Πρώην Πρύτανης Παν. Ιωαννίνων: Εμπαιγμός η απάντηση της ΕΘΑΑΕ για την κατάργηση των τριών Τμημάτων

Πρώην Πρύτανης Παν. Ιωαννίνων: Εμπαιγμός η απάντηση της ΕΘΑΑΕ για την κατάργηση των τριών Τμημάτων

Εμπαιγμό χαρακτηρίζει ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης την απάντηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, ότι η κατάργηση των τριών τμημάτων έγινε με ολιγωρία του ίδιου του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος το οποίο δεν απάντησε σε σχετικό έγγραφο το 2021.

Η απάντηση αυτή δόθηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του Βουλευτή Κωνσταντίνου Χήτα η οποία αφορούσε αποκλειστικά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την κατάργηση των τριών τμημάτων.


Ο πρώην Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης απάντησε για τα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν στην κατάργηση των τμημάτων αυτών. Ο κ. Αλμπάνης επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα τμήματα είχαν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας από το 2019.

Επιχειρείται αναστροφή της πραγματικότητας με την απάντηση του Υπουργείου, σημειώνει ο κ. Αλμπάνης συμπληρώνοντας ότι αυτή αντιβαίνει την κοινή λογική.

Αναλυτικά στη δήλωσή του τονίζει:

«Η εισήγηση της ΕΘΑΑΕ για την κατάργηση και των 37 νέων τμημάτων σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και μεταξύ αυτών και των 3 νέων τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προκαλεί προβληματισμό για το μέγεθος του εμπαιγμού προς τα ιδρύματα και την επίθεση του Υπουργείου στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Η εισήγηση της κατάργησης αυτών των Τμημάτων από την ΕΘΑΕΕ στηρίζεται σε δήθεν ολιγωρία των Πανεπιστημίων να προβούν σε αξιολόγηση των τμημάτων αυτών το 2021.

Ξεχνά όμως η ΕΘΑΑΕ και το Υπουργείο Παιδείας ή εμπρόθετα αποσιωπούν ή επιλέγουν να μην αναφέρουν ότι με απόφαση του Υπουργείου όλα τα νέα τμήματα των πανεπιστημίων τέθηκαν σε αναστολή διοικητικής λειτουργίας, στελέχωσης και προετοιμασίας εκπαιδευτικών υποδομών, χωρίς καμία προειδοποίηση και διάλογο, το Δεκέμβριο του 2019.

Το ερώτημα που τίθεται προς την ΕΘΑΑΕ και το Υπουργείο είναι «τι θα αξιολογούσαν τα Πανεπιστήμια» και εν προκειμένω το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όταν καμία οργάνωση νέων προγραμμάτων δε μπορεί να καταστεί δυνατή σε συνθήκες αναστολής επ’ αόριστον; Είναι σαφές ότι επιχειρείται για ακόμη μια φορά η συγκρότηση ενός ιδεολογήματος με στόχο να πλήξει το αυτοδιοίκητο και τη λειτουργία του Δημοσίου Πανεπιστημίου. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη αναστροφή της πραγματικότητας.

Το θέμα είναι προδήλως πολιτικό. Η απάντηση του Υπουργείου αντιβαίνει στην κοινή λογική και δεν αντέχει στην ορθολογική κατανόηση της εξωτερικής πραγματικότητας. Με δύο λόγια αυτό που συνέβη είναι το εξής: ΟΛΑ τα νέα τμήματα που ιδρύθηκαν το 2018 καταργήθηκαν οριζόντια. Κάποια από αυτά είχαν προλάβει να αξιολογηθούν, κάποια όχι αλλά η ρύθμιση ήταν ίδια για όλα- είτε είχαν αξιολογηθεί είτε όχι, όλα έπρεπε να καταργηθούν τον Ιούλιο του 2023. Στο μεταξύ οριζόντια από το 2019 όλα βρίσκονταν με ευθύνη του Yπουργείου σε αναστολή λειτουργίας. Είναι γνωστό σε όλους ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επέμενε σταθερά στην άμεση λειτουργία των τμημάτων «Μηχανολόγων Μηχανικών» και «Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής». Αυτή είναι η αλήθεια και το Υπουργείο θα πρέπει να την αναγνωρίσει».

ΕΘΑΑΕ: Ολιγώρησε το Πανεπιστήμιο και καταργήθηκαν τα τρία Τμήματα

Το θέμα είχε φτάσει στη βουλή με ερώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα. Δύο μήνες μετά το Υπουργείο Παιδείας απαντά… πετώντας την ευθύνη στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η ΕΘΑΑΕ ισχυρίζεται ότι τα συγκεκριμένα τμήματα καταργήθηκαν καθώς το Πανεπιστήμιο ήταν αυτό που ολιγώρησε!

Τα τμήματα που μπήκαν οριστικά στο περιθώριο είναι αυτό των Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της σχολής Γεωπονίας Άρτας και το τμήμα Μετάφρασης Διερμηνίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Ηγουμενίτσας. Το πρώτο ήταν ζωτικής σημασίας καθώς θα συμπλήρωνε την Πολυτεχνική Σχολή.

Η ΕΘΑΑΕ λοιπόν στην απάντηση που κατέθεσε στη Βουλή υποστηρίζει ότι «διαβίβασε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το πρότυπο ποιότητας και υποδείγματος υποβολής πρότασης για την πιστοποίηση νέων προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών που βρίσκονται σε αναστολή.. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν υπέβαλε σχετικό φάκελο στην πρόσκληση με αίτημα έναρξης λειτουργίας των σε αναστολή τμημάτων του προκειμένου να αξιολογηθούν με τα κριτήρια όπως είχαν προσδιοριστεί και δημοσιευθεί από την ΕΘΑΑΕ για την ίδρυση νέων ακαδημαϊκών μονάδων».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr