Εκτός ΑΣΕΠ τα πιστοποιητικά δύο δεξιοτήτων

Εκτός ΑΣΕΠ τα πιστοποιητικά δύο δεξιοτήτων

Αλλαγές στα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας – Τα νέα κριτήρια / Μετά τις 30/06 δεν θα μοριοδοτούνται πιστοποιητικά με 2 δεξιότητες

Το άρθρο 115 του νόμου 5079/2023 ορίζει ότι:


1. Με απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) δεν εντάσσονται εφεξής στο Παράρτημα Γλωσσομάθειας των προκηρύξεων του Α.Σ.Ε.Π. ή τα πάγια μέρη αυτών ή απεντάσσονται από το Παράρτημα Γλωσσομάθειας των προκηρύξεων του Α.Σ.Ε.Π. ή τα πάγια μέρη αυτών όσα πιστοποιητικά δεν πληρούν τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις που ορίζονται στην παρ. 7 του άρθρου 15 του π.δ. 85/2022 (Α’ 232).

2. Κατ’ εξαίρεση, εξακολουθούν, και μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος, να γίνονται αποδεκτά από το Α.Σ.Ε.Π. ως αποδεικτικά γνώσης ξένης γλώσσας σε οποιοδήποτε επίπεδο και να περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Γλωσσομάθειας των προκηρύξεων του Α.Σ.Ε.Π. ή τα πάγια μέρη αυτών, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας που έχουν ήδη εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν μέχρι και τις 30.6.2024, εφόσον αυτά γίνονταν αποδεκτά από το Α.Σ.Ε.Π. ως αποδεικτικά γνώσης ξένης γλώσσας σε οποιοδήποτε επίπεδο και περιλαμβάνονταν στο Παράρτημα Γλωσσομάθειας των προκηρύξεων του Α.Σ.Ε.Π. ή τα πάγια μέρη αυτών μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος.

——- Συνεπώς, όσοι λάβουν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας με δύο δεξιότητες μέχρι 30/6/2024 θα μοριοδοτούνται κανονικά. Όσοι αποκτήσουν τέτοιο πιστοποιητικό ΜΕΤΑ την παρέλευση αυτής της ημερομηνίας δεν θα μοριοδοτούνται. Ο συγκεκριμένος νόμος έρχεται ως συνέχεια του ΠΔ 85/2022 (Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου: Προσοντολόγιο-Κλαδολόγιο) και συγκεκριμένα του άρθρου 10.

Η μη ένταξη από 01.07.2024 των πιστοποιητικών δυο δεξιοτήτων στο «Προσοντολόγιο» αποτελεί άλλη μια κατάκτηση της PALSO. Για την PALSO, η αποδοχή πιστοποιητικών που εξετάζουν μόνο δυο δεξιότητες δημιουργεί υποψηφίους για την κατάληψη θέσεων στον δημόσιο τομέα, δυο ταχυτήτων καθώς υπολείπονται σε γνώσεις από τους υποψηφίους που κατέχουν πιστοποιητικά τεσσάρων δεξιοτήτων, γεγονός το οποίο ήγειρε ενστάσεις για μη τήρηση της αξιοκρατίας.

Οι παρεμβάσεις στην πολιτική ηγεσία και οι συζητήσεις και συνάντηση της ΠΟΙΚΞΓ με την Ολομέλεια του Α.Σ.Ε.Π τον προηγούμενο Μάιο τελεσφόρησαν και το δίκαιο αίτημα της Π.Ο.Ι.Κ.Ξ.Γ εισακούστηκε με την κατάθεση τροπολογίας / προσθήκης στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για ανάπτυξη, παρεμβάσεις νια ενίσχυση δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις» την 18 Δεκεμβρίου 2023 (Αρ. Τροπολογίας: 70/25 18.12.2023) και την ψήφισή του νομοσχεδίου στις 20 Δεκεμβρίου 2023 (Άρθρο 115 Ρύθμιση ζητημάτων σχετικών με τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας.)

Η ανακοίνωση της PALSO:

"Ο αγώνας της Π.Ο.Ι.Κ..Ξ.Γ για την μη ένταξη των πιστοποιητικών που εξετάζουν μόνο δυο δεξιότητες στο Παράρτημα Γλωσσομάθειας των προκηρύξεων του Α.Σ.Ε.Π., δικαιώθηκε.

Οι προσπάθειες των Διοικητικών Συμβουλίων της ΠΟΙΚΞΓ τα τελευταία χρόνια, σχετικά με την αναγνώριση των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας που εξετάζουν μόνο δυο δεξιότητες, υπήρξαν άοκνες και επίμονες. Αν και για την ΠΟΙΚΞΓ το Προεδρικό Διάταγμα Τευχ.Α’/232/17-12-2022 ξεκαθάριζε το τοπίο όσον αφορά το προσοντολόγιο για τη γνώση ξένων γλωσσών, υπήρξε διαφορετική ερμηνεία από την Ολομέλεια του ΑΣΕΠ, η οποία πείστηκε, πως πλέον η αποδοχή πιστοποιητικών που εξετάζουν μόνο δυο δεξιότητες δημιουργεί υποψηφίους για την κατάληψη θέσεων στον δημόσιο τομέα, δυο ταχυτήτων καθώς υπολείπονται σε γνώσεις από τους υποψηφίους που κατέχουν πιστοποιητικά τεσσάρων δεξιοτήτων, γεγονός το οποίο ήγειρε ενστάσεις για μη τήρηση της αξιοκρατίας.

Οι παρεμβάσεις στην πολιτική ηγεσία και οι συζητήσεις και συνάντηση της ΠΟΙΚΞΓ με την Ολομέλεια του Α.Σ.Ε.Π τον προηγούμενο Μάιο τελεσφόρησαν και το δίκαιο αίτημα της Π.Ο.Ι.Κ.Ξ.Γ εισακούστηκε με την κατάθεση τροπολογίας / προσθήκης στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για ανάπτυξη, παρεμβάσεις νια ενίσχυση δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις» την 18 Δεκεμβρίου 2023 και την ψήφισή του νομοσχεδίου στις 20 Δεκεμβρίου 2023.

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ι..Κ.Ξ.Γ κ. Σόλωνας Ευαγγελόπουλος και το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζουν τις ευχαριστίες τους σε όλες και όλους όσοι συνέβαλαν προς την «επίλυση» ενός τόσο σημαντικού θέματος για τον κλάδο μας.

Ειδικότερα, ευχαριστούμε την Ολομέλεια του Α.Σ.Ε.Π που κατανόησε και αποδέχτηκε, υπό το φως των αρχών της ισότητας και αξιοκρατίας, τις οποίες άλλωστε υπηρετεί κατ’ εξοχήν στο πλαίσιο του συνταγματικά κατοχυρωμένου ρόλου του, το αίτημα της ΠΟΙΚΞΓ για την μη συμπερίληψη στο Προσοντολόγιο των πιστοποιητικών δυο δεξιοτήτων.

Ευχαριστούμε θερμά:

την Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκη Κεραμέως και την Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Βιβή Χαραλαμπογιάννη καθώς και τον Υπουργό Επικρατείας κ. Μάκη Βορίδη, οι οποίοι συνετέλεσαν στην ευόδωση του αγώνα της Ομοσπονδίας μας."

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr