Εκρηκτική η κατάσταση με την εξεταστική στην Ιατρική ΑΠΘ / Κινητοποιήσεις φοιτητών

 

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Εκρηκτική η κατάσταση με την εξεταστική στην Ιατρική ΑΠΘ / Κινητοποιήσεις φοιτητών

Οι φοιτητές Ιατρικής του ΑΠΘ προχώρησαν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση σχετικά με την έκτακτη αλλαγή στην εξεταστική περίοδο όσον αφορά τα καθετοποιημένα μαθήματα. Οι φοιτητές πραγματοποίησαν σήμερα διαμαρτυρία.

Ομόφωνη ψηφοφορία φοιτητών με 102 υπέρ και με 0 λευκά 0 κατά, με τον Φοιτητικό Σύλλογο να παίρνει απόφαση με το κοινό πλαίσιο που προτάθηκε από τους εκλεγμένους με την ΠΚΣ.

Κοινό πλαίσιο φοιτητών για τα καθετοποιημένα: "Μερικές εβδομάδες πριν την έναρξη της εξεταστικής μας, η ΕΠΠΣ ανακοίνωσε ότι τα καθετοποιημένα μαθήματα θα εξεταστούν ξεχωριστά από τα κλινικά. Το κίνητρο πίσω από αυτή την απόφαση είναι, όπως ομολογούν και οι ίδιοι στην ανακοίνωση τους, να μη χρειαστεί οι καθηγητές των αντίστοιχων εδρών να συμμετέχουν καθημερινά σε εξετάσεις, για επιτήρηση και θεματοδοσία. Έτσι, επέλεξαν να «σπάσουν» τα καθετοποιημένα μαθήματα, φορτώνοντας με πρόσθετες εξετάσεις στους φοιτητές σε μια ήδη πιεσμένη εξεταστική. Αυτό απαιτεί να δίνουμε καθημερινά μαθήματα σε εξουθενωτικούς ρυθμούς, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προεκταθεί η εξεταστική, χωρίς να υπολογίζουν ότι μερικοί φοιτητές έχουν ήδη κανονίσει για εργασία ή διακοπές μέρα το πέρας της. Επιπρόσθετα, αλλάζοντας κυριολεκτικά τη τελευταία στιγμή τον τρόπο και το πρόγραμμα εξέτασης, αποδιοργάνωσαν το διάβασμα των φοιτητών.

Είναι οξύμωρο να μιλάνε για «διαφοροποίηση στη συλλογιστική του προγράμματος», την ίδια στιγμή που αναιρούν πλήρως τη λογική στην οποία βασίστηκαν τα καθετοποιημένα. Υποτίθεται ότι θα μελετούσαμε ένα κλινικό μάθημα ολόπλευρα, μαζί δηλαδή με τις σχετικές γνώσεις από τα υπόλοιπα πεδία, και θα εξεταζόμασταν σε αυτό ενιαία, κάτι που με αυτήν την απόφαση καταργείται. Όταν αυτή η δικαιολογία δεν έπιασε, είπαν ότι ήταν αίτημα των φοιτητών και το αποφάσισαν για να μας βοηθήσουν. Εάν ίσχυε αυτό, γιατί δεν κάλεσαν πρώτα τον σύλλογο να τοποθετηθεί; Ας τον ακούσουν τώρα και να ανακαλέσουν την απόφαση!

Γνωρίζουμε τί πραγματικά κρύβεται πίσω από την απόφαση. Οι έδρες με το αποδεκατισμένο προσωπικό τους καλούνται ταυτόχρονα να ανταπεξέλθουν σε πολλαπλές ανάγκες, στο κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο τους. Για αυτό, για να εξοικονομήσουν χρόνο και ενέργεια, πήραν την απόφαση να διαχωρίσουν τα καθετοποιημένα.

Αρνούμαστε να σηκώσουμε εμείς το βάρος που προκύπτει από την υποστελέχωση της σχολής. Η πραγματική και οριστική λύση στο πρόβλημα για το μέλλον είναι να προσληφθούν τα απαραίτητα μέλη ΔΕΠ ώστε να πραγματοποιούνται οι εξετάσεις όπως πρέπει χωρίς να εξουθενώνονται ούτε οι καθηγητές, ούτε οι φοιτητές! 

Διεκδικούμε:

• Να εξεταστούμε ενιαία στα κλινικά μαθήματα αυτής της εξεταστικής, όπως γνωρίζαμε από την αρχή του εξαμήνου! Καμία αλλαγή στο πρόγραμμα, καμία πρόσθετη εξέταση, καμία παράταση στην εξεταστική!

 • Να μπορούμε να δίνουμε τα καθετοποιημένα μαθήματα μας ξεχωριστά στην εξεταστική του Σεπτέμβρη 

 • Να προσληφθούν οι αναγκαίοι καθηγητές για να διεξάγονται κανονικά οι εξετάσεις των καθετοποιημένων 

Προχωρούμε σε:

 • Παράσταση διαμαρτυρίας και κατάθεση της απόφαση μας στην ΕΠΠΣ και τον Πρόεδρο του Τμήματος την Πέμπτη 12/06/2024 στις 13:00 στο συντριβάνι.

• Καλούμε σε στήριξη των αιτημάτων μας από τις υπόλοιπες έδρες και τις 3 έδρες των καθετοποιημενων που εναντιώνεται 

• Εάν δεν ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις μας καλούμε σε νέα Γενική Συνέλευση για επαναξιολόγηση και κλιμάκωση του αγώνα!

 • Ως επιστολή στην έκτακτη ΓΣΤ να σταλεί το επισυναπτόμενο πλαίσιο με τις προσθήκες."

Παρέμβαση φοιτητών.. και συμβιβαστική λύση

Ανακοίνωση των Εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική ΚΣ στον Φοιτητικό Σύλλογο Ιατρικής ΑΠΘ μετά την σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Σχολής & τις παρεμβάσεις στις αρμόδιες Έδρες σχετικά με τον τρόπο εξέτασης των καθετοποιημένων μαθημάτων:

Σήμερα, Πέμπτη 13.06, υλοποιώντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου πραγματοποιήσαμε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Προέδρου ζητώντας να δεσμευτεί για την σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης καθηγητών της Σχολής ώστε να ανακληθεί η απόφαση για τον τρόπο εξέτασης των καθετοποιημένων που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα τόσο στην ίδια την μελέτη και την κατανόηση των μαθημάτων όσο και στην εξεταστική διαδικασία για εκατοντάδες φοιτητές. Είναι απαράδεκτη η στάση του Προέδρου της Σχολής, Σ. Τριαρίδη που κυνικά αρνήθηκε να δεσμευτεί για οποιαδήποτε τροποποίηση του τρόπου εξέτασης ή σύγκληση εκ νέου γενικής συνέλευσης καθηγητών για να συζητηθεί το θέμα, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις Έδρες των καθετοποιημένων.

Στη συνέχεια, έγινε παρέμβαση του Συλλόγου στις έδρες της Βιοπαθολογίας και της Ειδικής Παθ.Αν. όπου έπειτα από αναλυτική συζήτηση αποτυπώθηκαν οι υπαρκτές μεγάλες αδυναμίες των εδρών να πραγματοποιήσουν το σύνολο των εξετάσεων με τον προηγούμενο τρόπο λόγω της μεγάλης υποστελέχωσης. Πρακτικά, ο ήδη μειωμένος αριθμός μελών ΔΕΠ και λοιπών εργαζομένων στις έδρες έρχονται αντιμέτωποι με την ανάγκη να καλύψουν τόσο όλο τον όγκο του διδακτικού Ερευνητικού και κλινικού έργου που έχουν να διεκπεραιώσουν αυτές αλλά και την εξεταστική διαδικασία - ειδικά σε συνέχεια και του νέου ΠΠΣ στο οποίο υπάρχουν πλέον 3 έτη με καθετοποιημένα – τόσο για τους φοιτητές της Σχολής αλλά και για  τους φοιτητές του Αγγλόφωνου προπτυχιακού επι πληρωμή που αποδεικνύεται και με αυτό το παράδειγμα ότι λειτουργεί των σπουδών μας!

Μετά από την παρέμβαση που έγινε στις Έδρες, η συμβιβαστική λύση που προτάθηκε και συμφωνήθηκε από τις 2 αυτές είναι να δοθούν για κάθε έτος ξεχωριστά όλα τα καθετοποιημένα του συγκεκριμένου εξαμήνου σε μια μέρα, δηλαδή σε μια (1) μέρα το 3ο, σε άλλη το 4ο και σε άλλη το 5ο ώστε να διευκολυνθούν οι φοιτητές. 

Συνεχίζουμε τον αγώνα για αξιοπρεπείς συνθήκες για τη διεξαγωγή της εξεταστικής μας! 

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για αύριο Παρασκευή 14.06 στη 13:00 στο συντριβάνι της σχολής για να γίνουν παρεμβάσεις στις δύο εναπομείναντες έδρες (Ακτινολογία, Φαρμακολογία) και εκ νέου στον Πρόεδρο της σχολής για να αποτυπωθεί η τελική πρόταση μας, εφόσον υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των εδρών και να δεσμεύσουμε την άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης τμήματος!"

Εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική ΚΣ Ιατρική ΑΠΘ

Ιατρική ΑΠΘ: Διαμαρτυρία των φοιτητών για τις διαδοχικές εξετάσεις, εν μέσω καύσωνα

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.