Εφαρμογή του ΑΠΘ διευκολύνει την περιήγηση των φοιτητών εντός του campus

Εφαρμογή του ΑΠΘ διευκολύνει την περιήγηση των φοιτητών εντός του campus

Το ΑΠΘ είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας και το ακαδημαϊκό campus, έκτασης περίπου 334.000 τ.μ., αποτελεί τόσο ευλογία όσο και κατάρα για τους φοιτητές του.

Κάθε νέος φοιτητής ή επισκέπτης στο ΑΠΘ έχει χαθεί τουλάχιστον μία φορά στην προσπάθειά του να εντοπίσει την αίθουσα και το κτήριο που ψάχνει. Με πολύ περπάτημα και λίγη βοήθεια από τους πιο «έμπειρους», συχνά αυτό το πρόβλημα λύνεται. Δεν έχουν όμως την ίδια εμπειρία οι φοιτητές με αναπηρία που κινούνται μέσα στο ΑΠΘ, καθώς κατά τη μετακίνησή τους συχνά συναντούν περισσότερα εμπόδια.


Μία εφαρμογή που αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο, ωστόσο, έρχεται να δώσει μία και καλή λύση σε αυτό το πρόβλημα. Σκοπός της εφαρμογής, που ήδη υπάρχει σε web μορφή, είναι να αποτελέσει έναν χάρτη για τους φοιτητές με αναπηρία και να διευκολύνει την περιήγησή τους μέσα στην Πανεπιστημιούπολη. Πλέον έχει γίνει χαρτογράφηση όλου του campus και έχουν καταγραφεί όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ένας φοιτητής με αναπηρία για να κινηθεί ευκολότερα, όπως ποια κτήρια έχουν αναβατόρια, πού βρίσκονται οι θέσεις πάρκινγκ για ΑμεΑ, σε ποια σημεία υπάρχουν ράμπες για την πρόσβαση στα κτήρια και στις αίθουσες του ΑΠΘ.

Όπως αναφέρει στη Voria ο συντονιστής του γραφείου Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών του ΑΠΘ, Ιωάννης Κόζαρης, το εγχείρημα αυτό βρίσκεται πλέον σε δεύτερο στάδιο, το οποίο αφορά την πιλοτική του λειτουργία. Ουσιαστικά, οι δημιουργοί της εφαρμογής την έχουν αναπτύξει πλήρως σε διαδικτυακή μορφή και είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί από φοιτητές με αναπηρία, οι οποίοι θα την τεστάρουν και θα δώσουν τη δική τους ανατροφοδότηση για τη λειτουργικότητά της και για το πώς αυτή μπορεί να βελτιωθεί.

Ο κ. Κόζαρης σημειώνει ότι η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στα κινητά τηλέφωνα στο τέλος του 2023, καθώς αναμένεται να χρειαστούν αρκετοί μήνες για την ολοκλήρωση και τελειοποίησή της. Ωστόσο, αν και έχει κάποιες αδυναμίες, η διαδικτυακή μορφή της είναι λειτουργική για όποιον φοιτητή με αναπηρία επιθυμεί να τη χρησιμοποιήσει. Επιπλέον, στην εφαρμογή του κινητού που αναπτύσσεται θα προστεθεί και η δυνατότητα φωνητικών οδηγιών που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των φοιτητών με οπτική αναπηρία.

Η εφαρμογή αυτή είναι επιδοτούμενη από το ΕΣΠΑ και αναμένεται να διευκολύνει αρκετά τις ζωές των φοιτητών ΑμεΑ του ΑΠΘ. Για να λειτουργήσει πλήρως όμως αυτή η προσπάθεια του Πανεπιστημίου πρέπει να γίνονται σεβαστοί και κάποιοι κανόνες, όπως το να μη μπλοκάρονται οι ράμπες αναπηρικών αμαξιδίων και να μην παρκάρουν οι φοιτητές στις θέσεις των ΑμεΑ.

Ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Δημήτρης Κωβαίος, σημειώνει ότι η εφαρμογή αυτή είναι ένα από τα πολλά έργα που έχει υλοποιήσει το Πανεπιστήμιο για τους φοιτητές ΑμεΑ και προσθέτει ότι υπάρχουν σκέψεις για την επιβολή ποινών στους φοιτητές που παρκάρουν σε θέσεις ΑμεΑ, όπως είναι η αφαίρεση του σήματος που οφείλουν να φέρουν τα οχήματα για να εισέρχονται στην Πανεπιστημιούπολη. 

Τη διαδικτυακή μορφή της εφαρμογής μπορείτε να τη βρείτε εδώ και σχόλια για την εφαρμογή μπορείτε να αφήσετε εδώ.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr