Στη Βουλή δικογραφία κατά Καραμανλή από τραυματία φοιτητή των Τεμπών

Στη Βουλή δικογραφία κατά Καραμανλή από τραυματία φοιτητή των Τεμπών

Κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών στρέφεται τραυματίας φοιτητής στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ποινική δικογραφία σε βάρος του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από μήνυση φοιτητή, τραυματία της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, όπως ανακοίνωσε από την Ολομέλεια ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Θανάσης Μπούρας.


Στη μηνυτήρια αναφορά, ο Κώστας Καραμανλής εγκαλείται για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, της βαριάς σωματικής βλάβης και της διατάραξης συγκοινωνιών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο φοιτητής που ταξίδευε με τη μοιραία αμαξοστοιχία το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στρέφεται και κατά της Hellenic Train και του σταθμάρχη, ζητώντας και χρηματική αποζημίωση.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να ζητηθεί συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής εάν υποβληθεί αίτημα από 30 βουλευτές.

Στην Ολομέλεια το πόρισμα της εξεταστικής

Σημειώνεται ότι το πόρισμα των βουλευτών της ΝΔ για την τραγωδία των Τεμπών θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής και μετά από σχετικό αίτημα 64 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συζήτηση αναμένεται να παρέμβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατά πάγια τακτική δεν παρεμβαίνει σε τέτοιες συζητήσεις, καθώς άποψη της κυβέρνησης είναι ότι αφορά αποκλειστικά τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως το πόρισμα των βουλευτών της ΝΔ δεν εντοπίζει ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, αλλά επικεντρώνει στο «εάν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα οι κανόνες του Γενικού Κανονισμού Κινήσεως το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί».

Παράλληλα, σημειώνουν πως η πολιτική ευθύνη αναλήφθηκε με την παραίτηση του τότε υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Σφοδρή σύγκρουση για το ψήφισμα Καρυστιανού

Μετωπική σύγκρουση με αφορμή το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού για την τραγωδία στα Τέμπη, το οποίο έχει συγκεντρώσει ήδη περί το 1,3 εκατομμύριο υπογραφές, είχαν στη Βουλή Μάκης Βορίδης και Βασίλης Κόκκαλης.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε πως τα ζητήματα του Συντάγματος δεν μπορούν να αλλάξουν με πρόταση νόμου πολιτών, και πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η λαϊκή πρωτοβουλία να αναθεωρήσει τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας.

Ο υπουργός επιτέθηκε με δριμύτητα στην αξιωματική αντιπολίτευση, καταλογιζοντας της λαϊκισμό, καθώς όπως ανέφερε, όταν ήταν στην κυβέρνηση δεν είχε στις προτάσεις αναθεώρησης ούτε την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας ούτε την κατάργηση της αρμοδιότητας της Βουλής να ασκεί δίωξη σε υπουργούς.

«Ξέρουμε κι εμείς από στρεψοδικία κύριε υπουργέ. Ξεπεράσατε το θέμα του εφαρμοστικού νόμου και λογοκρίνατε αυτό που έχουν υπογράψει οι πολίτες», ανέφερε από την πλευρά του ο Βασίλης Κόκκαλης και κατηγόρησε στον υπουργό Επικρατείας ότι πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα.

Αναφερόμενος πάντως στους χειρισμούς των δυο κυβερνήσεων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικώς με την ποινική ευθύνη υπουργών, ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε πως «επί ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκαν δύο προανακριτικές για τον Παπαντωνίου και για την Novartis. Και οι δύο οδηγήθηκαν στο δικαστήριο και ξέρουμε τι έγινε. Στην περίπτωση της Novartis αθωώθηκαν όλοι.

Επί δικής μας θητείας είχαμε δύο προανακριτικές, για Παπαγγελόπουλο και Παππά. Πήγαν στο δικαστήριο και επίσης ξέρουμε τι έγινε. Απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Ωραίος ο λαϊκισμός κύριε Κόκκαλη αλλά πάντα συγκρούεται με τα γεγονότα», όπως σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr