ΙΚΥ: Πρόγραμμα IKYDA 2024 / Ποσά χρηματοδότησης

ΙΚΥ: Πρόγραμμα IKYDA 2024 / Ποσά χρηματοδότησης

Υποτροφίες: Πρόγραμμα προώθησης των ανταλλαγών και της επιστημονικής συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας IKYDA 2024.

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας με την Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), υλοποιεί πρόγραμμα χορήγησης υποτροφιών με στόχο την ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται κατ΄ εφαρμογή των Κανονιστικών Διατάξεων όπως εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. 56299/Ζ1/22-05-2023 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 3450/Β΄/23-5-2023).


Το πρόγραμμα αφορά ομάδες επιστημόνων ή ερευνητών όλων των γνωστικών αντικειμένων από Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνητικά Ιδρύματα των δυο χωρών οι οποίοι καταρτίζουν και υλοποιούν από κοινού ερευνητικά έργα με αμοιβαίες ανταλλαγές επισκέψεων.

To πρόγραμμα IKYDA 2024 θα χρηματοδοτήσει ερευνητικά έργα διάρκειας 12 ή 24 μηνών, με έναρξη από 1/7/2024 και ολοκλήρωση έως 30/6/2026.

Η αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα υποβάλλεται από τον επιστημονικό υπεύθυνο της αντίστοιχης ομάδας επιστημόνων ή ερευνητών σε κάθε χώρα. Η ελληνική και η γερμανική αίτηση υποβάλλονται παράλληλα στον αντίστοιχο εθνικό φορέα (Ι.Κ.Υ. για την Ελλάδα, DAAD για τη Γερμανία).

Διευκρινίζεται ότι η αίτηση για χρηματοδότηση στο Ι.Κ.Υ. εξετάζεται μόνο αν υπάρχει αντίστοιχη υποβολή αίτησης από Γερμανό εταίρο στη DAAD.

Οι επιστημονικοί υπεύθυνοι των ερευνητικών έργων στην Ελλάδα υποβάλλουν τις αιτήσεις μέσω διαδικτυακής εφαρμογής στην διεύθυνση που περιγράφεται στην πρόκληση (βλέπε παρακάτω).

Η υποβολή των αιτήσεων στο Ι.Κ.Υ. ξεκινάει 5/10/2023 και λήγει στις 15/12/2023 και ώρα Eλλάδος 14:00.

Η πρόσκληση

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

«Πρόγραμμα προώθησης των ανταλλαγών και της επιστημονικής συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας IKYDA 2024»

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας με την Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), προκηρύσσει πρόγραμμα υποτροφιών για την προώθηση των ανταλλαγών και της επιστημονικής συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας κατ΄ εφαρμογή των Κανονιστικών Διατάξεων του προγράμματος όπως εγκρίθηκαν με την υπ’ αριθμ. 56299/Ζ1/22-05-2023 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 3450/Β΄/23-5-2023).

Η εν λόγω συνεργασία πραγματοποιείται από ομάδες επιστημόνων ή ερευνητών όλων των γνωστικών αντικειμένων, με επικεφαλής έναν επιστημονικό υπεύθυνο για κάθε ομάδα και ανά χώρα, οι οποίοι καταρτίζουν και υλοποιούν από κοινού ένα ερευνητικό σχέδιο με αμοιβαίες ανταλλαγές επισκέψεων.

To πρόγραμμα IKYDA 2024 θα χρηματοδοτήσει ερευνητικά έργα διάρκειας 12 ή 24 μηνών, με έναρξη από 1/7/2024 και ολοκλήρωση το αργότερο έως 30/6/2026.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων- προτάσεων λήγει στις 15/12/2023.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, υλοποιούν στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας το Πρόγραμμα IKYDA με μέγιστο διάστημα χρηματοδότησης τα δύο (2) έτη.

Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση της έρευνας και η ενίσχυση της συνεργασίας των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης και των Ερευνητικών Ιδρυμάτων μεταξύ των δύο χωρών. Η υλοποίηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου στοχεύει α) στην προώθηση της διμερούς έρευνας με προοπτική για συνέχιση της συνεργασίας στο μέλλον, β) στην απόκτηση ερευνητικής εμπειρίας σε διεθνές περιβάλλον για τους νέους, κυρίως, επιστήμονες μέσω της κινητικότητας στο συνεργαζόμενο Ίδρυμα στη Γερμανία. Στο πλαίσιο των έργων που θα υλοποιηθούν επιδιώκεται α) η παραγωγή κοινών ερευνητικών αποτελεσμάτων, β) η δημιουργία διεθνών συλλογικών δημοσιεύσεων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2. ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ-ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

  1. Η αίτηση υποβάλλεται στον αρμόδιο Εθνικό Φορέα κάθε χώρας (Ι.Κ.Υ. για την Ελλάδα - DAAD για την Γερμανία) από τον επιστημονικό υπεύθυνο της αντίστοιχης ομάδας επιστημόνων ή ερευνητών.
  2. H ερευνητική πρόταση, η οποία περιλαμβάνεται στην αίτηση χρηματοδότησης, θα έχει προηγουμένως συμφωνηθεί με το συνεργαζόμενο ίδρυμα στη Γερμανία και θα περιλαμβάνει λεπτομερή καταγραφή των στόχων, των αποτελεσμάτων και των δραστηριοτήτων του ερευνητικού σχεδίου, στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας και της αμοιβαίας συμμετοχής και συμπληρωματικότητας των ομάδων.
  3. Ο/Η επιστημονικός/ή υπεύθυνος και τα μέλη της ελληνικής ερευνητικής ομάδας θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

    α) Ο/η επιστημονικός/ή υπεύθυνος θα πρέπει να είναι εν ενεργεία μέλος ΔΕΠ ή ερευνητής/τρια Α’, Β’ ή Γ’ βαθμίδας ελληνικού Ερευνητικού Ιδρύματος,

    β) τα μέλη της ομάδας θα πρέπει να είναι εν ενεργεία μέλη ΔΕΠ ή, ερευνητές/τριες ελληνικών Ερευνητικών Ιδρυμάτων ή μεταδιδακτορικοί ερευνητές/ τριες ή κάτοχοι διδακτορικού ή υποψήφιοι διδάκτορες ή μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες.

  4. Η ερευνητική ομάδα της κάθε χώρας θα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον τρία (3) μέλη, συμπεριλαμβανομένου και του/της επιστημονικού/ής υπευθύνου με ανώτατο αριθμό τα έξι (6) μέλη συμπεριλαμβανομένου και του/της επιστημονικού/ής υπευθύνου.
  5. Επιτρέπεται η συμμετοχή στην ερευνητική ομάδα στο πλαίσιο συνεργασίας δύο ή περισσοτέρων Ιδρυμάτων από την Ελλάδα.
  6. Δεν επιτρέπεται η υποβολή περισσότερων της μίας αιτήσεων, εκ μέρους του/της επιστημονικού/ής υπευθύνου, ούτε η συμμετοχή του ιδίου/της ιδίας ή οποιουδήποτε μέλους της ερευνητικής ομάδας σε άλλο υποψήφιο έργο IKYDA ή έργο IKYDA σε εξέλιξη.
  7. Επιστημονικοί υπεύθυνοι ερευνητικών σχεδίων IKYDA που έχουν χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο προηγουμένων προγραμμάτων IKYDA, έχουν δικαίωμα υποβολής νέας πρότασης, μετά την παρέλευση τεσσάρων (4) ετών από την ημερομηνία έναρξης της προηγούμενης χρηματοδότησης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

1. Αίτηση, στο ειδικό ψηφιακό έντυπο του Ι.Κ.Υ, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986

2. Σχέδιο ερευνητικής πρότασης, στο ειδικό έντυπο του Ι.Κ.Υ., το οποίο περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή του ερευνητικού σχεδίου (5 έως 10 σελίδες) στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα ως ακολούθως:

  • Αντικείμενο και στόχοι του έργου
  • Μεθοδολογία υλοποίησης του έργου
  • Αναμενόμενα αποτελέσματα
  • Αναλυτική περιγραφή ενοτήτων εργασίας και παραδοτέα

Επίσης, στο σχέδιο ερευνητικής πρότασης, θα περιγράφεται αναλυτικά ο σχεδιασμός των επισκέψεων (οι ημερομηνίες μετακίνησης τίθενται κατά προσέγγιση) για το αιτούμενο χρονικό διάστημα χρηματοδότησης καθώς και ο προϋπολογισμός.

3. Βιογραφικά σημειώματα του/της επιστημονικού/ής υπευθύνου και των μελών της ελληνικής ερευνητικής ομάδας.

4. Βιογραφικό σημείωμα του/της επιστημονικού/ής υπευθύνου της γερμανικής ερευνητικής ομάδας. 

5. Κατάλογος των δημοσιεύσεων των επιστημονικών υπευθύνων που σχετίζονται με το θέμα της ερευνητικής πρότασης και έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία πενταετία.

6. Βεβαίωση συμμετοχής των μελών της ερευνητικής ομάδας στο συγκεκριμένο ερευνητικό σχέδιο, υπογεγραμμένη από τον επιστημονικό υπεύθυνο.

7. Υπεύθυνη δήλωση του/της επιστημονικού/ής υπευθύνου ότι έχει υποβάλλει μόνο μια αίτηση για το εκάστοτε πρόγραμμα IKYDA καθώς επίσης ότι ο ίδιος/α και τα μέλη της ερευνητικής ομάδας δεν συμμετέχουν σε άλλο υποψήφιο έργο IKYDA ή έργο IKYDA σε εξέλιξη.

8. Υπεύθυνη δήλωση του/της επιστημονικού/ής υπευθύνου ότι το ερευνητικό σχέδιο δεν λαμβάνει χρηματοδότηση από άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα της Ελλάδας ή της αλλοδαπής.

9. Δικαιολογητικά μελών ερευνητικής ομάδας:

α) Στην περίπτωση των μεταπτυχιακών φοιτητών/ τριών ή των υποψηφίων διδακτόρων, υποβάλλεται βεβαίωση της Γραμματείας του οικείου Τμήματος, από την οποία προκύπτει η συγκεκριμένη ιδιότητα

β) Στην περίπτωση των κατόχων διδακτορικού τίτλου, υποβάλλεται αντίγραφο του τίτλου

γ) Στην περίπτωση των μεταδιδακτορικών ερευνητών/ τριών, υποβάλλεται βεβαίωση από την γραμματεία του Τμήματος/Σχολής όπου υλοποιούν μεταδιδακτορική έρευνα.

Η αίτηση για χρηματοδότηση εξετάζεται μόνο αν υπάρχει αντίστοιχη υποβολή αίτησης από Γερμανό εταίρο στη DAAD. Τούτο θα τεκμηριώνεται με την υποβολή:

  • της πρώτης σελίδας της γερμανικής αίτησης,
  • περίληψης του ερευνητικού σχεδίου, έκτασης μισής σελίδας, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, υπογεγραμμένης και από τους δύο επιστημονικούς υπευθύνους

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΦΑΚΕΛΟΥ

  1. H αίτηση, το σχέδιο ερευνητικής πρότασης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως αυτά ορίζονται στο κεφ. 3 της παρούσης, υποβάλλονται από τον επιστημονικό υπεύθυνο του ερευνητικού σχεδίου.
  2. Η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση διατίθεται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή στους ενδιαφερόμενους/ες, οι οποίοι υποχρεούνται να συμπληρώσουν όλα τα πεδία της χωρίς οποιαδήποτε παράλειψη και να την υποβάλουν κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα κατωτέρω.
  3. Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης

3.1. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, έως 15/12/2023 και ώρα Ελλάδος 14.00 στην διεύθυνση https://ams.iky.gr

3.2. Η γλώσσα σύνταξης της αίτησης είναι η ελληνική και, κατά περίπτωση, η αγγλική. Το σχέδιο ερευνητικής πρότασης συμπληρώνεται στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα.

3.3.Με την υποβολή των αιτήσεών τους, οι ενδιαφερόμενοι/ες αποδέχονται πλήρως τους όρους της Πρόσκλησης.

3.4. Δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε αλλαγή στα στοιχεία της αίτησης μετά την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της.

3.5. Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του Ν.1599/86 του ενδιαφερόμενου/ης ότι:

α) έλαβε γνώση και αποδέχεται πλήρως και ανεπιφύλακτα τους όρους της παρούσας Πρόσκλησης και της σχετικής ΚΥΑ,

β) όλα τα αναφερόμενα στην αίτηση στοιχεία καθώς και στα συνημμένα δικαιολογητικά είναι αληθή και ότι ο/η ενδιαφερόμενος/η πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής του Κεφαλαίου 2 της Πρόσκλησης, 

γ) έχει υποβάλει μόνο μία αίτηση στο πλαίσιο της Πρόσκλησης

δ) γνωρίζει ότι η αίτηση δεν θα εξεταστεί αν δεν υποβληθεί εμπρόθεσμα η αντίστοιχη αίτηση του Γερμανού εταίρου

3.6.Στην ηλεκτρονική αίτηση επισυνάπτονται τα εξής έγγραφα σε μορφή αρχείου PDF (μεγ. έως 1 Mb/έγγραφο):

3.6.1. Σχέδιοερευνητικήςπρότασης,στοειδικό έντυπο τουΙ.Κ.Υ.

3.6.2. Βιογραφικό σημείωμα του/της επιστημονικού/ής υπευθύνου της ελληνικής ερευνητικής ομάδας

3.6.3. Βιογραφικά σημειώματα των μελών της ελληνικής ερευνητικής ομάδας

3.6.4. Βιογραφικό σημείωμα του/της επιστημονικού/ής υπευθύνου της γερμανικής ερευνητικής ομάδας

3.6.5. Βεβαίωση συμμετοχής των μελών της ερευνητικής ομάδας στο συγκεκριμένο ερευνητικό σχέδιο, υπογεγραμμένη από τον επιστημονικό υπεύθυνο

3.6.6. Υπεύθυνη δήλωση του/της επιστημονικού/ής υπευθύνου ότι έχει υποβάλλει μόνο μια αίτηση για το εκάστοτε πρόγραμμα IKYDA καθώς επίσης ότι ο ίδιος/α και τα μέλη της ερευνητικής ομάδας δεν συμμετέχουν σε άλλο υποψήφιο έργο IKYDA ή έργο IKYDA σε εξέλιξη

3.6.7. Υπεύθυνη δήλωση του/της επιστημονικού/ής υπευθύνου ότι το ερευνητικό σχέδιο δεν λαμβάνει χρηματοδότηση από άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα της Ελλάδας ή της αλλοδαπής

3.6.8.Πρώτησελίδατηςγερμανικήςαίτησης

3.6.9.Δικαιολογητικάμελώνερευνητικήςομάδας:

3.6.9.α βεβαίωση της ιδιότητας μεταπτυχιακού φοιτητή/τριας ή υποψήφιου διδάκτορα από την Γραμματεία του οικείου Τμήματος

3.6.9.β αντίγραφο του διδακτορικού τίτλου σπουδών

3.6.9.γ βεβαίωση για την υλοποίηση μεταδιδακτορικής έρευνας από την γραμματεία του οικείου Τμήματος/Σχολής

  1. Tελική έκθεση πεπραγμένων (μόνο στην περίπτωση που υπήρξε προηγούμενη συνεργασία με το ίδιο Πανεπιστημιακό / Ερευνητικό Ίδρυμα στο πλαίσιο του Προγράμματος IKYDA)
  2. Με την επιτυχή υποβολή-οριστικοποίηση της ηλεκτρονικής αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, οι αιτούντες/ούσες θα λάβουν ηλεκτρονικό μήνυμα με τον κωδικό ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησής τους. Μετά την καταληκτική προθεσμία υποβολής προτάσεων θα λάβουν από το Ι.Κ.Υ τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  3. Πληροφορίες -Διοικητική και τεχνική υποστήριξη Διοικητική υποστήριξη :

Π. Αφεντάκη, τηλ.: 210 3726331, e-mail: afparaskevi @iky.gr,

Μ. Ξαρχουλάκου, 210 3726348, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τεχνική υποστήριξη αναφορικά με την ηλεκτρονική αίτηση παρέχεται στη διεύθυνση:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Το συνολικό χρονικό διάστημα χρηματοδότησης ενός ερευνητικού σχεδίου δηλώνεται εξαρχής στην αίτηση υποψηφιότητας και εγκρίνεται μαζί με την πρόταση, ορίζεται δε σε ένα ή δύο συναπτά έτη. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Ο προϋπολογισμός εκάστου ερευνητικού σχεδίου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 10.000,00 ευρώ ανά έτος και θα αφορά την μετακίνηση και την ημερήσια αποζημίωση. Το ποσό που θα προβλεφθεί στην αρχική αίτηση κάθε πρότασης είναι δεσμευτικό και δεν θα μπορεί να αποδοθεί ποσό μεγαλύτερο του προϋπολογισθέντος.

Η δαπάνη μετακίνησης κάθε μέλους της ερευνητικής ομάδας αρχικά θα βαρύνει τον συμμετέχοντα στον οποίο το Ι.Κ.Υ. θα αποδώσει εν συνεχεία μόνο την αξία των εισιτηρίων με επιστροφή και την ημερήσια αποζημίωση, μετά το πέρας της επιστημονικής επίσκεψης και με την υποβολή των εξής πρωτοτύπων παραστατικών:

  • Απόδειξη αγοράς εισιτηρίων (αεροπορικών ή/και τρένου ή/και λεωφορείου οικονομικής θέσης) με αποσκευή (που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου) στο όνομα του συμμετέχοντος (όχι έγγραφα επιβεβαίωσης πληρωμής). Δεν καλύπτεται επιπλέον δαπάνη που αφορά τυχόν υπέρβαρες αποσκευές.
  • Εισιτήρια οικονομικής θέσης.
  • Κάρτες επιβίβασης.
  • Βεβαίωση συμμετοχής από τον Γερμανό εταίρο, για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7. ΟΡΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

  1. Οι μετακινήσεις της ερευνητικής ομάδας σε άλλη χώρα εκτός της Γερμανίας δεν χρηματοδοτούνται, έστω και αν αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του έργου
  2. Οι επισκέψεις στο ίδρυμα-εταίρο έχουν ελάχιστη διάρκεια επτά (7) διαδοχικές ημέρες (συμπεριλαμβανομένων δυο ημερών ταξιδιού) και μέγιστη διάρκεια έως ένα (1) μήνα για την κατηγορία 1 και έως δυο (2) μήνες για την κατηγορία 2.
  3. Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
  4. Κατά τη διάρκεια της χρηματοδότησης του ερευνητικού σχεδίου επιτρέπεται η αντικατάσταση μέλους, κατόπιν επαρκώς αιτιολογημένης αίτησης του/της επιστημονικού/ής υπευθύνου, με την οποία υποβάλλονται και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του νέου μέλους. Δεν επιτρέπεται αλλαγή του αριθμού των μελών της ερευνητικής ομάδας. Οι οικονομικές παροχές, ανά κατηγορία, περιγράφονται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα:

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

1. αποζημίωση κατά τη διάρκεια παραμονής στο Ίδρυμα-εταίρο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1

--------------------------

  • MEΛΗ ΔΕΠ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ
  • ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ Α, Β και Γ
  • ΚΑΤΟΧΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2

---------------------------

  • ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ
  • ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ

1-20 ημέρες: 90,00 ευρώ ημερησίως

1-20 ημέρες: 80,00 ευρώ ημερησίως

 

21-30 ημέρες: 70,00 ευρώ ημερησίως

 

21- 30 ημέρες: 60,00 ευρώ ημερησίως

 

31η ημέρα -60 ημέρες : 50,00 ευρώ ημερησίως

2. αντίτιμο εισιτηρίων για το ταξίδι στη Γερμανία και μέσα στη Γερμανία, όπου απαιτείται

έως 560,00 ευρώ (ανά επίσκεψη)

έως 560,00 ευρώ (ανά επίσκεψη)

--

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Κατά την επιλογή θα αξιολογηθούν:

  • Η ποιότητα του ερευνητικού σχεδίου (50 μόρια) [α. Παρουσίαση της πρότασης και ιδίως σαφήνεια των στόχων και μεθοδολογία (10 μόρια), β. επιστημονικό επίπεδο της πρότασης - επικαιρότητα και βαθμός καινοτομίας (10 μόρια), γ. συμμετοχή νέων επιστημόνων (30 μόρια), όπως η συμμετοχή μεταπτυχιακών φοιτητών ή υποψηφίων διδακτόρων ή μεταδιδακτόρων ερευνητών που έχουν λάβει το διδακτορικό τους την τελευταία πενταετία].
  • Η μεταφορά γνώσης μεταξύ των συνεργαζόμενων ερευνητικών ομάδων. H προστιθέμενη αξία (σε επίπεδο γνωστικού αντικειμένου, ιδρύματος, διεπιστημονικότητας) της συνεργασίας και για τις δυο ερευνητικές ομάδες. Η δυνατότητα επιστημονικής και, ενδεχομένως, βιομηχανικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του ερευνητικού σχεδίου (20 μόρια).
  • Η δυνατότητα συνέχισης της συνεργασίας μετά το τέλος του προγράμματος που επιχορηγείται από το Ι.Κ.Υ. (5 μόρια).
  • Τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των μελών της κάθε επιστημονικής ομάδας. Υπόβαθρο που σχετίζεται με την ερευνητική πρόταση (20 μόρια).
  • Η συμπληρωματικότητα των ομάδων των δύο εταίρων αναφορικά με την ερευνητική πρόταση (ως προς τη μέθοδο, το περιεχόμενο, τον εξοπλισμό κ.τ.λ.) (5 μόρια).

Μη επιλέξιμη θεωρείται η υποβολή ερευνητικού σχεδίου που αναφέρεται σε γενικής φύσεως επιστημονικά θέματα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

  • Έλεγχος ως προς τις τυπικές προϋποθέσεις, την επιλεξιμότητα, την πληρότητα του φακέλου κ.τ.λ.
  • Το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης λαμβάνει χώρα στην έδρα του κάθε εθνικού φορέα, από αξιολογητές μέλη ΔΕΠ ή Ερευνητές Ερευνητικών Κέντρων Επιλογής του ΔΣ του Ι.Κ.Υ. που έχουν οριστεί στην κάθε χώρα. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την επιλογή των ερευνητικών σχεδίων από μικτή ελληνο-γερμανική επιτροπή αξιολογητών.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν ταυτοχρόνως στον διαδικτυακό τόπο του αντίστοιχου φορέα κάθε χώρας στις 3/6/2024.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11. ΕΞΑΙΡΕΣΙΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΕΞΑΙΡΕΣΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος IKYDA δεν εμπίπτουν:

  • Ήδη υπάρχοντα ελληνογερμανικά προγράμματα έρευνας και τεχνολογίας που χρηματοδοτούνται από άλλη πηγή και ενισχύουν οικονομικά την ανταλλαγή επιστημόνων.
  • Αμιγώς εκπαιδευτικά προγράμματα (προγράμματα εκμάθησης γλώσσας, σεμινάρια, συμμετοχή σε συνέδρια κ.τ.λ.).
  • Δαπάνες για βασικό εργαστηριακό εξοπλισμό και δαπάνες αναλωσίμων και εργαστηριακών υλικών. 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12. ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ

Ο επιστημονικός υπεύθυνος κάθε ερευνητικού σχεδίου έχει την υποχρέωση να υποβάλει στο Ι.Κ.Υ., εκθέσεις πεπραγμένων όπου θα περιγράφονται η πρόοδος του έργου, τυχόν δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά ή επιστημονικές διακρίσεις, που θα έχουν προκύψει από τη συγκεκριμένη συνεργασία. Ο επιστημονικός υπεύθυνος και τα μέλη της ερευνητικής ομάδας θα μνημονεύουν στις δημοσιεύσεις και εργασίες τους ότι το ερευνητικό σχέδιο χρηματοδοτήθηκε από το «Πρόγραμμα προώθησης των ανταλλαγών και της επιστημονικής συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας IKYDA» 2024.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13. ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Οποιαδήποτε ζητήματα ανακύψουν κατά την υλοποίηση του Προγράμματος και δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα απόφαση ρυθμίζονται με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Κ.Υ.

 

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για όλες τις ανοικτές ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ για Προπτυχιακές - Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες προκηρύξεις υποτροφιών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr