Μέθοδοι και Οδηγίες Διαδικτυακής Εξεταστικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Μέθοδοι και Οδηγίες Διαδικτυακής Εξεταστικής στο Πάντειο

ΟΔΗΓΙΕΣ για την διεξαγωγή των διαδικτυακών εξετάσεων του χειμερινού εξαμήνου ακαδ. έτους 2023-2024.

Για την διεξαγωγή των εξετάσεων του χειμερινού εξαμήνου ακαδημαϊκού έτους 2023-24, που θα διεξαχθούν διαδικτυακά σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου της 7ης Φεβρουαρίου 2024 για το Προπτυχιακό και Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ακολουθούνται οι οδηγίες που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας.


  • Την ενημερωτική σελίδα των φοιτητών του Παντείου μπορείτε να την δείτε εδώ.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης, ο server του Πανεπιστημίου είναι καινούργιος και βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Η πλήρης και αποδοτική λειτουργία του, κατά τη διάρκεια των διαδικτυακών εξετάσεων, εξαρτάται πάντα από την επιβάρυνση που ενδέχεται να υποστεί εάν η κατανομή των ψηφιακών αιθουσών δεν ακολουθήσει έναν ορθό προγραμματισμό. Κατωτέρω καταγράφεται η κατανομή των ψηφιακών αιθουσών από την Μηχανοργάνωση, ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια του server.

Η κατανομή των ψηφιακών αιθουσών ακολουθεί το ισχύον πρόγραμμα εξετάσεων, όπως αποφασίστηκε από την Σύγκλητο, και έχει ως εξής:

και ανευρίσκεται στον κατωτέρω σύνδεσμο:

Πρόγραμμα – Ακαδημαϊκό Έτος 2023-24.xlsx

Η επίδοση των φοιτητών θα αξιολογηθεί είτε με προφορικές διαδικτυακές εξετάσεις είτε με γραπτές διαδικτυακές εξετάσεις είτε με την υποβολή εργασιών.

Το Πανεπιστήμιο λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα και νόμιμα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων παραβιάσεως του αδιάβλητου.

Συστήνεται ισχυρώς στους διδάσκοντες να προβούν σε εξ αποστάσεως προφορική εξέταση με χρήση κάμερας, είσοδο από τον ιδρυματικό λογαριασμό και επίδειξη δελτίου ταυτότητας με φωτογραφία προς ταυτοποίηση. Σε περιπτώσεις που η εξ αποστάσεως προφορική εξέταση δεν είναι εφικτή, λόγω π.χ. του μεγάλου όγκου των εξεταζομένων φοιτητών, το Πανεπιστήμιο προτείνει μέτρα προς ενίσχυση της ακεραιότητας των εξετάσεων.

Ι. Μεταξύ των μέτρων για την πρόληψη φαινομένων λογοκλοπής/αντιγραφής σε γραπτή εξέταση προβλέπεται:

  • Να τεθούν θέματα ανοικτών βιβλίων, η απάντηση των οποίων δεν βρίσκεται αυτούσια σε βιβλίο ή σε διαδικτυακή πηγή
  • Να δίνονται ισοδύναμης δυσκολίας διαγωνίσματα με διαφορετικά θέματα
  • Να μην ακολουθείται η ίδια σειρά ερωτήσεων
  • Να δημιουργηθεί Τράπεζα Ερωτήσεων και διαγωνίσματα, όπου οι ερωτήσεις επιλέγονται με τυχαίο τρόπο από την Τράπεζα Ερωτήσεων
  • Να δίδεται περιορισμένος χρόνος στους φοιτητές προς αποφυγή δυνατότητας επικοινωνίας με άλλους
  • Η πρόσβαση των φοιτητών στο e-class να γίνεται με τους λογαριασμούς τους στο Πανεπιστήμιο
  • ΟΙ απαντήσεις να δίνονται ηλεκτρονικά σε συγκεκριμένο χρόνο και να αποθηκεύονται στο e-class και
  • Να γίνει χρήση του συστήματος «Turnitin» για έλεγχο λογοκλοπής σε αρχεία κειμένου.

ΙΙ. Κατά την εξ αποστάσεως εξέταση λαμβάνει χώρα επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα φοιτητών και διδασκόντων. Η επεξεργασία αυτή στηρίζεται στο άρθρο 6 παρ. 2 στοιχ. γ (η επεξεργασία είναι απαραίτητη για τη συμμόρφωση με έννομη υποχρέωση του υπευθύνου επεξεργασίας) του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων 679/2016/ΕΕ (εφεξής ΓΚΠΔ). Για την εν λόγω επεξεργασία δεν απαιτείται συγκατάθεση των φοιτητών, αλλά μόνο ενημέρωση τους.

ΙΙΙ. Κατά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα λαμβάνονται τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα ασφάλειας εκ μέρους του Πανεπιστημίου και των διδασκόντων.

  • Οι διδάσκοντες καλούνται να χρησιμοποιούν για τη διεξαγωγή της εξέτασης τις παρεχόμενες από το Πανεπιστήμιο πλατφόρμες (MsTeamsG Suite και e-class), να μην καταγράφουν την εξέταση, και η λήψη εικόνας και ήχου να λαμβάνει χώρα σε πραγματικό χρόνο. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουν άλλες πλατφόρμες, που δεν υποστηρίζονται από το Πανεπιστήμιο, δεν θα λάβουν τεχνική υποστήριξη εκ μέρους του Πανεπιστημίου. Υποστήριξη και Οδηγίες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
  • Στην περίπτωση παράνομης καταγραφής της εξέτασης από διδάσκοντα ή φοιτητή με τρίτο μέσο, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 38 του Ν. 4624/2019 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.
  • Απαγορεύεται η καταγραφή ή δημοσίευση ή ανάρτηση σε ιστοσελίδες ή κοινοποίηση σε τρίτους ή μετάδοση ή διανομή με οποιοδήποτε τρόπο από οποιονδήποτε του συνόλου ή μέρους της εξεταστικής διαδικασίας με ηλεκτρονικά μέσα, γεγονός το οποίο αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα. Οι φοιτητές θα έχουν ενημερωθεί από τον διδάσκοντα πριν από την έναρξη της εξέτασης για τους κανόνες ορθής συμπεριφοράς/ευπρέπειας, που οφείλει να τηρεί ο φοιτητής στην ψηφιακή εξέταση και τις συνέπειες μη τηρήσεώς τους.
  • Δεν θα χρησιμοποιηθεί εκ μέρους του Πανεπιστημίου μέθοδος, η οποία απαιτεί καταγραφή, τήρηση και επεξεργασία της εικόνας των φοιτητών, κατά την εξέταση, καθώς εγείρει περισσότερα θέματα προσωπικών δεδομένων παρά συνεισφέρει στο αδιάβλητο και την αξιοπιστία των εξετάσεων.
  • Το Πανεπιστήμιο σε καμία περίπτωση δεν επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα με αυτοματοποιημένο τρόπο και δεν προβαίνει στη δημιουργία προφίλ. Η συμμετοχή των φοιτητών στην εξ αποστάσεως αξιολόγηση δεν αναιρεί το δικαίωμα πρόσβασης στο ηλεκτρονικό γραπτό τους, όπως αυτό ισχύει στη διεξαγωγή εξετάσεων με φυσική παρουσία. Το δικαίωμα της διαγραφής των προσωπικών δεδομένων ασκείται, εφόσον δεν περιορίζεται από τις ισχύουσες νομικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις του Πανεπιστημίου.

IV. Για την υποβοήθηση των διδασκόντων υπεύθυνη είναι η Επιτροπή Υποστήριξης της πλατφόρμας e-class (αποστέλλεται συνημμένως).

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr