Ο νέος κανονισμός πρακτικής άσκησης του ΠΑΜΑΚ

Ο νέος κανονισμός πρακτικής άσκησης του ΠΑΜΑΚ

ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (2021)

Α. Γενικά


1. Σκοπός

Η Πρακτική Άσκηση (ΠΑ) Ανώτατης Εκπαίδευσης και ειδικότερα η Πρακτική Άσκηση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αποτελεί ουσιώδες τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας που έχει ως κύριους στόχους:

  1. Τη συμβολή στη σύνδεση θεωρητικών και εργαστηριακών σπουδών με την πρακτική εφαρμογή στο χώρο εργασίας.
  2. Την ενημέρωση των φοιτητών/τριών για τις νέες τάσεις και ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ζήτηση για συγκεκριμένες ειδικότητες και δεξιότητες που απαιτούνται.
  3. Τη δημιουργία ενός σταθερού διαύλου επικοινωνίας μεταξύ του Ιδρύματος και των παραγωγικών φορέων, ώστε να διευκολύνεται η συνεργασία τους και να ενισχύεται κατ’ αυτό τον τρόπο η προσπάθεια για την απορρόφηση και επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του.

Χρηματοδότηση

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μπορούν να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση είτε με Χρηματοδότηση/Συγχρηματοδότηση Ευρωπαϊκού Ταμείου μέσω του Π.Δ.Ε. στο πλαίσιο του εκάστοτε Επιχειρησιακού Προγράμματος (Επιδοτούμενο Πρόγραμμα) είτε μέσω του Προγράμματος των Δωρεών Συνεργαζόμενων Φορέων.

Βασικοί Κανόνες

  • Συμμετέχοντες Φοιτητές: Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν αποκλειστικά τεταρτοετείς και επί πτυχίω φοιτητές/τριες οι οποίοι/ες κατά τη στιγμή της αίτησής τους αλλά και κατά τη διάρκεια της Πρακτικής τους Άσκησης δεν χάνουν τη φοιτητική τους ιδιότητα, δηλαδή δεν έχουν εξεταστεί επιτυχώς σε όλα τους τα μαθήματα.
  • Δικαίωμα Συμμετοχής: Κάθε φοιτητής/τρια δικαιούται να κάνει πρακτική άσκηση μόνο μία φορά, είτε με Χρηματοδότηση/Συγχρηματοδότηση Ευρωπαϊκού Ταμείου μέσω του Π.Δ.Ε. στο πλαίσιο του εκάστοτε Επιχειρησιακού Προγράμματος (Επιδοτούμενο Πρόγραμμα) είτε μέσω του Προγράμματος των Δωρεών Συνεργαζόμενων Φορέων.
  • Διάρκεια Πρακτικής Άσκησης: Το Επιδοτούμενο Πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτήσει 3 μήνες Πρακτικής Άσκησης για τους συμμετέχοντες του Προγράμματος. Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης των φοιτητών που πραγματοποιείται μέσω του Προγράμματος των Δωρεών Συνεργαζόμενων Φορέων μπορεί να είναι από 3 μήνες έως 6 μήνες. Υπάρχει η δυνατότητα για τους φοιτητές/τριες οι οποίοι ολοκληρώνουν την πρακτική τους μέσω του Επιδοτούμενου Προγράμματος να την παρατείνουν, χωρίς χρονικό κενό, έως άλλους 3 μήνες με τον ίδιο Φορέα. Στην περίπτωση αυτή η παράταση πραγματοποιείται Μέσω του Προγράμματος των Δωρεών όπου τη χρηματοδότηση αναλαμβάνει ο Φορέας.
  • Τοποθεσία: Η Πρακτική Άσκηση δύναται να πραγματοποιηθεί και σε άλλη πόλη εκτός της Θεσσαλονίκης.
  • Αμοιβή: Για κάθε φοιτητή/τρια που πραγματοποιεί την πρακτική του/της άσκηση είτε μέσω του Επιδοτούμενου Προγράμματος είτε μέσω του Προγράμματος των Δωρεών Συνεργαζόμενων Φορέων προβλέπεται αμοιβή το ύψος της οποίας ορίζεται κεντρικά από το Ίδρυμα και ενιαία για όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
  • Ασφάλιση: Οι φοιτητές/τριες ασφαλίζονται κάθε μήνα για το 1% του ασφαλίστρου που αντιστοιχεί στην κατώτερη κλάση και πρόκειται για ασφάλιση έναντι εργατικού ατυχήματος. Οι φοιτητές/τριες, με τη συμμετοχή τους στην Πρακτική Άσκηση, δεν χάνουν το δικαίωμα ασφάλισης ως άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένοι (από τους γονείς τους), ούτε απαλλάσσονται από εισφορές ως άμεσα ασφαλισμένοι/ες στη δική τους ασφάλεια. Στην περίπτωση που κάποιος/α φοιτητής/τρια δε διαθέτει ενεργή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το ποσοστό του ασφαλίστρου ανέρχεται στο 7,45%.
  • Άδεια: Οι φοιτητές/τριες δικαιούνται να κάνουν χρήση αδείας 1 (μιας) ημέρας για κάθε ολόκληρο μήνα απασχόλησης είτε για λόγους ασθενείας είτε για λόγους εκπλήρωσης των φοιτητικών τους υποχρεώσεων είτε για οποιουσδήποτε άλλους σοβαρούς λόγους.
  • Επιδόματα: Εάν υπάρχουν φοιτητές/τριες που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, με τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα της Πρακτικής Άσκησης, το επίδομα αυτό θα διακοπεί. Στην περίπτωση που οι φοιτητές/τριες λαμβάνουν επίδομα αναπηρίας (ΑμΕΑ) ή ορφανικό ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα, θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Φορέα από τον οποίο λαμβάνουν το εν λόγω επίδομα, για να ενημερώνονται εάν η συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Πρακτική Άσκηση θα επιφέρει τη διακοπή του.
  • Πιστωτικές μονάδες (ECTS): Οι φοιτητές/τριες μετά την επιτυχημένη εκπόνηση της Πρακτικής Άσκησης λαμβάνουν Πιστωτικές μονάδες (ECTS) βάσει του προγράμματος σπουδών του εκάστοτε Τμήματος.

Β. Διαδικασία Επιλογής Φοιτητών

1. Επιδοτούμενο Πρόγραμμα

  • Ενημέρωση Ανακοίνωση Κύκλου Πρακτικής Άσκησης: Το ΓΠΑ γνωστοποιεί στους/στις φοιτητές/τριες το χρονικό διάστημα για τη συμπλήρωση των αιτήσεων συμμετοχής στην Πράξη και ενημερώνει για τις απαραίτητες διαδικασίες και προϋποθέσεις συμμετοχής. Όλες οι ανακοινώσεις αναρτώνται στις ιστοσελίδες του ΓΠΑ.
  • Αιτήσεις των Φοιτητών: Για κάθε έτος προκηρύσσεται συγκεκριμένος αριθμός χρηματοδοτούμενων θέσεων Πρακτικής Άσκησης για κάθε Τμήμα του Ιδρύματος που συμμετέχει στην Πράξη. Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές/τριες οφείλουν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους εντός του προκαθορισμένου χρόνου. Εκπρόθεσμες αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές.
  • Κριτήρια Επιλογής: Κατά την περίοδο των αιτήσεων οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το 50% των μαθημάτων που αντιστοιχούν έως και το τρίτο έτος των σπουδών τους σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του εκάστοτε Τμήματος.

Η μοριοδότηση των αιτήσεων προκύπτει από τον Μ.Ο. βαθμολογίας των περασμένων μαθημάτων με συντελεστή βαρύτητας 0,5 , στον οποίο προστίθεται ο λόγος του αριθμού των περασμένων μαθημάτων προς τον συνολικό αριθμό μαθημάτων (σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος) με συντελεστή βαρύτητας 0,5. Το παραπάνω άθροισμα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή που αντιστοιχεί σε κάθε έτος φοίτησης.

 

  • Διαδικασία Αξιολόγησης των Αιτήσεων: Η αξιολόγηση των υποβαλλόμενων αιτήσεων-προτάσεων πραγματοποιείται από τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης, όπως αυτή ορίζεται από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η Επιτροπή Αξιολογήσεων κατατάσσει τους/τις φοιτητές/τριες με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με τον αλγόριθμο του παρόντος κανονισμού, σε προσωρινό πίνακα. Στον προσωρινό πίνακα αναρτώνται οι Επιτυχόντες, οι Επιλαχόντες και οι Απορριπτέοι φοιτητές/τριες. Ο προσωρινός πίνακας εγκρίνεται από τις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων του Πανεπιστημίου και εν συνεχεία ανακοινώνεται στις ιστοσελίδες του ΓΠΑ, τηρώντας τις προϋποθέσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων.
  • Ενστάσεις: Ο υποψήφιος, που επιθυμεί να υποβάλει ένσταση σχετικά με το αποτέλεσμα δικαιούται να προσφύγει ενώπιον της Επιτροπής Ενστάσεων του Ε.Λ.Κ.Ε. εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση της προσωρινών αποτελεσμάτων.
  • Οριστικά Αποτελέσματα: Τα οριστικά αποτελέσματα κοινοποιούνται στους ενδιαφερόμενους φοιτητές/τριες στις ιστοσελίδες του ΓΠΑ, τηρώντας τις προϋποθέσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων.

2. Πρόγραμμα Δωρεών

  • Ενημέρωση: το ΓΠΑ αναρτά στις ιστοσελίδες του τις διαθέσιμες θέσεις πρακτικής άσκησης και ενημερώνει για το χρονικό διάστημα υποβολής των βιογραφικών των υποψηφίων.
  • Αιτήσεις των Φοιτητών: Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές απευθύνονται στο ΓΠΑ ώστε να λάβουν τα στοιχεία επικοινωνίας του Φορέα για να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής αποστέλλοντας το βιογραφικό τους απευθείας στον φορέα.
  • Κριτήρια Επιλογής: Η επιλογή του φοιτητή γίνεται αποκλειστικά από τον φορέα απασχόλησης με κριτήρια που θέτει ο εκάστοτε φορέας. Το ΓΠΑ δεν συμμετέχει στην διαδικασία αξιολόγησης - επιλογής του φοιτητή.

3. Διαδικασία Συμμετοχής Φορέων

3.1. Επιδοτούμενο Πρόγραμμα

3.1.1.Οι συνεργαζόμενοι Φορείς μπορεί να ανήκουν στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα της χώρας ή να είναι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

3.1.2.Οι αιτήσεις συμμετοχής των ενδιαφερόμενων Φορέων σε κάθε κύκλο Πρακτικής Άσκησης υποβάλλονται, μετά από Πρόσκληση του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Εκπρόθεσμες υποβολές αιτήσεων δεν γίνονται δεκτές.

3.1.3.Οι ενδιαφερόμενοι Φορείς οφείλουν να αναγράψουν στην αίτησή τους τον αριθμό των ασκούμενων που επιθυμούν να απασχολήσουν ανά ακαδημαϊκό Τμήμα καθώς και το αντικείμενο απασχόλησης αυτών. Ο αριθμός των ασκούμενων φοιτητών/τριών στους Φορείς απασχόλησης είναι ανάλογος κάθε φορά του μόνιμου προσωπικού του εκάστοτε Φορέα.

3.1.4. Στη συνέχεια καταρτίζεται κατάλογος συνεργαζόμενων Φορέων, με τις αντίστοιχες προσφερόμενες θέσεις Πρακτικής Άσκησης για κάθε Τμήμα του Πανεπιστημίου ξεχωριστά.

3.2. Πρόγραμμα Δωρεών

  • Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν όσοι φορείς το επιθυμούν και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των Φορέων στο πρόγραμμα είναι η γραπτή δέσμευση τους στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης ότι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καταβάλουν τη δωρεά που αντιστοιχεί στην αμοιβή και ασφάλιση του φοιτητή, των ασκούμενων στο τέλος κάθε μήνα σε λογαριασμό του Πανεπιστημίου που θα τους υποδειχθεί.
  • Το ύψος της αμοιβής είναι κοινό για όλους τους φοιτητές/τήτριες και καθορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου.
  • Οι ενδιαφερόμενοι Φορείς συμπληρώνουν την αίτηση συμμετοχής και την υποβάλλουν στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης. Οφείλουν να αναγράψουν στην αίτησή τους τον αριθμό των ασκούμενων που επιθυμούν να απασχολήσουν ανά ακαδημαϊκό Τμήμα καθώς και το αντικείμενο απασχόλησης αυτών. Ο αριθμός των ασκούμενων φοιτητών/τριών στους Φορείς απασχόλησης είναι ανάλογος κάθε φορά του μόνιμου προσωπικού του εκάστοτε Φορέα.

Στη συνέχεια το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης γνωστοποιεί τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στους φοιτητές/τριες, μέσω των ιστοσελίδων του.

4. Διαδικασία Τοποθέτησης Φοιτητών σε Φορείς ΠΑ

  • Από τον κατάλογο Συνεργαζόμενων Φορέων, επιλέγουν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές - με την βοήθεια του προσωπικού του ΓΠΑ και του Επιστημονικά Υπεύθυνου κάθε Τμήματος - τους Φορείς, στους οποίους επιθυμούν να απασχοληθούν και στους οποίους απευθύνονται στη συνέχεια για τη διαδικασία συνεντεύξεων.
  • Έπειτα από τη συμφωνία του Φορέα με τον υποψήφιο/α φοιτητή/τρια τον/τη οποίο/οποία επιθυμεί να απασχολήσει, ο Υπεύθυνος του Φορέα ενημερώνει άμεσα το προσωπικό του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης, ώστε αυτό να ετοιμάσει και να του αποστείλει τα έγγραφα που απαιτούνται για την έναρξη της Πρακτικής Άσκησης.
  • Επιδοτούμενο Πρόγραμμα
  • Πρόγραμμα Δωρεών

Οι ενδιαφερόμενοι/ες φοιτητές/τριες απευθύνονται στον Φορέα για τη διαδικασία αξιολόγησης των βιογραφικών τους. Ο Φορέας επιλέγει τον φοιτητή/τρια που επιθυμεί να απασχολήσει και ενημερώνει το ΓΠΑ για την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του φοιτητή.

5. Επιστημονικά Υπεύθυνοι - Επιβλέποντες ΠΑ

  • Οι Επιστημονικά Υπεύθυνοι των Τμημάτων έχουν την ακαδημαϊκή επίβλεψη των φοιτητών και το συντονισμό της πρακτικής άσκησης στο τμήμα τους. Επίσης, αξιολογούν τους συνεργαζόμενους φορείς και καθοδηγούν τους φοιτητές οι οποίοι αναζητούν πρακτική άσκηση. Ο ορισμός του Επιστημονικά Υπεύθυνου κάθε Τμήματος γίνεται μέσω της Συνέλευσης των Τμημάτων, εφόσον προβλέπεται από το Επιδοτούμενο Πρόγραμμα.
  • Με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου (απόσπασμα πρακτικού 26/10.06.1998) οι ασκούμενοι/νες κατανέμονται ομοιόμορφα στα μέλη ΔΕΠ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η κατανομή των πρακτικά ασκούμενων φοιτητών στα επιβλέποντα μέλη ΔΕΠ, γίνεται από τη Συνέλευση των Τμημάτων.
  • Κάθε ακαδημαϊκό έτος γίνεται πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανανέωση του καταλόγου των συμμετεχόντων μελών ΔΕΠ. Τα μέλη ΔΕΠ δεν αμείβονται για την επίβλεψη των φοιτητών, παρά μόνο στην περίπτωση που αυτό προβλέπεται από τρέχον επιδοτούμενο έργο. Οι εν λόγω αμοιβές διέπονται από τις εκάστοτε σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις και Εγκυκλίους
  • Τα μέλη ΔΕΠ ενημερώνονται για τους φοιτητές/τριες που επιβλέπουν και τις υποχρεώσεις προς το πρόγραμμα από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης.

6. Έναρξη ΠΑ

  • Όροι Συμμετοχής: Το ΓΠΑ συντάσσει τους Όρους Συμμετοχής (Σύμβαση) πριν την έναρξη της πρακτικής άσκησης και τους αποστέλλει στους Φορείς ώστε να υπογραφούν από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.
  • Ενημερωτική Εκδήλωση: Το ΓΠΑ διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση για τους συμμετέχοντες φοιτητές του Επιδοτούμενου Προγράμματος, πριν από την έναρξη της πρακτικής τους άσκησης, ώστε να ενημερωθούν διεξοδικά για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους. Το ΓΠΑ ενημερώνει προσωπικά κάθε συμμετέχοντα φοιτητή/τρια για το Πρόγραμμα των Δωρεών.
  • Απαραίτητα Έντυπα: Πριν την έναρξη της Πρακτικής Άσκησης όλοι/ες οι ασκούμενοι/ες φοιτητές/τριες παραλαμβάνουν τα παρακάτω έγγραφα από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, καθώς και οδηγίες για τη συμπλήρωση και επιστροφή τους:

Α) ΕΝΤΥΠΟ ΕΝΑΡΞΗΣ: Παραδίδεται από τον/την φοιτητή/τρια στο Φορέα που θα απασχοληθεί για να συμπληρωθεί και να αποσταλεί στο ΓΠΑ, είτε σε έντυπη, είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

Β) ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ: Συμπληρώνεται από τον/την φοιτητή/τρια και επιστρέφεται στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, είτε σε ηλεκτρονική, είτε σε έντυπη μορφή.

Γ) ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΡΕΑ: Συμπληρώνεται από το Φορέα στο τέλος της Πρακτικής Άσκησης και υποβάλλεται στο ΓΠΑ είτε σε ηλεκτρονική, είτε σε έντυπη μορφή.

Δ) ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΦΟΙΤΗΤΗ: Συμπληρώνεται από τον/την φοιτητή/τρια και υποβάλλεται στο ΓΠΑ είτε σε ηλεκτρονική, είτε σε έντυπη μορφή.

Ε) ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑ   ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ  ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Συμπληρώνεται  από  τον  / την Επιβλέπων / ουσα Καθηγητή/τρια στο τέλος της Πρακτικής Άσκησης και υποβάλλεται στο ΓΠΑ είτε σε ηλεκτρονική, είτε σε έντυπη μορφή.

7. Λήξη

  • Η πληρωμή των ασκούμενων Φοιτητών από το Επιδοτούμενο Πρόγραμμα πραγματοποιείται εφάπαξ μετά τη λήξη της πρακτικής τους και εφόσον το ΓΠΑ ελέγξει την ολοκλήρωση όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Πράξη (Φοιτητών, Φορέων, Επιβλεπόντων Καθηγητών).
  • Στη λήξη της ΠΑ των φοιτητών μέσω του Προγράμματος των Δωρεών το ΓΠΑ συλλέγει και ελέγχει την ορθή συμπλήρωση των Αξιολογήσεων (Φοιτητών, Φορέων, Επιβλεπόντων Καθηγητών).

8. Υποχρεώσεις Φοιτητών

  • Προσωπικά Στοιχεία: Οι ασκούμενοι/ες φοιτητές/τριες οφείλουν να προσκομίσουν στο ΓΠΑ τα στοιχεία που θα τους ζητηθούν είτε σε ηλεκτρονική, είτε σε έντυπη μορφή. Το ΓΠΑ υποχρεούται να τηρεί τις προϋποθέσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων
  • Στοιχεία ΑΜΑ-ΙΚΑ: Οι ασκούμενοι/ες φοιτητές/τριες οι οποίοι δεν έχουν εργαστεί στο παρελθόν και, κατά συνέπεια δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ασφαλιζομένου (ΑΜΑ), πρέπει να απευθυνθούν στον ΕΦΚΑ - ΙΚΑ με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοσή του. Στη συνέχεια θα πρέπει να προσκομίσουν τον ΑΜΑ - ΙΚΑ στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης.
  • Τραπεζικός Λογαριασμός: Οι ασκούμενοι/ες φοιτητές/τριες οφείλουν να έχουν ή να αποκτήσουν τραπεζικό λογαριασμό. Με την έναρξη της Πρακτικής τους Άσκησης, οι ασκούμενοι/ες φοιτητές/τριες οφείλουν να δηλώσουν τον Αριθμό Λογαριασμού τους στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης. Η πληρωμή γίνεται αποκλειστικά με κατάθεση στο συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό.
  • Ενημερωτική Εκδήλωση από ΓΠΑ: Με την ένταξή τους στο πρόγραμμα οι ασκούμενοι/ες φοιτητές/τριες θα πρέπει να συμμετέχουν στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιείται πριν την έναρξη της Πρακτικής Άσκησης. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική καθώς στην εκδήλωση οι ασκούμενοι/ες ενημερώνονται για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους και τους δίνεται η δυνατότητα να λύσουν τυχόν απορίες τους.

Απαραίτητα Έντυπα: Πριν την έναρξη της Πρακτικής Άσκησης όλοι/ες οι ασκούμενοι/ες φοιτητές/τριες παραλαμβάνουν τα παρακάτω έγγραφα από το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, καθώς και οδηγίες για τη συμπλήρωση και επιστροφή τους:

Α) ΕΝΤΥΠΟ ΕΝΑΡΞΗΣ: Παραδίδεται από τον/την φοιτητή/τρια στο Φορέα που θα απασχοληθεί για να συμπληρωθεί και να αποσταλεί στο ΓΠΑ, είτε σε ηλεκτρονική, είτε σε έντυπη μορφή.

Β) ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ: Συμπληρώνεται από τον/την φοιτητή/τρια και επιστρέφεται στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, είτε σε ηλεκτρονική, είτε σε έντυπη μορφή.

  • Ο/Η ασκούμενος/η φοιτητής/τρια οφείλει να απευθύνεται στον Επιβλέποντα κατά τη διάρκειά της Πρακτικής Άσκησης (είτε υπάρχει κάποιο πρόβλημα, είτε όχι). Ο Επιβλέπων πρέπει να έχει πλήρη εικόνα της πορείας του/ της φοιτητή/τριας, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει την Πρακτική Άσκηση του/ φοιτητή φοιτητή/τριας.
  • Για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί στο χώρο εργασίας οι ασκούμενοι/ες φοιτητές/τριες οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα πρώτα τον επιβλέποντα καθηγητή τους, και στη συνέχεια το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης ζητώντας συνδρομή για την επίλυσή του.
  • Με το τέλος της Πρακτικής Άσκησης είναι βασική υποχρέωση των ασκούμενων φοιτητών/τριών να συμπληρώσουν το Ερωτηματολόγιο Φοιτητή, είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή από τον ασκούμενο/η φοιτητή/τρια, μέσα στο αυστηρά προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο που τους κοινοποιείται από το  ΓΠΑ.  Η Αξιολόγηση του ασκούμενου φοιτητή είναι εμπιστευτική προς το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης και δεν κοινοποιείται ούτε στον Επιβλέποντα Καθηγητή ούτε στον Φορέα.
  • Σημειώνεται ότι οι φοιτητές/τριες υποχρεούνται να προσκομίζουν οποιοδήποτε άλλο έγγραφο το οποίο προβλέπεται από το επιδοτούμενο πρόγραμμα είτε πριν την έναρξη είτε μετά τη λήξη της πρακτικής τους άσκησης.
  • Η πλήρης και επαρκής συμπλήρωση των παραπάνω εντύπων καθώς και η εμπρόθεσμη προσκόμισή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή της αμοιβής της άσκησης του/της φοιτητή/τριας.

9. Υποχρεώσεις Φορέων

  • Τοποθέτηση των ασκούμενων φοιτητών/τριών σε θέση Πρακτικής Άσκησης και με το αντικείμενο απασχόλησης που έχει δηλώσει στην εκδήλωση ενδιαφέροντός του, την οποία έχει καταθέσει στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης και είναι πάντα σύμφωνο με το περιεχόμενο των σπουδών τους.
  • Εξασφάλιση χώρου εργασίας και ανάθεση καθηκόντων στους/στις ασκούμενους/ες από τις πρώτες μέρες της εργασίας τους.
  • Συμπλήρωση, υπογραφή και αποστολή στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης όλων των απαιτούμενων εγγράφων (Έντυπο Έναρξης, Όροι Συμμετοχής), σύμφωνα με τις οδηγίες και τα χρονοδιαγράμματα που του έχουν δοθεί από το προσωπικό του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης. Οι Φορείς υπογράφουν και αποδέχονται τους Όρους Συμμετοχής ως έχουν και καμία τροποποίηση δε γίνεται σε αυτούς.
  • Αξιολόγηση Φορέα: συμπληρώνεται είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή, από τον Υπεύθυνο Επίβλεψής του από το Φορέα. Η έκθεση του Φορέα είναι εμπιστευτική προς το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης και δεν κοινοποιείται ούτε στον επιβλέποντα καθηγητή ούτε στον/στην φοιτητή/τρια.
  • Προσδιορισμός του ωραρίου εργασίας του ασκούμενου το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 8 (οκτώ) ώρες ημερησίως σε πενθήμερη βάση. Στο πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης, δεν δικαιολογείται υπερωριακή απασχόληση
  • Ανάθεση της επίβλεψης και καθοδήγησης του/της ασκούμενου/ης (ορισμός επιβλέποντος συμβούλου) σε στέλεχος του Φορέα ο οποίος θα έχει την ευθύνη:

Α) της ενημέρωσής του για τους τομείς, το αντικείμενο και τους κανονισμούς του Φορέα

Β) της παρακολούθησης και εποικοδομητικής καθοδήγησής του αφιερώνοντας τον ανάλογο χρόνο, ιδιαίτερα στο αρχικό στάδιο της εκπαίδευσής του

Γ) να συζητάει και να λύνει τυχόν προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης σε συνεργασία με τον επόπτη Καθηγητή ή το προσωπικό του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης

  • Στο Πρόγραμμα των Δωρεών οι Φορείς αναλαμβάνουν τη γραπτή δέσμευση τους προς το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης να καταβάλουν τη δωρεά που αντιστοιχεί στην αμοιβή και ασφάλιση των ασκούμενων στο τέλος κάθε μήνα σε λογαριασμό του Πανεπιστημίου που θα τους υποδειχθεί.
  • Το ύψος της αμοιβής είναι κοινό για όλους τους φοιτητές/τήτριες και καθορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου.
  • Διευκόλυνση των ασκούμενων στις φοιτητικές τους υποχρεώσεις, επιτρέποντάς τους να κάνουν χρήση άδειας 1 (μιας) ημέρας για κάθε ολόκληρο μήνα απασχόλησης είτε για εκπαιδευτική άδεια στην εξεταστική περίοδο, είτε για άλλους σοβαρούς λόγους, χωρίς να μεταβάλλεται το ποσό της πληρωμής τους.
  • Με την ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης, ο Φορέας θα πρέπει να συμπληρώσει πλήρως και αναλυτικά την αξιολόγηση του με επαρκή στοιχεία σχετικά με την πρόοδο, συνέπεια και τη γενικότερη παρουσία του στο χώρο εργασίας.
  • Σε περίπτωση που υπάρχει ικανός αριθμός αρνητικών αξιολογήσεων από τους/τις ασκούμενους/ες φοιτητές/τριες για έναν Φορέα, σταματάει η συνεργασία του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης με το συγκεκριμένο Φορέα.
  • Οι Φορείς που δεν εφαρμόζουν τους Όρους Συμμετοχής που συνυπογράφουν με το Πανεπιστήμιο χάνουν το δικαίωμα της συμμετοχής τους στην Πρακτική Άσκηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διακόπτεται άμεσα η Πρακτική Άσκηση του/της φοιτητή/τριας που απασχολούν.
  • Οι Φορείς, οι οποίοι εντάσσονται στο επιδοτούμενο πρόγραμμα, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στη βάση δεδομένων ΑΤΛΑΣ (https://atlas.grnet.gr/) και να έχουν αναρτήσει αγγελία ώστε να γίνει η σύζευξη με τον/την ασκούμενο/η από το ΓΠΑ.
  • Οι Φορείς, σε κάθε περίπτωση, αναλαμβάνουν την υποχρέωση υποβολής έναρξης/διακοπής αναγγελίας της πρακτικής άσκησης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και κοινοποίησή τους στο ΓΠΑ.

10. Υποχρεώσεις Επιβλεπόντων

  • Παρακολουθούν την ομαλή διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης των ασκούμενων φοιτητών/τριών που επιβλέπουν και επιλύουν σε συνεργασία με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης τυχόν πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν.
  • Τουλάχιστον μία φορά το μήνα επικοινωνούν προσωπικά με τους ασκούμενους/ες φοιτητές/τριες (τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά ή με επίσκεψη στο χώρο εργασίας) και συζητούν μαζί τους για την πορεία της Πρακτικής Άσκησης.
  • Τουλάχιστον μία φορά το μήνα επικοινωνούν προσωπικά με τα αντίστοιχα επιβλέποντα στελέχη των Φορέων (τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά ή με επίσκεψη στο χώρο εργασίας) και ενημερώνονται για την Πρακτικής Άσκησης των ασκούμενων.
  • Με την ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης του/της ασκούμενου/ης, το μέλος ΔΕΠ συμπληρώνει την αξιολόγηση (έντυπη ή ηλεκτρονική) για κάθε φοιτητή/τρια που επιβλέπει, αφού προηγουμένως πραγματοποιήσει συνάντηση μαζί του και λάβει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση για την πορεία της άσκησής του και εάν το κρίνει απαραίτητο επικοινωνεί τηλεφωνικώς με το Επιβλέπον Στέλεχος στο Φορέα. Σημειώνεται ότι εφόσον συντρέχουν τεχνικοί λόγοι οι οποίοι εμποδίζουν την ηλεκτρονική συμπλήρωση των αξιολογήσεων, δύναται να προσκομιστούν σε έντυπη μορφή έπειτα από συνεννόηση με το ΓΠΑ.
  • Στα πλαίσια του επιδοτούμενου Προγράμματος, το έντυπο αξιολόγησης της Πρακτικής Άσκησης από τον Επιβλέποντα Καθηγητή αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποζημίωση του/της ασκούμενου φοιτητή/τριας καθώς και του Επιβλέποντος Καθηγητή.
  • Το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει τη συνεργασία με μέλη ΔΕΠ τα οποία δεν είναι συνεπή προς τις υποχρεώσεις τους.

11. Υποχρεώσεις Ιδρυματικά Υπεύθυνου και Προσωπικού ΓΠΑ

  • Το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης είναι υπεύθυνο για τη συνολική επίβλεψη και το συντονισμό όλων των υποέργων (Ακαδημαϊκών Τμημάτων) που αναφέρονται στην πρακτική άσκηση των φοιτητών/τριών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ασκεί τη συνολική γραμματειακή και οικονομική διαχείριση σε συνεργασία με την Επιτροπή Ερευνών και την παρακολούθηση του φυσικού αντικειμένου στο έργο.
  • Συλλέγει και επεξεργάζεται τα στατιστικά στοιχεία που στοχεύουν στην αξιολόγηση και γενική βελτίωση του προγράμματος.
  • Το ΓΠΑ αναλαμβάνει να δρομολογήσει σε συνεργασία με τους Επιστημονικά Υπεύθυνους των Τμημάτων και τους/τις φοιτητές/τριες, όλη τη διαδικασία της Πρακτικής Άσκησης (από την ενημέρωση έως και την πληρωμή των ασκούμενων) και να συντονίσει ενέργειες δημοσιότητας και προβολής της Πράξης. Η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει τη στελέχωση του ΓΠΑ από διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ή εξωτερικούς συνεργάτες.
  • Παρέχει πληροφορίες προς τους/τις φοιτητές/τριες και τους Φορείς με κάθε δυνατό τρόπο (ενημερωτικά φυλλάδια, άλλου είδους έντυπα, ηλεκτρονικά μηνύματα, τηλεφωνικές συνομιλίες, αλληλογραφία, ιστοσελίδα κ.λ.π.)
  • Προγραμματίζει και υλοποιεί την επιλογή και τοποθέτηση των φοιτητών/τριών στους Φορείς με βάση τα κριτήρια προτεραιότητας (όπως αναφέρεται στην ενότητα «Φοιτητές»).
  • Φροντίζει για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, την παραλαβή και επεξεργασία των αιτήσεων των φοιτητών/τριών, των εντύπων εκδήλωσης ενδιαφέροντος των Φορέων, των όρων συμμετοχής στο πρόγραμμα, των εντύπων αξιολόγησης του/της ασκούμενου/ης, των εντύπων έκθεσης του ασκούμενου/ης, των εντύπων έναρξης και μη ολοκλήρωσης της Πρακτικής Άσκησης και όλων των υπολοίπων εντύπων που σχετίζονται με την αποτελεσματική διαχείριση του έργου.
  • Αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης σε συνεργασία με τον Επιβλέποντα Καθηγητή και το επιβλέπον στέλεχος του Φορέα.
  • Υπεύθυνος για όλα τα παραπάνω και υπόλογος έναντι του Πρύτανη και της Συγκλήτου είναι ο Ιδρυματικά Υπεύθυνος του έργου.

12. Κατακλείδα

  • Οι λίστες των Φοιτητών και των Φορέων, οι αξιολογήσεις της Πρακτικής Άσκησης και γενικότερα όλα τα στοιχεία που καταχωρούνται στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης στα πλαίσια της υλοποίησης του προγράμματος της Πρακτικής Άσκησης, είναι αυστηρά προσωπικά, δεν γνωστοποιούνται και δεν χρησιμοποιούνται από τρίτους. Δύναται να γνωστοποιηθούν στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου εφόσον ζητηθούν.
  • Το παρόν κείμενο αποτελεί τον ενιαίο Κανονισμό λειτουργίας και αξιολόγησης του προγράμματος Πρακτικής Άσκησης και του Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
  • Ο Κανονισμός εγκρίνεται από τον Πρύτανη και κοινοποιείται σε όλους τους εμπλεκόμενους στο πρόγραμμα. Αντικαθιστά οποιοδήποτε άλλο κείμενο ή απόφαση που αφορά τις υποχρεώσεις, τα δικαιώματα και τις διαδικασίες αξιολόγησης των εμπλεκομένων στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr