Μηχανογραφικό Δελτίο (2022) ΓΕΛ

Μηχανογραφικό Δελτίο (2022) ΓΕΛ

Μηχανογραφικό 2022: Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν μέσα από το παρόν άρθρο το μηχανογραφικό δελτίο των (ΓΕΛ) Πανελλαδικών Εξετάσεων 2022. Οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων (Μ.Δ. και Π.Μ.Δ) έτους 2022 ξεκινούν από την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 και λήγουν  την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022. Οι υποψήφιοι μπορούν να μελετήσουν ή/και να εκτυπώσουν το μηχανογραφικό δελτίο που τους ενδιαφέρει και συγκεκριμένα:

Δείτε παρακάτω μέσα από τα «Φοιτητικά Νέα» το μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ υποψηφίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.


Από τη Παρασκευή, 8/7/2022 μέχρι και την Δευτέρα, 18/7/2022 (και ώρα 23:59), όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο (Μ.Δ.) για να μπορούν να συμμετέχουν στην επιλογή για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μηχανογραφικό 2022 / SOS συμβουλές συμπλήρωσης και τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Η υποβολή του Μηχανογραφικού 2022 γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση (που περιγράφεται στην παρακάτω εγκύκλιο) χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Αρχικά θα μπορούν να μελετήσουν και να επεξεργαστούν το ΜΔ και να κάνουν προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση) και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην τελική οριστικοποίηση του μηχανογραφικού τους δελτίου (Οριστικοποίηση).  

  • Το Μηχανογραφικό Δελτίο (2022) ΕΠΑΛ μπορείτε να το δείτε πατώντας ΕΔΩ

Επισημαίνεται ότι η προθεσμία υποβολής ΜΔ είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευση της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το ΜΔ.

Την ενημερωτική σελίδα με όλα τα νέα για το Μηχανογραφικό, εκτιμήσεις βάσεων, ανακοίνωση βαθμολογιών Πανελλαδικών, βάσεις/μόρια εισαγωγής μπορείτε να την δείτε εδώ. Ακόμη, συντονιστείτε στην σελίδα Φοιτητικά Νέα - Newsroom πατώντας εδώ.

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Βγήκαν οι ΕΒΕ 2022 για τα 449 Τμήματα / ΠΙΝΑΚΕΣ

Η Εγκύκλιος για Μηχανογραφικό Δελτίο (2022) ΓΕΛ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ A.

Προθεσμία και διαδικασία Ηλεκτρονικής υποβολής του Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) ΓΕΛ/ΕΠΑΛ 2022 για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Α1. Aπό την Παρασκευή 8-7-2022 μέχρι και την Δευτέρα 18-7-2022 και ώρα 24:00, όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) που έχουν ήδη αποκτήσει ή που θα αποκτήσουν αυτές τις ημέρες (όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν ή έχασαν το password) και επιλέγοντας «ΥΠΟΒΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ (Μ.Δ.) ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ». Αρχικά θα μπορούν να μελετήσουν και να επεξεργαστούν το ΜΔ και να κάνουν προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση) και στην συνέχεια να προχωρήσουν στην τελική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου (Οριστικοποίηση). Επισημαίνεται ότι η προθεσμία υποβολής ΜΔ είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευση της, κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το ΜΔ. Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr, όσοι υποψήφιοι δικαιούνται και επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για τα δημόσια ΙΕΚ.

Α2. Στάδια υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου.

Με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων, οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr. Εκεί μπορούν να βρουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) κάθε τμήματος, τις ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων και των πρακτικών δοκιμασιών, τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων για κάθε Τμήμα, τον αριθμό εισακτέων, το έντυπο Μ.Δ. με τις οδηγίες του και φυσικά το ηλεκτρονικό Μ.Δ. Με την είσοδο στο ηλεκτρονικό Μ.Δ., βλέπουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία τους και στη συνέχεια τα τμήματα, ταξινομημένα ανά πεδίο/τομέα. Οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν ΜΟΝΟ τα τμήματα, στα οποία θα έχουν πρόσβαση. Ειδικότερα κάθε υποψήφιος θα βλέπει τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων του είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ΕΒΕ κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών. Αφού κάνουν μια πρώτη επιλογή με κάποιες προτιμήσεις, αρχικά πρέπει να επιλέξουν «Προσωρινή Αποθήκευση». Αυτή τη διαδικασία της Προσωρινής Αποθήκευσης μπορούν να την κάνουν όσες φορές θέλουν, μέχρι να νιώσουν έτοιμοι. Στην τελική τους επίσκεψη, θα περάσουν πάλι όλα τα πρώτα βήματα, αν θέλουν θα αλλάξουν πάλι κάποιες προτιμήσεις τους και θα φτάσουν στο τελικό βήμα της «Υποβολής Μηχανογραφικού». Μετά την Υποβολή Μηχανογραφικού, που πρέπει να γίνει μέσα στην παραπάνω προθεσμία, οι υποψήφιοι δεν μπορούν να αλλάξουν το Μ.Δ. (πλην εξαίρεσης παρ. Α3). Με την «Υποβολή Μηχανογραφικού», το Μ.Δ. οριστικοποιείται και αποκτά πλέον αριθμό πρωτοκόλλου (πάνω δεξιά στη σελίδα) και πρέπει αυτό το Μ.Δ. να το εκτυπώσουν ή/και να το αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους. Σε όλες τις ανωτέρω διαδικασίες, η ηλεκτρονική εφαρμογή με ένα φιλικό στο χρήστη περιβάλλον, δίνει συνέχεια οδηγίες για τα βήματα του υποψηφίου. Για τη διαδικασία και την υποβολή του Μ.Δ., οι εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα παρέχουν υποστήριξη στους υποψηφίους και θα διατίθεται κάποιος υπολογιστής του σχολείου, αν αυτό ζητηθεί.

Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας είτε στις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου. Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο Λύκειό τους τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας ή τις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου, είτε εναλλακτικά και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail (κατά την απόκτηση του password), να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του ΜΔ με την επιλογή

«Υπενθύμιση κωδικού ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

Όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση-Δήλωση είχαν δηλώσει υποψηφιότητα για νέα εξέταση, αλλά τελικά δεν προσήλθαν στις πανελλαδικές εξετάσεις σε ΚΑΝΕΝΑ μάθημα, και έχουν αποκτήσει password, αυτό ισχύει κανονικά για την πρόσβαση στην εφαρμογή του ΜΔ για το 10% (χωρίς νέα εξέταση).

Τα σχολεία μέσω της εφαρμογής θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν όλους τους υποψήφιους, μαθητές και αποφοίτους που υπέβαλαν αίτηση-δήλωση για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις καθώς και όσους υποψηφίους του 10% έχουν ήδη πάρει κωδικό από το σχολείο τους, ώστε να ενημερώσουν εγκαίρως τους δικαιούχους. Επιπλέον, στην στήλη «Δυνατότητα ΜΔ» εμφανίζονται με «🗸» όσοι υποψήφιοι έχουν δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο. Επισημαίνεται ότι δεν έχουν δυνατότητα υποβολής μηχανογραφικού δελτίου οι μαθητές και οι απόφοιτοι που συμμετείχαν στις εξετάσεις με το σύστημα 90% και ο μέσος όρος της βαθμολογίας τους είναι μικρότερος από τις ΕΒΕ όλων των τμημάτων και στην περίπτωση των σχολών που προϋποθέτουν την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες, η βαθμολογία τους είναι μικρότερη από την αντίστοιχη ΕΒΕ.

Η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής του Μ.Δ. θα ισχύσει μέχρι και την Δευτέρα 18-7-2022 τα μεσάνυχτα. Την Τρίτη 19 -7-2022 και μέχρι το μεσημέρι στις 14.00 μ.μ., οι υποψήφιοι θα έχουν την δυνατότητα να διαγράψουν τις σχολές που δεν επιθυμούν τελικά, ενώ η προσθήκη σχολών ή η αλλαγή σειράς προτιμήσεων δε θα είναι δυνατή. Στη συνέχεια, η ειδική εφαρμογή θα κλείσει και θα αρχίσει ο έλεγχος και η επεξεργασία των προτιμήσεων των υποψηφίων.

Α3. Αναίρεση Υποβολής εκ νέου Υποβολή.

Με τις ισχύουσες διατάξεις, ο υποψήφιος (ο ίδιος ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος), μέσα στην προθεσμία υποβολής, ακόμα και αν έχει ήδη υποβάλει (ορισιτικοποιήσει) το Μ.Δ., μπορεί να προσέλθει στο Λύκειο, στο οποίο απέκτησε το password και να υποβάλει σχετική αίτηση (με πρωτόκολλο του Λυκείου), ζητώντας να αναιρεθεί το ήδη υποβληθέν Μ.Δ. Ο εντεταλμένος για την ηλεκτρονική εφαρμογή εκπαιδευτικός θα μπαίνει στην εφαρμογή και θα αποδεσμεύει τον υποψήφιο, αναιρώντας-ακυρώνοντας το ήδη υποβληθέν Μ.Δ. Από εδώ και πέρα, το Μ.Δ. θα εμφανίζεται μόνο προσωρινά αποθηκευμένο (και ΟΧΙ υποβληθέν). Ο υποψήφιος λοιπόν θα πρέπει να ξαναμπεί στην εφαρμογή εντός των συγκεκριμένων ημερομηνιών, να τροποποιήσει το Μ.Δ. και να το υποβάλει εκ νέου (αυτό το τελικό Μ.Δ. θα αποκτήσει αυτόματα νέο αριθμό πρωτοκόλλου), γιατί αλλιώς δεν θα έχει Μ.Δ.

Α4. Συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων - υπολογισμός μορίων.

Υπενθυμίζεται ότι από φέτος ισχύουν συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου, των ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής, όπως αυτοί ορίστηκαν από κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή/Εισαγωγική Κατεύθυνσή του. Σύμφωνα με τον Νόμο 4777/2021 (Α΄25) ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των συντελεστών αποδίδει το 100%. Τα ποσοστά που αποδίδουν τα ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα) προστίθενται στο 100% που αποδίδουν τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.

Άρα, σύμφωνα με τα παραπάνω, κάθε υποψήφιος που συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, για κάθε Τμήμα που θα δηλώσει στο μηχανογραφικό του δελτίο, θα πρέπει να υπολογίσει τα μόριά του, πολλαπλασιάζοντας τους βαθμούς στα 4 πανελλαδικά μαθήματα (και σε τυχόν ειδικά μαθήματα και αγωνίσματα) επί τους αντίστοιχους συντελεστές για κάθε μάθημα. Έτσι, κάθε υποψήφιος φέτος θα έχει πιθανόν διαφορετικό αριθμό μορίων για κάθε Τμήμα/Σχολή και όχι έναν ενιαίο αριθμό μορίων για ολόκληρο το Επιστημονικό Πεδίο (για τα ΓΕΛ) ή τον Τομέα (για τα ΕΠΑΛ), που είναι υποψήφιος. Για να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι στον υπολογισμό των μορίων τους, το Υπουργείο Παιδείας ανέπτυξε ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς, μπορούν να δουν αυτόματα τα μόριά τους για κάθε Τμήμα/Σχολή του Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν. Η εφαρμογή ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα https://markcalc.it.minedu.gov.gr/.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’.

Προθεσμία και διαδικασία Ηλεκτρονικής υποβολής του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.) για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Μέσα στην ίδια αποκλειστική προθεσμία, από την Παρασκευή 8-7-2022 μέχρι και την Δευτέρα 18-7- 2022 , με το ίδιο password, οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (ΠΜΔ) για τα Δημόσια ΙΕΚ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και επιλέγοντας

«ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ (Π.Μ.Δ) ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΔΙΕΚ». Εκεί μπορούν να βρουν

το νομικό πλαίσιο, τις ειδικότητες, οδηγούς σπουδών κτλ. Για επιπλέον απορίες μπορούν να στέλνουν mail στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Β1. Δικαιούχοι υποβολής του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

α. Οι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση και συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2022. Για την υποβολή του εν λόγω Π.Μ.Δ. θα χρησιμοποιήσουν τον κωδικό ασφαλείας (password) που θα έχουν ήδη δημιουργήσει.

β. Οι τελειόφοιτοι (μαθητές) των ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του τρέχοντος σχολικού έτους που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2022. Η δημιουργία του κωδικού ασφαλείας (password) από αυτούς τους υποψηφίους για υποβολή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, έγινε ή γίνεται στο ΓΕΛ/ΕΠΑΛ που φοιτούσαν.

Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν ή δεν θυμούνται το password, θα πρέπει να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας είτε στις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου.

Β2. Στάδια υποβολής Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου.

Οι υποψήφιοι με το password που ήδη έχουν ή αποκτούν, επισκέπτονται και υποβάλλουν το Παράλληλο ΜΔ στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr. Με την είσοδο στο ηλεκτρονικό Παράλληλο Μ.Δ., βλέπουν προσυμπληρωμένα τα προσωπικά στοιχεία τους και καλούνται να εισάγουν τα μοριοδοτούμενα στοιχεία τους. Στη συνέχεια βλέπουν τις ειδικότητες, ταξινομημένες ανά περιφέρεια, Υπουργείο εποπτείας και ΙΕΚ, όπου μπορούν να κάνουν μια πρώτη επιλογή με κάποιες προτιμήσεις. Τη διαδικασία αυτή μπορούν να την επαναλάβουν όσες φορές θέλουν, μέχρι να νιώσουν έτοιμοι. Στην τελική τους επίσκεψη, θα περάσουν πάλι όλα τα πρώτα βήματα, αν θέλουν θα αλλάξουν πάλι κάποιες προτιμήσεις τους και θα φτάσουν στο τελικό βήμα της Οριστικοποίησης. Με την Οριστικοποίηση, το Μ.Δ. αποκτά πλέον αριθμό πρωτοκόλλου (πάνω δεξιά στη σελίδα) και πρέπει αυτό το οριστικοποιημένο Μ.Δ. να το εκτυπώσουν ή/και να το αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους. Σε όλες τις ανωτέρω διαδικασίες, η ηλεκτρονική εφαρμογή με ένα φιλικό στο χρήστη περιβάλλον, δίνει συνέχεια οδηγίες για τα βήματα του υποψηφίου.

Οι σχολικές μονάδες μπορούν να αντλούν πληροφορίες από το υλικό της εφαρμογής, ενώ για τεχνικά θέματα, μπορούν να στέλνουν στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Για ερωτήσεις που αφορούν στις ειδικότητες του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Α΄ Οργάνωσης και Εφαρμογής Επαγγελματικής Κατάρτισης (210-3442430).

Β3. Αναίρεση Οριστικοποίησης – εκ νέου Οριστικοποίηση του ΠΜΔ.

Επισημαίνεται ότι η προθεσμία υποβολής Παράλληλου ΜΔ είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το Παράλληλο ΜΔ. Εντός της ίδιας προθεσμίας, αν κάποιος υποψήφιος οριστικοποιήσει το παράλληλο μηχανογραφικό του και θελήσει να κάνει κάποια τροποποίηση, τότε απλά μπορεί να κάνει Αναίρεση Οριστικοποίησης μέσα από την ίδια την εφαρμογή, χωρίς να προσέλθει στο σχολείο του. Όμως, θα πρέπει να το οριστικοποιήσει ξανά ΕΝΤΟΣ της προθεσμίας, ώστε να ληφθεί υπόψη στη συνέχεια της διαδικασίας επιλογής για εγγραφή σε Δημόσιο ΙΕΚ.

Η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής του Παράλληλου Μ.Δ. θα ισχύσει ως και την Δευτέρα 18-7-2022 τα μεσάνυχτα. Στη διαδικασία αυτή, οι υποψήφιοι ΔΕΝ θα έχουν δυνατότητα την επόμενη μέρα να κάνουν οποιαδήποτε τροποποίηση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ

Παραμονή εκπαιδευτικών στα Λύκεια.

Για την υποστήριξη της υποβολής του Μ.Δ., όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ανεξάρτητα από την προγραμματισμένη εφημερία) θα λειτουργήσουν επιπλέον την Τετάρτη 13-7-2022 και την Δευτέρα 18-7-2022. Αυτές τις ημέρες, οι υποψήφιοι θα μπορούν να αποκτήσουν κωδικό ασφαλείας (αν δεν πρόλαβαν ή αν τον έχασαν) ή/και να αναιρέσουν το ήδη υποβληθέν/οριστικοποιημένο Μ.Δ., για να υποβάλουν αμέσως εκ νέου ένα

άλλο Μ.Δ. ζητώντας οποιαδήποτε βοήθεια ή συμβουλή από το Λύκειό τους. Όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα λειτουργήσουν με την παρουσία του Διευθυντή ή του Υποδιευθυντή (ή του αναπληρωτή αυτών) και ενός εκπαιδευτικού για το χειρισμό της ηλεκτρονικής εφαρμογής του μηχανογραφικού δελτίου. Οι 2 ανωτέρω εκπαιδευτικοί που θα είναι παρόντες στα Λύκεια θα αποζημιωθούν για καθεμία από αυτές τις 2 ημέρες για μη χρήση θερινής άδειας.

Έντυπο Μηχανογραφικό Δελτίο ΓΕΛ

ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ (Μ.Δ.) ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 2022 ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΜΟΡΦΗ – ΔΟΜΗ ΤΟΥ Μ.Δ.

Στο Μ.Δ. του 2022, εμφανίζονται οι παρακάτω πληροφορίες:

1. Στη στήλη Ειδικό Μάθημα, βλέπεις ποιο ή ποια ειδικά μαθήματα ή προϋποθέσεις έχει κάθε τμήμα/εισαγωγική κατεύθυνση (βλέπε και ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ / ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ).

2. Στη στήλη Τμήμα-Εισαγωγική Κατεύθυνση διαβάζεις την πλήρη ονομασία του τμήματος - της εισαγωγικής κατεύθυνσης. Για την εισαγωγή των υποψηφίων στα τμήματα και στις εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων, εφαρμόζονται κοινές διατάξεις.

Πχ. Κ.Α. 0117: ΝΟΜΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ), εμφανίζεται απλώς η ονομασία του τμήματος, στο οποίο δεν υπάρχουν εισαγωγικές κατευθύνσεις.

ένας Κωδικός που έχει σύνθετη ονομασία, με τη χρήση παύλας (-), αντιστοιχεί σε μία εισαγωγική κατεύθυνση τμήματος, με ξεχωριστό αριθμό εισακτέων και διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών.

Πχ. ΚΩΔ. 1211: ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

(ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ), εδώ εμφανίζεται από το τμήμα ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ), η εισαγωγική κατεύθυνση του τμήματος ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ.

Πχ. ΚΩΔ. 1212 : ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ), εδώ

εμφανίζεται από το τμήμα ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ), η εισαγωγική κατεύθυνση του τμήματος ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.

Εννοείται ότι ο ΚΩΔ. 1211 είναι διαφορετικός από τον ΚΩΔ. 1212, αφού αποτελούν 2 διαφορετικές εισαγωγικές κατευθύνσεις

  • ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ και
  • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

του τμήματος ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στο Μ.Δ. μπορείς να επιλέξεις μόνο το 1211 ή μόνο το 1212 ή και τα δύο, ως δύο ανεξάρτητες προτιμήσεις.

3. Στη στήλη ΙΔΡΥΜΑ αναφέρεται το Πανεπιστήμιο στο οποίο υπάγεται το τμήμα/εισαγωγική κατεύθυνση. Για να διευκολυνθείς στις προτιμήσεις σου, στην προηγούμενη στήλη αναφέρεται η πόλη, στην οποία εδρεύει το τμήμα/εισαγωγική κατεύθυνση.

Πχ. ΚΩΔ. 0403: Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) του ΑΠΘ και ΚΩΔ. 0402: Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού  (ΣΕΡΡΕΣ) του ΑΠΘ.

Τα 2 παραπάνω τμήματα ανήκουν στο ίδιο Ίδρυμα (ΑΠΘ), αλλά εδρεύουν σε διαφορετικές πόλεις, που αναφέρονται ξεκάθαρα.

Οι συντομογραφίες που χρησιμοποιούνται είναι ΕΚΠΑ=Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθήνας, ΕΜΠ=Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ΟΠΑ=Οικονομικό Παν/μιο Αθήνας, ΔΠΘ=Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης, ΑΠΘ=Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης, ΔΙ.ΠΑ.Ε.=Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.= Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Χαροκόπειο=Χαροκόπειο Παν/μιο, ΑΕΑ=Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία, ΠΑΕΑ=Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία.

4. Στη στήλη Κ.Α. αναφέρονται για κάθε τμήμα/εισαγωγική κατεύθυνση οι κωδικοί που είναι διαφορετικοί μεταξύ τους και θα χρησιμοποιηθούν από το Υπουργείο Παιδείας για την επεξεργασία των Μ.Δ.

5. Στη στήλη Σειρά (Προτίμησης) θα συμπληρώσεις με αύξουσα σειρά τις προτιμήσεις σου για τα τμήματα ή τις εισαγωγικές κατευθύνσεις που επιθυμείς.

Πχ. Αν δηλώσεις 20 προτιμήσεις, ο αριθμός 1 δηλώνει ότι αυτό είναι το πρώτο τμήμα που επιθυμείς να εισαχθείς και ο αριθμός 20 δηλώνει ότι αυτό είναι το τελευταίο τμήμα που επιθυμείς να εισαχθείς. Εννοείται ότι στις προτιμήσεις σου μπορείς να συμπεριλάβεις τμήματα ή/και εισαγωγικές κατευθύνσεις, όπως εσύ επιθυμείς. Είναι απαραίτητο πριν τη συμπλήρωση του Μ.Δ. να διαβάσεις τις ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ και τα ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ / ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ που ακολουθούν.

- ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ για την συμπλήρωση και υποβολή ΜΔ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Υποψηφίων που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022

Αυτό το έντυπο αποτελεί ένα υπόδειγμα που θα σε βοηθήσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου (ΜΔ) και αφορά:

  • μαθητές που αποφοίτησαν από την τελευταία τάξη των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ και έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις 2022 για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι αυτοί, αν δεν απέκτησαν το απολυτήριό τους τον Ιούνιο του 2022, η συμμετοχή τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θεωρείται άκυρη.
  • αποφοίτους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ, ή ισότιμου άλλου τύπου λυκείου που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2022.

Πρέπει να γνωρίζεις ότι:

  1. Έχεις τη δυνατότητα να επισκέπτεσαι όσο συχνά θέλεις την εφαρμογή και να τροποποιείς το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό δελτίο σου από τη στιγμή της ανάρτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση που θα ανακοινωθεί και μέχρι την υποβολή του (οριστικοποίηση).
  2. Η υποβολή του μηχανογραφικού σου, θα γίνει μέσα σε αποκλειστική προθεσμία. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής κανένα μηχανογραφικό δελτίο δε γίνεται δεκτό, ούτε αλλάζει ούτε αντικαθίσταται ως προς τις προτιμήσεις των τμημάτων και τη σειρά αυτών.
  3. Μπορείς να δηλώσεις όσα τμήματα επιθυμείς, ακόμη και όλα, από αυτά που προβάλλονται στο μηχανογραφικό σου δελτίο και περιλαμβάνονται σε ΕΝΑ (1) συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού στα μαθήματα της οποίας εξετάστηκες πανελλαδικά και με οποιαδήποτε σειρά. Οι υποψήφιοι συμμετέχουν στην διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μόνο εφόσον έχουν επιτύχει στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογική επίδοση ίση ή μεγαλύτερη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση (Ε.Β.Ε. ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών), αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση (Ε.Β.Ε. σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης).
    Ειδικότερα, για την εισαγωγή σε ορισμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά: α) η Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση, εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση,
    β) η Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και
    γ) το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνει ο υποψήφιος από τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα και τους συντελεστές βαρύτητας για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση του οικείου Επιστημονικού Πεδίου (Ε.Π).
  4. Υποψήφιος Εσπερινού ΓΕΛ, που συμμετείχε στις εξετάσεις των Εσπερινών ΓΕΛ, δεν έχει δικαίωμα να δηλώσει Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας και Σχολές Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής.
  5. Δεν εισάγεσαι σε τμήμα, για το οποίο δεν δήλωσες προτίμηση. Αν με το σύνολο των μορίων σου εισάγεσαι σε περισσότερα από ένα τμήματα από αυτά που έχεις δηλώσει προτίμηση, τότε θα εισαχθείς σε αυτό που έχεις δηλώσει με προγενέστερη προτίμηση. Η σειρά των προτιμήσεών σου πρέπει να εκφράζει την πραγματική σου επιθυμία, δηλαδή πρώτα να δηλώνεις το τμήμα που πραγματικά επιθυμείς να εισαχθείς, άσχετα από τον αριθμό των μορίων σου, και μετά τα λοιπά. Η αρίθμηση των προτιμήσεών σου να είναι συνεχόμενη ξεκινώντας από τον αριθμό 1. Δεν πρέπει να υπάρχουν κενά ή επαναλήψεις των αριθμών της σειράς προτίμησής σου.
  6. Σε περίπτωση ισοβαθμίας σου με τον τελευταίο εισαγόμενο σε τμήμα που δήλωσες προτίμηση, γενικά προηγείται αυτός που έχει μεγαλύτερο βαθμό στο μάθημα με τον μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας. Ωστόσο, αναλυτικά για τα κριτήρια ισοβαθμίας και τον τρόπο υπολογισμού μορίων, μπορείς να δεις σχετικά αρχεία που θα βρεις στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΜΔ.
  7. Εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν ισοβαθμούντες μετά την εξάντληση των κριτηρίων ισοβαθμίας, εισάγονται όλοι οι ισοβαθμούντες ανεξάρτητα από τη σειρά που δήλωσε ο καθένας το τμήμα αυτό, εκτός αν πρόκειται για Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Πυροσβεστικές Σχολές, Σχολές Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ή Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Στην περίπτωση ισοβαθμίας στις Σχολές αυτές, ως επιπλέον κριτήρια επιλογής λαμβάνονται υπόψη η σειρά προτίμησης και ο βαθμός στο τέταρτο μάθημα.
  8. Για να λάβεις μέρος στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα πρέπει να έχεις συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις σε δύο τουλάχιστον από τα εξεταζόμενα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχεις επιλέξει.

- ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ / ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Ορισμένα τμήματα/εισαγωγικές κατευθύνσεις λόγω του γνωστικού τους αντικειμένου απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και γι’ αυτό ο υποψήφιος εξετάζεται πρόσθετα σε ένα ή δύο ειδικά μαθήματα για τη διαπίστωση της ύπαρξης των εξειδικευμένων γνώσεων.

Ειδικότερα:

  1. Για το τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση στα ειδικά μαθήματα "ΕΛΕYΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ" και "ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ".
  2. Για το τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση στα ειδικά μαθήματα "ΑΡΜΟΝΙΑ" και "ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟYΣΙΚΩΝ ΑΚΟYΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ".
  3. Για το τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα "ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ".
  4. Για το τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα "ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ".
  5. Για το τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα "ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ".
  6. Για το τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα "ΙΤΑΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ".
  7. Για το τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα "ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ".
  8. Για το τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση σε δύο από τα τρία ειδικά μαθήματα "ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ", "ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ", "ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ".
  9. Για το τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση σε ένα από τα τέσσερα ειδικά μαθήματα "ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ", "ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ", "ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ", "ΙΤΑΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ".
  10. Για το τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση στο ειδικό μάθημα “ΕΛΕYΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ” (αφορά ΜΟΝΟ τους υποψηφίους έτους 2022).
  11. Για το τμήμα αυτό απαιτείται εξέταση σε τρία από τα εξής τέσσερα αγωνίσματα "ΔΡΟΜΟΣ 400 μ. για αγόρια ή 200 μ. για κορίτσια", "ΑΛΜΑ ΣΕ ΜΗΚΟΣ", "ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ 6 κ. για αγόρια ή 4 κ. για κορίτσια" και "50 μ. ΚΟΛYΜΒΗΣΗΣ ΕΛΕYΘΕΡΟ".
  12. Για να είσαι υποψήφιος για Στρατιωτικές Σχολές, Αστυνομικές Σχολές, Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και Σχολές Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, πρέπει να έχεις κριθεί ικανός στις οικείες προκαταρκτικές εξετάσεις (υγειονομικές, αθλητικές, ψυχοτεχνικές) που έχουν διενεργηθεί από τα αρμόδια Υπουργεία κατά περίπτωση. Οι επιτυχόντες στις Σχολές Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής μετά την κατάταξή τους εξετάζονται στην κολύμβηση. Όσοι εισαχθούν στις Α.Ε.Ν. εξετάζονται κατά τη διάρκεια του Α΄ διδακτικού εξαμήνου στην κολύμβηση και για όσους αποτύχουν διακόπτεται η φοίτηση μέχρι επιτυχούς επανεξέτασης. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης στις Α.Ε.Ν. και στις προαγωγικές/απολυτήριες εξετάσεις των Α.Ε.Ν., οι σπουδαστές αξιολογούνται στα διδασκόμενα μαθήματα με γραπτές εξετάσεις ή με γραπτές/προφορικές/πρακτικές εξετάσεις ανάλογα με τη φύση του κάθε μαθήματος. Ο τρόπος εξέτασης κάθε μαθήματος ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους σπουδαστές (σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Σπουδών και τα ωρολόγια/αναλυτικά προγράμματα διδασκαλίας). Η Σχολή Αστυφυλάκων, καθώς και οι Σχολές Πλοιάρχων και Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού λειτουργούν με παραρτήματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και όσοι εισάγονται σε αυτές κατανέμονται στα παραρτήματα με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, κατά περίπτωση και με κριτήριο τη δήλωση προτίμησης που υποβάλλουν στο αντίστοιχο Υπουργείο σε συνδυασμό με το σύνολο των μορίων τους.
  13. Για να είσαι υποψήφιος για Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας πρέπει να έχεις κριθεί ικανός στις οικείες προκαταρκτικές εξετάσεις (υγειονομικές, αθλητικές, ψυχοτεχνικές) που έχουν διενεργηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο.
  14. Ο υποψήφιος που δηλώνει τμήματα Λογοθεραπείας, πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει το τμήμα αυτό, αν παρουσιάζει κώφωση-βαρηκοΐα, δυσαρθρία, τραύλισμα, εγκεφαλοπάθεια που επηρεάζει τη λειτουργία λόγου - άρθρωσης ή παθολογική φωνή. Όσοι εισάγονται στα τμήματα αυτά, υποβάλλονται σε σχετικές εξετάσεις με ευθύνη του τμήματος και αν διαπιστωθεί ότι κάποιος παρουσιάζει μια από τις παραπάνω παθήσεις, διαγράφεται από το τμήμα αυτό.
  15. Για τα τμήματα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απαιτείται εξέταση στα μουσικά μαθήματα "ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ" και "ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ" και μπορούν να τα δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο ΜΟΝΟ όσοι έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή των υποψηφίων στα συγκεκριμένα τμήματα είναι ο μέσος όρος του βαθμού στα δύο (2) μουσικά μαθήματα να ισούται τουλάχιστον με το ήμισυ του άριστα, δηλαδή με πενήντα τοις εκατό (50%), υπό την προϋπόθεση ότι ο υποψήφιος έχει λάβει σε κάθε μάθημα βαθμό τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%). Τέλος για την εισαγωγή στα συγκεκριμένα Τμήματα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις που περιγράφονται αναλυτικά στις διατάξεις των με αριθμ. Φ.253/23170/Α5/2019 (ΦΕΚ 504 Β’) και με αριθμ. Φ.253/69990/Α5/2019 (ΦΕΚ 1736 Β’) Υπουργικών Αποφάσεων.
  16. Για τα Προγράμματα Ιερατικών Σπουδών των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών Αθήνας και Κρήτης, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι υποψήφιοι μπορούν να είναι μόνο χριστιανοί ορθόδοξοι και δεκτοί γίνονται μόνο άρρενες υποψήφιοι.

Μηχανογραφικό 2022: Ποια Τμήματα δίνουν δυνατότητα μετεγγραφής και ποια όχι

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία νέα για το Μηχανογραφικό 2022

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr