Τοποθέτηση Φ.Σ. Ιατρικής ΑΠΘ για την τράπεζα θεμάτων που δημιούργησαν

Τοποθέτηση ΔΑΠ Ιατρικής ΑΠΘ και Φ.Σ. για την τράπεζα θεμάτων που δημιούργησαν

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιατρικής ΑΠΘ. αποστέλλει στα «Φοιτητικά Νέα» ανακοίνωση-τοποθέτηση του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Α.Π.Θ. (όπου 1η δύναμη είναι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ). Η παρούσα ανακοίνωση όπως αναφέρει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιατρικής ΑΠΘ στα «Φοιτητικά Νέα» ήταν το αποτέλεσμα συγκλίσεων μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων (ομόφωνη).

«Ως Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Α.Π.Θ. κρίνουμε απαραίτητο να πάρουμε θέση σχετικά με το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Καθημερινή" σχετικά με την ανεξάρτητη διαδικτυακή ομάδα "ΚΑΝΤΑΙΦΙ", προκειμένου να διαφυλαχτεί το κύρος και η αξιοπιστία της σχολής και των μελλοντικών αποφοίτων.


Αναφέρουμε ότι:

1. Η περίφημη ομάδα «ΚΑΝΤΑΙΦΙ» για την οποία γίνεται λόγος λειτουργεί 12 και πλέον χρόνια και δεν δημιουργήθηκε με σκοπό την στείρα αναπαραγωγή παλαιών θεμάτων εξετάσεων• πόσο μάλλον για την εξεύρεση εύκολων λύσεων για να «περνιούνται» χωρίς κόπο τα μαθήματα. Αντιθέτως, η ομάδα αυτή προάγει το πνεύμα της αλληλοβοήθειας και της συνεργατικότητας μεταξύ μελλοντικών συναδέλφων. Δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των φοιτητών της Ιατρικής Α.Π.Θ. καθώς με μια απλή αναζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα βρει κανείς εκατοντάδες άλλες αντίστοιχες ομάδες για τα περισσότερα Τμήματα των Πανεπιστημίων της χώρας μας.

2. Η μελέτη των παλαιότερων θεμάτων εξετάσεων, που φαίνεται να δαιμονοποιείται, στην πραγματικότητα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο μάθησης - βασικό συστατικό της οργάνωσης του διαβάσματος των φοιτητών. Πρόκειται για μια πρακτική που χρησιμοποιεί κάθε φοιτητής/σπουδαστής/μαθητής (στις πανελλαδικές και κάθε άλλου είδους εξετάσεις), όχι για να απομνημονεύσει απαντήσεις σε θέματα εξετάσεων αλλά, για να κατανοήσει την φιλοσοφία της εξέτασης και των ζητουμένων της. Άλλωστε, η τράπεζα θεμάτων είναι θεσμός του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας για τις Πανελλαδικές και τις ενδοσχολικές εξετάσεις.

3. Η μελέτη των παλαιότερων θεμάτων, άλλωστε, ποτέ δεν εξασφάλιζε και ούτε εξασφαλίζει με βέβαιο τρόπο την επιτυχία των φοιτητών, αν προηγουμένως δεν έχουν προετοιμαστεί καταλλήλως. Το ζήτημα δε του πεπερασμένο όγκου της ύλης είναι επιφανειακό, καθώς είναι στην ευχέρεια της κάθε έδρας το τι θέματα θα βάλει καθώς και η ανανέωση αυτών.

4. Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε πως η δημοσίευση παλαιών θεμάτων (αφού έχει ολοκληρωθεί η εξέταση) σε μια ανοιχτή ομάδα (με το σύνολο των φοιτητών προπτυχιακών, μεταπτυχιακών, διδακτορικών κλπ) ΔΕΝ αποτελεί ούτε διαρροή ούτε λογοκλοπή, ιδίως όταν αναφερόμαστε σε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα όπου η ελεύθερη διακίνηση ιδεών είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη. Κατά συνέπεια, κάθε λόγος για πειθαρχικές διερευνήσεις είναι αβάσιμος.

5. Ως σύλλογος φοιτητών ξεκαθαρίζουμε πως στεκόμαστε στο πλάι όλων των φοιτητών και στηρίζουμε τις πράξεις αλληλεγγύης και αλληλοστήριξης στα πλαίσια της εξεταστικής. Ακόμη, θα σταθούμε ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκφοβισμού φοιτητών καθώς και σε οποιαδήποτε νύξη για διεξαγωγή πειθαρχικών συμβουλίων, ή πειθαρχικών ποινών ενάντια σε φοιτητές».

Σχετικό άρθρο: Φοιτητές έφτιαξαν τράπεζα θεμάτων με τα θέματα της εξεταστικής! Πονοκέφαλος σε καθηγητές

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr