Συνεργασία μεταξύ ΠΑΔΑ και Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας

Συνεργασία μεταξύ ΠΑΔΑ και Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας

Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπεγράφη στις 27/11 μεταξύ του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθηγητή Παναγιώτη Ε. Καλδή και του Διοικητή του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας, Σμηνάρχου (Ι), Χαράλαμπου Γιαννίκου στην Πρυτανεία του ΠΑΔΑ.

Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας αφορά στους τομείς των εφαρμοσμένων τεχνών και πολιτισμού και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα στο Διοικητή του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας, τον Πρόεδρο του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του ΠΑΔΑ, καθηγητή Σταμάτιου Μπογιατζή και την καθηγήτρια Βασιλική Αργυροπούλου, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης και Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Πολιτιστικών Αγαθών του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης.


Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, ανέφερε ότι το ΠΑΔΑ έχει σημαντική προσφορά μέσα από διάφορες δράσεις στη διαφύλαξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με το Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας. Σ΄αυτό το πλαίσιο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με το Εργαστήριο Μελέτης και Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Πολιτιστικών Αγαθών, του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης, της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού επισημοποίησαν μία πολύχρονη συνεργασία με τη σύναψη Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας/Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας με σκοπό την προαγωγή της επιστημονικής και ερευνητικής γνώσης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο πεδίο της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ιστορία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ξεκίνησε το 1911 με τη συμμετοχή της στους Βαλκανικούς Πολέμους και στη συνέχεια σε όλα τα σημαντικά πολεμικά γεγονότα του 20ου αι, στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Μικρασιατικό Πόλεμο, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο, στον Πόλεμο της Κορέας και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Προς τιμήν της πλούσιας ιστορίας της, ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 το Μουσείο Ελληνικής Αεροπορίας που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι. Το μουσείο στεγάζει μια από τις σημαντικότερες συλλογές αεροσκαφών και μία ενδιαφέρουσα συλλογή από αεροπορικά εκθέματα (πτητικός εξοπλισμός και όργανα, οπλισμός, στολές, μάσκες, αρχειακό υλικό, κ.ά), όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Η αποστολή του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη και η έκθεση των κειμηλίων της Αεροπορίας, η μελέτη και η τεκμηρίωση της Ιστορίας, η προβολή των ιερών αγώνων και της Αεροπορικής Ιδέας ανά τους αιώνες.


Από αριστερά εικονίζονται: ο Πρύτανης ΠΑΔΑ, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής , η Ανθστης (ΤΟΠ) κ. Ευγενία Κουλίτση, ο Πρόεδρος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ΠΑΔΑ, καθηγητής Σταμάτιος Μπογιατζής, η καθηγήτρια ΠΑΔΑ Βασιλική Αργυροπούλου, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης και Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Πολιτιστικών Αγαθών και ο Διοικητής του Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας, Σμήναρχος (Ι), Χαράλαμπος Γιαννίκος

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr