Αύξηση εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές για την κάλυψη των κενών θέσεων λόγω ΕΒΕ

Αύξηση εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές για την κάλυψη των κενών θέσεων λόγω ΕΒΕ

Την αύξηση εισακτέων στις Στρατιωτικές σχολές προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν λόγω της ΕΒΕ, προανήγγειλε στη Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. 

Το ζήτημα είχε θέσει με επιστολή του ο ΣΑΣΜΥ (Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών) διαπιστώνοντας μείωση των εισακτέων στην ΣΜΥ «Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών» την τελευταία δεκαετία. Επιπρόσθετα με την εισαγωγή της Ειδικής Βάσης Εισαγωγής «ΕΒΕ» παρατηρήθηκε το φαινόμενο της δημιουργίας κενών θέσεων.


Την ενημερωτική σελίδα των Στρατιωτικών Σχολών μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ.

«Ειδικά την φετινή χρονιά, εκτός των άλλων προέκυψαν λόγω ΕΒΕ, 105 κενές στα «Όπλα», που δεν αναπληρώθηκαν. Διαπιστώσαμε επίσης μια μείωση του ενδιαφέροντος των νέων για την ΣΜΥ σε σχέση με την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει για αντίστοιχες σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας. Οι διαπιστώσεις αυτές σε συνδυασμό με τις αποστρατείες αλλά και τις εθελούσιες εξόδους (αιτήσεις παραίτησης) στελεχών ,έχουν επιφέρει μια σημαντική μείωση του προσωπικού προερχόμενων από την ΣΜΥ στο Στρατό Ξηράς. Η μείωση αυτή εφόσον συνεχιστεί θα προκαλέσει αναπόφευκτα προβλήματα όχι μόνο στην κάλυψη κρίσιμων ειδικοτήτων αλλά και στο ΜΤΣ .Όλο και λιγότεροι θα πρέπει να καλύπτουν την απρόσκοπτη ανατροφοδότηση του ΜΤΣ ώστε αυτό να μπορεί να χορηγήσει στο ίδιο ύψος τα μερίσματα των εν αποστρατεία στελεχών καθώς και μια σειρά επιδομάτων», ανέφερε.

Κατόπιν αυτών, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε πριν απο λίγες μέρες στη Βουλή ότι η κάλυψη των κενών θέσεων που διαπιστώθηκε στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) αλλά και στη Σχολή Ευελπίδων λόγω εφαρμογής της ΕΒΕ, θα αντιμετωπιστεί αύξηση των εισακτέων τα επόμενα έτη.

Επίσης, το ΥΠΕΘΑ ανέφερε ότι «ήδη υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο και συντονισμένο σχέδιο παρεμβάσεων, με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής πολιτικής των Ένοπλων Δυνάμεων” και “ως εκ τούτου, τα μέτρα που θα ληφθούν θα αναβαθμίσουν σημαντικά το έργο των παραγωγικών Στρατιωτικών Σχολών και θα τις καταστήσουν ακόμη πιο ελκυστικές για τους σημερινούς και μελλοντικούς σπουδαστές αλλά και για το εκπαιδευτικό προσωπικό, στρατιωτικό και πολιτικό»

Οι στρεβλώσεις αυτές είχαν παρατηρηθεί από το 2021. Ο τότε υπουργός Αμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε ανακοινώσει ότι μελετάται η αύξηση των εισακτέων σύνολο των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών. Μάλιστα στόχος ήταν από το 2022 και για μία πενταετία, να εισάγονται στις παραγωγικές σχολές όλων των κλάδων 1335 σπουδαστές ετησίως, έναντι των 819 των τελευταίων ετών. Στη συνέχεια όμως ήρθε η εφαρμογή της ΕΒΕ και στις εξετάσεις του 2022 οι κενές θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2021 και επεκτάθηκαν στις υπόλοιπες Σχολές. Για την ακρίβεια ήταν 197 έναντι 103 του 2021, αριθμός που αφορούσε μόνο τη Σχολή Ευέλπιδων.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr