Πώς θα πάτε με υποτροφία στην Αμερική!

Πώς θα πάτε με υποτροφία στην Αμερική!

Υποτροφίες 2020-2021: Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) είναι ο κορυφαίος προορισμός παγκοσμίως για τους διεθνείς φοιτητές. Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά «Open Doors» που εκδίδει το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης των ΗΠΑ, ο αριθμός των διεθνών φοιτητών στις ΗΠΑ αυξήθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 κατά 1,5%, φτάνοντας τον αριθμό-ρεκόρ των 1.094.792 φοιτητών.

To Ίδρυμα Fulbright προκήρυξε νέο κύκλο υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Οι υποτροφίες απευθύνονται σε καθηγητές/ερευνητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες και αφορούν σπουδές, διαλέξεις, επιμορφωτικά προγράμματα και έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής!


Το Πρόγραμμα Υποτροφιών του Ιδρύματος Fulbright προσφέρει υποτροφίες που καλύπτουν όλους σχεδόν τους επιστημονικούς κλάδους σε οποιοδήποτε αναγνωρισμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο και εκπαιδευτικό ίδρυμα. Οι υποτροφίες, υπό μορφή οικονομικής ενίσχυσης, δίνουν την ευκαιρία σε φοιτητές, επιστήμονες, καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς να σπουδάσουν, να παρουσιάσουν διαλέξεις, να διενεργήσουν ανεξάρτητη έρευνα ή να παρακολουθήσουν προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης.

Οι υποτροφίες του Ιδρύματος Fulbright απονέμονται στους τομείς των Τεχνών, των Ανθρωπιστικών Επιστημών, των Σπουδών Επικοινωνίας, των Κοινωνικών Επιστημών, της Επιχειρηματικής Εκπαίδευσης, των Φυσικών Επιστημών και των Εφαρμοσμένων Επιστημών. Οι υποψήφιοι επιλέγουν οι ίδιοι το αμερικανικό πανεπιστήμιο / εκπαιδευτικό ίδρυμα της προτίμησής τους και υποβάλλουν την αίτησή τους σε αυτό.

Επιτροπές αξιολόγησης στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ τις οποίες έχει ορίσει το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος επιλέγουν τους υποτρόφους με γνώμονα την ακαδημαϊκή αριστεία τους, τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά επιτεύγματά τους, τη συμμετοχή τους στα κοινά και τις ηγετικές τους ικανότητες.

Το Ίδρυμα Fulbright όμως δεν προσφέρει απλώς μια υποτροφία, προσφέρει σε επιστήμονες την ευκαιρία να βιώσουν μια καθοριστική για την πορεία τους πολιτισμική και ακαδημαϊκή εμπειρία και τους παρέχει αδιάκοπη στήριξη όχι μόνο για το διάστημα που διαρκεί η υποτροφία αλλά και μετά το πέρας αυτής. Και τα οφέλη δεν εξαντλούνται εδώ: Μια υποτροφία Fulbright ανοίγει νέους δρόμους και προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες δόμησης ενός δικτύου επαφών σε παγκόσμια κλίμακα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Πρόγραμμα για Μεταπτυχιακούς Φοιτητές

  • Eγγραφή από Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019 έως Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020
  • Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής Ηλεκτρονικής Αίτησης: Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 τα μεσάνυχτα

Απευθύνεται σε αποφοίτους ελληνικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού τομέα οι οποίοι έχουν σημειώσει εξαιρετικές ακαδημαϊκές επιδόσεις. Απονέμονται υποτροφίες για το πρώτο ακαδημαϊκό έτος στις Ηνωμένες Πολιτείες και για τα περισσότερα επιστημονικά πεδία μεταπτυχιακού επιπέδου.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ

Πρόγραμμα για Υποψήφιους Διδάκτορες

  • Εγγραφή από Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019 έως Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020
  • Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής Ηλεκτρονικής Αίτησης: Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 τα μεσάνυχτα

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για όλες τις ανοικτές ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ για Προπτυχιακές - Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

Απευθύνεται σε υποψήφιους διδάκτορες εγγεγραμμένους σε ελληνικό πανεπιστήμιο οι οποίοι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μια βραχυπρόθεσμη παραμονή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες για τους σκοπούς της έρευνάς τους. Ιδιαίτερη σημασία θα αποδοθεί στο θέμα, το στάδιο και το επίπεδο της έρευνας, καθώς και στην αναλυτική έκθεση της ερευνητικής πρότασης.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πρόγραμμα για Επισκέπτες Επιστήμονες 

  • Εγγραφή από Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019 έως Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019
  • Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής Ηλεκτρονικής Αίτησης: Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019 τα μεσάνυχτα

Απευθύνεται σε μέλη του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού ΑΕΙ /ΑΤΕΙ, καθώς και ερευνητικών ιδρυμάτων ή κέντρων της ημεδαπής (εξαιρουμένων των μεταδιδακτορικών ερευνητών). Οι αιτούντες πρέπει να είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σπουδών σε οποιοδήποτε γνωστικό πεδίο με τετραετή επαγγελματική πείρα (μετά την απόκτηση του διδακτορικού τίτλου τους) και να επιθυμούν να διδάξουν ή να διεξαγάγουν έρευνα σε πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αιτούντες θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη συνεργασία με το αμερικανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα τους φιλοξενήσει όσο θα είναι υπότροφοι του Ιδρύματος Fulbright. Οι υποτροφίες Fulbright απονέμονται για περίοδο τριών μηνών κατ’ ελάχιστον. Οι δικαιούχοι της υποτροφίας μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους υπό την αιγίδα του Fulbright μέχρι το διάστημα των έξι μηνών (μέγιστη περίοδος) εφόσον εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από κάποιον άλλο φορέα πέραν του Ιδρύματος Fulbright. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται επίσημο αποδεικτικό εξασφάλισης των πόρων.

Πρόγραμμα για Καλλιτέχνες

  • Εγγραφή από Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2019 έως Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2020
  • Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής Ηλεκτρονικής Αίτησης: Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2020 τα μεσάνυχτα

Απευθύνεται σε ενεργούς/επαγγελματίες καλλιτέχνες από οποιονδήποτε χώρο των καλών τεχνών: τη δημιουργική γραφή, τη μουσική, το θέατρο, τον χορό, την περφόρμανς, τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία και τα ψηφιακά μέσα. Σε καλλιτέχνες οι οποίοι επιθυμούν να οξύνουν τις δεξιότητές τους και να δώσουν ώθηση στη σταδιοδρομία τους, που αναζητούν ευκαιρίες για να εξελιχθούν και να γνωρίσουν την πολιτιστική σκηνή των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Ίδρυμα ενδιαφέρεται για σαφώς ορισμένα / βιώσιμα πρότζεκτ τα οποία έχουν καινοτόμο χαρακτήρα και δημιουργούν την προοπτική μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Οι αιτούντες θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη συνεργασία με το αμερικανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα ή/και πολιτιστικό οργανισμό που θα τους φιλοξενήσει όσο θα είναι υπότροφοι του Fulbright. Τα ιδρύματα αυτά θα πρέπει να προσφέρουν ένα δομημένο εκπαιδευτικό ή πολιτιστικό πρόγραμμα το οποίο θα ανταποκρίνεται στα κριτήρια του Fulbright και θα δικαιολογεί την έκδοση βίζας J-1. Η υποτροφία αυτή ΔΕΝ οδηγεί στην απόκτηση τίτλου σπουδών.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών - Διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών και συγγραφέων του Santa Fe Art Institute (Santa Fe Art Institute’s International Thematic Residency Program)

  • Εγγραφή από Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2020 έως Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2020
  • Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής Ηλεκτρονικής Αίτησης: Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2020 τα μεσάνυχτα

Απευθύνεται σε δημιουργικούς επαγγελματίες του χώρου οι οποίοι ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα φιλοξενίας του Santa Fe Art Institute (SFAI). Το SFAI επιλέγει κάθε χρόνο θεματικές ενότητες που κινούνται γύρω από ζητήματα τα οποία απασχολούν διάφορες τοπικές και παγκόσμιες κοινότητες. Το Ίδρυμα αναζητά σαφώς ορισμένα / βιώσιμα πρότζεκτ τα οποία έχουν καινοτόμο χαρακτήρα και ανοίγουν την προοπτική μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Οι υποψήφιοι επιλέγονται με γνώμονα την ακαδημαϊκή αριστεία, την προοπτική επαγγελματικής εξέλιξης, τη συμμετοχή στα κοινά, τα λοιπά τους ενδιαφέροντα, την ικανότητά τους να ταυτιστούν δημιουργικά και κριτικά με τη θεματική της περιόδου φιλοξενίας για την οποία αιτούνται και τη δυνατότητά τους να λειτουργήσουν ως πρέσβεις πολιτισμού για την Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Θερινά Επιμορφωτικά Πρόγραμματα για Καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

  • Αίτηση από Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 έως Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2019
  • Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής Αίτησης: Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2019 τα μεσάνυχτα

Απευθύνονται σε καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ασχολούνται με τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας και σε επαγγελματίες στο πεδίο της εκπόνησης αναλυτικών προγραμμάτων, της εκπαίδευσης καθηγητών και της συγγραφής διδακτικών εγχειριδίων. Το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα Μελέτης των ΗΠΑ (Study of the United States Institute – SUSI) έχει διάρκεια πέντε εβδομάδων και στόχο να βελτιώσει την ποιότητα διδασκαλίας και να ενισχύσει την εκπόνηση αναλυτικών προγραμμάτων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολικά συστήματα εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Λαμβάνει χώρα σε διάφορα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και εστιάζεται σε συγκεκριμένες θεματικές ή ζητήματα από το πεδίο των Αμερικανικών Σπουδών.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Θερινά Επιμορφωτικά Προγράμματα για Προπτυχιακούς Φοιτητές

  • Αίτηση από Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019 έως Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019
  • Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής Αίτησης: Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 τα μεσάνυχτα

Απευθύνονται σε προπτυχιακούς φοιτητές πρώτου έως τρίτου χρόνου φοίτησης (όχι τελειόφοιτους) ελληνικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας 18-25 ετών και έχουν διάρκεια πέντε εβδομάδων. Στόχος τους είναι οι φοιτητές να εμβαθύνουν στην κατανόησή τους για τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αναπτύξουν ηγετικές δεξιότητες.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πρόγραμμα Fulbright-Schuman

  • Αίτηση από 15 Σεπτεμβρίου 2019 έως 1 Δεκεμβρίου 2019
  • Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής Ηλεκτρονικής Αίτησης 1 Δεκεμβρίου 2018

Απευθύνεται σε ευρωπαίους πολίτες με ενδιαφέρον για θέματα που άπτονται της σχέσης ΕΕ-ΗΠΑ. Το Πρόγραμμα Fulbright-Schuman, το οποίο διαχειρίζεται η Επιτροπή Εκπαιδευτικών Ανταλλαγών μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βελγίου, χρηματοδοτείται από κοινού από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και τη Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προσφέρει οικονομική ενίσχυση για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, έρευνα και προτάσεις για διαλέξεις στα πεδία των σχέσεων ΗΠΑ-ΕΕ, της ευρωπαϊκής πολιτικής ή των ευρωπαϊκών θεσμών σε ενδιαφερόμενους αμερικανούς και ευρωπαίους πολίτες. Επιτυχείς προτάσεις θα θεωρηθούν αυτές που θα εξετάζουν ένα ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος υπό μια συγκριτική οπτική και θα αφορούν περισσότερα από ένα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη. Οι υποψήφιοι είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την εξασφάλιση της συνεργασίας τους με κάποιο διαπιστευμένο πανεπιστήμιο, ίδρυμα επαγγελματικής κατάρτισης / επαγγελματικό ίδρυμα ή ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο στην ΕΕ ή τις ΗΠΑ.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ

Πρόγραμμα Διακεκριμένων Βραβείων Διδασκαλίας – Fulbright

  • Αίτηση από Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020 έως Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020
  • Καταληκτική Ημερομηνία Υποβολής Ηλεκτρονικής Αίτησης: Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020 τα μεσάνυχτα

For Greek primary and secondary school educators who hold full-time teaching positions in any subject. Primary and secondary level library media specialists, guidance counselors, curriculum specialists, special education coordinators, and other educators including administrators who work with primary and/or secondary students at least fifty percent of their time may also apply.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πιο αναλυτικές πληροφορίες για τα προγράμματα μπορείτε να αναζητήσετε στον ιστότοπο του ιδρύματος www.fulbright.gr

Για αιτήσεις και αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα υποτροφιών για Έλληνες πολίτες, επικοινωνήστε με την κα Ελς Σιάκος Χάναπε, Υπεύθυνη Ελληνικού Προγράμματος Υποτροφιών:

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για όλες τις ανοικτές ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ για Προπτυχιακές - Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες προκηρύξεις υποτροφιών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr