ΣΘΕ ΕΚΠΑ: Αβέβαιο αν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν δια ζώσης τα ΑΕΙ

ΣΘΕ ΕΚΠΑ: Αβέβαιο αν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν δια ζώσης τα ΑΕΙ

Ένα σχεδόν μήνα πριν την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους είναι ακόμη αβέβαιο αν και κατά πόσο θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν οι ακαδημαϊκές δραστηριότητες κανονικά, με πρώτα απ' όλα τα μαθήματα στα εργαστήρια, στις αίθουσες και στα αμφιθέατρα, τονίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

Αναλυτικά όλα όσα αναφέρει ο Σύλλογος Διδασκόντων: Έχουν συμπληρωθεί σχεδόν δύο έτη που οι διαδικασίες εκπαίδευσης γίνονται εξ αποστάσεως και γίνεται ορατός ο κίνδυνος να φτάσουμε στο σημείο που τα ΑΕΙ θα βγάλουν πτυχιούχους που δεν πέρασαν ούτε μία μέρα σε πανεπιστημιακό χώρο. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί λύση έσχατης ανάγκης, όπως και οι εξ αποστάσεως εξετάσεις, και αν μονιμοποιηθούν θα επιφέρουν βαρύτατες αλλοιώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να επαναλειτουργήσει η κανονική και ορθή εκπαιδευτική διαδικασία. Η ευθύνη εδώ ανήκει πρώτ' απ' όλα στην Πολιτεία, αλλά και στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ.


Χρειάζεται να επεξεργαστούν άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα, δεδομένου ότι τα πανεπιστήμια διαφέρουν ουσιωδώς από τα σχολεία, οι «τάξεις» είναι πολυπληθέστατες και πρακτικά ο έλεγχος διαφόρων πιστοποιητικών, τεστ κ.λπ. είναι εξαιρετικά δύσκολος. Πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές ελέγχου της πανδημίας στις σχολές (π.χ., κέντρα προληπτικών ελέγχων με πολλά δωρεάν τεστ, κλινικών εξετάσεων για περιστατικά κρουσμάτων, ιατρικής καθοδήγησης και παρακολούθησης με φαρμακευτική αγωγή, κ.λπ.). Η Ιατρική Σχολή μπορεί και οφείλει να αναδείξει το ρόλο της μέσα στο ΕΚΠΑ και να συμβάλει αποφασιστικά σε αυτά τα μέτρα. Τέλος, η αναγκαιότητα εμβολιασμού πρέπει να προβληθεί με την απαραίτητη καμπάνια μέσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και χρειάζεται να δημιουργηθούν εμβολιαστικά κέντρα εντός των ΑΕΙ. Η πολιτική οικονομικής ασφυξίας των ΑΕΙ που ακολουθούν διαχρονικά οι Ελληνικές κυβερνήσεις πρέπει τώρα τουλάχιστον να παρακαμφθεί - άλλωστε πανδημία έχουμε. Ευχόμαστε καλό αλλά πρωτίστως ασφαλές, εν μέσω εκτεταμένων καταστροφών, υπόλοιπο καλοκαιριού στους συναδέλφους και ελπίζουμε, έστω και ένα μήνα πριν την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, να διατυπωθεί επιτέλους Κάποιο εφαρμόσιμο σχέδιο ανοίγματος των ΑΕΙ. Και κυρίως να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή του.

Καθηγητές ΑΕΙ: Αναστολή φοίτησης στους φοιτητές που δεν εμβολιάζονται ή δεν κάνουν test

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr