Φοιτητικό επίδομα ενοικίου / ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Φοιτητικό επίδομα ενοικίου δύο χιλιάδων ευρώ

Φοιτητικό Στεγ. Επίδομα 2022-23 Οι αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα του 2023 θα μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέχρι και την Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023. Η ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος υποβάλλεται από τον δικαιούχο του επιδόματος, δηλαδή το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

Στην περίπτωση συζύγων οι οποίοι έχουν υποβάλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος ο ένας μόνο γονέας δικαιούχος του επιδόματος, ο οποίος στη φορολογική του δήλωση θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη) ώστε να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο. Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος.


Κατ` εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον:

α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή

β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή

γ) είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών, δηλαδή να έχει γεννηθεί έως την 31/12/1996) ή

δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

Για την πρόσβαση στην εφαρμογή του στεγαστικού επιδόματος απαιτείται πιστοποίηση μέσω του συστήματος TAXIS της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων.

Τα SOS της αίτησης

Πριν προχωρήσετε σε δημιουργία αίτησης, θα πρέπει πρώτα να έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2022. Σε αντίθετη περίπτωση η αίτησή σας θα απορριφθεί αυτόματα με την υποβολή της. Ακόμη, πριν από την υποβολή της αίτησης θα πρέπει ο φοιτητής να έχει βεβαιωθεί ότι η ακαδημαϊκή του ταυτότητα είναι σε ισχύ.

«Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται στα 1.500 ευρώ, είναι δηλαδή αυξημένο κατά 500 ευρώ από πέρυσι, ενώ σε περίπτωση συγκατοίκησης το στεγαστικό επίδομα αυξάνεται ακόμα περισσότερο και γίνεται 2.000 ευρώ. Δηλαδή, εφόσον επιλέξει δηλαδή φοιτητής να συγκατοικήσει με έναν άλλον φοιτητή» εξηγεί η φοροτεχνικός Αθανασία Στολάκη μιλώντας στην ΕΡΤ. Μιλώντας για τους όρους και τις προϋποθέσεις, ανέφερε ότι υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια: δεν θα πρέπει το εισόδημα να ξεπερνά τις 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. «Αναφερόμαστε σε εισόδημα οικογενειακό και των δύο γονέων. Σε περίπτωση που ο φοιτητής έχει δικό του εισόδημα, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι υπόχρεος φορολογικής δήλωσης. Άρα δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής», συμπλήρωσε.

Συνέχισε επισημαίνοντας ότι: «Όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία αθροιστικά δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200 τετραγωνικά. Θα πρέπει να μισθώνει σπίτι, να μένει σε ξενοδοχείο σε άλλη πόλη από αυτή του τόπου κατοικίας και επίσης θα πρέπει να έχει εξεταστεί στα μισά μαθήματα και παραπάνω επιτυχώς σύμφωνα με τον οδηγό σπουδών και δεν θα πρέπει να έχει ξεπεράσει τα συνολικά εξάμηνα της φοίτησης του. Τώρα ως προς την αίτηση, ο δικαιούχος θα πρέπει να γνωρίζει τον αριθμό της ακαδημαϊκής ταυτότητας και τον ΑΜΚΑ του φοιτητή, τους ΑΦΜ των μελών που θα μπουν μέσα στην αίτηση, του ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού όπου θα κατατεθούν τα χρήματα, καθώς επίσης και προσωπικά στοιχεία και στοιχεία επικοινωνίας όπως τηλέφωνο και e-mail σε περίπτωση συγκατοίκησης. Επίσης και τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου και σε περίπτωση συγκατοίκησης. Επιπλέον θα πρέπει να γνωρίζει τον αριθμό ακαδημαϊκής ταυτότητας του συγκατοικούντος φοιτητή και τον ΑΦΜ του, όπως και τον ΑΦΜ του προσώπου που εμφανίζεται στο μισθωτήριο του φοιτητή».

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ για το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα (2022-2023)

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr