Στη Βουλή το θέμα των πληρωμών των πρακτικών ασκήσεων

Στη Βουλή το θέμα των πληρωμών των πρακτικών ασκήσεων

Την άμεση πληρωμή όλων των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών στα πανεπιστήμια, ζητούν από την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, βουλευτές με ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης, Θανάσης Παφίλης και Μανώλης Συντυχάκης:


«Στα πανεπιστήμια όλης της χώρας υπάρχουν εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες, που έχουν ολοκληρώσει την πρακτική τους άσκηση και είναι απλήρωτοι μήνες, ακόμα και χρόνια. Μόλις πριν ένα μήνα προχώρησαν οι πληρωμές για όσους έκαναν πρακτική το 2020-2021, ενώ όσοι έκαναν το 2021-2022 και το 2022-2023 είναι ακόμα απλήρωτοι.

Οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο, ώστε οι φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους να έρχονται σε ουσιαστική επαφή με την εφαρμογή της επιστήμης τους. Αντίθετα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων "βγάζουν τη λάντζα" και τώρα μένουν και απλήρωτοι.

Μόνο ως πρόκληση και κοροϊδία μπορούμε να θεωρήσουμε τις δηλώσεις περί "τέλους των απλήρωτων πρακτικών" εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ πριν από κάποιους μήνες, διά στόματος της Υπουργού Παιδείας, αφού το πρόβλημα των πρακτικών ασκήσεων είναι τεράστιο.

Οι φοιτητές δε μπορούν να δουλεύουν δωρεάν, ούτε να περιμένουν πότε θα περισσέψει "κάτι" από τα δις των διαφόρων "πακέτων", που δίνονται στα πανεπιστήμια για συμπράξεις με επιχειρήσεις, για να πληρωθούν.

Μάλιστα, σε συνθήκες που το κόστος ζωής και σπουδών είναι στα ύψη, δε μπορεί η κυβέρνηση να παίζει με τις ανάγκες τους και να κρατά στην αναμονή εκατοντάδες φοιτητές για να πληρωθούν δεδουλευμένα μηνών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε:

- Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα όλων των φοιτητών από πρακτικές ασκήσεις. Οι πληρωμές των πρακτικών, από εδώ και πέρα, να καταβάλλονται σε μηνιαία βάση.

- Οι πρακτικές να πραγματοποιούνται ενταγμένες στα προγράμματα σπουδών, με ευθύνη του πανεπιστήμιου και να εξασφαλιστεί ότι γίνονται με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr