Αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή νέου Πρύτανη στο ΑΠΘ

Αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή νέου Πρύτανη στο ΑΠΘ

Περίπου τρεις ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποία συζήτησε την από δω και πέρα διαδικασία για την εκλογή του νέου πρύτανη

Όπως έγραψε η εφημερίδα Μακεδονία μετά το αδιέξοδο που διαπιστώθηκε πριν από μερικές ημέρες για την εκλογή των πέντε εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης από τα έξι εσωτερικά μέλη η διαδικασία μεταφέρεται στη Σύγκλητο, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. 


Τα 57 μέλη του Οργάνου συνεδρίασαν χθες το μεσημέρι προκειμένου να αποφασίσουν για τη διαδικασία των ψηφοφοριών που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες. Να ορίσουν δηλαδή τον μέγιστο αριθμό ψηφοφοριών οι οποίες, εφόσον κι αυτές αποδειχθούν άγονες, τότε η επιλογή των πέντε εξωτερικών μελών θα γίνει με κλήρωση. Στη συνέχεια οι 11 θα εκλέξουν τον πρύτανη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση η οποία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα αποφασίστηκε να γίνουν τρεις ψηφοφορίες για την εκλογή των πέντε εξωτερικών μελών. 

Και οι τρεις μάλιστα θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα μιας εβδομάδας. Σημειώνεται ότι κατά την πρώτη ψηφοφορία στη Σύγκλητο για την εκλογή ενός εξωτερικού μέλους απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 2/3, δηλαδή τουλάχιστον 38 μελών. Στις επόμενες, δύο ψηφοφορίες, εφόσον απαιτηθούν, αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 29 μελών. Εφόσον δεν υπάρξει ούτε εκεί αποτέλεσμα τότε η επιλογή θα γίνει μέσω κλήρωσης.

Στο θέμα αυτό υπήρξε παρέμβαση του κοσμήτορα της Νομικής Παναγιώτη Γλαβίνη ο οποίος είπε πως η κλήρωση δεν θα πρέπει να είναι ενιαία για το σύνολο των μελών που δεν θα έχουν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά θα πρέπει να γίνει ξεχωριστά για το κάθε ένα από τα εναπομείναντα προς επιλογή, εξωτερικά μέλη. Δηλαδή, εάν για παράδειγμα από τις τρεις ψηφοφορίες που θα έχουν προηγηθεί, δύο υποψήφιοι συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες 29 ψήφους, τότε θα πρέπει να ακολουθήσουν τρεις διαδοχικές κληρώσεις για την επιλογή των υπολοίπων τριών εξωτερικών μελών.

Σε κάθε μία από αυτές θα μπαίνουν στην κληρωτίδα οι πρώτοι τουλάχιστον δύο, με βάση τις ψήφους που είχαν συγκεντρώσει στις προηγηθείσες ψηφοφορίες. Ο κ. Γλαβίνης υποστήριξε ότι κατά τη γνώμη του αυτό ορίζει ο νόμος. Ωστόσο, αποφασίστηκε να ζητηθεί η γνώμη του υπουργείου Παιδείας επ' αυτού ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα. Έτσι εστάλη ήδη ερώτημα προς το υπουργείο και αναμένεται η διευκρινιστική απάντηση.

Η διαδικασία των τριών ψηφοφοριών θα ξεκινήσει μόλις η απόφαση της Συγκλήτου δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, κάτι που αναμένεται να γίνει πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα. 

Πάντως, η εξαντλητική συζήτηση που έγινε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου σχετικά με τη διαδικασία της κλήρωσης δείχνει ότι στις τάξεις του Οργάνου επικρατεί η πεποίθηση ότι τουλάχιστον κάποια από τα πέντε εξωτερικά μέλη, αν όχι όλα, θα χρειαστεί να αναδειχθούν από την κληρωτίδα.

Υπενθυμίζεται ότι πίσω από τη μάχη για την εκλογή των πέντε εξωτερικών μελών στοιχίζονται τα πέντε από τα έξι εσωτερικά μέλη που διεκδικούν το αξίωμα του πρύτανη ο οποίος θα εκλεγεί από το 11μελες Συμβούλιο Διοίκησης μόλις αυτό συμπληρωθεί. 

Οι πέντε είναι: ο πρόεδρος της Ιατρικής Κυριάκος Αναστασιάδης, οι αντιπρυτάνεις Στράτος Στυλιανίδης και Χαράλαμπος Φείδας, ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Γρηγόρης Ζαρωτιάδης και ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Απόστολος Αποστολίδης

Το έκτο εσωτερικό μέλος είναι ο αναπληρωτής καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή Γιώργος Ζωγραφίδης (60 ψήφοι) ο οποίος δεν είναι μέλος της Συγκλήτου.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr