Εκτιμήσεις Βάσεων 2023 / Μια πρώτη προσέγγιση

Εκτιμήσεις Βάσεων 2023 / Μια πρώτη προσέγγιση

Βάσεις - Εκτιμήσεις 2023: Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα ανακοινωθούν οι βάσεις 2023 των πανελληνίων - Πού πέφτουν, πού ανεβαίνουν, ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις.

Τρεις ημέρες εξετάσεων έχουν απομείνει για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ, για να ολοκληρώσουν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα, Τρίτη 13 Ιουνίου 2023, οι υποψήφιοι εξετάζονται στα εξής μαθήματα ειδικότητας: Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ και Ναυτικές Μηχανές ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο ημέρες εξετάσεων, στις 15 και 16 Ιουνίου. Σημειώνεται, ότι από το Σάββατο 17 Ιουνίου θα αρχίσουν οι εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων, αρχής γενομένης με τα Αγγλικά.


Νωρίτερα από άλλες χρονιές ανακοινώνονται οι βάσεις των Πανελληνίων 2023. Υπενθυμίζεται ότι οι βαθμολογίες αναμένεται να βγουν μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, προς το τέλος του μήνα και οι βάσεις αναμένονται στο τέλος Ιουλίου ή το αργότερο στις αρχές Αυγούστου. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν πώς θα κινηθούν οι βάσεις 2023 ανά επιστημονικό πεδίο, σύμφωνα με τον βαθμό δυσκολίας των μαθημάτων. Όπως φαίνεται, επειδή τα θέματα σε όλα τα μαθήματα είχαν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας, δεν αναμένονται σοβαρές μεταβολές στις βαθμολογίες, που θα είναι και αυτές που θα επηρεάσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Αναμένεται δηλαδή να είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

SOS: Μετά την ανάρτηση των βαθμολογικών επιδόσεων (Αποτελέσματα Πανελληνίων 2023) των υποψηφίων, τα «Φοιτητικά Νέα» θα συνεχίσουν την αρθρογραφία για τα επόμενα στάδια που θα ακολουθηθούν (ανακοίνωση αποτελεσμάτων στα ειδικά μαθήματα πανελλαδικών εξετάσεων 2023, όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την έναρξη και την διαδικασία συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου, εκτιμήσεις βάσεων, έκδοση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, εγγραφές πρωτοετών κτλ).

Οι βαθμοί θα αναρτηθούν στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας και θα σταλούν στους υποψήφιους μέσω SMS στο κινητό τους τηλέφωνο. Μέχρι τη Δευτέρα, 17 Ιουλίου, θα έχουν διορία οι υποψήφιοι να υποβάλουν το Μηχανογραφικό 2023 για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ ή το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για την εισαγωγή τους σε Δημόσια ΙΕΚ.

Πώς θα κυμανθούν οι βάσεις

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», σε κάθε επιστημονικό πεδίο αναμένονται να κινηθούν οι βάσεις ως εξής:

- Ανθρωπιστικών Επιστημών: Δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές σε σχέση με πέρσι. Οι περιζήτητες σχολές Νομικής, Ψυχολογίας, κ.λπ. θα διατηρήσουν το ίδιο εισιτήριο εισαγωγής, με μικρές αυξομειώσεις.

- Θετικών Επιστημών: Δεν αναμένονται αξιοσημείωτες μεταβολές σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

- Επιστημών Υγείας και Ζωής: Σε αυτό το πεδίο συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός αριστούχων. Οι βάσεις στις σχολές υψηλής ζήτησης αναμένεται να είναι παρόμοιες με πέρσι, ενδεχομένως με μικρς αυξομειώσεις.

- Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής: Σε αυτό το πεδίο αναμένεται οι βάσεις να διατηρηθούν στα ίδια με πέρσι επίπεδα με μικρές αυξομειώσεις στις μεσαίες και χαμηλές βαθμολογίες, και μικρή άνοδο στις υψηλές βαθμολογίες.

Ποιες οι πρώτες εκτιμήσεις για όλα τα επιστημονικά πεδία μετά το τέλος των εξετάσεων στα ΓΕΛ

Χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις ολοκληρώθηκαν οι φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων, τη «γενιά» της πανδημίας, με τα θέματα, αν και απαιτητικά, να μην έκρυβαν παγίδες.

Η πρώτη επισφαλής εκτίμηση δείχνει μικρή βελτίωση στις επιδόσεις σε σχέση με πέρσι, με τις πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα (σε δείγμα μερικών εκατοντάδων γραπτών) στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Μαθηματικών να καταγράφουν λίγο υψηλότερους βαθμούς σε σχέση με πέρσι. Βέβαια, μετά την περσινή αστοχία, όταν αναλυτές και εκπαιδευτικοί περίμεναν καθίζηση στις βαθμολογίες, με τους υποψηφίους να τους διαψεύδουν με πολύ καλύτερες των αναμενόμενων επιδόσεις, οι εκτιμήσεις πριν την ανακοίνωση των βαθμών, είναι πλέον περιορισμένες.

«Προκρίθηκε η συνταγή των προσιτών θεμάτων και της προσήλωσης στα σχολικά εγχειρίδια και την Τράπεζα Θεμάτων, ως οδηγό θεματοδοσίας», σχολιάζει ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας στον «Ε.Τ.» αναφέροντας ότι σε αυτές τις Πανελλαδικές θα εξεταστεί ακόμα μία φορά το γνωστικό επίπεδο της γενιάς της πανδημίας.

Μία γενική εκτίμηση των θεμάτων δείχνει πάντως ότι το άριστα ανήκει μόνο στους καλά προετοιμασμένους μαθητές, οι οποίοι με ψυχραιμία και ταχύτητα κατάφεραν να ανταποκριθούν στα ζητήματα.

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, των Νομικών, Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών επιστημών, οι υποψήφιοι σίγουρα δυσκολεύτηκαν στο μάθημα των Αρχαίων, το οποίο έχει διαφορετικό τρόπο βαθμολόγησης σε σχέση με πέρσι, καθώς ενισχύεται η μοριοδότηση του αδίδακτου κειμένου. Τα Λατινικά θεωρήθηκαν ευκολότερα σε σχέση με πέρσι, ενώ στην Ιστορία ο χρόνος ήταν επαρκής, αν και ο στόχος για έναν υψηλό βαθμό ανήκει μόνο στους καλά προετοιμασμένους μαθητές.

Πέρσι, οι επιδόσεις στο 1ο επιστημονικό πεδίο ήταν χαμηλές με ισχυρό ψαλίδι στους αριστούχους και στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα και σημαντικές απώλειες σε αριστούχους.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, το μάθημα της Χημείας ίσως δυσκόλεψε λίγο περισσότερο τους υποψηφίους, λόγω της σύνθεσης των θεμάτων, αλλά και του περιορισμένου χρόνου που είχαν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι. Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, το στοίχημα αφορά και πάλι τους αριστούχους, καθώς το άριστα απαιτούσε καλή προετοιμασία και οργάνωση. Στα Μαθηματικά δεν αναμένονται σημαντικές διαφορές σε σχέση με πέρσι στη βαθμολογία, καθώς τα θέματα κρίθηκαν αντίστοιχης δυσκολίας και διαβάθμισης.

Πέρσι, πάνω από 40% στα Μαθηματικά και 47% στη Φυσική έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ στη Χημεία οι υποψήφιοι ανταποκρίθηκαν καλύτερα.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, Επιστημών Υγείας, Χημεία και Βιολογία «πίεσαν» τους υποψηφίους λόγω του περιορισμένου χρόνου που είχαν για την επίλυση του όγκου των ζητουμένων, με τη Φυσική να μην κρίνεται τόσο απαιτητική για τους υποψήφιους του 2ου και 3ου πεδίου. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία θέματα στη Φυσική, απαιτούσαν καλά προετοιμασμένους μαθητές.

Πέρσι, Βιολογία και Φυσική είχαν τις χειρότερες επιδόσεις, με κάτω από τη βάση να γράψει το 49%.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, Οικονομίας και Πληροφορικής, Αρχές Οικονομίας και Πληροφορική δεν δυσκόλεψαν τους μέτριους μαθητές, όμως ο βαθμός μετά το 16 απαιτούσε καλά προετοιμασμένους μαθητές. Στα Μαθηματικά διαχρονικά, οι υποψήφιοι του εν λόγω πεδίου παρουσιάζουν πολύ χαμηλές επιδόσεις, άρα είναι πιθανόν να μη φέρουν διακυμάνσεις στις βάσεις εισαγωγής.

Το μάθημα της Εκθεσης με θέμα τη βία κατά των γυναικών κρίθηκε εύκολο και χωρίς παγίδες για τους υποψηφίους όλων των επιστημονικών πεδίων.

Αν και πέρσι τα θέματα της Πληροφορικής είχαν κριθεί εύκολα, γύρω στο 40% των υποψηφίων είχε γράψει κάτω από τη βάση, ενώ παραδοσιακά σχεδόν το 80% των υποψηφίων ήταν κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα για τις Εκτιμήσεις Βάσεων 2023

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr