Φ.Σ. Θεσσαλονίκης: Το πλαίσιο διεκδίκησης των Φοιτητικών συλλόγων για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά

Φ.Σ. Θεσσαλονίκης: Το πλαίσιο διεκδίκησης των Φοιτητικών συλλόγων για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά

Η φοιτήτρια Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, παρουσίασε το πλαίσιο διεκδίκησης των Φοιτητικών συλλόγων Θεσσαλονίκης για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά:

Καλησπέρα σας, 


Ονομάζομαι Χριστίνα Σταμούλη, είμαι η πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ. Προχωράμε στη σημερινή συνέντευξη τύπου για να παρουσιάσουμε το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης 15 που έχουν συναποφασίσει  Φοιτητικοί Σύλλογοι. Το σύνθημα μας για φέτος είναι Οργάνωση- Αγώνας- Αλληλεγγύη, ένα σύνθημα που θελουμε να αγκαλιάσει κάθε φοιτητή και φοιτήτρια της πόλης και να ακουστεί παντού, γιατί πιστεύουμε πως έτσι θα καταφέρουμε και να βγάλουμε τον δύσκολο χειμώνα που μας φέρνουν, με τους Φοιτητικούς Συλλόγους αποκούμπι για κάθε φοιτητή και να διεκδικήσουμε μαζί αναβαθμισμένες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία απέναντι στο Πανεπιστήμιο επιχείρηση που μας φέρνουν. 

Απευθυνόμαστε λοιπόν με αυτό το πλαίσιο πάλης σε κάθε φοιτητή που αγωνιά για το μέλλον του και τις σπουδές του. Σε όλους εκείνους που βλέπουν την επίθεση στα δικαιώματα μας μέσα και έξω από τις σχολές, την άνοδο της ακρίβειας σε όλα τα επίπεδα και λένε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε ενάντια σε αυτά. Σε αυτούς που αγανακτούν με την ένταση της καταστολής και τα σχέδια εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές, κάνοντας το πανεπιστήμιο ακόμη πιο εχθρικό στις ανάγκες μας. Κάλεσμα προφανώς απευθύνουμε και στους εστιακούς συμφοιτητές μας που δίνουν μάχη για τις σπουδές και την επιβίωση τους στις εστίες της πόλης μας σε ολοένα και χειρότερες συνθήκες διαβίωσης, για τις οποίες θα τοποθετηθεί αργότερα και ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης. Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στους εργαζόμενους φοιτητές της πόλης μας που παλεύουν να συνδυάσουν τις σπουδές με τη δουλειά με απλήρωτες υπερωρίες, εξοντωτικά ωράρια και τώρα έρχονται και αντιμέτωποι με την απειλή της διαγραφής.

Όλα αυτά τα λέμε και καλούμε τους φοιτητές σε ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και ΔΙΠΑΕ να αγκαλιάσουν αυτό το πλαίσιο πάλης γιατί έχουμε κοινά όνειρα και ανάγκες και δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την υπάρχουσα κατάσταση. Αντίθετα, θέλουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε να σπουδάζουμε και να ζούμε όπως μας αξίζει τον 21ο αιώνα. Γνωρίζουμε κιόλας πως σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας! Έχουμε στο πλάι μας τα εργατικά σωματεία, τους αυριανούς συναδέλφους μας, τους γονείς μας και όλοι μαζί θα παλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε ο αγώνας των εργαζομενων της COSCO, της ΛΑΡΚΟ, της E-food, των Πετρελαίων και των Λιπασμάτων Καβάλας, των Οικοδόμων  και της Μαλαματίνα, που συνεχίζει να δίνεται σκληρή μάχη καθημερινά με όλους τους μηχανισμούς καταστολής και εργοδοτικούς που μπορούν να επιστρατευτούν, αποτελεί για μας πηγή έμπνευσης και ελπίδας. Απέδειξαν όλο το προηγούμενο διάστημα πως η δύναμη βρίσκεται στη συλλογική οργάνωση, στα σωματεία, στον αγώνα που θα στοχεύει τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους!

Έτσι και εμείς με την πείρα που έχουμε κατακτήσει από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων ετών, δυναμώνουμε τον αγώνα σε κάθε έτος και τμήμα, σε κάθε φοιτητικό σύλλογο ώστε να φτιάξουμε ένα μαζικό, οργανωμένο και μαχητικό φοιτητικό κίνημα, ένα μεγάλο συντονισμό των φοιτητικών συλλόγων στην πόλη μας για να διεκδικήσουμε: 

  • Κρατική χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα το ΑΠΘ, να έχει ετήσια χρηματοδότηση 11 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πριν πέντε χρόνια ..Αναβάθμιση των υποδομών, προσλήψεις σε καθηγητές μόνιμο διδακτικό και διοικητικό  προσωπικό.
  • Καμία σκέψη για εφαρμογή του νόμου πλαισίου για κλείσιμο και συγχωνεύσεις τμημάτων. Ήδη έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια από τα ξενόγλωσσα τμήματα της Φιλοσοφικής, πέρσι με τη Σχολή Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ και με τις  μειώσεις στον αριθμό των εισακτέων σε μια σειρά τμήματα. Είδαμε την πανεπιστημιακή αστυνομία να μπαίνει στις σχολές μας και να βγαίνει κάτω από τη δίκη μας παρέμβαση μέσα σε μισή ώρα ξανά έξω και θέλουμε λοιπόν να επισημάνουμε πως δεν θα επιτρέψουμε να μπει στις σχολές μας, αλλά και ο νόμος κεραμεως Χρυσοχοΐδη να μην εφαρμοστεί στο σύνολο του. 
  • Δωρεάν φοιτητική μέριμνα και αναβάθμιση της. Να παρθούν τώρα μέτρα στήριξης για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα να σπουδάζουμε απρόσκοπτα, αντί να διαμορφώνουν ένα πανεπιστήμιο της ΕΕ, που μας κοιτά όλο και πιο βαθιά στην τσέπη. Τα εμπόδια που συναντάμε πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Από τα επι πληρωμή αναλώσιμα, τα κριτήρια κοφτές στην κάρτα σίτισης στην λέσχη και τα δωμάτια των εστιών μέχρι τα πρώτα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα στην Ιατρική, τις διαγραφές φοιτητών. 
  • Σύγχρονα εργασιακά επαγγελματικά δικαιώματα για όλους! Το πτυχίο να αποτελεί μοναδική προϋπόθεση για δουλειά. Φέτος ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πιο ακραία κοροϊδία να αφαιρείται η παιδαγωγική επάρκεια μέχρι και από τις παιδαγωγικές σχολές. 

Την ώρα λοιπόν που εμείς ερχόμαστε αντιμέτωποι με την υποβάθμιση των σπουδών μας και την υποχρηματοδότηση των Τμημάτων  το ΑΠΘ έχει έσοδα 65 εκατομμυρίων ευρώ από ερευνητικά προγράμματα, η κυβέρνηση δαπανά 50 εκατομμύρια για την Πανεπιστημιακή αστυνομία. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως τα δισεκατομμύρια που πληρώνουμε  εμείς και οι οικογένειες μας κάθε χρόνο σε φόρους καταλήγουν στις τσέπες των λίγων, των μεγάλων ομίλων, στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, στην οποία μάλιστα  φέτος η χώρα μας απέδωσε 6,6 δις ευρώ! Δαπανώνται δηλαδή σε κάθε τι άλλο πέρα από τις ανάγκες μας για σύγχρονες σπουδές. 

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο και επειδή γνωρίζουμε πως στην εποχή του 5G, της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, του Internet of Things, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζούμε  και να σπουδάζουμε όπως πραγματικά μας αξίζει τον 21ο αιώνα δυναμώνουμε τον αγώνα μας! Οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, οι διοικήσεις κρατούν το πανεπιστήμιο πίσω, υπονομεύουν το δικαίωμα μας στη μόρφωση εξυπηρετώντας τα θέλω των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας.

Ξέρουμε πολύ καλά πως στο 2022 μπορούμε όλοι να έχουμε πρόσβαση πρώτα από όλα  σε σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις, αφού υπάρχουν δεκάδες απόφοιτοι, υποψήφιοι διδάκτορες που περιμένουν να διοριστούν παρόλο που υπάρχουν 3000 κενά σε διδακτικό προσωπικό! 

Μπορούμε επίσης να έχουμε όλοι πρόσβαση σε σύγχρονα εργαστήρια, μιας και τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα, καινοτόμα μηχανήματα, εργαλεία παραγωγής βρίσκονται σήμερα στις σχολές μας, απλά αντί να τα χρησιμοποιούμε εμείς είναι κλειδαμπαρωμένα στα ιδιωτικά εργαστήρια των μονοπωλίων μέσα σε αυτές. 

Τέλος, είναι δυνατόν σήμερα να έχουμε πρόσβαση σε αναβαθμισμένα προγράμματα  σπουδών και το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά, αφού το μόνο εμπόδιο είναι η πολιτική που μας θέλει να κυνηγάμε πανάκριβα πιστοποιητικά για μια ζωή και να είμαστε οι αυριανοί ευέλικτοι εργαζόμενοι που απαιτεί η αγορά. 

Όλα αυτά σήμερα τα λέμε γιατί ξέρουμε πως η κατάσταση αυτή δεν είναι μονόδρομος! Μπορεί η καπιταλιστική ανάπτυξη και η ακρίβεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης να επιδεινώνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε χιλιάδες φοιτητές και οι οικογένειες μας, αλλά δεν απογοητευόμαστε! Ο αγώνας μας απέναντι στην ακρίβεια για να μην πληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης τους δεν χωράει αναμονή ! Έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας και για αυτό διεκδικούμε:

  • Να ανοίξουν τώρα οι αιτήσεις για τα κενά δωμάτια στις εστίες. Ενοικίαση ξενοδοχείων όπου δεν επαρκούν τα δωμάτια των εστιών για να μην μείνει κανένας φοιτητής χωρίς σπίτι!
  • Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων αλλά και αχρησιμοποίητων κτηρίων του Δημοσίου, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.
  • Να καλυφθούν με ευθύνη του κράτους τα έξοδα για τη μετακίνηση των φοιτητών από τον τόπο διαμονής στον τόπο σπουδών τους.
  • Να δοθεί σταθερή μηνιαία επιδότηση φοιτητικής κατοικίας 300€ για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν.
  • Να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη και να ενταχθούν οι φοιτητές στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Δωρεάν Ίντερνετ για όλους τους φοιτητές. 
  • Δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ για όλους τους φοιτητές.

Καλούμε λοιπόν μέσα από τη σημερινή συνέντευξη τύπου όλους τους φοιτητές να πάρουν θέση μάχης μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους να οργανώσουμε τον αγώνα για να αναβαθμιστούν πραγματικά οι σπουδές μας απέναντι στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που έχει διαμορφώσει το Πανεπιστήμιο της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας και για αυτόν τον λόγο χρειάζεται την κρατική καταστολή ώστε να πνίξει κάθε φωνή αντίστασης και διεκδίκησης. 

Εμείς οι φοιτητές αξιοποιώντας και την πείρα από το προηγούμενο διάστημα και εμπνεόμενοι από τον αγώνα των εργαζομένων μέσα από τα Σωματεία τους, καλούμε κάθε φοιτητικό σύλλογο να πάρει  πρωτοβουλίες, να οργανώσει τη δράση του και με ένα ισχυρό φοιτητικό κίνημα να στείλουμε και τη φετινή χρόνια ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν συμβιβαζόμαστε, πως θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε σπουδές και ζωή όπως μας αξίζει τον 21ο αιώνα.

 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr