Τα έργα που θα αλλάξουν το ΑΠΘ

Τα έργα που θα αλλάξουν το ΑΠΘ

Έργα που θα αναβαθμίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία και θα εξασφαλίσουν ποιοτικότερες υπηρεσίες σε φοιτητές και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, θα ολοκληρωθούν εντός του 2023, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Όπως γράφει η Εφημερίδα Μακεδονία πρόκειται για projects που έχουν ήδη ξεκινήσει, άλλα που αναμένεται να τρέξουν.

Την άνοιξη του 2024 θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί η βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών Επιστημών, το λεγόμενο «Στέκι του Βιολογικού», το οποίο τελούσε υπό κατάληψη για περίπου τρεις δεκαετίες. Το συγκεκριμένο έργο προϋπολογισμού 1.630.000 ευρώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 16 μηνών από την ημέρα υπογραφής της νέας σύμβασης. Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Φείδα, αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στο ΑΠΘ «το έργο έχει αρχίσει και υλοποιείται κανονικά». Το έργο προβλέπει την ενοποιημένη βιβλιοθήκη των τεσσάρων βιβλιοθηκών των τμημάτων της ΣΘΕ, ενώ με την αναδιάταξη του χώρου, θα γίνει ανακατασκευή πέντε αιθουσών διδασκαλίας (τριών μεγάλων και δύο μικρότερων, σε νέο χώρο στο ισόγειο) και ενός μουσείου κοιτασματολογίας του τμήματος γεωλογίας το οποίο προϋπήρχε αλλά ήταν ανενεργό.


Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων

Εντός του 2023 αναμένεται να υλοποιηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του νέου κτιρίου της Φιλοσοφικής. Η προκήρυξη δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο και το έργο προϋπολογισμού 3.405.000 ευρώ που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες. Επίσης, θα υλοποιηθεί η αναβάθμιση και ανακαίνιση των δύο εμβληματικών κτιρίων του ΑΠΘ, του Μετεωροσκοπίου και του Αστεροσκοπίου, όπου ήδη βρίσκεται σε φάση κατακύρωσης, με προϋπολογισμό 736.560 ευρώ. Ενεργειακή αναβάθμιση θα γίνει και στο γυάλινο κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών που βρίσκεται επί της Αγίου Δημητρίου, έργο που βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης.

Οι εκλογές του ΑΠΘ

Με βάση τον νέο Νόμο Πλαίσιο για τα ΑΕΙ, οι εκλογές θα πρέπει να προκηρυχτούν έξι μήνες πριν τη λήξη της θητείας του τωρινού Συμβουλίου Διοίκησης (που λήγει στις 31/08/23) που σημαίνει ότι εντός Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει δημοσιευθεί η προκήρυξη, τόσο για τα έξι εσωτερικά μέλη όσο και για τα πέντε εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου. Τα εσωτερικά μέλη θα επιλέξουν τα εξωτερικά και στη συνέχεια το ενδεκαμελές συμβούλιο θα επιλέξει τον πρύτανη που θα προέρχεται από τα εσωτερικά μέλη. Η διαδικασία αυτή, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη.

Αναβάθμιση της φοιτητικής λέσχης

Στο πλαίσιο των δράσεων που αναμένεται να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των φοιτητών είναι οι εργασίες που θα γίνουν στη φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ, με την ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην εφημ. Μακεδονία ο Θεόδωρος Δαρδαβέσης, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας και μέλος του Διοικητικού Συμβούλιο της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης ήδη υπάρχουν σημαντικά σημεία αναβάθμισης, όπως είναι η ποιότητα του φαγητού (σύμφωνα με τα αποτελέσματα τεχνολογικού δελτίου που διανεμήθηκε), ενώ αναπτύσσονται πολιτιστικές δραστηριότητες ενισχύοντας έτσι φοιτητικούς και αθλητικούς συλλόγους. Εξηγεί ότι πλέον η λέσχη αποτελεί ενταγμένη μονάδα του ΑΠΘ (κάτι που έγινε με τον νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ). «Αποτελεί σημαντικό βήμα με την έννοια ότι πλέον παύεται η πρόσθετη γραφειοκρατία και τα όποια ζητήματα μπορεί να προκύπτουν, θα λύνονται πιο άμεσα», εξηγεί ο κ. Δαρδαβέσης. Αναφέρει ότι με την ολοκλήρωση του Μετρό, θα προχωρήσει η εξωτερική αναβάθμιση του χώρου (από την Αττικό Μετρό ΑΕ) ενώ εργασίες θα γίνουν και από τη διοίκηση του ΑΠΘ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr