Προκήρυξη Υποτροφιών ΑΜΕΑ για το 2023

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ για τη Χορήγηση Υποτροφιών ΑΜΕΑ για το έτος 2023

ΥποτροφίεςΤο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μέσω του Τακτικού Προϋπολογισμού, χορηγεί υποτροφίες βάσει μοριοδότησης σε προπτυχιακούς φοιτητές/φοιτήτριες ΑμεΑ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έως της εξάντλησης των σχετικών πιστώσεων εκάστου οικονομικού έτους, με σκοπό την έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών τους και τη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φοιτητών/τριών ΑμεΑ. Το ύψος εκάστης υποτροφίας θα ορίζεται από το Συμβούλιο Διοίκησης.

Παρακάτω θα δείτε την Απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, τον Κανονισμό, την Προκήρυξη για το έτος 2023 και το Υπόδειγμα Αίτησης.


ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΜΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2023

Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, προκηρύσσει τη χορήγηση υποτροφιών σε ΑμεΑ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το έτος 2023 και προσκαλεί τους/τις ενδιαφερόμενους/νες φοιτητές/τριες 1ου, 2ου, 3ου ή 4ου έτους φοίτησης να υποβάλουν αίτηση στη Διεύθυνση Ακαδημαϊκών Θεμάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. το αργότερο μέχρι την

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 σύμφωνα με τα αναλυτικά οριζόμενα στον οικείο Κανονισμό, συμπληρώνοντας το αντίστοιχο Υπόδειγμα Αίτησης.

Ο προσωρινός Πίνακας Υποτρόφων θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος έως την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 προκειμένου οι υποψήφιοι/ες, σε περίπτωση που το επιθυμούν, να ασκήσουν δικαίωμα υποβολής ένστασης στη Διεύθυνση Ακαδημαϊκών Θεμάτων, στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έως και την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023.

O οριστικός Πίνακας Υποτρόφων μετά την έγκρισή του από το Συμβούλιο Διοίκησης θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος το αργότερο έως την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023.

Η παρούσα να αναρτηθεί στο Πρόγραμμα «Διαύγεια» και με μέριμνα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων να αποσταλεί από τις Γραμματείες των Τμημάτων στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όλων των φοιτητών/φοιτητριών και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, με συνημμένο τον Κανονισμό και το σχετικό Υπόδειγμα Αίτησης (σε μορφή Word).

Κανονισμός Χορήγησης Υποτροφιών φοιτητών και φοιτητριών ΑμεΑ
Πανεπιστημίου Μακεδονίας

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023

1. Αντικείμενο και σκοπός

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, έχοντας ως βασική προτεραιότητα τη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και με απώτερο σκοπό την προαγωγή της κοινωνικής συνοχής, χορηγεί υποτροφίες σε προπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες ΑμεΑ. Η χορήγηση των υποτροφιών γίνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και χρηματοδοτείται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό αλλά και πρόσθετα κονδύλια που εξασφαλίζει και διαθέτει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Η διαδικασία χορήγησης των υποτροφιών καθορίζεται από το Συμβούλιο Διοίκησης.

2. Διαδικασία επιλογής

Κατά την έναρξη κάθε ακαδημαϊκού έτους, με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης, εκδίδεται η προκήρυξη χορήγησης υποτροφιών σε φοιτητές και φοιτήτριες ΑμεΑ, η οποία αναρτάται στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στη Διεύθυνση Ακαδημαϊκών Θεμάτων το αργότερο μέχρι την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους. Σε περίπτωση μη απορρόφησης των συνολικών ετήσιων πιστώσεων κατά το έτος της προκήρυξης, το υπολειπόμενο ποσό δύναται να αξιοποιηθεί στο επόμενο οικονομικό έτος.

Το Συμβούλιο Διοίκησης συγκροτεί Τριμελή Επιτροπή για τη σύνταξη του Κανονισμού Υποτροφιών, Τριμελή Επιτροπή για την αξιολόγηση των αιτήσεων και Τριμελή Επιτροπή για την αξιολόγηση των ενστάσεων. Και οι τρεις Επιτροπές έχουν τριετή θητεία. Εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη λήξη υποβολής των αιτήσεων η Τριμελής Επιτροπή Αξιολόγησης καταρτίζει τους Προσωρινούς Πίνακες Υποτρόφων, οι οποίοι αναρτώνται στην κεντρική ιστοσελίδα του Ιδρύματος. Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης στη Διεύθυνση Ακαδημαϊκών Θεμάτων, από την ανάρτηση των αποτελεσμάτων, εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών. Στη συνέχεια οι ενστάσεις αξιολογούνται από την Τριμελή Επιτροπή Ενστάσεων, η οποία εισηγείται στο Συμβούλιο Διοίκησης τον οριστικό Πίνακα Υποτρόφων για τη λήψη απόφασης. Ο οριστικός Πίνακας Υποτρόφων αναρτάται στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος το αργότερο μέχρι την 30 η Νοεμβρίου κάθε έτους.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και μετά από επαρκή αιτιολόγηση, το Συμβούλιο Διοίκησης δύναται να αποφασίσει τη μετάθεση των ως άνω καταληκτικών ημερομηνιών.

3. Οικονομική Διαχείριση

Η οικονομική διαχείριση των υποτροφιών πραγματοποιείται από τη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης, η οποία:

α) Συλλέγει τα ΑΦΜ και τα IBAN των φοιτητών/φοιτητριών ΑμεΑ αποστέλλοντας ενημερωτικό email στους δικαιούχους ατομικά.

β) Εκδίδει τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής των τελικών δικαιούχων φοιτητών και φοιτητριών ΑμεΑ.

γ) Τηρεί βιβλίο λογιστικής παρακολούθησης των υποτροφιών. δ) Τηρεί μητρώο υποτρόφων.

4. Κριτήρια Απαιτούμενα δικαιολογητικά

4.1. Αναπηρία υποψηφίου/ας

Κριτήριο αποτελεί η Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΓΑΠΑ) του/της υποψηφίου/ας, όπου αναγράφεται το συνολικό ποσοστό αναπηρίας και εκδίδεται από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) βάσει της Γνωμάτευση Αναπηρίας (ΓΑ).

Οι ενδιαφερόμενοι/ες δεν υποχρεούνται να υποβάλουν τα ανωτέρω δικαιολογητικά εφόσον τα έχουν ήδη υποβάλει σε προηγούμενο χρόνο στη Γραμματεία του Τμήματός τους και εφόσον αυτά είναι ακόμα σε ισχύ.

4.2. Ακαδημαϊκά κριτήρια

Για τους/τις φοιτητές/τριες πέραν του 1ου έτους σπουδών και εφόσον δεν έχουν υπερβεί την κανονική διάρκεια σπουδών, αξιολογείται η συνολική επίδοσή τους μέχρι την υποβολή της αίτησης για υποτροφία. Μοριοδοτείται ο Μέσος Όρος (ΜΟ) των βαθμολογιών των επιτυχώς εξετασθέντων μαθημάτων σύμφωνα με τον Πίνακα Μορίων.

Για τους/τις φοιτητές/τριες του 1ου έτους σπουδών, αξιολογείται η επίδοσή τους κατά τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Οι υποψήφιοι λαμβάνουν τα μόρια που αντιστοιχούν στον ΜΟ της βαθμολογίας των τεσσάρων (4) κύριων πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων στα οποία έχουν εξετασθεί, αναγόμενο σε εικοσηβάθμια κλίμακα. Η Επιτροπή Αξιολόγησης των αιτήσεων είναι αρμόδια να κρίνει και άλλες περιπτώσεις που πιθανόν προκύψουν εκτός Πανελληνίων Εξετάσεων (όπως για παράδειγμα εισαγωγή αποφοίτων Πολυκλαδικού Λυκείου με το 5%).

5.

Κριτήρια

Προϋποθέσει

ς

Μόρι

α

Κοινωνικά κριτήρια

 

 

Αναπηρία υποψηφίου/ας

< 67%

10

67%

20

Ακαδημαϊκά κριτήρια

 

 

Για τους φοιτητές 2ου, 3ου και 4ου έτους σπουδών:

ΜΟ βαθμολογίας επιτυχώς εξετασθέντων

μαθημάτων μέχρι την υποβολή της αίτησης

Καλώς 5-6,49

5

Λίαν καλώς

6,5-8,49

10

Άριστα 8,5-10

20

 

Για τους φοιτητές 1ου έτους:

Μ.Ο. των τεσσάρων (4) κύριων πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων αναγόμενος σε 20βάθμια κλίμακα

Καλώς 10

12,49

Λίαν Καλώς 12,50 – 18,49

Άριστα 18,50

- 20

 

5

10

20

--

Μοριοδότηση ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΟΡΙΩΝΣε περιπτώσεις ισοβαθμίας προκρίνεται ο υποψήφιος με την υψηλότερη επίδοση, σύμφωνα με το κριτήριο 4.2 (ακαδημαϊκή επίδοση). Σε περιπτώσεις και πάλι ισοβαθμίας, προκρίνεται ο υποψήφιος με τον μεγαλύτερο βαθμό αναπηρίας.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διατηρεί το δικαίωμα να αλλάξει ή να τροποποιήσει τον ανωτέρω Κανονισμό οποιαδήποτε στιγμή με γνώμονα την αρτιότερη λειτουργία και εφαρμογή του.

Για την αντιμετώπιση κάθε θέματος που τυχόν προκύψει, αρμόδιο όργανο είναι το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου.

Ο παρών Κανονισμός αναρτάται στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος με μέριμνα της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων.

Αίτηση Χορήγησης Υποτροφίας ΑΜΕΑ

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για όλες τις ανοικτές ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ για Προπτυχιακές - Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες προκηρύξεις υποτροφιών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr