Προκηρύχθηκαν οι Υποτροφίες των ΕΛΠΕ για το 2023-2024 / Υποβολή Αιτήσεων

Προκηρύχθηκαν οι Υποτροφίες των ΕΛΠΕ για το 2023-2024 / Υποβολή Αιτήσεων

Υποτροφίες: Θέλεις να σπουδάσεις στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και ψάχνεις για μεταπτυχιακές υποτροφίες; Για ενδέκατη συνεχή χρονιά η HELLENiQ ENERGY επιβραβεύει, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Ευθύνης “Proud of Youth”, έως είκοσι (20) αριστούχους τελειόφοιτους και Απόφοιτους Πανεπιστημίου που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Ελληνικά και Διεθνή Πανεπιστημιακά Ιδρύματα κύρους, εμπλουτίζοντας περαιτέρω τις γνώσεις τους με την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος.

Η HELLENiQ ENERGY αποτελεί το νέο όνομα του Ομίλου ΕΛΠΕ.


Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ξεκινά σήμερα Δευτέρα 10 Απριλίου, και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 7 Μαΐου 2023.

Οι επιστημονικοί τομείς για τους οποίους η HELLENiQ ENERGY θα προσφέρει υποτροφίες, είναι οι ακόλουθες τέσσερις:

  • Μηχανική και Ενέργεια,
  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός,
  • Επιστήμες του Περιβάλλοντος, και
  • Οικονομία και Διοίκηση.

Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 270 υποτροφίες για Ακαδημαϊκές σπουδές σε αγγλόφωνα ή ελληνόφωνα προγράμματα σπουδών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία,  Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Καναδά, Νορβηγία και Ολλανδία. Όλοι οι υπότροφοι του Ομίλου έχουν διακριθεί για τις άριστες επιδόσεις τους, τη συγκροτημένη προσωπικότητά τους και τους ξεκάθαρους στόχους που θέτουν, με αποτέλεσμα να γίνουν δεκτοί στα πιο διακεκριμένα πανεπιστήμια του κόσμου. 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική δράση στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης της HELLENiQ ENERGY, επιβραβεύοντας διαχρονικά την Αριστεία και υποστηρίζοντας έμπρακτα την προσπάθεια των νέων ανθρώπων για μάθηση και εξέλιξη.

Για συμμετοχή στο πρόγραμμα και για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ:

Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΤΗΣ HELLENiQ ENERGY
ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2023-2024 ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Η HELLENiQ ENERGY στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Ευθύνης που υλοποιεί, προκηρύσσει για 11η συνεχή χρονιά τη χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Μέσω του Προγράμματος “Proud of Youth”, η HELLENiQ ENERGY υποστηρίζει με συνέχεια και συνέπεια, τελειόφοιτους ή απόφοιτους πανεπιστημίων, οι οποίοι έχουν αριστεύσει στις προπτυχιακές σπουδές τους και επιθυμούν να μετεκπαιδευτούν και να αποκτήσουν περαιτέρω τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε τομείς σχετικούς με τη δραστηριότητα του Ομίλου.

Θα χορηγηθούν έως 20 υποτροφίες για σπουδές πλήρους φοίτησης με μέγιστη διάρκεια τα δύο έτη, για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας στους παρακάτω επιστημονικούς τομείς:

Τομέας Μηχανικής και Ενέργειας:

  • Ενεργειακός Μετασχηματισμός
  • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
  • Εναλλακτικές Τεχνολογίες - Οχήματα - Καύσιμα - Βιώσιμες Μεταφορές
  • Προηγμένα Ενεργειακά Υλικά για την Παραγωγή και Αποθήκευση Ενέργειας
  • Μηχανική του Πετρελαίου κ.ά.

Τομέας Ψηφιακού Μετασχηματισμού:

  • Προγραμματισμός
  • Δίκτυα και Επικοινωνίες
  • Ανάλυση Δεδομένων και Τεχνητή Νοημοσύνη
  • Κυβερνοασφάλεια
  • Intelligent Automation-Robotics κ.ά.

Τομέας Επιστημών Περιβάλλοντος:

  • Διαχείριση Περιβάλλοντος
  • Οικοσυστήματα
  • Κλιματική Αλλαγή
  • Βιώσιμη Ανάπτυξη
  • Ευφυείς Πόλεις
  • Τοπική Ανάπτυξη κ.ά.

Τομέας Οικονομίας και Διοίκησης:

  • Οικονομικά της Ενέργειας - Βιοοικονομία - Κυκλική Οικονομία
  • Δίκτυα Ενέργειας και Ενεργειακή Γεωπολιτική
  • Διοίκηση Ενεργειακών Έργων
  • Marketing - Επικοινωνία - Δημόσιες Σχέσεις - Πολιτική Επικοινωνία
  • Νομικές Σπουδές (Δίκαιο της Ενέργειας, Δίκαιο και Πληροφορική)
  • Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων κ.ά.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Να είναι Έλληνες στην ιθαγένεια ή το γένος.

2. Η ηλικία τους να μην υπερβαίνει το 30ο έτος (να έχουν γεννηθεί μετά την 31/12/1992).

Οι υποψήφιοι με αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία σε χώρους συναφείς με τα επιδιωκόμενα αντικείμενα σπουδών μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υποτροφία εφόσον η ηλικία τους δεν υπερβαίνει το 32ο έτος (να έχουν γεννηθεί μετά την 31/12/1990).

3. Να είναι πτυχιούχοι ελληνικών πανεπιστημίων ή κάτοχοι ισότιμων τίτλων από εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

4. Να κατέχουν πτυχίο από Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας με ελάχιστη βαθμολογία 8/10 ή πτυχίο από πανεπιστήμιο του εξωτερικού με βαθμό αντίστοιχο του «Άριστα».

5. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν και όσοι δεν διαθέτουν τις ανωτέρω βαθμολογίες, αλλά ο βαθμός πτυχίου τους θα πρέπει να αντιστοιχεί στο ανώτατο ποσοστό βαθμολογίας (10%) του έτους αποφοίτησης της οικείαςσχολής.

6. Να έχουν γραπτή προσφορά θέσης από το πανεπιστήμιο για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που θέλουν να παρακολουθήσουν ή να είναι ήδη εγγεγραμμένοι.  Η επιστολή αποδοχής θα πρέπει να έχει αποσταλεί πριν την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και όχι αργότερα από την 31η Μαΐου 2023. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν και όσοι ήδη παρακολουθούν/έχουν ολοκληρώσει το 1ο έτος μεταπτυχιακών σπουδών 2ετούς διάρκειας και έχουν αριστεύσει στις μέχρι τώρα εξετάσεις των μαθημάτων του 1ου έτους.

7. Οι άρρενες υποψήφιοι πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν νόμιμα απαλλαγεί ή να έχουν αναβολή κατάταξης, επαρκή για την ολοκλήρωση των επιδιωκόμενων σπουδών ή να είναι στρατευμένοι και η θητεία τους να λήγει μέχρι την 31η  Αυγούστου 2023.

8. Δεν γίνονται δεκτές υποψηφιότητες εργαζομένων στον Όμιλο και τις θυγατρικές του εταιρείες, καθώς και συγγενών πρώτου βαθμού αυτών.

9. Οι υποτροφίες χορηγούνται μόνο για σπουδές πλήρους παρακολούθησης. Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις για σπουδές μερικής παρακολούθησης ή εξ αποστάσεως.

10. Η ημερομηνία έναρξης υποτροφίας καθορίζεται από την επίσημη ημερομηνία έναρξης του εκάστοτε προγράμματος σπουδών. Οι υποτροφίες δεν έχουν αναδρομική ισχύ.

11. Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 7η Μαΐου2023, χωρίς δυνατότητα παράτασης. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μόνον ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο https://scholarships.helleniqenergy.gr.

Σημείωση:

  • Κάθε υποψήφιος ενημερώνεται για τα αποτελέσματα της αίτησής του με προσωπικό e-mail.
  • Ο αριθμός των υποτροφιών που θα χορηγηθούν θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί και τις δυνατότητες του Ομίλου.
  • Προσδοκία της HELLENiQ ENERGY είναι να διευρύνει ακόμη περισσότερο την εκλεκτή κοινότητα των υποτρόφων της με νέα μέλη και να διατηρήσει την επαφή μαζί τους και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους, κατά την επαγγελματική τους εξέλιξη, δημιουργώντας ευκαιρίες για δικτύωση, για περαιτέρω ενίσχυση του Προγράμματος Υποτροφιών και την προώθηση της επιστημονικής γνώσης μέσω παρουσιάσεων και εκδηλώσεων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλουν την αίτηση και τα ακόλουθα δικαιολογητικά μόνον ηλεκτρονικά στον σύνδεσμο https://scholarships.helleniqenergy.gr.

1. Πρόσφατη φωτογραφία προσώπου του υποψηφίου μεγέθους ταυτότητας.

2. Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας ή διαβατηρίου.

3. Αντίγραφο πτυχίου/ διπλώματος με τελικό βαθμό και πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας όλων των ετών ή πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας με τον μέσο όρο βαθμολογίας έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ο οποίος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 8/10. Επιπρόσθετα, για τους απόφοιτους ξένων πανεπιστημίων απαιτείται αποστολή αποσπάσματος του κανονισμού σπουδών, όπου αναφέρεται η βαθμολογική κλίμακα του πανεπιστημίου αποφοίτησης.

Για όσους δεν πληρούν τα βαθμολογικά κριτήρια που αναφέρονται στις ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ, απαιτείται βεβαίωση από τη γραμματεία της σχολής ότι ο βαθμός πτυχίου τους αντιστοιχεί στο ανώτατο ποσοστό βαθμολογίας (10%) του έτους αποφοίτησης της οικείας σχολής.

Για όσους αιτούνται υποτροφίας για το 2ο έτος των μεταπτυχιακών τους σπουδών, απαιτείται αποστολή πιστοποιητικού αναλυτικής βαθμολογίας για όλες τις εξετάσεις μαθημάτων του 1ου έτους των σπουδών τους.

4. Βεβαίωση εγγραφής ή οριστική επιστολή αποδοχής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, ή αντίγραφο αλληλογραφίας του υποψήφιου υποτρόφου με το πανεπιστήμιο που αποδεικνύει ότι η αίτησή του έχει ολοκληρωθεί.

5. Επίσημο έγγραφο (π.χ. απόσπασμα κανονισμού σπουδών) όπου αναφέρεται το πρόγραμμα, η διάρκεια (έναρξη και, ει δυνατόν, λήξη) και το κόστος διδάκτρων των επιδιωκόμενων σπουδών.

6. Συστατικές επιστολές καθηγητών του πανεπιστημίου στο οποίο ο υποψήφιος ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Οι επιστολές θα πρέπει να είναι απαραιτήτως υπογεγραμμένες. Βεβαίωση προϋπηρεσίας του υποψηφίου, εφ’ όσον η προϋπηρεσία έχει ορισθεί ως προϋπόθεση για την αποδοχή του στο πανεπιστήμιο, στο οποίο σκοπεύει να σπουδάσει ή η ηλικία του ξεπερνά τα 30 έτη και η προϋπηρεσία του είναι σχετική με το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών για το οποίο αιτείται υποτροφίας.

7. Αναλυτικό και επικαιροποιημένο βιογραφικό σημείωμα στην ελληνική γλώσσα. Υποτροφίες, βραβεία και γνώση ξένων γλωσσών που τυχόν αναφέρονται στο βιογραφικό, θα πρέπει να αποδεικνύονται με επίσημα έγγραφα.

8. Εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος των γονέων και του υποψηφίου για το οικονομικό έτος 2022 ή του 2021 αν δεν έχει εκδοθεί του 2022 ακόμα. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν είναι υποχρεωμένος να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, θα πρέπει να υποβάλει σχετική υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86.

9. Για τους άρρενες υποψήφιους, πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης. Εάν κατά την έναρξη της υποτροφίας δεν έχει ακόμα εκδοθεί το ως άνω πιστοποιητικό, υποβάλλεται το προγενέστερο έγγραφο με την υποχρέωση το νέο έγγραφο να υποβληθεί εντός τριμήνου το αργότερο.

10. Visa F1/J1 ή άλλο αντίστοιχο έγγραφο για τους υποψηφίους που ήδη σπουδάζουν στις ΗΠΑ και αιτούνται υποτροφίας προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους εκεί.

11. Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου

Σημείωση:

  • Οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλουν τυχόν έγγραφα, τα οποία αποδεικνύουν την ύπαρξη κοινωνικών ή οικονομικών κριτηρίων, όπως βεβαιώσεις ανεργίας, αναπηρίας, μονογονεϊκής οικογένειας κ.λπ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ

  • Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα βρουν στον σύνδεσμο https://scholarships.helleniqenergy.gr μέχρι τις 7 Μαΐου 2023.
  • Συμπληρωματικά έγγραφα μπορούν να αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., με θέμα τον αντίστοιχο αριθμό πρωτοκόλλου, που οι υποψήφιοι θα λάβουν ηλεκτρονικά αμέσως μετά την υποβολή της αίτησής τους.
  • Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο σε έναν από τους τέσσερεις τομείς (Τομέας Μηχανικής και Ενέργειας, Τομέας Οικονομίας και Διοίκησης, Τομέας Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τομέας Επιστημών Περιβάλλοντος).
  • Η αποστολή της αίτησης δεν συνεπάγεται την αποδοχή της. Στη διαδικασία αξιολόγησης θα συμπεριληφθούν μόνο οι αιτήσεις που θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της παρούσας Προκήρυξης.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

  • Η Επιτροπή Αξιολόγησης που αποτελείται από ανώτατα στελέχη του Ομίλου, καλεί, κατά την κρίση της, η οποία διαμορφώνεται βάσει των κριτηρίων της προκήρυξης, σε συνέντευξη υποψήφιους υποτρόφους, προεπιλέγει τους επικρατέστερους και εισηγείται στη Διοίκηση τον τελικό κατάλογο των προτεινομένων υποτρόφων.
  • Η Διοίκηση του Ομίλου αποφασίζει κατά την απόλυτη κρίση του για την επιλογή των υποτρόφων και για τον αριθμό των υποτροφιών που θα δοθούν σε κάθε επιστημονικό κλάδο, ανάλογα με τα προσόντα, τις διακρίσεις και την ανάγκη των υποψηφίων για οικονομική στήριξη. Οι αποφάσεις δεν υπόκεινται σε ενστάσεις ή οποιαδήποτε αντίρρηση.
  • Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα γνωστοποιηθούν κατά το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου 2023.
  • Τα αποτελέσματα αναρτώνται ηλεκτρονικά στο https://scholarships.helleniqenergy.gr/ και στο www.helleniqenergy.gr.

ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

  • Η υποτροφία οριστικοποιείται και χορηγείται μετά την υπογραφή της σύμβασης υποτροφίας.
  • Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των υποτροφιών, ο υπότροφος δεν έχει το δικαίωμα να τροποποιεί το πρόγραμμα σπουδών που έχει υποβάλει, παρά μόνο για λόγους ανωτέρας βίας, τους οποίους η Επιτροπή Αξιολόγησης και η Διοίκηση του Ομίλου θα εκτιμήσουν κατά την απόλυτη κρίση τους.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

  • Ως ημερομηνία έναρξης της υποτροφίας ορίζεται η ημερομηνία επίσημης έναρξης του προγράμματος σπουδών.
  • Η συνολική διάρκεια της υποτροφίας δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του χρόνου σπουδών που καθορίζεται από τον ελάχιστο χρόνο σπουδών, που καθορίζεται από το πρόγραμμα σπουδών του πανεπιστημίου, στο οποίο έχει γίνει δεκτός ο υποψήφιος. Η μέγιστη χρονική διάρκεια της υποτροφίας ορίζεται στα δύο έτη, χωρίς δυνατότητα παράτασης.
  • Η παροχή της υποτροφίας μπορεί να ανασταλεί μετά από αίτηση του υποτρόφου, για διάστημα μικρότερο των 9 μηνών, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι.
  • Η Διοίκηση της HELLENiQ ENERGY αποφασίζει, κατά την κρίση της, την ανάκληση ή και οριστική διακοπή της υποτροφίας, σε περίπτωση μη περάτωσης ή διακοπής των σπουδών του υποτρόφου ή σε περίπτωση που η Διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι που το επιβάλλουν (πορεία σπουδών, ήθος υποτρόφου κ.ά.).

ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

  • Οι υποτροφίες συνίστανται στην καταβολή χρηματικού ποσού έως είκοσι χιλιάδες ευρώ για δίδακτρα.
  • Το ποσό αυτό είναι το ανώτατο συνολικό ποσό που μπορεί να καταβληθεί.
  • Ο χρόνος σπουδών δεν θα πρέπει να είναι μικρότερος των εννέα μηνών. Ο υπολογισμός της χρονικής διάρκειας της υποτροφίας γίνεται με βάση την ελάχιστη διάρκεια, η οποία ορίζεται από τον κανονισμό σπουδών για το συγκεκριμένο έτος και πρόγραμμα.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ

Οι υπότροφοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση:

  • Να αποστέλλουν την αναλυτική βαθμολογία αμέσως μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων κάθε εξαμήνου (επίσημο έγγραφο σχολής).
  • Να υποβάλλουν για κάθε εξάμηνο σπουδών έκθεση προόδου.
  • Να υποβάλουν, μετά την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού προγράμματος, αντίγραφο του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, συνοπτική έκθεση σχετικά με την επιστημονική δραστηριότητα και το πρόγραμμά τους για τα αμέσως επόμενα χρόνια.
  • Να αναφέρουν την ιδιότητά τους ως υποτρόφων της HELLENiQ ENERGY στο βιογραφικό τους σημείωμα, σε κάθε επιστημονική ανακοίνωση ή εργασία γίνεται κατά τη διάρκεια της υποτροφίας τους, καθώς επίσης και στην διπλωματική τους εργασία.
  • Να καταθέσουν, με την ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών τους και εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, αντίγραφο του εξωφύλλου της διπλωματικής τους εργασίας και των εσωτερικών σελίδων στις οποίες γίνεται αναφορά στην υποτροφία της HELLENiQ ENERGY.
  • Να αποδεχθούν, μετά το πέρας των σπουδών τους, να απασχοληθούν στον Όμιλο, εφόσον τους ζητηθεί και εφόσον δεν υφίσταται πρακτικό κώλυμα από την πλευρά τους, το οποίο θα πρέπει να τεκμηριώσουν και η Διοίκηση του Ομίλου να το αποδεχτεί εφόσον το κρίνει λογικό.
  • Να ενημερώνουν γραπτώς και σε ετήσια βάση για την ακαδημαϊκή ή επαγγελματική τους εξέλιξη, για 3 χρόνια μετά την λήξη της υποτροφίας.

Επεξεργασία Προσωπικών Δεδομένων

Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «HELLENiQ ENERGY ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» (εφ’ εξής η «εταιρεία») που εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής, οδός Χειμάρρας 8Α, με ΑΦΜ 094049864, Δ.Ο.Υ. ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ, ως υπεύθυνη επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων των αιτούντων την ένταξή τους στο Πρόγραμμα Υποτροφιών για Μεταπτυχιακές Σπουδές σε Ελλάδα και Εξωτερικό, καθορίζει τους σκοπούς και τον τρόπο επεξεργασίας αυτών σύμφωνα με τον Κανονισμό 679/2016 ΕΕ για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (εφ’ εξής «ΓΚΠΔ») και την εν γένει εφαρμοστέα νομοθεσία.  

1. Πηγές συλλογής & Κατηγορίες προσωπικών δεδομένων

Η εταιρεία συλλέγει τις ακόλουθες κατηγορίες προσωπικών δεδομένων του υποκειμένου προσωπικών δεδομένων από το ίδιο το υποκείμενο, μετά την ανάγνωση του παρόντος εκ μέρους των αιτούντων και την επιβεβαίωση της ανάγνωσης στο πλαίσιο ειδικής φόρμας: 

α. Δεδομένα Ταυτοποίησης

Όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, φύλο, εθνικότητα, ημερομηνία γέννησης, αριθμό αστυνομικής ταυτότητας/ διαβατηρίου, ΑΦΜ, οικογενειακή κατάσταση, επάγγελμα

β. Δεδομένα Επικοινωνίας

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου/ αλληλογραφίας, αριθμοί τηλεφώνου

γ. Δεδομένα Εκπαίδευσης

Τίτλοι σπουδών

δ. Δεδομένα Εργασιακής Εμπειρίας

Αναφορά σε προηγούμενη εργασιακή εμπειρία

ε. Εικόνα

 

στ. Δεδομένα Στρατιωτικής Κατάστασης

Πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης

ζ.  Δεδομένα Κοινωνικά

Ποινικό μητρώο, κάρτα ανεργίας

η. Δεδομένα Υγείας

Πιστοποιητικό αναπηρίας, πιστοποιητικό ασθενειών

---

2. Σκοποί επεξεργασίας

Οι σκοποί για τους οποίους γίνεται η επεξεργασία των ανωτέρω προσωπικών δεδομένων είναι οι εξής: 

Α. η ενημέρωση της εταιρείας για την πρόθεση του αιτούντος (υποκειμένου των δεδομένων) για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα Υποτροφιών για Μεταπτυχιακές Σπουδές σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Β. η αξιολόγηση των δεδομένων του για την κατάρτιση της σύμβασης υποτροφίας, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτησή του,

Γ. σε περίπτωση κατάρτισης της σύμβασης υποτροφίας, η παρακολούθηση της ομαλής εξέλιξης και εκπλήρωσης των εκατέρωθεν υποχρεώσεων των μερών,

Δ. η τήρηση των στοιχείων επικοινωνίας του αιτούντος στη βάση δεδομένων της εταιρείας με σκοπό καταρχάς την παρακολούθηση της προόδου του υποτρόφου κατά τη διάρκεια λήψης της υποτροφίας από την εταιρεία, κατά δεύτερον τη σύσταση συνδέσμου υποτρόφων, και τέλος, επαφή και ενημέρωση όλων των αιτούντων υποτροφίας, είτε την έλαβαν είτε όχι, για τις δραστηριότητες του Ομίλου. Ο προβλεπόμενος χρόνος για διακράτησης δεδομένων για όσους δεν έλαβαν υποτροφία είναι 2 έτη, ενώ για όσου έλαβαν υποτροφία είναι 15 έτη.

Ε. η θεμελίωση και άσκηση νομίμων δικαιωμάτων της εταιρείας για την προάσπιση των εννόμων συμφερόντων της, καθώς και αυτών των εταιρειών του Ομίλου της, η διαχείριση των επιχειρηματικών λειτουργιών της εταιρείας και των υποδομών του IT, σύμφωνα με τις εσωτερικές της πολιτικές και διαδικασίες 

Η παροχή προσωπικών δεδομένων του υποκειμένου είναι απαραίτητη προκειμένου να υποβάλει αίτηση για τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα Υποτροφιών για Μεταπτυχιακές Σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

3. Νομική βάση επεξεργασίας 

Σύμφωνα με την εφαρμοστέα νομοθεσία για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, οι νομικές βάσεις επί των οποίων πραγματοποιείται η επεξεργασία των δεδομένων είναι, κατά περίπτωση, οι εξής:

- άρθρο 6 παρ.1 α ΓΚΠΔ, δηλαδή η συναίνεση του υποκειμένου στην επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν, αν και εφ’ όσον το υποκείμενο την παράσχει παρέχοντας ειδικά τη συναίνεσή του για τη διατήρηση των στοιχείων του στη βάση δεδομένων της εταιρείας.

- άρθρο 6 παρ. 1 β του ΓΚΠΔ, αφού η επεξεργασία είναι απαραίτητη για τη σύναψη της σύμβασης αρχικώς και εν συνεχεία την εκτέλεση της σύμβασης, της οποίας ο φοιτητής ως υποκείμενο των δεδομένων είναι συμβαλλόμενο μέρος,

- άρθρο 6 παρ. 1 γ του ΓΚΠΔ, αφού η επεξεργασία είναι απαραίτητη για τη συμμόρφωση με έννομη υποχρέωση του υπευθύνου επεξεργασίας,

- άρθρο 6 παρ. 1 στ του ΓΚΠΔ, δηλαδή η εξυπηρέτηση των σκοπών των εννόμων συμφερόντων της εταιρείας για την αποτελεσματική λειτουργία της, όπως τα έννομα αυτά συμφέροντα περιγράφονται στους σκοπούς παραπάνω στην παράγραφο 2  Ε. 

4. Διαβίβαση και Κατηγορίες αποδεκτών 

H εταιρεία μπορεί να διαβιβάσει τα δεδομένα σε άλλα νομικά πρόσωπα του Ομίλου (π.χ. την Εταιρεία ΕΚΟ – ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΑ), εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους ίδιους σκοπούς που αναφέρονται στην παραπάνω παράγραφο με αριθμό 2. Επιπλέον, μπορεί να διαβιβάσουν τα δεδομένα σε εξωτερικούς συνεργάτες της εταιρείας. Η επεξεργασία των προσωπικών από τους παραπάνω συνεργαζόμενους με την εταιρεία φορείς γίνεται υπό τον έλεγχο της εταιρείας και υπόκειται στην ίδια πολιτική προστασίας της ιδιωτικότητας ή σε πολιτική του ίδιου τουλάχιστον επιπέδου προστασίας. 

Μπορεί επίσης να διαβιβάσει δεδομένα σε Δικαστικές, Εισαγγελικές, Διοικητικές ή Αστυνομικές Αρχές στο πλαίσιο της δικαστικής προάσπισης των εννόμων συμφερόντων τους ή εφόσον αυτό απαιτείται από το νόμο.  

5. Δικαιώματα υποκειμένου

5.1 Δικαίωμα πρόσβασης, διόρθωσης, διαγραφής, περιορισμού επεξεργασίας

Το υποκείμενο των δεδομένων έχει το δικαίωμα να υποβάλλει αίτημα στην εταιρεία, (ως υπεύθυνη επεξεργασίας) για: 

- πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που το αφορούν, 

- διόρθωση ανακριβών ή ανεπίκαιρων δεδομένων που το αφορούν ή για συμπλήρωση τυχόν ελλιπών δεδομένων,

- να ζητήσει τη διαγραφή δεδομένων που το αφορούν εφόσον η επεξεργασία τους δεν είναι απαραίτητη σε σχέση με τους σκοπούς για τους οποίους  συλλέχθηκαν,

- να ζητήσει τον περιορισμό της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν,

- φορητότητα των δεδομένων του (π.χ. και απευθείας σε άλλο εργοδότη).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα αυτά, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων υπό τις οποίες ασκούνται και τον τρόπο άσκησης τους περιλαμβάνονται ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ που βρίσκεται αναρτημένη στον ιστότοπο της εταιρείας (https://www.helpe.gr/el/media-center/personaldataprotection/gdpr/)

5.2 Δικαίωμα εναντίωσης

 Επιπλέον, το υποκείμενο των δεδομένων δικαιούται να αντιτάσσεται, ανά πάσα στιγμή και για λόγους που σχετίζονται με την ιδιαίτερη κατάστασή του, στην επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων, η οποία βασίζεται στο άρθρο 6 παρ. 1 στοιχείο ε ή στ του ΓΚΠΔ, περιλαμβανομένης της κατάρτισης προφίλ, βάσει των εν λόγω διατάξεων. Σε τέτοια περίπτωση η εταιρεία ως υπεύθυνη επεξεργασίας δεν υποβάλλει πλέον τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα σε επεξεργασία, εκτός εάν καταδείξει επιτακτικούς και νόμιμους λόγους για την επεξεργασία, οι οποίοι υπερισχύουν των συμφερόντων, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του υποκειμένου ή για τη θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νομικών αξιώσεων.

5.3 Δικαίωμα ανάκλησης συγκατάθεσης

Ο αιτών έχει δικαίωμα να ανακαλέσει τη συγκατάθεσή του οποτεδήποτε, χωρίς να θιγεί η νομιμότητα της επεξεργασίας που βασίστηκε στη συγκατάθεση πριν από την ανάκλησή της. Σε κάθε περίπτωση το υποκείμενο ενημερώνεται ότι η ανάκληση της συγκατάθεσης ως προς την επεξεργασία δεδομένων που είναι απολύτως αναγκαία για την εκτέλεση της σύμβασης, μπορεί να σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκτελεστεί η σύμβαση σε κάποια από τις πτυχές της ή εξ ολοκλήρου. 

5.4 Η άσκηση των προαναφερομένων δικαιωμάτων προϋποθέτει την υποβολή από το υποκείμενο, χωρίς κόστος, έγγραφης αίτησης προς τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων της εταιρείας, τα στοιχεία του οποίου παρατίθενται ακριβώς παρακάτω. Η εταιρεία επιφυλάσσεται να απαντήσει το αργότερο εντός μηνός από τη λήψη του αιτήματος, μπορεί όμως να παραταθεί με αιτιολογημένη απόκρισή της ο χρόνος αυτός κατά δύο το πολύ μήνες.

6. Επικοινωνία υποκειμένου με την εταιρεία

Για οποιοδήποτε θέμα αναφορικά με την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων ή εάν επιθυμεί να ασκήσει τα δικαιώματά του ή να λάβει αντίγραφο της τελευταίας έκδοσης της Πολιτικής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του Ομίλου ΕΛΠΕ, το υποκείμενο των δεδομένων δύναται να επικοινωνεί με τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων (Data Protection Officer – DPO) της εταιρείας, κ. Αλκιβιάδη Πούλια, χρησιμοποιώντας τα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:   

- μέσω e-mail: στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

- τηλεφωνικά στο τηλέφωνο επικοινωνίας 210 6302252

- μέσω ταχυδρομείου: στη διεύθυνση της εταιρείας, υπόψιν Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων. 

Σε κάθε περίπτωση, το υποκείμενο των δεδομένων διατηρεί το δικαίωμα καταγγελίας στην ελληνική εποπτική αρχή «ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ» (http://www.dpa.gr).

7. Χρόνος διατήρησης προσωπικών δεδομένων

Τα προσωπικά δεδομένα αποθηκεύονται στους servers της εταιρείας, που βρίσκονται σε data center στον ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ ΑΤΤΙΚΗΣ. Λαμβάνονται μέτρα προστασίας τους, δηλαδή access rights, κρυπτογράφηση και ανωνυμοποίηση των παλαιότερων δεδομένων. 

Η εταιρεία διατηρεί τα προσωπικά δεδομένα για χρονικό διάστημα μέχρι δεκαπέντε (15) έτη από τη λήξη της σύμβασης με οποιονδήποτε τρόπο και μέχρι δύο (2) έτος από την υποβολή της αίτησης από το φοιτητή σε περίπτωση μη σύναψης της σύμβασης. Εάν εκκρεμεί δικαστική διένεξη, πέραν των ως άνω χρόνων επεξεργασίας, και μέχρι την περαίωσή της με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr