Στο ΕΜΠ το 2o Φόρουμ Ανώτατης Εκπαίδευσης μεταξύ Πρυτάνεων Κινεζικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων

Στο ΕΜΠ το 2o Φόρουμ Ανώτατης Εκπαίδευσης μεταξύ Πρυτάνεων Κινεζικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο φιλοξενεί το 2o Φόρουμ Ανώτατης Εκπαίδευσης μεταξύ Πρυτάνεων Κινεζικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων στις 1 και 3 Νοεμβρίου 2023, στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Ο σκοπός του Φόρουμ είναι η συζήτηση για τα εργαλεία, τις δραστηριότητες και τις μεθοδολογίες που θα ενισχύσουν τις ανταλλαγές και τη συνεργασία στην Ανώτατη Εκπαίδευση μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, ώστε να σημειωθεί πρόοδος στην κινητικότητα φοιτητών και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης μεταξύ κινεζικών και ελληνικών πανεπιστημίων, να διευκολυνθεί η κοινή επιστημονική ερευνητική συνεργασία και να συζητηθεί το πλαίσιο κοινών και διπλών πτυχίων.


Στο Φόρουμ συμμετέχει αντιπροσωπεία Πρυτάνεων Πανεπιστημίων της Κίνας, 58 Προέδρων, Αντιπροέδρων και εκπροσώπων από 33 διακεκριμένα κινεζικά πανεπιστήμια. Επίσης, συμμετέχουν Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβής σημείωσε: “H αλήθεια είναι ότι ελάχιστους Κινέζους φοιτητές και συναδέλφους βλέπουμε στο campus του ΕΜΠ, όπως και των άλλων Eλληνικών πανεπιστημίων. Για να το δούμε από τη θετική πλευρά, οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας μας είναι ορθάνοιχτες. Υπενθυμίζω ότι τον περασμένο Μάιο αντιπροσωπεία της κινεζικής κυβέρνησης του Συμβουλίου Υποτροφιών της Κίνας επισκέφτηκε το ΕΜΠ μερικά άλλα Ελληνικά Πανεπιστήμια θέτοντας τις βάσεις για στοχευμένες συνεργασίες. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι αυξανόμενες αλληλεπιδράσεις μεταξύ Κινεζικών πανεπιστημίων και ιδρυμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιοποιηθούν ως πρότυπο για τις Κινεζο-Ελληνικές ακαδημαϊκές συνεργασίες.

Σχόλιο από τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Lanzhou, Καθ. Xiaohua GOU

Ο κόσμος αλλάζει με πολλούς τρόπους, ενώ αμετάβλητη είναι η φιλία μας μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων, αμετάβλητη η επιθυμία μας για ειρήνη και ανάπτυξη. Τα Πανεπιστήμια πάντα πρωτοστατούν στην ανάπτυξη του κόσμου. Άρα η συνεργασία Κίνας-Ελλάδας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει νόημα όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κίνα αλλά και για τον κόσμο που αλλάζει. Ως δύο πολύ σημαντικές χώρες που βασίζονται σε λαμπρό πολιτισμό, θα πρέπει να συνεργαστούμε για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Το Φόρουμ θα μπορούσε να είναι μια νέα αρχή για να εργαστούμε μαζί για το καλύτερο μέλλον μας.

Μπορούμε να συνεργαστούμε με πολλούς τρόπους, όπως ανταλλαγή μελετητών και φοιτητών, να συνεργαστούμε στην καλλιέργεια ταλέντων για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη του κόσμου, να ενισχύσουμε τη συνεργασία στην επιστημονική και τεχνολογική έρευνα για την επίλυση των προβλημάτων της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr