Καταγγελία για μη αποδοχή του ψηφιακού φοιτητικού πάσου από ΚΤΕΛ

Καταγγελία για μη αποδοχή του ψηφιακού φοιτητικού πάσου από ΚΤΕΛ / Τι ισχύει

Σε καταγγελία προχωρά ο Σύλλογος Φοιτητών Καστοριάς μετά από το περιστατικό που έλαβε χώρα στα ΚΤΕΛ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ όπου όπως δηλώνει ο Πρόεδρος των φοιτητών υπάλληλος αρνήθηκε να δεχθεί τη ψηφιακή ακαδημαϊκή ταυτότητα φοιτητή.

Τα «Φοιτητικά Νέα» υπενθυμίζουν πως τα ψηφιακά έγγραφα της εφαρμογής Gov.gr Wallet είναι πλήρως ισάξια ως προς την ισχύ τους με τα φυσικά έγγραφα σύμφωνα με το άρθρο 80 του Ν.4954/2022 και το ΦΕΚ 1167/Β’/19.02.2024, ως εκ τούτου, όποιος ή όποια ελεγκτής δικαιούται να ελέγξει τα φυσικά έγγραφά σας, μπορεί επίσης να ελέγξει και να επαληθεύσει τα ψηφιακά. Ο έλεγχος εγκυρότητας του εγγράφου πραγματοποιείται ηλεκτρονικά με τον τρόπο που περιγράφεται παρακάτω στο άρθρο.


Αναλυτικά η καταγγελία:

«Πριν από μερικές μέρες ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα ακόμα περιστατικό που για ακόμα μία φορά αναδεικνύει τον αντιεπαγγελματικό χαρακτήρα του ΚΤΕΛ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΑΕ. Πριν λίγες μέρες υπάλληλος του ΚΤΕΛ αρνήθηκε να δεχθεί τη ψηφιακή ακαδημαϊκή ταυτότητα φοιτητή και φέρθηκε με αγενή και προσβλητικό τρόπο.

Σύμφωνα με το άρθρο 80 του Ν.4954/2022 τα ψηφιακά έγγραφα της εφαρμογής gov.gr wallet είναι πλήρως ισάξια με τα φυσικά έγγραφα για κάθε νόμιμη χρήση εντός της Ελληνικής επικράτειας. Συνεπώς η αποδοχή τους δεν αποτελεί επιλογή αλλά υποχρέωση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μας προωθείται ανάλογη αντιεπαγγελματική και αγενής συμπεριφορά από πλευράς του ΚΤΕΛ προς τους φοιτητές. Οι φοιτητές δεν δέχονται να είναι θύματα του μονοπωλίου των ΚΤΕΛ και σε καμία περίπτωση δεν αποδέχονται τέτοιες συμπεριφορές.

Βλέπουμε με θετικό τρόπο την υπόσχεση που μας έδωσαν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης ότι παρόμοια περιστατικά δεν θα ξανασυμβούν και αναμένουμε να το δούμε και στη πράξη.

Ο Σύλλογος Φοιτητών Καστοριάς καταγγέλλει τις συγκεκριμένες συμπεριφορές και απαιτεί σεβασμό στο πρόσωπο των φοιτητών. Επιπλέον καλεί κάθε φοιτητή/τρια να μοιράζετε τα προβλήματα του μαζί μας για την άμεση επίλυση τους».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Βλάχος Γεώργιος

Ισάξιο το ψηφιακό φοιτητικό πάσο με την φυσική πλαστική κάρτα

Μπορώ να χρησιμοποιώ αποκλειστικά το ψηφιακό έγγραφο της Ακαδημαϊκής μου Ταυτότητας αντί της φυσικής κάρτας;

Τα ψηφιακά έγγραφα της εφαρμογής Gov.gr Wallet είναι πλήρως ισάξια ως προς την ισχύ τους με τα φυσικά έγγραφα σύμφωνα με το άρθρο 80 του Ν.4954/2022 και το ΦΕΚ 1167/Β’/19.02.2024, ως εκ τούτου, όποιος ή όποια ελεγκτής δικαιούται να ελέγξει τα φυσικά έγγραφά σας, μπορεί επίσης να ελέγξει και να επαληθεύσει τα ψηφιακά.

Ισάξιο το ψηφιακό φοιτητικό πάσο με το φυσικό

Ο έλεγχος εγκυρότητας του εγγράφου πραγματοποιείται ηλεκτρονικά με τον τρόπο που περιγράφεται:

Έλεγχος ψηφιακών εγγράφων

Ποιοι και πώς θα μπορούν να ελέγξουν τη γνησιότητα των ψηφιακών εγγράφων;

Τα ψηφιακά έγγραφα της εφαρμογής Gov.gr Wallet (με εξαίρεση το myAuto) έχουν την ίδια νομική ισχύ με τα φυσικά έγγραφα σύμφωνα με το άρθρο 80 του Ν.4954/2022. Οποιοσδήποτε έλεγχος μπορεί να γίνει σε φυσικά έγγραφα, μπορεί επίσης να γίνει και στα ψηφιακά έγγραφα.

Ο έλεγχος πραγματοποιείται μέσω του QR code που περιλαμβάνεται σε κάθε ψηφιακό έγγραφο. Όταν ο ελεγκτής «σκανάρει» με τη δική του συσκευή το QR code σας, τότε θα πρέπει να δώσετε έγκριση για τον έλεγχο αυτό μέσα από την εφαρμογή του Gov.gr Wallet. Εφόσον δώσετε έγκριση, τότε θα εμφανιστεί ένας 6-ψήφιος κωδικός τον οποίο μπορείτε να αναφέρετε ή δείξετε στον ελεγκτή σας. Μόνο εάν ο κωδικός εισαχθεί επιτυχώς, ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί και θα είναι δυνατή η προβολή των στοιχείων του ψηφιακού σας εγγράφου.

Τι είναι το Quick Scan και γιατί να το χρησιμοποιήσω;

Το Quick Scan είναι ένας γρήγορος τρόπος να επαληθεύσετε τα έγγραφά σας διατηρώντας το ίδιο επίπεδο ασφάλειας και ιδιωτικότητας. Χρησιμοποιείται σε καταστάσεις που απαιτείται γρήγορη επαλήθευση, όπως η επιβίβαση σε αεροπλάνο ή η είσοδος σε συναυλιακό χώρο. Με το Quick Scan, δίνετε «προέγκριση» μόνο για τον επόμενο έλεγχο εντός των επόμενων πέντε λεπτών. Κατά τον έλεγχο, δεν απαιτείται επανεπιβεβαίωση και ο ελεγκτής βλέπει απευθείας τα στοιχεία του ψηφιακού σας εγγράφου.

Δεν μπορώ να επαληθεύσω ένα ψηφιακό έγγραφο είτε ως ελεγχόμενος (πχ. δε λαμβάνω ειδοποιήσεις) ή ελεγκτής (π.χ. αποτυγχάνουν οι κλήσεις μου). Τι πρέπει να κάνω;

Παρακαλούμε βεβαιωθείτε ότι οι ειδοποιήσεις για το Gov.gr Wallet είναι ενεργοποιημένες στις ρυθμίσεις της συσκευής σας και ότι το δίκτυο στο οποίο βρίσκεστε δεν περιορίζει τις κλήσεις της εφαρμογής. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε συνεχόμενο πρόβλημα κατά τη διάρκεια ελέγχου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία “Quick Scan”.

Εάν το πρόβλημα δε λύνεται, μπορείτε να δοκιμάσετε να διαγράψετε, και να εγκαταστήσετε εκ νέου την εφαρμογή.

Τέλος, εάν παραμένει το πρόβλημα, μπορείτε να υποβάλλετε ένα αίτημα υποστήριξης μέσω του wallet.gov.gr/support για περαιτέρω βοήθεια.

Λαμβάνω συνέχεια ειδοποιήσεις ελέγχου ενός ψηφιακού εγγράφου μου ή μου ήρθε μια ειδοποίηση ελέγχου ενώ δεν το περίμενα. Τι πρέπει να κάνω;

Αν λαμβάνετε ειδοποιήσεις ελέγχου για ένα ψηφιακό έγγραφό σας χωρίς να το έχετε δώσει σε ελεγκτή, μπορείτε εύκολα να ανακαλέσετε το έγγραφο από την εφαρμογή και να το επανεκδώσετε.

ΦΕΚ: Δικαιούχοι "Ακαδημαϊκής Ταυτότητας" / ΑΠΟΦΑΣΗ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr