Καθηγητές καλούν σε αποχή από την εξεταστική!

Καθηγητές καλούν σε αποχή από την εξεταστική

Η ΠΟΣΔΕΠ προκηρύσσει επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας για όλη την εβδομάδα 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου. Η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης με μαζική συμμετοχή αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

1. Εκφράζει τη ριζική αντίθεσή της στην εξαγγελθείσα πρόθεση της κυβέρνησης να καταστρατηγήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος.


2. Καταγγέλλει την απόφαση της Συγκλήτου με την οποία επιβλήθηκε η υποχρεωτική διεξαγωγή των εξετάσεων με ηλεκτρονικά μέσα. Η απόφαση αυτή καταστρατηγεί την αυτοτέλεια των τμημάτων και το ακαδημαϊκό δικαίωμα του διδακτικού προσωπικού να επιλέγει τους τρόπους και τα μέσα εξέτασης των μαθημάτων που διδάσκει.

3. Εκφράζει τη ριζική της αντίθεση στην προσπάθεια δημιουργίας μηχανισμού υπονόμευσης των συλλογικών διαδικασιών των φοιτητών και των φοιτητριών και των κινητοποιήσεών τους.

Για όλα τα παραπάνω, η Γενική Συνέλευση καλεί τα μέλη του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής σε αποχή από κάθε δραστηριότητα που συνδέεται με τη διεξαγωγή των εξετάσεων τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου και εξουσιοδοτεί το ΔΣ να καλέσει σε συνέχιση της αποχής εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

Η πρόεδρος
Ελευθερία Ζέη

Ο γραμματέας
Δήμος Σπαθάρας

Καθηγητές Πανεπιστημίων: Στάσεις εργασίας και 24ωρη απεργία

Η ΠΟΣΔΕΠ προκηρύσσει επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας για όλη την εβδομάδα 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με ψήφισμα που έγινε ομόφωνα δεκτό, κατά την διάρκεια του 16ου συνεδρίου, η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών Καθηγητών (ΠΟΣΔΕΠ) δήλωσε πως υποστηρίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.

Ακόμη, η ΠΟΣΔΕΠ τονίζει ότι στηρίζει το φοιτητικό κίνημα, λέγοντας πως «υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των φοιτητικών συλλόγων να αγωνίζονται δημοκρατικά για την διασφάλιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και του μέλλοντός τους.»

Μάλιστα, προκηρύσσει 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, καθώς και επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας για όλη την εβδομάδα από την Δευτέρα (05/02) μέχρι και την Παρασκευή (09/02).

Θα ακολουθήσει νέο άρθρο στο foititikanea.gr για τη λίστα των Γ.Σ. των Φ.Σ. και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων / Καταλήψεις για την νέα εβδομάδα. Συντονιστείτε για την άμεση ενημέρωσή σας στο VIBER πατώντας εδώ.

Αναλυτικά:

«Το 16ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ υποστηρίζει σθεναρά την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, τα οποία ευθέως υπονομεύονται από τις εισαγγελικές διώξεις και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας.

Η εκπαιδευτική διαδικασία και η διεξαγωγή εξετάσεων αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των λειτουργών της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης οι οποίοι οφείλουν να προασπίσουν την αξιοπιστία και την ακεραιότητά τους.

Ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των φοιτητικών συλλόγων να αγωνίζονται δημοκρατικά για την διασφάλιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και του μέλλοντός τους.

Η ΠΟΣΔΕΠ προκηρύσσει 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, ενώ για όσα Τμήματα και συναδέλφους βρίσκονται υπό πίεση λόγω “υποχρέωσης” εφαρμογής εξ αποστάσεως ηλεκτρονικής εξεταστικής, στηρίζει την ανυπακοή τους εφόσον κρίνουν ότι διακυβεύεται το αδιάβλητο της εξέτασης, και παράλληλα προκηρύσσει επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας για όλη την εβδομάδα, από αύριο Δευτέρα 5/2 έως την Παρασκευή 9/2.»

Στο «αέρα» η εξεταστική μετά τις παραιτήσεις στη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Κρήτης

Στον «αέρα» βρίσκεται η εξεταστική του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως ανακοινώθηκε από τη γραμματεία του τμήματος, κατόπιν των παραιτήσεων που υπέβαλλαν ο πρόεδρος Ηλίας Κολοβός και ο αντιπροεδρος Δημήτρης Μποσνάκης.

Σε ανακοίνωση της Γραμματείας της σχολής αναφέρονται τα εξής: «Η Γραμματεία του Τμήματος ενημερώνει τους/τις φοιτητές/τριες ότι, κατόπιν της υποβολής των παραιτήσεων του προέδρου και του αντιπροέδρου του Τμήματος, δεν είναι εφικτό προς το παρόν να προγραμματιστεί η εξέταση των μαθημάτων».

Υπενθυμίζεται ότι μετά από απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι εξετάσεις των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.

Σύμφωνα με το Δ.Σ του Ενιαίου Φορεα Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η απόφαση της Συγκλήτου «επιβάλλει με τιμωρητικούς όρους στους ακαδημαικούς την ηλεκτρονική διεξαγωγή των εξετάσεών τους», και καλεί τα μέλη του σε έκτακτη γενική συνελευση για σήμερα σχετική με αυτές τις εξελίξεις.

Στην πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Παν. Κρήτης εξέφρασε την αντίθεσή του στις διαδικτυακές εξετάσεις.

Αναλυτικά αναφέρεται:

α) παραμένουμε αντίθετοι στην παράκαμψη του άρθρου 16 με νομιμοφανείς δικαιολογίες που παραβιάζουν την ξεκάθαρη πρόβλεψη του ελληνικού Συντάγματος για παροχή δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Το σχέδιο της κυβέρνησης έρχεται να προστεθεί στη στοχευμένη προσπάθεια υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων κατά τα τελευταία χρόνια.

β) ο Ενιαίος Φορέας της Σχολής μας θα εκπροσωπηθεί στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ στις 2-4 Φεβρουαρίου 2024 από τους δύο αντιπροσώπους που εκλέχτηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο: Αλέξανδρο Κεσσόπουλο και Τίνα Κακλαμάνη.

γ) τα μέλη του ΔΣ παρακολουθούν και συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του συντονιστικού των συλλόγων ΔΕΠ και σε άλλες συνελεύσεις και εκδηλώσεις διδασκόντων και φοιτητικών συλλόγων για το θέμα αυτό. Μετά το συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ θα οργανώσουμε γενική συνέλευση του ΕΦΔ-ΣΚΕ για να αποφασίσουμε τη στάση μας με γνώμονα τις εξελίξεις.

δ) εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις κινητοποιήσεις των φοιτητών και την αντίθεσή μας στις προσπάθειες ποινικοποίησης της συμμετοχής σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα Πανεπιστήμια εκ μέρους της κυβέρνησης και της δικαστικής εξουσίας. Η εύλογη ανησυχία της πανεπιστημιακής κοινότητας για την υποβάθμιση των Δημοσίων πανεπιστημίων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αυταρχισμό και καταστολή.

ε) για τα Τμήματα που τελούν υπό κατάληψη, εκφράζουμε την έντονη επιφύλαξή μας για τη διεξαγωγή διαδικτυακών εξετάσεων, όχι μόνο λόγω της διαβλητότητας μιας τέτοιας εξέτασης, αλλά και γιατί αυτή η προτεινόμενη “λύση” αναμένεται να πυροδοτήσει εντάσεις στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr