50 ημέρες καταλήψεων στα Πανεπιστήμια! Νέος γύρος συνελεύσεων στις Σχολές

50 ημέρες καταλήψεων στα Πανεπιστήμια! Νέος γύρος συνελεύσεων στις Σχολές

Φοιτητικές Ειδήσεις: Ολοκληρώνεται και η 7η εβδομάδα γενικών συνελεύσεων, καταλήψεων και διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Οι φοιτητικοί σύλλογοι όλων των Πανεπιστημίων της χώρας ανακοινώνουν πως θα προχωρήσουν την ερχόμενη εβδομάδα σε νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων, προκειμένου να αποφασίσουν τη συνέχιση των καταλήψεων. Εντείνονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών οι οποίοι αντιδρούν στο επερχόμενο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ο συντονισμός των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας που έγινε χτες, κατέληξε σε κοινό κείμενο το οποίο θα αποτελέσει βάση συζήτησης την επόμενη εβδομάδα στις Γενικές Συνελεύσεις. Το κοινό ΚΕΙΜΕΝΟ που εξέδωσαν παρατίθεται πιο κάτω.


Το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας μεταξύ άλλων αποφάσισε:

  • Νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων την επόμενη βδομάδα. Κλιμακώνουμε με γύρο πολυήμερων καταλήψεων σε όλες τις σχολές.
  • Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και συμμετέχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη - στην μεγάλη πανελλαδική απεργία μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη στις 10:30 στα Προπύλαια μαζί με τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς.
  • Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την μέρα ψήφισης και πανελλαδικό συντονισμό φοιτητικών συλλόγων. Καμία εκπαιδευτική λειτουργία των ιδρυμάτων, να παραλύσουν τα πανεπιστήμια και να βρεθούμε φοιτητές, καθηγητές, διοικητικό προσωπικό όλοι μαζί στους δρόμους!
  • Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 29 Φλεβάρη, στις 12:00 στα Προπύλαια και συντονισμό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων των Φοιτητικών Συλλόγων
  • Προχωράμε σε πολύμορφες καθημερινές δράσεις το επόμενο διάστημα, με αποκλεισμούς ιδρυμάτων, δρόμων και άλλων σημείων επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων για να ασκήσουμε πίεση.
  • Οργανώνουμε εξορμήσεις σε σχολεία και γειτονιές, κεντρικά σημεία της Αθήνας και κάνουμε τον αγώνα μας κτήμα όλης της κοινωνίας
  • Συγκέντρωση των Φοιτητικών Συλλόγων στο σημείο του εγκλήματος στα Τέμπη στις 24/2! Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί!
  • Συντονιζόμαστε με τους διοικητικούς υπαλλήλους των ιδρυμάτων και αγωνιζόμαστε από κοινού και ενάντια στην απόλυση του διοικητικού Δ.Α

Το Δελτίο Τύπου του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων

ΔΤ / «Οι φοιτητές κλιμακώνουμε τον αγώνα μας! Όλοι στην απεργία 28/2 και στο νέο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!»

Μετά την χθεσινή πορεία των φοιτητικών. Συλλόγων της Αθήνας πραγματοποιήθηκε συντονισμός των Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων των φοιτητικών συλλόγων που μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Το νομοσχέδιο που τέθηκε στη διαβούλευση έχει ήδη απορριφθεί. Η πλειοψηφία μίλησε! Απαιτούμε να αποσυρθεί!

Ξεπεράσαμε τον ένα μήνα κινητοποιήσεων και καταλήψεων των Φοιτητικών Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα! Χαιρετίζουμε την μαζική κινητοποίηση στην Αθήνα, όπως και τις κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας!

Μετά την μεγαλειώδη πανελλαδική, πανεκπαιδευτική κινητοποίηση, που πλημμύρισε την Αθήνα συνεχίζουμε κλιμακώνοντας τον αγώνα μας. Είναι ξεκάθαρο πως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, κόντρα στις απειλές και τους εκβιασμούς του Υπουργείου και της Κυβέρνησης. Έτσι θα συνεχίζουμε! Όλη η κοινωνία βροντοφωνάζει παντού πως τα σχέδια της κυβέρνησης θα ανατραπούν! Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!

Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις των φορέων της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, όπως της ΠΟΣΔΕΠ, μαθητών, εργατικών σωματείων και όλης της κοινωνίας που συνεχώς πληθαίνουν, δείχνοντας την πλήρη στήριξη στον αγώνα μας για να μην περάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η περαιτέρω διάλυση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης!

Χαιρετίζουμε τις μαζικές διαδηλώσεις του λαού σε όλη τη χώρα, το μεγαλειώδης αγροτικό και παλλαϊκό συλλαλητήριο των αγροτών με τα τρακτέρ τους στο σύνταγμα που έστειλε μήνυμα αγώνα ότι εργάτες, αγρότες, φοιτητές θα νικήσουμε!

Η κυβέρνηση τόλμησε να καταθέσει το νομοσχέδιο! Δεν κάνουμε βήμα πίσω! Θα πλημμυρίσουμε όλη τη χώρα στις μεγάλες απεργιακές διαδηλώσεις στις 28 Φλεβάρη, θα βουλιάξουμε την Αθήνα με νέα πανελλαδική κινητοποίηση την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει τους λόγους για τους οποίους εδώ και τόσες εβδομάδες οι Φοιτητικοί Σύλλογοι κινητοποιούνται. Πολλές κατηγορίες αποφοίτων και μαθητών, άνισος τρόπος εισαγωγής στα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια – με βάση εισαγωγής μικρότερη έως και 50% στα ιδιωτικά, δίδακτρα στα προπτυχιακά. Την ίδια ώρα προωθείται η ακαδημαϊκή αναγνώριση ακόμα και πτυχίων των κολλεγίων, μέσω της κύρωσης της συμφωνίας της Λισαβόνας που προετοιμάζεται σύντομα. Στην ουσία ο κάτοχος ενός πτυχίου με κολλέγιο που έχει συμβληθεί απλά με ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα λαμβάνει πτυχίο ισότιμο ακαδημαϊκά και επαγγελματικά με αυτό των αποφοίτων των δημοσίων πανεπιστημίων. Επίσης με τα 3ετη προγράμματα σπουδών των ιδιωτικών, δημιουργούνται απόφοιτοι πολλαπλών ταχυτήτων, με πολλαπλά πτυχία πάνω στο ίδιο αντικείμενο, συμπιέζοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα και την εργασιακή προοπτική όλων προς τα κάτω. Τέλος η επιβολή διδάκτρων στα προπτυχιακά ελληνόγλωσσα προγράμματα σπουδών για αλλοδαπούς φοιτητές, αποτελεί συνθήκη που ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή διδάκτρων για όλους τους φοιτητές, διογκώνοντας έτσι τις ανισότητες στην εκπαίδευση.

Ο αγώνας που δίνουμε είναι δίκαιος, διεκδικούμε το αυτονόητο. Αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα. 

Ήδη έχουμε πετύχει μία μεγάλη νίκη! Ο πρωθυπουργός δήλωνε πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι νόμος του κράτους τον Ιανουάριο, όμως τελειώνει ο Φλεβάρης και συνεχίζουμε ακάθεκτοι. Αυτό δεν μπορεί να ανεχτεί και έχει επιστρατεύσει εισαγγελείς και ΜΑΤ για να καταστείλουν τον αγώνα μας, τους αγώνες όλης της κοινωνίας. Καταγγέλλουμε την καταστολή της κυβέρνησης που βρίσκει τείχος μπροστά στο σθένος των φοιτητών και φοιτητριών και των αγωνιστικών αποφάσεων των Φοιτητικών Συλλόγων.

Όσο κλιμακώνεται ο αγώνας μας η κυβέρνηση έρχεται σε μεγαλύτερο αδιέξοδο και καταφεύγει στην καταστολή για να υπηρετήσει την αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική της. Τέτοια προσπάθεια είναι και οι απόπειρες εκκένωσης των καταλήψεων των Φοιτητικών Συλλόγων μας με δυνάμεις καταστολής. Καταγγέλουμε την νέα εισβολή των ΜΑΤ αυτή τη φορά στην Νομική του ΑΠΘ, μετά από αίτημα του Κοσμήτορα της σχολής που τάσσεται υπέρ της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Παρά την τρομοκρατία, οι φοιτητές έδιωξαν τα ΜΑΤ που είχαν εγκατασταθεί έξω από την σχολή, όπως και τις υπόλοιπες αστυνομικές δυνάμεις, και διασφάλισαν πως η κατάληψη του Φοιτητικού Συλλόγου θα συνεχιστεί κανονικά. Απέναντι στην καταστολή η απάντηση των φοιτητών είναι η συνέχιση του αγώνα, εκ νέους μαζικές γενικές συνελεύσεις και αγωνιστικές αποφάσεις.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις τις ΕΕ, θέλει να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ.

Η κυβέρνηση βρίσκεται απομονωμένη από την κοινωνία προχωρώντας προς την ψήφιση και αυτό το έχει καταφέρει το φοιτητικό κίνημα και οι μαζικές κινητοποιήσεις. Στην πολιτική αυτή διαχρονικά έχουν ευθύνη και άνοιξαν τον δρόμο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα. Αυτό αποδεικνύεται από τις δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που συμφωνούνε με τα δίδακτρα, τα “μη κρατικά” πανεπιστήμια και ζητάνε ακόμα και την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα αφεθούν χιλιάδες παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών έξω από τα πανεπιστήμια, οξύνοντας τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση. Αυτές είναι οι τραγικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, όπως είδαμε στην πανδημία και τα Τέμπη.

Δε θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος! Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Για πολλούς θα υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πολλαπλές πανελλαδικές εξετάσεις και άλλα εμπόδια-κόφτες για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε, ενώ για κάποιους ελάχιστη βάση πληρωμής που θα αγοράζουν σπουδές και ισάξια πτυχία!

Δε θα ανεχτούμε τη διάλυση των πτυχίων μας! Το πτυχίο μας μετατρέπεται σε ένα ακόμα “χαρτί” στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα πρέπει να κυνηγάμε ακόμα περισσότερα, ακόμα και επί πληρωμή πιστοποιητικά και σεμινάρια για να μπορέσουν να επιβιώσουμε, αφού μεγαλώνει η κατηγοριοποίηση των πτυχίων με τους απόφοιτους να ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας, συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω, έτσι ώστε να έρθει η χώρα το μοντέλο της πολιτικής της “Μπολόνια”, που μεθοδεύεται εδώ και δεκαετίες από την ΕΕ.

Μέσω του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά θα έρθουν δίδακτρα στα προπτυχιακά και θα υποβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια! Θα είναι απαγορευτικό για τους περισσότερους να σπουδάσουν, εκτός εάν καταφύγουν σε φοιτητικά δάνεια που θα ξεχρεώνουν για μια ζωή! Μέσω της αξιολόγησης θα προχωρήσουν στις εξαγγελθείσες συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων και θα επιβάλλουν τη μείωση των εισακτέων. Παράλληλα, τα δημόσια ΑΕΙ θα υποχρηματοδοτηθούν περαιτέρω υποβαθμίζοντας μεταξύ άλλων και τη φοιτητική μέριμνα, με τις κρατικές δαπάνες να βρίσκονται ήδη στον πάτο.

Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα μας, στη ζωή μας, με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, την επίθεση στο εισόδημα των οικογενειών μας, την ακρίβεια, την αβάσταχτη φορολογία, το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων σηκώνουμε ανάστημα! Στεκόμαστε στο πλευρό των αγροτών όλης της χώρας και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα τους, κόντρα στην καταστολή των διεκδικήσεων τους.

Δεν αποδεχόμαστε να δίνονται δισεκατομμύρια για την εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ – ΕΕ, σε πολεμικές συγκρούσεις, για να σφαγιάζεται ο λαός της Παλαιστίνης που δίνει έναν δίκαιο αγώνα, να στέλνεται ελληνική φρεγάτα σε αποστολές εκτός συνόρων και η χώρα μας να γίνεται ορμητήριο πολέμου, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση της πολεμικής επιχείρησης της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα. Απαιτούμε καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς! Την ίδια ώρα που σε εμάς δεν δίνει φράγκο, η κυβέρνηση δίνει 8,2 δις για την αγορά F – 35. Χαιρετίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων που προχωρούν σε απεργίες το επόμενο διάστημα.

Ένα χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη απαιτούμε να το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας ενάντια στα κέρδη τους, για να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Ο δίκαιος αγώνας που δίνουμε είναι πραγματικά υπόθεση όλου του λαού! Οι κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών, αγροτών, εργαζομένων μπορούν και πρέπει να ενωθούν σε ένα μεγάλο αγωνιστικό μέτωπο για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την εργασία, την αξιοπρεπή ζωή, με κόμβο την μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 28 του Φλεβάρη, την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη.

Απαιτούμε:

  • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο.
  • Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και όλες.
  • Ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό - επιστημονικό αντικείμενο, με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Όχι στον κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών σε δύο κύκλους σύμφωνα με τη στρατηγική της “Μπολόνια”.
  • Κατάργηση της ισοτίμησης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολλέγια!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση! Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς εργολαβίες.
  • Καμία σκέψη για τηλεκπαίδευση - τηλεξεταστική και αξιοποίηση της για υπονόμευση των δράσεων του Συλλόγου.
  • Κατάργηση της ΕΒΕ.
  • Καμία εκδικητική απόλυση διοικητικών υπαλλήλων – να παρθεί πίσω η αναστολή εργασίας του διοικητικού υπαλλήλου Δ.Α. - να ανανεωθεί η σύμβαση του

Αποφασίζουμε:

  • Νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων την επόμενη βδομάδα. Κλιμακώνουμε με γύρο πολυήμερων καταλήψεων σε όλες τις σχολές.
  • Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και συμμετέχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη - στην μεγάλη πανελλαδική απεργία μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη στις 10:30 στα Προπύλαια μαζί με τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς.
  • Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την μέρα ψήφισης και πανελλαδικό συντονισμό φοιτητικών συλλόγων. Καμία εκπαιδευτική λειτουργία των ιδρυμάτων, να παραλύσουν τα πανεπιστήμια και να βρεθούμε φοιτητές, καθηγητές, διοικητικό προσωπικό όλοι μαζί στους δρόμους!
  • Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 29 Φλεβάρη, στις 12:00 στα Προπύλαια και συντονισμό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων των Φοιτητικών Συλλόγων
  • Προχωράμε σε πολύμορφες καθημερινές δράσεις το επόμενο διάστημα, με αποκλεισμούς ιδρυμάτων, δρόμων και άλλων σημείων επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων για να ασκήσουμε πίεση.
  • Οργανώνουμε εξορμήσεις σε σχολεία και γειτονιές, κεντρικά σημεία της Αθήνας και κάνουμε τον αγώνα μας κτήμα όλης της κοινωνίας
  • Συγκέντρωση των Φοιτητικών Συλλόγων στο σημείο του εγκλήματος στα Τέμπη στις 24/2! Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί!
  • Συντονιζόμαστε με τους διοικητικούς υπαλλήλους των ιδρυμάτων και αγωνιζόμαστε από κοινού και ενάντια στην απόλυση του διοικητικού Δ.Α
  • Δεν μένουμε θεατές απέναντι στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού! Στηρίζουμε τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης των σωματείων, της παλαιστινιακής αρχής. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr