Τι σημαίνει «Κάνω Κατάληψη του Πανεπιστημίου»;

Τί Σημαίνει «Κάνω Κατάληψη του Πανεπιστημίου»;

Γράφει στα «Φοιτητικά Νέα» ο φοιτητής Νομικής Βασίλης Γιούτσος,

Τις τελευταίες εβδομάδες, ενόψει της επικείμενης ρύθμισης, που θα επιτρέπει πλέον την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, ομάδες φοιτητικών και έξω-πανεπιστημιακών συλλόγων, οργανώσεων και παρατάξεων έχουν επιβάλει σε πληθώρα Ανώτατων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας καθεστώς καταλήψεως. Η πλέον πρόσφατη περίπτωση κατάληψης είναι αυτή του τμήματος, στο οποίο φοιτώ, της Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ακολουθώντας το παράδοξο της έκνομης δράσης των σχολών Νομικής. Οι ομάδες αυτές, όπως δεσμεύομαι ως φοιτητής της Νομικής να αποδείξω με νομικά και ουσιαστικά επιχειρήματα πέραν πάσης αμφιβολίας, ενεργούν αυθαίρετα υπό την επήρεια της ιδεολογικής τους πεποίθησης και σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιούνται, όπως καταχρηστικά ισχυρίζονται. 


Το βασικό μοτίβο, σύμφωνα με το οποίο η πλειοψηφία των ΑΕΙ τίθεται υπό καθεστώς καταλήψεως είναι το ακόλουθο: Σε πρώτο στάδιο ο φοιτητικός σύλλογος (ή το προεδρείο του) της εκάστοτε σχολής συγκαλεί εκτάκτως τη Γενική Συνέλευση, σε δεύτερο στάδιο η Γενική Συνέλευση εγκρίνει ψήφισμα περί επιβολής καταλήψεως και σε τρίτο στάδιο υλοποιείται η σχετική απόφαση με τα απαραίτητα υλικά μέσα και ενέργειες. Αν και σε κάποιους ημιμαθείς μοιάζει νόμιμη η εν λόγω διαδικασία και τους δίνει την απατηλή εντύπωση πως παράγει έννομα αποτελέσματα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική:

  1. Οι έκτακτες συνελεύσεις δεν συγκαλούνται αυτοδικαίως, αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις εκ του καταστατικού του συλλόγου φοιτητών, όπως η συγκέντρωση υπογραφών από μέλη του συλλόγου ή η εισήγηση από την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του (υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των φοιτητικών συλλόγων). Ωστόσο, τίθεται εν αμφιβόλω η πλήρωση των προϋποθέσεων, καθώς δεν υπάρχει εκπρόσωπος κανενός φοιτητικού συλλόγου, που να έχει καταθέσει και δημοσιοποιήσει το σχετικό έγγραφο. Στην περίπτωση μη πλήρωσης, η αυτή σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης καθίσταται μη νόμιμη.

  2. Οι γενικές συνελεύσεις τελούνται στη πλειοψηφία τους σε καθεστώς εκφοβισμού, βίας και απειλής, όπως και καταγγέλλεται. Το καθεστώς αυτό εκδηλώνεται με ένα φάσμα ενεργειών, το οποίο αρχίζει από την εξύβριση και τον προπηλακισμό και κορυφώνεται με τον ξυλοδαρμό και τη σωματική επίθεση των αρνητών της καταλήψεως. Προφανώς, τα περιστατικά αυτά αποτελούν παράδειγμα εγχειριδίου για το έγκλημα της απειλής, εξύβρισης και πρόκλησης σωματικής βλάβης ή φόβου αυτής, νοθεύουν την έκφραση της βούλησης των μελών και προσβάλλουν την εγκυρότητα των ψήφων.

    Ταυτόχρονα, η εγκυρότητα της διαδικασίας θίγεται και από τις καταγγελίες φοιτητών για επιπλέον συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις ετερόκλητων σωμάτων, φοιτητών διαφορετικών τμημάτων και έξω-πανεπιστημιακών, χωρίς την απαραίτητη επίδειξη ακαδημαϊκής ταυτότητας, με στόχο τη εικονική συγκέντρωση απαρτίας.

  3. Η ύπαρξη απόφασης Γενικής Συνέλευσης δεν νομιμοποιεί απαραίτητα το περιεχόμενό της, αλλά του προσδίδει επίπλαστη νομιμοφάνεια. Η έγκριση της Γενικής Συνέλευσης δεν θεραπεύει την παράνομη ενέργεια της κατάληψης δημοσίου χώρου όπως ορίζεται ως έγκλημα από τον Ποινικό Κώδικα(Αρ. 334, παρ.3: «Όποιος εισέρχεται παράνομα σε κατάστημα ή χώρο δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής υπηρεσίας ή νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή παραμένει στους χώρους αυτούς παρά τη θέληση της υπηρεσίας που τους χρησιμοποιεί, της οποίας τη θέλησή του δηλώνει ο νόμιμος εκπρόσωπος ή ο υπάλληλός της, και προκαλεί έτσι διακοπή ή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών»). Οπότε, ακόμα και οι έχοντες ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης υπέρ της κατάληψης, είναι ομοίως εκτιθέμενοι σε αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη με αυτούς που δεν έχουν ή το απέκτησαν με παράνομες διαδικασίες. Αυτεπάγγελτη δίωξη, εν προκειμένω, σημαίνει πως η αρχές νομιμοποιούνται να επέμβουν στα υπό κατάληψη δημόσια κτήρια ανά πάσα ώρα.

    Ευλογοφανές ακούγεται το επιχείρημα περί απόκλισης των ΑΕΙ από τη σχετική ρύθμιση, λόγω υποτιθέμενου ακαδημαϊκού ασύλου, ισχύοντος εντός των πανεπιστημιακών κτηρίων. Ωστόσο, εφιστώ την προσοχή σε όσους πλανώνται, καθότι ο σχετικός θεσμός έχει καταργηθεί με τον ν.4623/2019. Ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει άμεση επέμβαση των διωκτικών αρχών δεν ανευρίσκεται στην έλλειψη νομιμοποίησης, αλλά στη πολιτική απόφαση να υπάρξει ανοχή και να αποτραπούν διενέξεις με φοιτητές, με μοναδική εξαίρεση μέχρι στιγμής την αναίμακτη επέμβαση αστυνομικών μονάδων στη Πρυτανεία του ΑΠΘ. Σε καμία περίπτωση, όμως, αυτό δεν πρέπει να δημιουργεί στους υπόλοιπους εγκληματίες (εγκλήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας) το αίσθημα πως βρίσκονται στη νόμιμη πλευρά, ειδικά όταν η τέλεση της καταλήψεως συνοδεύεται με την άσκηση βίας, ακόμα και ψυχολογικής (παρεμπόδιση εισόδου, απειλή), την έννοια της καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος, του (έστω και αν υπήρχε) «δικαιώματος» νοούμενου εδώ ως πράξης που δεν είναι δυνατόν να γίνει ανεκτή ως στρεφόμενη κατά των έννομων συμφερόντων άλλων φοιτητών (παράταση ή απώλεια εξεταστικής) και τη φθορά, εφόσον υπάρχει, δημόσιας περιουσίας ή παρεμπόδισης άσκησης δημοσίου λειτουργήματος.

Επιστρέφοντας στο αρχικό ερώτημα, η απάντηση, θεωρώ, έχει δοθεί ξεκάθαρα, η αρχική δέσμευση έχει τηρηθεί και ο αντίλογος έχει αποδομηθεί και αφοπλιστεί. Σκόπιμο θα ήταν, η απάντηση που ακολουθεί να εμπεδωθεί από ετεροκατευθυνόμενους και ημιμαθείς συμφοιτητές, αρκετοί εκ των οποίων είναι συνάδελφοι, τους οποίους προσκαλώ να αναπτύξουν τις ιδέες τους με δημοκρατικά και νόμιμα μέσα, όπως τους διδάσκει η σχολή τους. «Κάνω κατάληψη» σημαίνει παρανομώ.


Τις επιστολές και τα άρθρα σας μπορείτε να τα στέλνετε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr