Πανεπιστήμιο Πατρών: Στην "κούρσα" των πρυτανικών εκλογών ο Χρήστος Μπούρας

Πανεπιστήμιο Πατρών: Στην "κούρσα" των πρυτανικών εκλογών ο Χρήστος Μπούρας

Συνέντευξη Τύπου έδωσε, ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας, μετά τη διαδικασία προκήρυξης των πρυτανικών εκλογών.

Ο ίδιος διεκδικεί ξανά τη θέση του πρύτανη καθώς, όπως τόνισε θέλει να συνεχιστούν και να επεκταθούν οι προσπάθειες που ξεκίνησαν κατά τη θητεία του. Έχοντας στο πλευρό του τους αντιπρυτάνεις μίλησε για τους στόχους που εκπληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του αλλά και για τις δράσεις που αναβαθμίζουν και εξελίσσουν το Πανεπιστήμιο Πατρών. 


«Οφείλονται όλα στην προσπάθειά τους. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την πανδημία αφού καταφέραμε να μην επηρεαστεί από τις συνθήκες η εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία. Δημιουργήσαμε ένα κλίμα εξωστρέφειας έχοντας ένα Πανεπιστήμιο που βρίσκεται σταθερά στα 1.000 καλύτερα. Πρέπει να είμαστε περήφανοι γι΄ αυτό. Μόνο 8 πανεπιστήμια της χώρας καταφέρνουν να είναι σταθερά σε αυτή τη λίστα» ανέφερε ο κ. Μπούρας τονίζοντας πως το πανεπιστήμιο Πατρών «τρέχει» προπτυχιακό πρόγραμμα στην Κίνα ενώ γίνεται αντίστοιχη προσπάθεια και για την Αλεξάνδρεια.

Ψηλά στις προτεραιότητες είναι να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών και σε σίτιση- στέγαση αλλά και οι σπουδές όσων δεν έχουν οικονομική δυνατότητα, μέσα από υποτροφίες. 

Ο πρύτανης ανέφερε επίσης ότι μέσα σε αυτά τα χρόνια διαμορφώθηκε και ο γεωγραφικός χάρτης του Πανεπιστημίου με 31 τμήματα σε 3 πόλεις.

«Το Πανεπιστήμιο Πατρών φέτος δεν χρειάστηκε να νοικιάσει κανένα δωμάτιο ξενοδοχείου έτσι ώστε να εξασφαλίσει τη διαμονή φοιτητών που την δικαιούνται. Όσοι είχαν το δικαίωμα κι έκαναν αίτηση, πήραν δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες. Καθώς πήραν δωμάτια όσοι έπρεπε, έμειναν και κενά 40 δωμάτια. Παράλληλα εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση προκειμένου να ανακαινιστούν οι χώροι αλλά και να εξοπλιστούν. Μέχρι τώρα υπήρχαν άνθρωποι στις εστίες που έρχονταν μόνο σαββατοκύριακα ή σε εξεταστικές. Αυτό σταμάτησε» τόνισε ο κ. Μπούρας.

Παράλληλα έκανε λόγο για συνέχιση της προσπάθειας στην κοινωνική μέριμνα μέσα από τη υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με κέντρα ψυχικής υποστήριξης για τους φοιτητές τονίζοντας ότι ψηλά στις προτεραιότητες είναι να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών και σε σίτιση- στέγαση αλλά και οι σπουδές όσων δεν έχουν οικονομική δυνατότητα, μέσα από υποτροφίες. «Κάθε χρόνο έρχονται στο πανεπιστήμιο Πατρών 4.500 φοιτητές που φεύγουν από τα σπίτια τους για να αντιμετωπίσουν ένα νέο περιβάλλον. Θέλουμε να αισθάνονται ότι δεν είναι μόνοι τους».

Απαντώντας σε ερώτηση του thebest σχετικά με τα έργα που θα συμβάλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής των φοιτητών μίλησε για το δημιουργία φοιτητικού εστιατορίου για το οποίο το Τμήμα Αρχιτεκτονικής έχει κάνει ήδη μελέτη. Ο ίδιος ανέφερε ότι πρόκειται για το πιο σημαντικό έργο και κάλεσε αρμόδιους φορείς και την τοπική κοινωνία να συμβάλλουν στην χρηματοδότησή του. Παράλληλα μίλησε και για τη δημιουργία ενός 3D κτιρίου 120 τ.μ. όπου σε συνεργασία με ειδικούς οι φοιτητές θα συζητούν καινοτόμες ιδέες τους.

«Τα επόμενα χρόνια είναι κρίσιμα. Το δημογραφικό πρόβλημα σαφώς θα επηρεάσει τα Πανεπιστήμια αφού μικραίνει ο φοιτητικός πληθυσμός. Όμως το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ένας πόλος έλξης. Μέσα από την εξωστρέφεια και τη διασύνδεση με την κοινωνία μπορεί το Πανεπιστήμιο να υποδεχθεί φοιτητές άλλων χωρών, να πραγματοποιηθούν διεθνείς συνεργασίες που θα δώσουν πολλά στο Πανεπιστήμιο μας αλλά και στην περιοχή μας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι ίσως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της περιοχής αφού διαθέτει 33.000 ενεργούς φοιτητές, 700 μέλη ΔΕΠ, 400 εργαζόμενους και 3.000 συμβασιούχους. Πρόκειται για έναν μεγάλο αναπτυξιακό παράγοντα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr