Καθηγητές ΕΛΜΕΠΑ: Παρ' ολίγον θάνατος μεταπτυχιακού φοιτητή / Συνελήφθησαν φοιτητές

Καθηγητές ΕΛΜΕΠΑ: Παρ' ολίγον θάνατος μεταπτυχιακού φοιτητή / Συνελήφθησαν φοιτητές

Να παρέχει νομική υποστήριξη στους φοιτητές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που συνελήφθησαν κατά την εκκένωση  της κατάληψης του «Ευαγγελισμού», προτείνει ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Ιδρύματος προς την Πρυτανεία.

Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 30 του Σεπτέμβρη, λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πάνοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στην Κατάληψη Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο, η οποία λειτουργεί επί 23 χρόνια στο κέντρο της πόλης, στην οδό Θεοτοκοπούλου, συλλαμβάνοντας 11 άτομα που βρίσκονταν στον χώρο, μεταξύ των οποίων ένας υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος ΗΜΜΥ και μια προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.


Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο κατέφυγε στην ταράτσα και λόγω του κυνηγητού από την αστυνομία βρέθηκε στο κενό από ύψος περίπου 12 μέτρων. Αν και αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, εντούτοις οι αστυνομικοί τον πήραν με σπασμένα κάτω άκρα στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου όπου συνεχίστηκε η διαδικασία της ανάκρισης παρά τους αφόρητους πόνους και τις διαμαρτυρίες του.

Όπως τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ: 

Η υπέρμετρη βία που ασκήθηκε, κατά την επιχείρηση διάλυσης της κατάληψης, οδήγησε στον σοβαρό τραυματισμό του διδακτορικού φοιτητή μας, που δέχτηκε πολλά χτυπήματα, ακόμη και στο κεφάλι, ενώ ήταν δεμένος με χειροπέδες χωρίς να έχει προβάλει καμιά αντίσταση κατά τη σύλληψή του. Παρ’ ολίγο μάλιστα να οδηγήσει στον θάνατο μεταπτυχιακού φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης που έπεσε στο κενό από την ταράτσα του κτηρίου με τις χειροπέδες στους καρπούς του.

Η προκλητική στάση της Αστυνομίας συνεχίστηκε το μεσημέρι της επόμενης μέρας, Σαββάτου, όταν πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης πετώντας δακρυγόνα ανάμεσα σε πολίτες με μικρά παιδιά.

H ανακοίνωση του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ

Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 30 του Σεπτέμβρη, λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η Αστυνομία εκκένωσε βίαια την κατάληψη του Ευαγγελισμού, συλλαμβάνοντας 11 άτομα που βρίσκονταν στον χώρο, μεταξύ των οποίων ένας υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος ΗΜΜΥ και μια προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Η υπέρμετρη βία που ασκήθηκε, κατά την επιχείρηση διάλυσης της κατάληψης, οδήγησε στον σοβαρό τραυματισμό του διδακτορικού φοιτητή μας, που δέχτηκε πολλά χτυπήματα, ακόμη και στο κεφάλι, ενώ ήταν δεμένος με χειροπέδες χωρίς να έχει προβάλει καμιά αντίσταση κατά τη σύλληψή του. Παρ’ ολίγο μάλιστα να οδηγήσει στον θάνατο μεταπτυχιακού φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης που έπεσε στο κενό από την ταράτσα του κτηρίου με τις χειροπέδες στους καρπούς του.

Η προκλητική στάση της Αστυνομίας συνεχίστηκε το μεσημέρι της επόμενης μέρας, Σαββάτου, όταν πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης πετώντας δακρυγόνα ανάμεσα σε πολίτες με μικρά παιδιά.

Από τότε βιώνουμε καθημερινά πρωτόγνωρες εικόνες αστυνομοκρατίας στην πόλη μας. Η επίδειξη δύναμης εκ μέρους της αστυνομίας και η εφαρμογή του δόγματος νόμος, τάξη και βία σε όσες και όσους διαφωνούν, συνεχίστηκε και τη Δευτέρα όταν διμοιρίες των ΜΑΤ, απρόκλητα, εγκλώβισαν δεκάδες νέους και νέες που έκαναν συνέλευση στα γραφεία του ιστορικού, αντιφασιστικού αθλητικού σωματείου ΤΗΓΑΝΙΤΗΣ.

Δεν είναι δυνατόν, σε μια δημοκρατία, όποιος/α διαφωνεί με τις κυρίαρχες απόψεις και πολιτικές να αντιμετωπίζεται ως τρομοκράτης και να του ασκείται ασύμμετρη βία. Το ανοιχτό, δημοκρατικό Πανεπιστήμιο δεν επιτρέπεται να μένει αμέτοχο απέναντι σε αυτή την κατάσταση, πολύ περισσότερο δε να στηρίζει και να επικροτεί αντίστοιχες πρακτικές βίας. Την ίδια στιγμή, τα δημόσια Πανεπιστήμια της Κρήτης λειτουργούν σε συνθήκες υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης και το ιστορικό Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου αργοσβήνει, όπως και το ΕΣΥ, από την εγκατάλειψη της Πολιτείας.

Εμείς, οι διδάσκοντες του ΕΛΜΕΠΑ δεν θα σταθούμε αμέτοχοι και απαθείς απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Σε έκτακτη συνεδρίαση, την Παρασκευή 6-10- 2023, το ΔΣ του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να καταδικάσει απερίφραστα τη βία των ειδικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια και μετά την εκκένωση της κατάληψης του «Ευαγγελισμού» που οδήγησαν στον τραυματισμό φοιτητών. Ο Σύλλογος προτείνει στη Διοίκηση του ΕΛΜΕΠΑ να παρέχει νομική υποστήριξη στους φοιτητές του Ιδρύματος που συνελήφθησαν.

Πιστεύουμε ότι ως κοινωνία δεν αντέχουμε άλλο αίμα και απώλειες νέων ανθρώπων, που για τον έναν ή τον άλλον λόγο υπερασπίζονται συλλογικά αυτό που εκείνοι αντιλαμβάνονται ως σωστό και δίκαιο.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr