Τα Τμήματα που φεύγουν από το ΔΙΠΑΕ

Τα Τμήματα που φεύγουν από το ΔΙΠΑΕ

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που μετράει 50 χρόνια ζωής, αναβαθμίζεται και σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας θα γίνει το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας. Ήδη ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε ότι το ΔΠΘ θα ενσωματώσει όλα τα τμήματα που είναι εγκατεστημένα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, γεγονός που θα το καταστήσει το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας καθώς θα αποτελείται από 30 τμήματα και θα έχει περίπου 29.000 φοιτητές.

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μεταφέρονται με απόφαση της κυβέρνησης επτά τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας που βρίσκονται στη Δράμα και στην Καβάλα, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Φώτης Μάρης. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχωρά στη δημιουργία δύο νέων τμημάτων στο Δημοκρίτειο, ενσωματώνοντας τα επτά τμήματα του ΔΙΠΑΕ, και κάνει λόγο για περαιτέρω ανάπτυξη και υποστήριξη της περιοχής της Θράκης. 


Την απόφαση αυτή έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο και σύμφωνα με αυτήν από το ΔΙΠΑΕ μετακινούνται στο Δημοκρίτειο, η Σχολή Θετικών Επιστημών με έδρα την Καβάλα (με τρία Τμήματα: Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής), δύο από τα τέσσερα Τμήματα της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών που λειτουργούν στη Δράμα (Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας) και δύο Τμήματα της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης που λειτουργούν στην Καβάλα (Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής).

Επίσης το παράρτημα της Νοσηλευτικής στην πόλη του Διδυμοτείχου θα μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη από το ακαδημαικό έτος 2025-6. Αν λάβουμε υπόψη μας και τη λειτουργία του τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και το τμήμα Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή θα καταλάβετε την πληρότητα των σπουδών που θα παρέχει πλέον το Δημοκρίτειο, πρόσθεσε ο κ. Μάρης.

Δεν φεύγουν από τη Δράμα τα Τμήματα

Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, πραγματοποίησε ο βουλευτής Δράμας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κυριαζίδης για την επικείμενη ενσωμάτωση των δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων (Οινολογίας & Δασοπονίας) στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. 

Ως γνωστόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε τα ανωτέρω δύο Τμήματα στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, το δε τρίτο (3ο) Αρχιτεκτονικής Τοπίου, με έδρα τη Δράμα, το αφαίρεσε και το μετεγκατέστησε στις Σέρρες. Από τον βουλευτή τότε υπήρξε η επιβαλλόμενη αντίδραση σε κάθε κοινοβουλευτικό επίπεδο, και με δημόσια δε αναφορά τόνισε ότι η αυθαίρετη αυτή μεταφορά των Τμημάτων και η αφαίρεση του ενός λειτουργεί σε βάρος του τόπου μας. Δυστυχώς, η θέση αυτή του Βουλευτή επιβεβαιώθηκε αρνητικά, καθότι πέρα από την «απώλεια» το ενός Τμήματος, τα εναπομείναντα δύο υπολειτουργούν για ποικίλους λόγους.

Το ζήτημα της ενσωμάτωσης, αλλά και της απαξίωσης των δυο Τμημάτων σε διάφορα επίπεδα (έλλειψη διδακτικού προσωπικού, ανάγκη ενίσχυσης υποδομών λειτουργίας κ.α.) αποτέλεσαν τα θέματα της συνάντησης.

Ο υπουργός απερίφραστα και κάθετα διαβεβαίωσε το βουλευτή για την παραμονή των δυο λειτουργούντων Τμημάτων, έτσι ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία, αλλά και «πεδίο» κομματικής εκμετάλλευσης.

Επί τη ευκαιρία της συνάντησης ο Δημήτρης Κυριαζίδης κατέθεσε στον κο Πιερρακάκη και σχετική πρόταση για την αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Δράμας προς μελέτη. Την εν λόγω πρόταση κατέθεσε και στην Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, η οποία έχει και τον πρώτο λόγο για όποια τυχόν αναβάθμιση.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr