικώς διωκόμενος έχει πρόσβαση είτε με επισκόπησή του είτε με λήψη αντιγράφων. Η προθεσμία που τάσσεται για απολογία είναι εύλογη και, πάντως, δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών.

3. Μετά από το πέρας της ανάκρισης και πριν από την έκδοση απόφασης, το Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών καλεί εκ νέου τον φοιτητή σε ακρόαση, παρέχοντάς του εύλογο χρόνο, ο οποίος δεν δύναται να είναι μικρότερος των πέντε (5) ημερών, για την προετοιμασία της υπεράσπισής του. Ο φοιτητής έχει δικαίωμα να παρίσταται με συνήγορο και να προτείνει μάρτυρες υπεράσπισης. Αν ο φοιτητής δεν κατανοεί την ελληνική γλώσσα, λαμβάνεται μέριμνα για τη μετάφραση των σημαντικότερων εγγράφων της διαδικασίας σε γλώσσα που κατανοεί και για την παροχή σε αυτόν διερμηνέα.

4. Δεύτερη πειθαρχική δίωξη για το ίδιο παράπτωμα είναι απαράδεκτη λόγω δεδικασμένου ή εκκρεμοδικίας.

Άρθρο 201
Πειθαρχική ανάκριση και ανακριτικές πράξεις

1. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών διεξάγει υποχρεωτικά πειθαρχική ανάκριση. Κατ’ εξαίρεση, δεν είναι υποχρεωτική η ανάκριση όταν:

α) τα πραγματικά περιστατικά που συνιστούν την αντικειμενική υπόσταση του πειθαρχικού παραπτώματος προκύπτουν από τον φάκελο κατά τρόπο αναμφισβήτητο,

β) ο φοιτητής ομολογεί με την απολογία του κατά τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης ότι διέπραξε το πειθαρχικό παράπτωμα,

γ) έχει προηγηθεί ανάκριση ή προανάκριση σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ν. 4620/2019, Α’ 96) για ποινικό αδίκημα που αποτελεί και πειθαρχικό παράπτωμα,

δ) έχει διενεργηθεί, πριν από την έκδοση του παραπεμπτηρίου εγγράφου, Ένορκη Διοικητική Εξέταση ή άλλη ένορκη εξέταση, κατά την οποία διαπιστώθηκε διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος από συγκεκριμένο φοιτητή. Το ίδιο ισχύει όταν η διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος προκύπτει από έκθεση δικαστικού οργάνου ή άλλου ελεγκτικού οργάνου της διοίκησης.

2. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών ζητά από τον Κοσμήτορα της Σχολής ή τον Πρόεδρο του Τμήματος, να ορίσει μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού για τη διεξαγωγή της πειθαρχικής ανάκρισης, η οποία περατώνεται εντός μηνός από την κοινοποίηση της απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών περί διεξαγωγής πειθαρχικής ανάκρισης. Εκείνος που διενεργεί την πειθαρχική ανάκριση, μπορεί να ζητήσει, με αιτιολογημένη αίτησή του, παράταση της προθεσμίας αυτής. Η παράταση αυτή δεν υπερβαίνει τον έναν (1) μήνα. Η πειθαρχική

ανάκριση μπορεί να επεκταθεί στην έρευνα και άλλων παραπτωμάτων του ίδιου φοιτητή, εφόσον προκύπτουν επαρκή στοιχεία. Καθήκοντα γραμματέα εκτελεί υπάλληλος ο οποίος ορίζεται από εκείνον που διενεργεί την ανάκριση.

3. Ανακριτικές πράξεις είναι: α) η αυτοψία, β) η εξέταση μαρτύρων, γ) η πραγματογνωμοσύνη, δ) η ανωμοτί εξέταση του διωκομένου. 4. Για την ανακριτική πράξη συντάσσεται έκθεση που υπογράφεται από όσους συνέπραξαν. Αν κάποιος από τους μάρτυρες είναι αναλφάβητος ή αρνείται να υπογράψει ή βρίσκεται σε φυσική αδυναμία να υπογράψει, γίνεται σχετική μνεία στην έκθεση.

Άρθρο 202
Ένορκη Διοικητική Εξέταση

Αν υφίστανται σοβαρές υπόνοιες ή σαφείς ενδείξεις για τη διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος, χωρίς όμως να είναι γνωστά τα πρόσωπα που ευθύνονται, ο Πρόεδρος του Τμήματος ή ο Κοσμήτορας σε περίπτωση Μονοτμηματικής Σχολής, παραγγέλλει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.), ορίζοντας ταυτόχρονα το μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) που θα τη διεξαγάγει. Η Ε.Δ.Ε. αποσκοπεί στη συλλογή στοιχείων για τη διαπίστωση της τέλεσης πειθαρχικού παραπτώματος και τον προσδιορισμό των προσώπων που ευθύνονται, καθώς και στη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες αυτό έχει τελεστεί. Για τον σκοπό αυτόν, ο διενεργών αυτή δύναται να αποφασίζει, πέραν της εξέτασης μαρτύρων, τη διενέργεια αυτοψίας και πραγματογνωμοσύνης. Η Ε.Δ.Ε. δεν συνιστά έναρξη πειθαρχικής δίωξης και ολοκληρώνεται εντός ενός (1) μηνός από την παραγγελία της με την υποβολή αιτιολογημένης έκθεσης του διενεργήσαντος. Η έκθεση υποβάλλεται, με όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, στον διατάξαντα τη διενέργεια της Ε.Δ.Ε.

ποινές φοιτητές

Άρθρο 203
Αποφάσεις πειθαρχικών οργάνων και τρόπος λήψης τους

1. Το πειθαρχικό όργανο δεσμεύεται από την κρίση που περιέχεται σε αμετάκλητη απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή σε αμετάκλητο απαλλακτικό βούλευμα, μόνο ως προς την ύπαρξη ή την ανυπαρξία πραγματικών περιστατικών που στοιχειοθετούν την αντικειμενική υπόσταση πειθαρχικού παραπτώματος. Σε κάθε άλλη περίπτωση η αμετάκλητη απόφαση του ποινικού δικαστηρίου συνεκτιμάται στην πειθαρχική διαδικασία.

2. Κατά την επιλογή και επιμέτρηση της ποινής συνεκτιμώνται ιδίως: α) η βαρύτητα της πράξης, β) η μορφή και ο βαθμός της υπαιτιότητας, γ) οι συνθήκες τέλεσης, δ) η δράση βάσει οργανωμένου σχεδίου, ε) αν ο πειθαρχικά διωκόμενος διαδραμάτισε ρόλο ιθύνοντα ή συμμετόχου σε πράξη που τελέστηκε από περισσότερους του (1) ενός.

3. Στην απόφαση αναφέρονται ρητά οι λόγοι και τα πραγματικά περιστατικά, που στοιχειοθετούν το πειθαρχικό αδίκημα και δικαιολογούν την κρίση του οργάνου για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε.

4. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών λαμβάνει αποφάσεις κατά πλειοψηφία. Αν πειθαρχική απόφαση περί ενοχής του διωκομένου έχει ληφθεί κατά πλειοψηφία, όλα τα μέλη του συμβουλίου ψηφίζουν για την ποινή που επιβάλλεται. Λευκή ψήφος ή αποχή από την ψηφοφορία δεν επιτρέπεται. Η ισοψηφία λειτουργεί υπέρ του διωκομένου.

Άρθρο 204
Παραγραφή πειθαρχικών παραπτωμάτων και ποινών

1. Με την επιφύλαξη της παρ. 4 του άρθρου 198, τα πειθαρχικά παραπτώματα παραγράφονται μετά την παρέλευση πέντε (5) ετών από τον χρόνο τέλεσής τους, εκτός αν αποτελούν και ποινικά αδικήματα, οπότε δεν παραγράφονται πριν από τη συμπλήρωση του χρόνου της παραγραφής που ισχύει για τα τελευταία, καθώς και όσο υπάρχει εκκρεμής διαδικασία ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων. Η κλήση σε προηγούμενη ακρόαση της παρ. 2 του άρθρου 200 ή η παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο διακόπτουν την παραγραφή. Αν υπάρξει διακοπή, η παραγραφή δεν δύναται να υπερβεί συνολικά τα επτά (7) έτη έως την έκδοση της πειθαρχικής απόφασης.

2. Η πειθαρχική δίωξη δεν αναστέλλεται λόγω εκκρεμούς ποινικής διαδικασίας, εκτός αν το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποφασίσει διαφορετικά. Για όσο χρονικό διάστημα αναστέλλεται η πειθαρχική δίωξη, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, αναστέλλεται και η παραγραφή του παραπτώματος.

3. Οι πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται σύμφωνα με τον παρόντα δεν εκτελούνται μετά την παρέλευση τριών (3) ετών από τον χρόνο της αμετάκλητης επιβολής τους.

Άρθρο 205
Δικαστική προστασία

Κατά της απόφασης με την οποία επιβάλλεται οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή της παρ. 1 του άρθρου 198 πλην της περ. α), ο φοιτητής μπορεί να ασκήσει αίτηση ακύρωσης στο διοικητικό εφετείο του τόπου όπου εδρεύει το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.).

ποινές πανεπιστήμια

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Καλή Κυριακή της Αποκριάς σε όλες και όλους!

Αυτή η εβδομαδιαία ανασκόπηση είναι γεμάτη παραδείγματα για το πώς βοηθούν οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις μας να δώσουμε πραγματική στήριξη και ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή σε συνανθρώπους μας που την έχουν ανάγκη.

Στους νέους μας που δυσκολεύονται να βρουν προσιτή στέγη, με το πρόγραμμα «Σπίτι Μου». Στις νέες μαμάδες και τους νέους μπαμπάδες που αναζητούν βοήθεια για τη φύλαξη των μικρών παιδιών τους όσο εργάζονται, με τις «Νταντάδες της Γειτονιάς». Σε όσους συσσώρευσαν χρέη στη διάρκεια της κρίσης και θέλουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα με λιγότερα βάρη, με τον νέο, βελτιωμένο εξωδικαστικό μηχανισμό. Στους ασθενείς που περιμένουν 2 και 3 χρόνια σε λίστες αναμονής για ένα χειρουργείο, με τα νέα απογευματινά χειρουργεία. Στα άτομα με αναπηρία που επιτέλους μετά από δεκαετίες υποστηρίζονται από την πολιτεία ώστε να ζουν πιο αυτόνομα και ισότιμα με τους υπόλοιπους πολίτες, χάρη στον «Προσωπικό Βοηθό». Σε όσους συνταξιούχους θέλουν και μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς να στερούνται τη σύνταξή τους. Στους αγρότες μας που αγωνιούν για τα υψηλά κόστη παραγωγής και τους παρέχουμε φθηνό ρεύμα σε βάθος δεκαετίας. Σε εκείνους που ταλαιπωρούνται από τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, με την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα πολιτικών που έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και τα καθημερινά του προβλήματα. Με στόχο η χώρα μας να γίνει πιο ευρωπαϊκή, πιο σύγχρονη, πιο ασφαλής και πιο δίκαιη.

Ξεκινώ από το τέλος, με μια ακόμη σημαντική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα και έχει σαν στόχο την αναγκαία επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης που καθυστερεί αδικαιολόγητα στη χώρα μας συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Πρέπει να γίνουν και κάνουμε ήδη πολλά για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες.

Το τελευταίο και σημαντικό μέτρο που μόλις ψηφίστηκε αφορά στη μεταφορά ύλης σε Δικηγόρους και Συμβολαιογράφους από τα δικαστήρια, μια πρακτική που ακολουθούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα η εγγραφή και τροποποίηση καταστατικού πολλών σωματείων και επαγγελματικών ενώσεων, τα κληρονομητήρια και οι πράξεις αποδοχής κληρονομιάς, οι εγγραφές και οι εξαλείψεις συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης είναι σχετικά τυποποιημένες διαδικασίες που από εδώ και πέρα θα διεκπεραιώνονται από δικηγόρους και συμβολαιογράφους.

Η αφαίρεση αυτής της ύλης θα επιτρέψει στους δικαστές να αξιοποιούν τον χρόνο τους για τη μελέτη πιο σύνθετων δικογραφιών και την ταχύτερη έκδοση αποφάσεων. Επιπλέον θα αποφορτιστούν και οι γραμματείες των δικαστηρίων, καθώς οι ένορκες βεβαιώσεις θα γίνονται πλέον μόνο από συμβολαιογράφους ή δικηγόρους. Η επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα για τη χώρα μας, έχουν γίνει βήματα αλλά είμαστε ακόμα πίσω σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Γι’ αυτό και πρέπει να τρέξουμε.

Θα συνεχίσω με τα εντυπωσιακά στοιχεία από την εφαρμογή του νέου βελτιωμένου εξωδικαστικού μηχανισμού που δίνει αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις σε κόκκινα δάνεια με «κούρεμα» που προσεγγίζει το 30%. Τον Φεβρουάριο υποβλήθηκαν 7.360 νέες αιτήσεις οφειλετών, υπερδιπλάσιος αριθμός από τους προηγούμενους μήνες. Ο μέσος όρος το 2023 ήταν 3.400 νέες αιτήσεις ανά μήνα. Το ρεκόρ αιτήσεων σχετίζεται με τις βελτιωτικές αλλαγές που έκανε το Υπ. Οικονομικών στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και τέθηκαν σε ισχύ από τον περασμένο μήνα. Δηλαδή πέρα από το επιπλέον «κούρεμα» της οφειλής σε δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση, την υποχρέωση για τις Τράπεζες, τους servicers και το Δημόσιο να αποδεχτούν την πρόταση του εξωδικαστικού μηχανισμού για τους ευάλωτους οφειλέτες, τη μείωση του επιτοκίου για όλες τις ρυθμίσεις των οφειλών στο 3% για 3 έτη και τη δυνατότητα να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές. Επίσης αριθμός ρεκόρ καταγράφηκε τον Φεβρουάριο ως προς τις επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, έγιναν 1.222.

Έτσι, μέχρι σήμερα, μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού έχουν ωφεληθεί 14.322 συμπολίτες μας με επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών οι οποίες αντιστοιχούν σε 5,17 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών. Με την πολιτική αυτή, που είναι βαθιά κοινωνική, δίνουμε λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα που κρατάει ομήρους εδώ και πολλά χρόνια χιλιάδες συμπολίτες μας, παρέχοντάς τους μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία να ξεκινήσουν ξανά τη ζωή τους με λιγότερα βάρη.

Δείχνει να πετυχαίνει και μια άλλη σημαντική μεταρρύθμισή μας, η παροχή κινήτρων σε συνταξιούχους για την επιστροφή τους στην εργασία και ταυτόχρονα η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας συνταξιούχων. Πάνω από 41.000 είναι οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν από εργαζόμενους συνταξιούχους τις πρώτες 18 ημέρες λειτουργίας της ειδικής πλατφόρμας. Ο αριθμός αυτός είναι περίπου 17% υψηλότερος σε σύγκριση με τα καταγεγραμμένα νούμερα στο τέλος του 2023, πριν καταργηθεί δηλαδή η παρακράτηση του 30% της σύνταξης.

Η επανένταξη στην αγορά εργασίας και μάλιστα έμπειρων εργαζόμενων θα συνεισφέρει στην οικονομική δραστηριότητα και στην αύξηση των εσόδων του κράτους μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.
Με την ευκαιρία, να αναφέρω τα νεότερα από την πορεία του πιλοτικού προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός» που έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, την ανεξάρτητη διαβίωσή τους και την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής ζωής.

Ήδη οι ωφελούμενοι έφτασαν τους 544, έχουν προσληφθεί 669 προσωπικοί βοηθοί, και έγιναν -από διεπιστημονικές επιτροπές- άλλες 413 αξιολογήσεις ενδιαφερομένων. Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο στην Αθήνα, όμως εντός του 2024 θα επεκταθεί σε όλες τις περιφέρειες. Κάθε ωφελούμενος και κάθε ωφελούμενη λαμβάνει ένα συγκεκριμένο ποσό ανά μήνα και επιλέγει ο ίδιος ή η ίδια από το Μητρώο Προσωπικών Βοηθών τον/την Προσωπικό Βοηθό ή τους Προσωπικούς Βοηθούς της επιλογής του. Η χρηματοδότηση του προγράμματος για το 2023 προήλθε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς», ένα καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα πιλοτικό πρόγραμμα στήριξης της οικογένειας και κυρίως της εργαζόμενης γυναίκας, που έρχεται να προστεθεί στη σημαντική αύξηση των voucher που δίνουμε για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ειδικά για τις νταντάδες της γειτονιάς έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα 2449 αιτήσεις, εγκρίθηκαν 1296 και υπογράφηκαν ήδη 207 συμφωνητικά.

Συνεχίζω με το μεγάλο στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι Μου» που διευκολύνει νέους και νέα ζευγάρια να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, με χαμηλό επιδοτούμενο επιτόκιο που οδηγεί σε μηνιαία δόση μικρότερη ενός ενοικίου. Μέχρι στιγμής, 4.835 νέοι συμπολίτες μας έως 39 ετών έχουν εκταμιεύσει δάνεια συνολικού ύψους 467,5 εκ. ευρώ. Έως τώρα, έχουν υπογραφεί 5.551 συμβάσεις ύψους 536,5 εκ. ευρώ και εγκριθεί 9.881 δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ.

Πάμε τώρα στα απογευματινά χειρουργεία. Θα έχετε ακούσει ότι τα πρώτα έγιναν την περασμένη Τρίτη στη Βόρεια Ελλάδα -4 στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, τα άλλα 3 στο ΑΧΕΠΑ και στα νοσοκομεία Καβάλας και Αλεξανδρούπολης. Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η Αθήνα και συγκεκριμένα ο Ευαγγελισμός και το ΚΑΤ, ενώ άλλα δύο μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, το Γ. Γεννηματάς και το Σωτηρία, επίσης ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν απογευματινά χειρουργεία. Δεν είναι τα μόνα. Η συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση καθώς δεκάδες ασθενείς κλείνουν ραντεβού για επεμβάσεις.
Από μελέτη που έγινε υπολογίζεται ότι με τον νέο θεσμό η δυναμικότητα του συστήματος αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%. Η προτεραιοποίηση των επεμβάσεων γίνεται με βάση τη νέα ψηφιακή Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και το κόστος των ιατρικών πράξεων είναι κατά πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο σε ιδιωτικά νοσοκομεία στα οποία αναγκάζονταν να καταφεύγουν οι ασθενείς λόγω της απαγόρευσης που ίσχυε έως πρότινος να εκτελούνται χειρουργεία στο ΕΣΥ μετά το μεσημέρι, εκτός τακτικού ωραρίου.

Με την πολιτική αυτή, η οποία θέλω να σημειώσω ότι εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, μειώνεται η ταλαιπωρία των πολιτών αλλά και οι δαπάνες που κάνουν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Ταυτόχρονα, ενισχύεται και το ΕΣΥ αλλά και το εισόδημα των γιατρών και των νοσηλευτών του. Είναι μια win-win πολιτική για όλους. Τονίζω και πάλι ότι τα πρωινά χειρουργεία δεν επηρεάζονται καθόλου, θα γίνονται κανονικά και μάλιστα θα ελέγχονται αυστηρά οι κλινικές αν όντως κάνουν τις προγραμματισμένες επεμβάσεις.

Περνάω στο αγροτικό ζήτημα και τις δεσμεύσεις που δώσαμε και υλοποιούμε απέναντι στα εύλογα αιτήματα που κατέθεσαν τον προηγούμενο μήνα οι εκπρόσωποι των αγροτών. Ξέρουν πολύ καλά οι αγρότες μας, οι κτηνοτρόφοι μας, τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να κάνουμε με βάση τις υπάρχουσες δυνατότητες. Ξέρουν όμως και πολύ καλά πως αυτή η κυβέρνηση ήταν, είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό τους.

Εκτός από την επιστροφή του ΦΠΑ στο πετρέλαιο σε μόνιμη βάση από το 2025 που ήδη συμφωνήσαμε πως θα γίνεται, είχαμε δεσμευτεί για φθηνό ρεύμα. Το είπαμε και το κάνουμε. Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με τα πρόσθετα μέτρα στήριξης των αγροτών, δηλαδή ρύθμιση χρεών και φθηνότερο αγροτικό ρεύμα με σταθερό τιμολόγιο -από 9,3 έως 11 λεπτά την κιλοβατώρα σε βάθος 10ετίας- από μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ως προς τις οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τις 31/12/2023, παρέχεται η δυνατότητα άτοκης ρύθμισης, καθώς το Δημόσιο αναλαμβάνει να καταβάλει τους τόκους στους προμηθευτές.

Αυτή την εβδομάδα αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση και η τεχνική έκθεση των εξειδικευμένων Ολλανδών συμβούλων μας για την ανάταξη της Θεσσαλίας μετά τον σφοδρό μεσογειακό κυκλώνα Daniel. Πρόκειται για την πρώτη ολιστική μελέτη που εκπονείται για την περιφέρεια Θεσσαλίας εδώ και 70 χρόνια, από μια πολυμελή ομάδα ειδικών με σημαντική εμπειρία διεθνώς σε αντίστοιχου μεγέθους καταστροφές και αποκαταστάσεις.

Το Master Plan προφανώς δεν είναι Ευαγγέλιο, δεν σημαίνει ότι θα υιοθετηθεί αυτούσιο αλλά συνιστά μια σοβαρή -επιστημονική βάση- για διαβούλευση, ώστε να καταλήξουμε στις βέλτιστες λύσεις για τις πολλές και άκρως επείγουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή. Δηλαδή για την αντιπλημμυρική προστασία, τη θωράκιση και αναβάθμιση των κρίσιμων υποδομών, τη βέλτιστη διαχείριση των υδάτων που λιγοστεύουν επικίνδυνα, τη βιώσιμη αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή που μπορεί να εγγυηθεί υψηλότερα εισοδήματα και προστασία του περιβάλλοντος.

Χαίρομαι διότι ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι της Θεσσαλίας ήδη βρήκαν πολλά σημεία συναίνεσης με τις προτάσεις της μελέτης, η οποία θα συζητηθεί εκτενώς για να απαντηθούν διεξοδικά όλα τα ζητήματα που θέτει. Τις λύσεις θα τις συμφωνήσουμε μαζί με τους κατοίκους, τους αγρότες και τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, χωρίς αιφνιδιασμούς, καθώς μας δίνεται μια ευκαιρία να διορθώσουμε πολλά λάθη του παρελθόντος. Η Θεσσαλία πρέπει και θα γίνει καλύτερη μετά από αυτήν τη μεγάλη δοκιμασία.
Περνώ στο ζήτημα των περιστατικών βίας με πρωταγωνιστές νέους, όπως τα πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, στην Πλατεία Αριστοτέλους και στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου.

Βεβαίως, η απαράδεκτη και καταδικαστέα εικόνα μισαλλοδοξίας που είδαμε δεν χαρακτηρίζει σε καμία περίπτωση τη Θεσσαλονίκη. Αδικεί τόσο την ιστορία και την παράδοσή της, όσο και τη σημερινή κουλτούρα της ανοιχτής και φιλόξενης πόλης που όλοι αγαπάμε. Έγιναν συλλήψεις -η Πολιτεία κινήθηκε αμέσως- και τον λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη. Όσοι κατηγορηθούν για εμπλοκή στα επεισόδια θα δικαστούν με βάση τον αυστηρότερο αντιρατσιστικό νόμο. Αλλά και η κοινωνία, όλοι εμείς δηλαδή, πρέπει να απομονώσουμε το μίσος προς ευάλωτους συμπολίτες μας και όσους το καλλιεργούν, πολιτικούς και πολίτες.

Από τη δική μας πλευρά, είμαστε σταθερά απέναντι σε κάθε μορφή βίας που απειλεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και την ίδια την κοινωνική συνοχή. Αυτό αφορά και την ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Δεν μένουμε μόνο στην καταδίκη και τις διαπιστώσεις. Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε δήθεν «πάρτυ» στους πανεπιστημιακούς χώρους να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής. Για τέτοια επεισόδια πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις, και αυτά που προβλέπει ο νόμος φτάνουν μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών. Και είναι ευθύνη των πειθαρχικών οργάνων των πανεπιστημίων να εφαρμοστεί ο νόμος, που πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί. Χθες είχαμε μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον τα ευρήματα της επιχείρησης αυτής μετά από την εκκένωση της κατάληψης. Σε κάθε περίπτωση, τα πανεπιστήμιά μας ανήκουν σε όλους τους φοιτητές. Δεν γίνεται να στερούνται την πρόσβαση στην ακαδημαϊκή γνώση από μεμονωμένες μειοψηφίες που κάνουν παράνομες καταλήψεις. Κανένας δεν μπορεί να κλειδώνεται μέσα εκεί, να βανδαλίζει τις δημόσιες υποδομές και ίσως ακόμη και να βιαιοπραγεί στο όνομα μίας διαμαρτυρίας.

Στο μεταξύ να τονίσω ότι έχει ήδη ενταθεί και θα γίνει εντονότερη η παρουσία της Αστυνομίας στις γειτονιές, ιδίως των μεγάλων πόλεων, στις πιο δύσκολες γειτονιές, αυτές που μπορεί να έχουν πιο επιβαρυμένο ιστορικό επεισοδίων και εγκληματικότητας, αλλά και εκεί όπου σημειώνονται περιστατικά με ξυλοδαρμούς ανηλίκων.

Πρέπει ασφαλώς να γίνουν περισσότερα, ειδικά όσον αφορά στο bullying και τη βία στις νεότερες ηλικίες. Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν σε κάθε σχολική μονάδα οι υπεύθυνοι και οι υπεύθυνες που θα δέχονται τις επώνυμες καταγγελίες των μαθητών και των γονέων τους για περιστατικά σωματικού και ψυχολογικού εκφοβισμού. Ορίστηκαν επίσης οι τετραμελείς Ομάδες Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού. Πολύ σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία και η πλατφόρμα επώνυμων καταγγελιών αποκλειστικά από μαθητές, τους γονείς τους ή όσους έχουν την επιμέλεια των παιδιών.

Εκτός από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, δρομολογείται εθνική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με το φαινόμενο της βίας στα σχολεία, ενώ η ειδική επιστημονική επιτροπή που συγκροτήσαμε πρόσφατα ήδη εργάζεται πυρετωδώς για την εκπόνηση «Εθνικού Σχεδίου Στρατηγικής Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων».

Κλείνω με ένα ζήτημα που αφορά το κοινό μας σπίτι, το περιβάλλον. Μια θαλασσινή χώρα όπως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε παρά να πρωτοστατήσει στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διάσωση των ωκεανών και των θαλασσών από τις απειλές της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και της άναρχης αλιείας, που οδηγούν σε υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και σε απώλεια μοναδικής βιοποικιλότητας.

Στο «Our Ocean Conference 2024» που διοργανώνουμε στην Αθήνα στις 16 και 17 Απριλίου θα επιδιώξουμε να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τις δεκάδες κυβερνήσεις που δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν. Είναι στοίχημα για το σήμερα αλλά και χρέος προς τις μελλοντικές γενιές. Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη Διάσκεψη έχοντας ήδη δεσμευτεί μεταξύ άλλων για απαγόρευση της αλιείας στο 10% των θαλασσών μας μέχρι το 2030, για επέκταση των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών ώστε να καλύπτουν το 30% των θαλασσών μας έως το 2025 και για διάθεση κεφαλαίων ύψους 2 δισ. ευρώ, για την απεξάρτηση των νησιών μας από ενεργειακές πηγές που χρησιμοποιούν διοξείδιο του άνθρακα.

Κάπου εδώ ολοκληρώνω τη σημερινή ανασκόπηση, με την ευχή να περάσετε καλά τα αυριανά Κούλουμα όπου και αν βρίσκεστε. Άλλωστε, σε όλη την Ελλάδα οι Δήμοι έχουν διοργανώσει παρελάσεις και καρναβαλικές εκδηλώσεις με παραδοσιακά εδέσματα και τραγούδια. Σας εύχομαι καλή Σαρακοστή!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr