ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για ανακοίνωση ΠΚΣ: "Προπαγάνδα, ημιμάθεια ή επίθεση στην Επιστήμη;"

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για ανακοίνωση ΠΚΣ: "Προπαγάνδα, ημιμάθεια ή επίθεση στην Επιστήμη;"

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αφορμή την ανακοίνωση της ΠΚΣ "ΠΚΣ: Εκδήλωση για τα μπότοξ πραγματοποίησε η ΔΑΠ Ιατρικής του Παν. Ιωαννίνων".

Προπαγάνδα, ημιμάθεια ή επίθεση στην Επιστήμη;


Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου επίθεση προς την παράταξή μας με μεθόδους λασπολογίας και μικροπολιτικής. Παρουσιάστηκε ψευδώς μια εικόνα για την ημερίδα μας, συμφωνα με την οποία παρουσιάζεται σαν μια μονόπλευρη εξύμνηση των αισθητικών επεμβάσεων και παρεμβάσεων μέσω της χρήσης Botox. Είναι αντιληπτό πως οι προσπάθειες αμαύρωσης της παράταξής μας θα μείνουν στείρες καθώς εμείς στεκόμαστε μόνον σε τούτα: στην τεράστια υποστήριξη που είχαμε από τους ομιλητές- μέλη ΔΕΠ του Ιατρικού Τμήματος Ιωαννίνων-, στο ηχηρό παρόν που έδωσαν οι 100+ φοιτητές Ιατρικής σε αυτή μας την πρωτοβουλία, στην καθαρή επιστημονική προσέγγιση που παρείχαμε και στην τεράστια θετική ανατροφοδότηση που είχαμε από Ιατρούς κα φοιτητές. Ας αποδομήσουμεόμως ένα-ένα τα ψέματα.

  • Ψέμα 1: Ο τίτλος της ημερίδας.

Η ημερίδα μας είχε τίτλο “All About Botulinum Toxin”, πράγμα που σημαίνει ότι ουδέποτε εστιάσαμε στο φάρμακο Botox, το οποίο αποτελεί trademark. Η ουσία ΒοτουλινικήΤοξίνη είναι η δραστική ουσία που υπάρχει σε διάφορα σκευάσματα και χρησιμοποιείται στις ειδικότητες της Νευρολογίας, της Ορθοπαιδικής, της Δερματολογίας και της Πλαστικής Χειρουργικής. Προσφέραμε μία ολιστική προσέγγιση αναφορικά με τη χρήση της εν λόγω τοξίνης, τονίζοντας τόσο τις παθολογικές, όσο και τις αισθητικές εφαρμογές της.

  • Ψέμα 2: Η θεματολογία και το περιεχόμενο

Όπως αναφέρθηκε η Βοτουλινική Τοξίνη χρησιμοποιείται από μια πληθώρα ιατρικών ειδικοτήτων για παθολογικούς και αισθητικούς σκοπούς. Εμείς αναδείξαμε την χρήση της τοξίνης σε περιπτώσεις α) Σπαστικότηταςκορμού και άκρων, β) Ημικρανίας, γ) Εστιακής δυστονίας και ναι δ) Εφαρμογές στην αισθητική Ιατρική. Όπως γίνεται αντιληπτό ουδέποτε δώσαμε παραπάνω έμφαση στο κομμάτι της αισθητικής Ιατρικής, αλλά με την πραγματοποίηση και εκπαιδευτικού workshop οι φοιτητές έλαβαν μια πληρέστερη ενημέρωση για την σπαστικότητα των άκρων. Ακόμα όμως και να είχαμε εστιάσει στο αισθητικό κομμάτι, οφείλουν ορισμένοι να κατανοήσουν πως αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος της Ιατρικής Επιστήμης και είναι απαράδεκτο να το γελοιοποιούν κατά αυτόν τον τρόπο, προσβάλλοντας τον Επίκουρο Καθηγητή Πλαστικής Χειρουργικής, που μας τίμησε με την ομιλία του. Τέλος προσβάλλεται η υπόληψη των δύο άλλων Επίκουρων Καθηγητών με ειδικότητα στη Νευρολογία, των οποίων η ομιλία τεχνηέντως αποκρύφθηκε με στόχο να βλάψουν την παράταξή μας. Η μεγαλύτερη προσβολή όμως εξαπολύθηκε προς όλους τους παρευρισκόμενους και ειδικά σε μια συγκεκριμένη ομάδα.

  • Πρόβλημα που προκύπτει από αυτήν την επίθεση.

Αυτή η λασπολογία λοιπόν προσβάλει μια πολύπαθη πληθυσμιακή ομάδα- τους ασθενείς με σπαστικότητα στον κορμό και τα άκρα, πολλές φορές καθηλωμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια. Αυτοί οι ασθενείς ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που επιλέξαμε αυτό θέμα. Η Βοτουλινική Τοξίνη, πολύ ακριβή, δυσεύρετη και με αυστηρά πρωτόκολλα χρήσης, αποτελεί σημαντική θεραπεία και ανακούφιση για αυτουςτους ασθενείς. Η εργαλειοποίηση αυτων των κλινικών περιστατικών από ορισμένες ομάδες και μεμονωμένα άτομα, φέρνει πολλά περισσότερα στην επιφάνεια για αυτούς και όχι για εμάς. Η κατάδειξη της Βοτουλινικής Τοξίνης ως μια ιατρική πράξη ήσσονος σημασίας, αποτελεί ύβρις προς τα άτομα με αναπηρία και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την ιδιότητα των Ιατρών ως λειτουργοι. Καποιοι λοιπόν επικαλούνται το συναίσθημα για να αποπροσανατολίσουν και να εκμηδενίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια για παροχή γνώσεων έξω από τον χώρο του Πανεπιστημίου, είναι αυτοί που θίγουν την υπόληψη αυτών των ασθενων. Για αυτούς μάλλον η σχέση ιατρόυ- ασθενούς, αλλά και η προσφορά των πρώτων μπορεί να γίνει ένα à la carte βλαπτικό για εμάς εργαλείο.

  • Ψέμα 3: Η αδιαφορία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με σημαντικά ζητήματα της κοινωνίας.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αποτελεί την πιο ενεργή και δραστήρια φοιτητική παράταξη της χώρας. Πολλές είναι οι φορές που έχουμε καταθέσει προτάσεις, τις οποίες είδαμε να υλοποιούνται. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι πρωτοπόρα και μαζική και μαζί με την ΟΝΝΕΔ στέκονται στο πλευρό όχι μόνο κάθε φοιτητή, αλλά και κάθε πολίτη εν γένει. Οι δράσεις μας, οι πρωτοβουλίες και κάθε είδους πολιτική ενέργεια αποτελούν τις σημαντικότερες αποδείξεις μας στον αγώνα για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Εκφράζουμε την υπέρμετρη ευγνωμοσύνη μας για όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και στάθηκαν αρωγοί σε αυτή μας προσπάθεια. Η πιο ηχηρή απάντηση δόθηκε από εκείνους το Σάββατο 9/12. Εμείς ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δηλώνουμε πως δεν πρόκειται να πτοηθούμε από αυτές τις τακτικές, όσο εντατικά και αν πραγματοποιούνται. Συνεχίζουμε δυναμικά, χωρίς καμία πρόθεση να σταματήσουμε, εντείνοντας τις πρσπάθειές μας για να προσφέρουμε όσα περισσότερα μπορούμε στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιατρικής Ιωαννίνων

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr