Φοιτητικό επίδομα 3.400 ευρώ στους φοιτητές των ΑΕΝ / ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ και ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Φοιτητικό επίδομα 3.400 ευρώ στους φοιτητές των ΑΕΝ / ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ - ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Φοιτητικά Επιδόματα: Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης χορηγείται για τόσα έτη όσα και τα έτη σπουδών της Ακαδημίας, μη εξαιρουμένων των εξαμήνων πρακτικής άσκησης επί πλοίου και είναι ποσό αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Επίδομα ύψους 3.400€ θα λάβει εφέτος κάθε σπουδαστής των ΑΕΝ (Ασπροπύργου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Καλύμνου, Κρήτης, Κύμης, Οινουσσών, Σύρου, Χίου, Ύδρας και Μακεδονίας) με στόχο την υποστήριξή τους ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών τους.


Την ενημερωτική σελίδα για όλα τα νέα που αφορούν τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ

Η σχετική απόφαση ορίζει πως δικαιούχοι είναι όσοι σπουδαστές έχουν ατομικό ετήσιο  εισόδημα έως 18.000 ευρώ, ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο και εφόσον πέτυχαν στις εξετάσεις τουλάχιστον στα μισά (50%) του συνολικού αριθμού των μαθημάτων.

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν τον Οδηγό Υλοποίησης και Εφαρμογής Φυσικού Αντικειμένου και Διαχείρισης Οικονομικού Αντικειμένου της Πράξης «Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης σπουδαστών/τριών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023» του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση”.

Κεφάλαιο 1: Στόχος και αντικείμενο της Πράξης

1.1. Εισαγωγή

Η Πράξη «Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης σπουδαστών/τριών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023» υλοποιείται με Δικαιούχο και Κύριο του Έργου τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών (Δ.ΕΚ.Ν.) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

1.2. Φυσικό Αντικείμενο της Πράξης

- Αντικείμενο της δράσης είναι η παροχή επαρκούς ύψους οικονομικής ενίσχυσης σε σπουδαστές/τριες των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.). Το Υποέργο αφορά στην χορήγηση εφάπαξ ποσού οικονομικής ενίσχυσης στους σπουδαστές/τριες των Α.Ε.Ν./ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ-ΗΠΕΙΡΟΥ-ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ-ΚΡΗΤΗΣ-ΚΥΜΗΣ- ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ-ΣΥΡΟΥ-ΧΙΟΥ-ΥΔΡΑΣ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, με στόχο την υποστήριξη αυτών ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών τους.

- Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην ως άνω 7η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, εφάπαξ για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και είναι ποσό αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

- Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται για τόσα έτη όσα και τα έτη σπουδών της οικείας Ακαδημίας, μη εξαιρουμένων των εξαμήνων πρακτικής άσκησης επί πλοίου, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Α.Ε.Ν.

1.3. Μεθοδολογία υλοποίησης της Πράξης

1. Σε όλους τους σπουδαστές/τριες των Α.Ε.Ν. χορηγείται οικονομική ενίσχυση, εφόσον πληρούνται σωρευτικά

οι κάτωθι προϋποθέσεις:

α) ο/η σπουδαστής/τρια να φοιτά σε Α.Ε.Ν. το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023,

β) να αποδεικνύεται η φοίτησή του με πιστοποιητικό της οικείας Ακαδημίας (πιστοποιητικό καλής επίδοσης-Υπόδειγμα 3),2. στο οποίο βεβαιώνεται ότι ο/η σπουδαστής/τρια είχε επιτυχία στις εξετάσεις τουλάχιστον στα μισά (50%) του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του, που προβλέπονται στο ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του ακαδημαϊκού έτους στο οποίο αφορά η οικονομική ενίσχυση ή των αντίστοιχων δύο (2) εξαμήνων και

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Α: Για την επιτυχία στα μαθήματα λαμβάνονται υπόψη οι εξεταστικές περίοδοι Φεβρουαρίου, Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Β: Σε περίπτωση που κατά την διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους προβλέπεται η εκτέλεση Α΄ ή Β΄ εξαμήνου πρακτικής άσκησης επί πλοίου, λαμβάνεται υπόψη η επιτυχής εξέταση τουλάχιστον στα μισά (50%) του συνολικού αριθμού των μαθημάτων μόνο του διδακτικού εξαμήνου.

γ) το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους (2021), να μην υπερβαίνει τα τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του ενός. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου του και των εξαρτώμενων τέκνων του, από κάθε πηγή. Η εν λόγω οικονομική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται. Δεν παρέχεται η οικονομική ενίσχυση, αν ο/η σπουδαστής/τρια έχει ατομικό ετήσιο φορολογούμενο εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο, άνω των δεκαοκτώ χιλιάδων (18.000) ευρώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Γ: Φορολογούμενος θεωρείται ο έχων την επιμέλεια του/της σπουδαστή/τριας ή/και ο/η σπουδαστής/τρια. ΣΗΜΕΙΩΣΗ Δ: Στην περίπτωση που ο/η σπουδαστής/τρια είναι και υπόχρεος για υποβολή αυτοτελούς (ατομικής) φορολογικής δήλωσης, προστίθεται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και το ατομικό του εισόδημα και το άθροισμα αυτών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το προαναφερόμενο ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του ενός.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ε: Με υπεύθυνη δήλωση του/της σπουδαστή/τριας, ως Υπόδειγμα 6, γνωστοποιείται εάν ο ίδιος/α έχει/δεν έχει υποβάλει ατομική φορολογική δήλωση.

2. Οι σπουδαστές/τριες που αιτούνται χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης, θα υποβάλλουν αίτηση με τα απαιτούμενα παραστατικά-δικαιολογητικά στην Α.Ε.Ν. φοίτησής τους.

3. Το ύψος του ποσού οικονομικής ενίσχυσης των σπουδαστών Α.Ε.Ν. ορίζεται στις τρεις χιλιάδες τετρακόσια ευρώ (3.400€) ανά σπουδαστή/τρια, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

4. Αν μετά από έλεγχο αποδειχθεί ότι η οικονομική ενίσχυση εισπράχθηκε από μη δικαιούχο, με υπαιτιότητα αυτού, επιβάλλονται κυρώσεις κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.

5. Εφόσον από τον αριθμό των αιτήσεων των σπουδαστών/τριών για οικονομική ενίσχυση προκύπτει συνολικό ποσό για καταβολή οικονομικής ενίσχυσης το οποίο υπερβαίνει τον ετήσιο προϋπολογισμό των 11.560.000,00 ευρώ και δεν υπάρχει δυνατότητα εξασφάλισης επιπλέον πιστώσεων, τότε θα συντάσσεται Πίνακας μοριοδότησης των σπουδαστών/τριών προς λήψη οικονομικής ενίσχυσης, με βάση οικονομικά κριτήρια (εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους). Συνεπώς ωφελούμενοι του εν θέματι προγράμματος είναι οι υποψήφιοι οι οποίοι συγκεντρώνουν τον υψηλότερο αριθμό μορίων, μέχρι τη συμπλήρωση του ποσού των 11.560.000€ για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Η αναλυτική διαδικασία μοριοδότησης βάσει του οποίου θα αξιολογούνται οι αιτήσεις σπουδαστών/τριών για χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης, παρατίθεται στον ακόλουθο πίνακα:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΟΡΙΩΝ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

ΜΟΡΙΑ

 

ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (για τους υπόχρεους φορολογικής δήλωσης)

0 - 3.000 €

25

3.000,01 – 6.000 €

20

6.000,01 – 9.000€

15

9.000,01 – 12.000€

10

12.000,01-15.000€

5

15.000,01 και άνω

0

--

Τα μόρια των ως άνω περιπτώσεων δεν αθροίζονται. Σε περίπτωση ισοψηφίας προηγούνται οι σπουδαστές με το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του ακαδημαϊκού έτους στο οποίο αφορά η οικονομική ενίσχυση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κατά Κεφαλήν Εισόδημα είναι το πηλίκο που προκύπτει από τη διαίρεση του Ετήσιου Οικογενειακού Εισοδήματος με το συνολικό αριθμό των προσώπων που εμφανίζονται ως υπόχρεοι ή εξαρτώμενα μέλη στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Στην περίπτωση που ο/η σπουδαστής/τρια είναι και υπόχρεος για υποβολή αυτοτελούς φορολογικής δήλωσης, προστίθεται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και το ατομικό του εισόδημα.

6. Η πληρωμή του εν λόγω έργου γίνεται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων [σύμφωνα με την ΚΥΑ 46274/26.9.2014 (Β’ 2573) για τις πληρωμές του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ, όπως τροποποιήθηκε και αντικαταστάθηκε από την ΚΥΑ 134453/23.12.2015 (Β΄2857) καθώς και την ΚΥΑ 44009/ΔΕ 5154/8.10.2013 (Β’ 2595)].

Η διαχειριστική παρακολούθηση περιλαμβάνει τα κάτωθι στάδια:

  • Οι σπουδαστές/τριες καταθέτουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά πληρωμής στην Α.Ε.Ν. φοίτησης τους και πραγματοποιείται αρχικός έλεγχος.
  • Αφότου πραγματοποιηθεί αρχικός έλεγχος πληρότητας και κανονικότητας των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών από την Α.Ε.Ν., αυτά προωθούνται στη Δ.ΕΚ.Ν. για τελικό έλεγχο.
  • Η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης καταβάλλεται εν τέλει στους δικαιούχους σπουδαστές, μετά την υποβολή στη ΓΔΟΥ του ΥΝΑΝΠ πίνακα ανάλυσης της οικονομικής ενίσχυσης, με τα στοιχεία των ωφελουμένων σπουδαστών, το συνολικό ποσό της δαπάνης, καθώς και το καθαρό πληρωτέο ποσό σε έκαστο δικαιούχο, μετά της κατάστασης των αναγκαίων δικαιολογητικών που τηρούνται από τη Δ.ΕΚ.Ν.

4. Άξονες Προτεραιότητας και Περιφέρειες

Η Πράξη με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5123938 και τίτλο «Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης σπουδαστών/τριών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.), για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23» είναι μη χωροθετημένη οριζόντια πράξη δεδομένου ότι, παρότι οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού είναι χωροθετημένες σε συγκεκριμένα σημεία της επικράτειας, οι σπουδαστές/τριες των Α.Ε.Ν. που λαμβάνουν την οικονομική ενίσχυση (ωφελούμενοι) προέρχονται από όλα τα σημεία της χώρας ανεξαρτήτως της έδρας κάθε σχολής. Η ωφέλεια των αποτελεσμάτων της πράξης δεν μπορεί εξ αυτού του λόγου να χωροθετηθεί μετρήσιμα.

Κεφάλαιο 2:

Αναλυτική περιγραφή του συστήματος υλοποίησης και του οδηγού οικονομικής διαχείρισης της Πράξης

1. Αντικείμενο

Σκοπός του παρόντος οδηγού είναι η υποστήριξη της υλοποίησης της Πράξης τίτλο «Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης   σπουδαστών/τριών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.)», με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5123938, του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση Και Δια Βίου Μάθηση» και η παρακολούθηση και διαχείριση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου σχετικά με την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους σπουδαστές/τριες των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) ακαδημαϊκού έτους 2022-2023. Ενδεικτικά, προβλέπεται η υλοποίηση των ακόλουθων ενεργειών:

  • Η οργάνωση, διαχείριση και παρακολούθηση της υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της Πράξης, όπως σύνταξη του Οδηγού υλοποίησης και εφαρμογής φυσικού αντικειμένου και διαχείρισης οικονομικού αντικειμένου.
  • Η οικονομική ενίσχυση στους δικαιούχους σπουδαστές/τριες ακαδημαϊκού έτους 2022-2023 δύναται να καταβάλλεται έως 30/04/2024 κατόπιν υποβολής αίτησης και κατάθεσης των προβλεπομένων δικαιολογητικών πληρωμής στην Α.Ε.Ν. φοίτησης τους εντός τασσόμενης προθεσμίας, την προώθηση αυτών στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών του ΥΝΑΝΠ και εν συνεχεία την υποβολή στη ΓΔΟΥ του ΥΝΑΝΠ πίνακα ανάλυσης της οικονομικής ενίσχυσης, με τα στοιχεία των ωφελουμένων σπουδαστών, το συνολικό ποσό της δαπάνης, καθώς και το καθαρό πληρωτέο ποσό σε έκαστο δικαιούχο, μετά της κατάστασης των αναγκαίων δικαιολογητικών που τηρούνται  από τη Δ.ΕΚ.Ν.
  • Η οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί με έκδοση ηλεκτρονικής εντολής πληρωμής μέσω του πληροφοριακού συστήματος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (e-pde).
  • Η σύνταξη, έκδοση και διεκπεραίωση διοικητικών εγγράφων και υποχρεώσεων της Δ.ΕΚ.Ν., ως Δικαιούχου του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».
  • Η προβολή και δημοσιότητα της Πράξης (αφίσα, φυλλάδια, ενημερωτικές εγκύκλιοι κ.λπ.) όπως αναλυτικά αναφέρονται στη παράγραφο 3.1 του παρόντος οδηγού.

2. Προϋπολογισμός της Πράξης

Ο συνολικός Προϋπολογισμός της Πράξης ανέρχεται σε 11.560.000€ για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, και θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Πρόγραμμα Ανθρώπινο Δυναμικό Κοινωνική Συνοχή (ΠΠ2021-2027) μέσω της πράξης που θα ενταχθεί ως μεταφορά της ήδη ενταγμένης με τίτλο «Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης σπουδαστών/τριών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023» με MIS 5123938 και ενάριθμο κωδικό ΠΔΕ 2022ΣΕ 38910000, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση Δια Βίου Μάθηση (ΠΠ 2014- 2020). Η επιλεξιμότητα των δαπανών καλύπτεται από το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων Πράξεων και του αντίστοιχου εθνικού νομοθετικού πλαισίου. Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται στους σπουδαστές όλων των ετών σπουδών της οικείας Ακαδημίας και εφάπαξ για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης είναι ποσό αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

3. Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης και Παρακολούθησης

Τα πληροφοριακά συστήματα που χρησιμοποιούνται από τον δικαιούχο είναι τα κάτωθι:

  • Η διαχείριση όλων των σταδίων υλοποίησης του Έργου πραγματοποιείται μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ)-ops.gr (Δικαιούχος Δ.ΕΚ.Ν./Υπεύθυνος Πράξης).
  • Το epde για τις πληρωμές του ΠΔΕ μέσω ηλεκτρονικών εντολών.
  • Στις Α.Ε.Ν. θα τηρείται Σύστημα Λογιστικών Φύλλων (EXCEL) για την καταγραφή στοιχείων σπουδαστών και ποσού οικονομικής ενίσχυσης (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2).
  • Θα λειτουργεί επίσης ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταγραφή των απογραφικών δελτίων Εισόδου- Εξόδου των σπουδαστών (Έντυπο Ι-ΙΙ). Σε περίπτωση που η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι εκτός λειτουργίας, τα απαιτούμενα έγγραφα συμπληρώνονται χειρόγραφα, έτσι ώστε οι υποχρεώσεις που προκύπτουν να εκπληρώνονται πλήρως και εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.
  • Στη ΓΔΟΥ/ΔΙΠΡΟΠ τηρείται Σύστημα Λογιστικών Φύλλων (EXCEL) για την τήρηση των λογιστικών καταστάσεων.

4. Εμπλεκόμενοι στην Πράξη

Για την υλοποίηση της Πράξης οι εμπλεκόμενοι είναι:

  1. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΓΔΟΥ)
  2. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (ΔΙΠΡΟΠ)
  3. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (ΔΟΔ)
  4. Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ/ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ (Δ.ΕΚ.Ν.)/Δικαιούχος-Επισπεύδουσα Υπηρεσία
  5. Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής του Έργου (ΕΠΠΕ)
  6. ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΔΟΜΗ ΕΣΠΑ / Υποστήριξη
  7. Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.)
  8. Οι σπουδαστές των Α.Ε.Ν. (Πλοίαρχοι και Μηχανικοί)

4.1. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ΓΔΟΥ)

Η ΓΔΟΥ βάσει του αρ. 57 του π.δ. 13/2018 (Α΄26) έχει ως σκοπό την ενιαία οικονομική διαχείριση και τον έλεγχο των οικονομικών υποθέσεων και λειτουργιών του ΥΝΑΝΠ και ειδικότερα το σχεδιασμό, συντονισμό, διαχείριση και εποπτεία όλων των θεμάτων που άπτονται της οικονομικής λειτουργίας του ΥΝΑΝΠ, σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και ευθύνης. Σύμφωνα με το αρ. 58, η ΓΔΟΥ, ανάμεσα στις οργανικές μονάδες της, περιλαμβάνει και τη ΔΙΠΡΟΠ και τη ΔΟΔ. Η ΓΔΟΥ είναι υπόλογος διαχειριστής του έργου «Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης σπουδαστών/τριών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.)», έχοντας την πρωτοβουλία και την ευθύνη της πραγματοποίησης των πληρωμών των σχετικών δαπανών, στη βάση των προβλεπόμενων δικαιολογητικών, τα οποία προσκομίζει σε αυτή η Δ.ΕΚ.Ν..

4.2. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ (ΔΙΠΡΟΠ)

Η ΔΙΠΡΟΠ είναι αρμόδια για την κατάρτιση και την εκτέλεση του τακτικού προϋπολογισμού και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του ΥΝΑΝΠ, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών (βάσει του αρ .59 του π.δ. 13/2018 (Α΄26)). Η αρμοδιότητα και οι υποχρεώσεις της εν λόγω Διεύθυνσης ως προς την υλοποίηση της πράξης περιγράφονται αναλυτικά στη παράγραφο 2.6 του παρόντος Οδηγού Υλοποίησης.

2.4.3. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (ΔΟΔ)

Η ΔΟΔ είναι αρμόδια για τη διασφάλιση της ομαλής εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Υπουργείου και την εφαρμογή των κατάλληλων ελέγχων και δικλείδων ασφαλείας σχετικά με τα έσοδα και τις δαπάνες του Υπουργείου (βάσει του αρ. 59 του π.δ. 13/2018 (Α΄26). Η αρμοδιότητα και οι υποχρεώσεις της εν λόγω Διεύθυνσης ως προς την υλοποίηση της πράξης περιγράφονται αναλυτικά στη παράγραφο 2.6 του παρόντος Οδηγού Υλοποίησης.

2.4.4. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ/Δικαιούχος-Επισπεύδουσα Υπηρεσία

Η Δ.ΕΚ.Ν. βάσει του αρ. 22 του π.δ. 13/2018 (Α΄26) μεριμνά για την ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης ναυτικών, για την εύρυθμη λειτουργία των αντίστοιχων δημόσιων και ιδιωτικών σχολών και για το σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων που αποσκοπούν στην προσέλκυση και την εισαγωγή νέων στο ναυτικό επάγγελμα καθώς και την έκδοση αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας. Στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών υπάγονται και οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (αρ. 22 παρ.6 περ. α).

Η Δ.ΕΚ.Ν. παρακολουθεί, ελέγχει την εφαρμογή, και εκτέλεση του Έργου μέχρι και την οριστική ποσοτική και ποιοτική παραλαβή του   φυσικού και οικονομικού αντικειμένου υλοποίησης της Πράξης σύμφωνα με τους όρους αυτής, καθώς τις διατάξεις της υφιστάμενης νομοθεσίας.

2.4.5. Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής του Έργου (ΕΠΠΕ)

Η ΕΠΠΕ είναι αρμόδια για την Παρακολούθηση και Παραλαβή του Έργου συντάσσοντας προς τούτο σχετικά Πρακτικά. Ιδίως παρακολουθεί και ελέγχει την εκτέλεση και πρόοδο του Έργου, το χρονοδιάγραμμα, την εκπλήρωση των προβλεπόμενων υποχρεώσεων και σε περίπτωση μη τήρησης των ως άνω όρων εισηγείται τη λήψη των επιβεβλημένων μέτρων σύμφωνα με ό,τι ορίζεται στο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου.

Ορίζεται Τριμελής Επιτροπή για την τμηματική παραλαβή και πιστοποίηση του Φυσικού αντικειμένου της εν θέματι πράξης με την διαδικασία της Διοικητικής Επαλήθευσης κατ΄ εκτέλεση των διαδικασιών που προβλέπονται στο από 25/05/2021 υποβληθέν Έντυπο Διοικητικής και Επιχειρησιακής ικανότητας και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στα ανωτέρω σχετικά.

Συνεργάζεται δε για τα ανωτέρω με τον Υπεύθυνο Πράξης και την Ομάδα Έργου της Δ.ΕΚ.Ν. ως Δικαιούχο- επισπεύδουσα Υπηρεσία.

Ως πέρας ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου θεωρείται η παραλαβή του συνόλου των εργασιών από την ΕΠΠΕ.

Ως πέρας ολοκλήρωσης του οικονομικού αντικειμένου θεωρείται η τελευταία εξόφληση οικονομικής ενίσχυσης. Με βάση τα ανωτέρω ο Υπεύθυνος Πράξης είναι αρμόδιος για την διαπίστωση του κατά πόσο πληρούνται οι παραπάνω συνθήκες για την ολοκλήρωση του έργου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ΕΠΠΕ και την ΓΔΟΥ.2.4.6. ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΔΟΜΗ ΕΣΠΑ/ΥΝΑΝΠ

2.4.6. Η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ, βάσει των αρ. 22 και 23 του ν. 4914/2022 (Α΄ 61) και των άρθρων 1 και 3 της Κ.Υ.Α. αριθμ.105209/2.11.2022 (Β’ 5661) αναδιάρθρωσής της, συντονίζει και υποστηρίζει τις Υπηρεσίες και τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου στην ωρίμανση εν δυνάμει Πράξεων/Δράσεων τους, στο πλαίσιο σχετικής Πρόσκλησης. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΔ ΕΣΠΑ ΥΝΑΝΠ συντονίζει και μεριμνά για την εφαρμογή όλων των ενεργειών που απαιτούνται για την ωρίμανση μίας Πράξης/ Δράσης, σε συνεργασία με την Υπηρεσία ή εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου που θα αναλάβει το ρόλο του δικαιούχου, όπως και για την παρακολούθηση της υλοποίησης Πράξεων/Δράσεων που υλοποιούν οι Υπηρεσίες ως δικαιούχοι. Παρακολουθεί τη συνολική πρόοδο των ενταγμένων πράξεων του Υπουργείου, συνεργαζόμενη με τις Διαχειριστικές Αρχές για την υιοθέτηση μέτρων αντιμετώπισης προβλημάτων, όπου απαιτείται.

2.4.7. Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.)

Οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού/Πλοιάρχων-Μηχανικών, ανήκουν στη Τρίτη Βαθμίδα της Ανώτερης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και έχουν ως αποστολή την δημιουργία αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού πλήρως καταρτισμένων με ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική γνώση του αντικειμένου, καθώς και την εξειδίκευση αυτών, βασισμένη στις οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της ναυτιλίας. Για την υποστήριξη της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδαστών/τριών Α.Ε.Ν. θα χορηγείται οικονομική ενίσχυση.

2.4.8. Οι σπουδαστές/τριες (Πλοίαρχοι και Μηχανικοί)

- Οι σπουδαστές/τριες των Α.Ε.Ν., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1.3 του παρόντος, μπορούν να υποβάλουν στην Α.Ε.Ν. φοίτησής τους αίτηση για χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης, ως Υπόδειγμα 1.

- Οι σπουδαστές/τριες των Α.Ε.Ν., υποχρεούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά το απογραφικό δελτίο Εισόδου (Έντυπο Ι) και το απογραφικό δελτίο Εξόδου (Έντυπο IΙ), τα οποία δηλώνουν στην Α.Ε.Ν. ότι υπέβαλαν με την αίτησή τους.

- Μετά τη παραλαβή των αιτήσεων από την A.E.N. και αφού ολοκληρωθεί ο αρχικός έλεγχος πληρότητας και κανονικότητας των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών από την Α.Ε.Ν., η Α.Ε.Ν. αποστέλλει στη Δ.ΕΚ.Ν. για τελικό έλεγχο, λίστα σπουδαστών Α.Ε.Ν. σε μορφή Συστήματος Λογιστικών Φύλλων (EXCEL) ως Υπόδειγμα 2.

- Η χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης καταβάλλεται εν τέλει στους δικαιούχους σπουδαστές, μετά την υποβολή από τη Δ.ΕΚ.Ν. στη ΓΔΟΥ του ΥΝΑΝΠ πίνακα ανάλυσης της οικονομικής ενίσχυσης, με τα στοιχεία των ωφελουμένων σπουδαστών, το συνολικό ποσό της δαπάνης, καθώς και το καθαρό πληρωτέο ποσό σε έκαστο δικαιούχο, μετά της κατάστασης των αναγκαίων δικαιολογητικών που τηρούνται από τη Δ.ΕΚ.Ν.

2.5. Γενικές επισημάνσεις για την ορθή εφαρμογή της Πράξης τίτλο «Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης σπουδαστών/τριών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.)».

Η οικονομική ενίσχυση θα είναι ποσό αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

2.6. Διαδικασία καταβολής οικονομικής ενίσχυσης

Περιγράφεται η διαδικασία εκκαθάρισης και διενέργειας πληρωμών όπως προβλέπεται στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις πληρωμές των συγχρηματοδοτούμενων έργων, σύμφωνα με την ΚΥΑ 134453/23.12.2015 (Β΄2857) για τις πληρωμές του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του ΠΔΕ, καθώς και την ΚΥΑ 44009/ΔΕ 5154/8.10.2013 (B΄ 2595) για τις πληρωμές του ΠΔΕ μέσω ηλεκτρονικών εντολών με χρήση του πληροφοριακού συστήματος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (e-pde).

Αποτυπώνεται η διαδικασία διεκπεραίωσης πληρωμών μέσω υπολόγου διαχειριστή έργου:

1. Οι σπουδαστές/τριες των Α.Ε.Ν., κατά την υποβολή αίτησης στην Α.Ε.Ν. υποχρεούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά το απογραφικό δελτίο Εισόδου (Έντυπο Ι) και Εξόδου (Έντυπο ).

2. Όπως περιγράφεται στην κάτωθι Ενότητα Α, οι εν λόγω σπουδαστές υποχρεούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα απογραφικά δελτία Εισόδου και Εξόδου (Έντυπα Ι και ΙΙ). Η Α.Ε.Ν. αποστέλλει στη Δ.ΕΚ.Ν. λίστα σπουδαστών Α.Ε.Ν. σε μορφή Συστήματος Λογιστικών Φύλλων (EXCEL), βεβαιώνοντας και την υποβολή απογραφικών δελτίων Εισόδου και Εξόδου (Έντυπα Ι και ΙΙ).

3. Πριν τη διενέργεια οποιασδήποτε πληρωμής που σχετίζεται με την υλοποίηση του εν λόγω έργου, εκδίδεται η Συλλογική απόφαση έργων (ΣΑΕ) στην οποία εγγράφεται το έργο και που για τα έργα ΠΔΕ αποτελεί τίτλο ανάληψης υποχρέωσης.

4. Η Δ.ΕΚ.Ν. υποβάλλει στο ΟΠΣ ΕΣΠΑ αίτημα για τη χρηματοδότηση και έκδοση εντολής κατανομής προκειμένου να πιστωθεί ο λογαριασμός του έργου στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Αναλυτικότερα, καθορίζεται η διαδικασία και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης των σπουδαστών/τριών, ως ακολούθως:

ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1. Μετά την υπογραφή του παρόντος «Οδηγού υλοποίησης και εφαρμογής φυσικού αντικειμένου και Διαχείρισης Οικονομικού Αντικειμένου» ο οποίος θα λάβει Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ), θα δημοσιευτεί στις ιστοσελίδες του Φορέα μας (ynanp.gr και hcg.gr) και θα γνωστοποιηθεί σε όλες τις Α.Ε.Ν. Οι Α.Ε.Ν. υποχρεούνται όπως αναρτήσουν σχετική ανακοίνωση σε ευκρινή σημεία σε χώρους των Ακαδημιών προς ενημέρωση των σπουδαστών/τριών. Επιπρόσθετα, θα αναπαραχθεί και διανεμηθεί στους σπουδαστές/τριες, σύντομο πληροφοριακό σημείωμα, το οποίο αναφέρεται στην Ε.Ε., στα Διαρθρωτικά Ταμεία, καθώς και στο έργο «Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης σπουδαστών/τριών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.)».

2. Οι δικαιούχοι σπουδαστές/τριες της οικονομικής ενίσχυσης υποβάλλουν σχετική αίτηση - υπεύθυνη δήλωση, ως Υπόδειγμα 1, θεωρημένη για το γνήσιο υπογραφής. Οι αιτήσεις των δικαιούχων σπουδαστών/τριών για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης ακαδημαϊκού έτους 2022-23, θα υποβάλλονται έως 15/11/2023. Αιτήσεις που κατατίθενται μετά την καταληκτική αυτή ημερομηνία δε θα γίνονται δεκτές. Οι αιτήσεις των δικαιούχων σπουδαστών υποβάλλονται, μαζί με τα δικαιολογητικά της ΕΝΟΤΗΤΑΣ Β, στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στην οποία είναι εγγεγραμμένος ο/η σπουδαστής/τρια. Αιτήσεις των οποίων τα δικαιολογητικά δεν είναι πλήρη δεν θα γίνονται δεκτές. Αιτήσεις των οποίων τα δικαιολογητικά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις (βλ. παρ. 1.3 του παρόντος) θα απορρίπτονται. Συμπληρωματικά δικαιολογητικά δεν γίνονται δεκτά για οποιοδήποτε λόγο.

3. Οι σπουδαστές/τριες των Α.Ε.Ν., υποχρεούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλουν το απογραφικό δελτίο Εισόδου (Έντυπο Ι) και το απογραφικό δελτίο Εξόδου (Έντυπο ΙI), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας συλλογής απογραφικών δελτίων (https://apografika-ops.hcg.gr/#/user/login), τα οποία δηλώνουν στην Α.Ε.Ν. ότι υπέβαλαν με την αίτησή τους.

4. Αφότου πραγματοποιηθεί αρχικός έλεγχος πληρότητας και κανονικότητας των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών, από τα ορισμένα με Ημερήσια Διαταγή (Η.Δ.) στελέχη της Α.Ε.Ν., οι Α.Ε.Ν. υποβάλλουν στη γραμματεία της Δ.ΕΚ.Ν. έως 30/11/2023 τα ακόλουθα:

α. Αιτήσεις σπουδαστών, ως Υπόδειγμα 1, με τα συνημμένα δικαιολογητικά (όπως και το Υπόδειγμα 6).

β. Κατάσταση δικαιούχων σπουδαστών/τριών οικονομικής ενίσχυσης [Σύστημα Λογιστικών Φύλλων (EXCEL)], ως Υπόδειγμα 2, στο οποίο βεβαιώνεται από την Α.Ε.Ν. ότι ο/η σπουδαστής/τρια έχει υποβάλει και τα απογραφικά δελτία εισόδου-εξόδου (Έντυπα Ι και ΙΙ).

γ. Πιστοποιητικό της Α.Ε.Ν., ως Υπόδειγμα 3.

Τα ως άνω υποβάλλονται πρωτότυπα στη Δ.ΕΚ.Ν., ενώ το «β. Κατάσταση δικαιούχων σπουδαστών/τριών» υποβάλλεται και ηλεκτρονικά σε επεξεργάσιμη μορφή (excel) στη Δ.ΕΚ.Ν. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

5. Εφόσον απαιτείται και σύμφωνα με τη διαδικασία μοριοδότησης που περιγράφεται στην παράγραφο 5 του πεδίου 1.3. του παρόντος, η Δ.ΕΚ.Ν προβαίνει στην κατάταξη των σπουδαστών με τα μόρια που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι, βάσει της αίτησης-δήλωσής τους κατά φθίνουσα σειρά, και διενεργεί τελικό έλεγχο των υποβαλλόμενων από την Α.Ε.Ν. δικαιολογητικών από τα οποία τεκμηριώνεται η απαίτηση για πληρωμή της δαπάνης, με βάση Ημερήσια Διαταγή (Η.Δ.) στην οποία ορίζονται στελέχη της Δ.ΕΚ.Ν. ως κλιμάκιο ελέγχου, για την παραλαβή και των έλεγχο πληρότητας και κανονικότητας των απαιτούμενων δικαιολογητικών, σύμφωνα το παρόν και με τους κανόνες επιλεξιμότητας του ΕΣΠΑ.

6. Ο Πίνακας κατάταξης των επιλεγέντων και επιλαχόντων υποψηφίων θα δημοσιευτεί στις ιστοσελίδες του Φορέα μας (ynanp.gr και hcg.gr). Ενστάσεις κατά του ανωτέρω Πίνακα ασκούνται στη Δ.ΕΚ.Ν. εντός δέκα

(10) εργασίμων ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης στις ιστοσελίδες. Οι ενστάσεις και τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στη γραμματεία της Δ.ΕΚ.Ν.. Τονίζεται ότι νέα δικαιολογητικά τα οποία καταθέτουν οι σπουδαστές για πρώτη φορά με την ένστασή τους, θα κρίνονται εκπρόθεσμα εφόσον έχει παρέλθει η ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών με την αίτηση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης και δε θα λαμβάνονται υπόψη.

7. Τέλος, η Δ.ΕΚ.Ν. διαβιβάζει στη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του ΥΝΑΝΠ, η οποία ως υπόλογος διαχειριστής του έργου προβαίνει στην εκκαθάριση της δαπάνης και στην έκδοση της εντολής πληρωμής, τα κάτωθι:

α) υπογεγραμμένο από το κλιμάκιο ελέγχου της Δ.ΕΚ.Ν και θεωρημένο από το Διευθυντή, πίνακα ανάλυσης της οικονομικής ενίσχυσης, με τα στοιχεία των ωφελουμένων σπουδαστών και τα ποσά που αναλογούν στον καθένα (Υπόδειγμα 2), με σειρά κατάταξης σύμφωνα με την παράγραφο 5 του πεδίου 1.3. του παρόντος.

β) κατάσταση δικαιολογητικών που τηρούνται στη Δ.ΕΚ.Ν

γ) Αντίγραφο τραπεζικού λογαριασμού του/της δικαιούχου σπουδαστή/τριας απ’ το οποίο να προκύπτουν τα στοιχεία του δικαιούχου του λογ/σμού και ο αριθμός του λογ/σμού σε μορφή IBAN.

8. Η ΓΔΟΥ/ΔΟΔ μέσω του εισηγητή εκκαθάρισης, προβαίνει στην κατάρτιση της εντολής πληρωμής και εισηγείται την εκκαθάριση, η οποία υπογράφεται από τον Υπουργό και στην οποία αναγράφονται οι πληρωμές. Η εντολή πληρωμής διαβιβάζεται στον υπεύθυνο λογαριασμού για εκτέλεση.

9. Ο υπεύθυνος λογαριασμού προβαίνει μέσω της ταυτοποίησης του ως χρήστης του e-pde, το οποίο συνεργάζεται με το πληροφοριακό σύστημα της ΤτΕ, στην έκδοση της ηλεκτρονικής εντολής πληρωμής προς τους δικαιούχους της, άνευ οποιασδήποτε κράτησης κατ’ εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 1 της (7) σχετικής, καταχωρώντας όλα τα απαιτούμενα στοιχεία.

10. Κατόπιν της αποστολής της ηλεκτρονικής εντολής μέσω του epde στην ΤτΕ και όταν αυτή εκτελεστεί επιβεβαιώνει την επιτυχή ολοκλήρωσή της από την ΤτΕ και εκτυπώνει την εντολή σε καθεστώς «εκτελεσμένη».

11. Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής η ΓΔΟΥ/ΔΟΔ αποστέλλει στην Επισπεύδουσα Δνση-Δικαιούχο αντίγραφα των παραστατικών και μεριμνά για την έκδοση συμψηφιστικών ενταλμάτων. Λοιπά οικονομικά στοιχεία που απαιτούνται, προωθούνται κάθε φορά όπως προβλέπεται (πχ. Ελεγκτικό Συνέδριο, ΔΥΕΕ κ.λπ.).

12. Ο φάκελος με τα στοιχεία και δικαιολογητικά που η ΓΔΟΥ τηρεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, αρχειοθετείται κατάλληλα.

13. Η ΓΔΟΥ/ΔΙΠΡΟΠ αφού καταχωρήσει τα δεδομένα σε τηρούμενες καταστάσεις excel αποστέλλει εξωλογιστική κατάσταση δαπανών του έργου στον Υπεύθυνο Πράξης για τη σύνταξη του δελτίου δήλωσης δαπανών.

14. Στην ανωτέρω διαδικασία περιλαμβάνεται η χρήση του ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

ΕΝΟΤΗΤΑ Β: ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ

1. Αίτηση-υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου σπουδαστή/τριας, ως Υπόδειγμα 1, θεωρημένη για το γνήσιο υπογραφής από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή Κ.Ε.Π. ή μέσω του gov.gr. Σε περίπτωση υποβολής της αίτησης από άλλο πρόσωπο, εκτός του σπουδαστή/τριας, απαιτείται η υποβολή εξουσιοδότησης, θεωρημένης για το γνήσιο της υπογραφής του δηλούντος από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή Κ.Ε.Π. ή μέσω του gov.gr.

2. Κατάσταση δικαιούχων σπουδαστών οικονομικής ενίσχυσης, ως Υπόδειγμα 2 [Σύστημα Λογιστικών Φύλλων (EXCEL)].

3. Πιστοποιητικό σπουδών (καλής επίδοσης), ως Υπόδειγμα 3 που χορηγείται από την Α.Ε.Ν. όπου φοιτά ο/η σπουδαστής/τρια.

Στο πιστοποιητικό βεβαιώνεται:

i) Ότι ο/η σπουδαστής/τρια περάτωσε επιτυχώς τις εξετάσεις του ημίσεως του συνολικού αριθμού των μαθημάτων του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών του ακαδημαϊκού έτους στο οποίο αφορά η οικονομική ενίσχυση ή των αντίστοιχων δύο εξαμήνων (ακαδημαϊκό έτος 2022-2023).

ii) Η διάρκεια των σπουδών.

4. Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος (οικογενειακού και ατομικού) του προηγού- μενου φορολογικού έτους για το οποίο ζητείται η καταβολή οικονομικής ενίσχυσης (εισοδήματα προηγούμενου έτους, δηλαδή του 2021) και αντίστοιχη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Εντύπου Ε1) σπουδαστή/τριας και γονέων (από το οποίο προκύπτουν και τα στοιχεία εξαρτωμένων μελών φορολογουμένων).

5. Με υπεύθυνη δήλωση του σπουδαστή/-τριας, η οποία θα φέρει βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του δηλούντος από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή Κ.Ε.Π. ή μέσω του gov.gr, ως Υπόδειγμα 6, γνωστοποιείται εάν ο σπουδαστής/τρια έχει/δεν έχει υποβάλει ατομική φορολογική δήλωση για το προηγούμενο φορολογικό έτος αυτού για το οποίο αιτείται χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης.

6. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δικαιούχου σπουδαστή/τριας, τελευταίου εξαμήνου από την ημέρα υποβολής αίτησης (Υπόδειγμα 1) στην Α.Ε.Ν.

7. Αντίγραφο τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου σπουδαστή/τριας απ’ το οποίο να προκύπτουν τα στοιχεία του δικαιούχου του λογ/σμού και ο αριθμός του λογ/σμού σε μορφή IBAN.

8. Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ή δικαιολογητικό ζητηθεί από τη Δ.ΕΚ.Ν.

Κεφάλαιο 3: Οριζόντιες Ενέργειες Διαχείρισης και υλοποίησης

3.1. Δημοσιότητα

Ενδεικτικά αναφέρονται οι κατωτέρω ενέργειες επικοινωνίας στις οποίες θα προβεί ο φορέας μας :

1. Οι Α.Ε.Ν. (υποχρεούνται όπως αναρτήσουν σχετική ανακοίνωση) θα προβούν στην ενημέρωση των σπουδαστών καθώς και του Εκπαιδευτικού προσωπικού των Σχολών, αναφορικά με το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου + (ΕΚΤ+), στη χρηματοδότηση της πράξης. Επιπρόσθετα, θα αναπαραχθεί και διανεμηθεί στους σπουδαστές, σύντομο πληροφοριακό σημείωμα, για το έργο «Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης σπουδαστών/τριών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.), για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23» με περιγραφή της πράξης που περιλαμβάνει τους στόχους και τα αποτελέσματά της και επισημαίνει τη χρηματοδοτική συνδρομή από την Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο + (ΕΚΤ+).

2. Τοποθέτηση της οπτικής ταυτότητας του Προγράμματος σε όλα τα έντυπα, έγγραφα, υλικό επικοινωνίας, κ.λπ., που χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση του έργου με τη χρήση α) εφεξής του κατωτέρω λογότυπου:

και β) αφότου η πράξη μεταφερθεί στο Πρόγραμμα Ανθρώπινο Δυναμικό Κοινωνική Συνοχή (ΠΠ2021-2027), με τη χρήση του κατωτέρω λογότυπου:

3. Η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΝΑΝΠ θα δημιουργήσει στην κεντρική επίσημη ιστοσελίδα του φορέα μας ειδικό πεδίο για το Πρόγραμμα και θα προβεί στη δημιουργία, μετά από σχετική συνεννόηση, υπερσύνδεσμου (hyperlink) στην ιστοσελίδα του υπουργείου με την αντίστοιχη ιστοσελίδα του Προγράμματος.

4. Να τοποθετεί αφίσες (ελάχιστους μεγέθους Α3) με πληροφόρηση σχετικά με την πράξη, σε πράξεις που δεν εμπίπτουν στην υποχρέωση πινακίδων ή πλακών.

3.2. Τήρηση αρχείου της Πράξης

Τα στοιχεία του φυσικού αντικειμένου θα τηρούνται τόσο στο επίπεδο των Α.Ε.Ν., όσο και στο επίπεδο του τελικού δικαιούχου (Δ.ΕΚ.Ν.).

Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.)

Τα στοιχεία του φυσικού αντικειμένου θα τηρούνται στο επίπεδο των Α.Ε.Ν., όπως αυτά πιστοποιούνται με το Υπόδειγμα 3 (π.χ. Διάρκεια σπουδών του Τμήματος σε έτη, Έτος σπουδών στο οποίο φοιτά ο/η σπουδαστής/τρια, Προβλεπόμενος συνολικός αριθμός μαθημάτων ακαδημαϊκού έτους στο οποίο αφορά η οικονομική ενίσχυση, αριθμός μαθημάτων στα οποία εξετάστηκε επιτυχώς ο/η σπουδαστής/τρια ακαδημαϊκού έτους στο οποίο αφορά η οικονομική ενίσχυση).

Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών (Δ.ΕΚ.Ν.)

Τα στοιχεία του φυσικού αντικειμένου θα τηρούνται στο επίπεδο του τελικού δικαιούχου (Δ.ΕΚ.Ν.) (π.χ. Αιτήσεις σπουδαστών με τα συνημμένα δικαιολογητικά, αντίγραφο υπογεγραμμένου από το κλιμάκιο ελέγχου της Δ.ΕΚ.Ν και θεωρημένου από το Διευθυντή, πίνακα ανάλυσης της οικονομικής ενίσχυσης, με τα στοιχεία των ωφελουμένων σπουδαστών και τα ποσά που αναλογούν στον καθένα) θα τηρούνται σε ξεχωριστούς φακέλους τοποθετώντας τους σε συγκεκριμένο σημείο χαρακτηρίζοντας τον καθένα ευκρινώς με την ονομασία του προγράμματος, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος και η επαλήθευση των στοιχείων.

Για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση και υλοποίηση του Υποέργου «Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης σπουδαστών/τριών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.)», με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5123938 στη Δ.ΕΚ.Ν. έχει συσταθεί, με την υπ’ αριθ. Ημερήσια Διαταγή (Η.Δ.) 23/2023 ΥΝΑΝΠ/Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ./Δ.ΕΚ.Ν. Ομάδα Υλοποίησης της εν θέματι Πράξης. Η Ομάδα Υλοποίησης έχει την ευθύνη παρακολούθησης όλου του Έργου, βάσει του αρχικού σχεδιασμού και των προδιαγραφών που έχουν τεθεί από την Πρόσκληση της ΕΙΔΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ».

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο τήρησης στοιχείων και δικαιολογητικών από το Δικαιούχο, η Ομάδα Υλοποίησης της Πράξης θα:

(α) ενημερώνει και τηρεί το φάκελο της Πράξης, με όλα τα στοιχεία που αφορούν στην εκτέλεση της Πράξης έως την ολοκλήρωση, την αποπληρωμή και τη λειτουργία της.

(β) τηρεί το σύνολο των στοιχείων και δικαιολογητικών της Πράξης/Υποέργου όπως αυτά περιγράφονται αναλυτικά στην παράγραφο 2.6 του παρόντος, για διάστημα τουλάχιστον τριών (3) ετών μετά το κλείσιμο του Επιχειρησιακού Προγράμματος, δηλαδή κατ’ ελάχιστον μέχρι το τέλος του 2026.

(γ) τηρεί τα ανωτέρω στοιχεία και δικαιολογητικά έγγραφα είτε σε πρωτότυπη μορφή, είτε σε ακριβή αντίγραφα των πρωτότυπων εγγράφων, είτε επικυρωμένα φωτοαντίγραφα από το πρωτότυπο ή από το ακριβές αντίγραφο των εγγράφων είτε σε απλά φωτοαντίγραφα των πρωτοτύπων, είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

(δ) πρέπει με την υποβολή του πρώτου Δελτίου Δήλωσης Δαπανών, να κοινοποιεί στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ», τυποποιημένη

κατάσταση, στην οποία θα καταγράφονται τα στοιχεία ταυτότητας και η διεύθυνση των φορέων στους οποίους τηρούνται τα ανωτέρω στοιχεία και έγγραφα, καθώς και η μορφή με την οποία τηρούνται από τον κάθε εμπλεκόμενο φορέα. Η εν λόγω κατάσταση θα επικαιροποιείται και θα αποστέλλεται εκ νέου στην αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ), εφόσον επιμέρους στοιχεία της μεταβληθούν.

(ε) συλλέγει, τηρεί και διαβιβάζει στο ΟΠΣ, τα απογραφικά στοιχεία των ωφελουμένων (Εισόδου και εξόδου) μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας συλλογής των εν λόγω εντύπων και θα παρακολουθεί την διαδικασία αποστολής τους στην αρμόδια Υπηρεσία του ΟΠΣ.

στ) υποβάλλει Δελτίο Δήλωσης Επίτευξης Δεικτών ανά έτος υλοποίησης της Πράξης κλπ.

Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ/ΥΝΑΝΠ

Τηρεί σχετικό αρχείο που αφορά εν θέματι πράξη (π.χ. αλληλογραφία με Δ.Α και εμπλεκόμενες στην πράξη Υπηρεσίες ΥΝΑΝΠ)

Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (Γ.Δ.Ο.Υ.)

Τα δικαιολογητικά έγγραφα που αφορούν στην εκκαθάριση της δαπάνης μετά την εντολή πληρωμής και την ηλεκτρονική επιβεβαίωση της διεκπεραίωσης της τραπεζικής εντολής τηρούνται στη ΓΔΟΥ/ΔΟΔ αφού υποβληθούν από τον υπεύθυνο λογαριασμού.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1

Αίτηση και υπεύθυνη δήλωση χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης σπουδαστών/τριων

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2

Κατάσταση πληρωμής οικονομικής ενίσχυσης σπουδαστών/τριών

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 3

Πιστοποιητικό Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 4

Απογραφικό Δελτίο Εισόδου Συμμετεχόντων ΕΚΤ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 5

Απογραφικό Δελτίο Εξόδου Συμμετεχόντων ΕΚΤ

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 6

Υπεύθυνη Δήλωση περί φορολογικής δήλωσης

--

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr