Ερώτηση σε Πιερρακάκη για ΕΟΠΠΕΠ και τις εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτών ενηλίκων

Ερώτηση σε Πιερρακάκη για ΕΟΠΠΕΠ και τις εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτών ενηλίκων

Σε κατάθεση ερώτησης προς τον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού προχώρησε ο Βουλευτής Κιλκίς και Υπεύθυνος ΚΤΕ Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Στέφανος Παραστατίδης για τον ΕΟΠΠΕΠ και τις εξετάσεις πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτών ενηλίκων που διενεργήθηκαν τελευταία φορά τον Σεπτέμβριο του 2021.  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


Προς: Τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

ΘΕΜΑ:”ΕΟΠΠΕΠ- ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ” 

Βασική αρμοδιότητα του ΕΟΠΠΕΠ -εκ του ιδρυτικού του νόμου- είναι και η πιστοποίηση στις γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που αποκτώνται μέσω μη-τυπικής και άτυπης μαθησιακής διαδρομής.

Στα πλαίσια αυτών των αρμοδιοτήτων ο ΕΟΠΠΕΠ οφείλει μεταξύ άλλων να διεξάγει σε τακτά χρονικά διαστήματα εξετάσεις πιστοποίησης για την απόκτηση εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτών ενηλίκων.

Ενώ όμως η διενέργεια αυτών των εξετάσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση του ΕΟΠΠΕΠ, οι τελευταίες σχετικές εξετάσεις πιστοποίησης διενεργήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2021.

Στο διάστημα αυτό λιμνάζουν στα αρχεία του Οργανισμού, χιλιάδες αιτήσεις υποψηφίων εκπαιδευτών ενηλίκων που χρειάζονται την συγκεκριμένη πιστοποίηση είτε για να μοριοδοτηθούν στην πρόσληψη σε συγκεκριμένες δομές εκπαίδευσης είτε για να ενταχθούν στο μητρώο εκπαιδευτών ενηλίκων ώστε να μπορούν να διδάσκουν σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα σε φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης.

Και ενώ έχουν παρέλθει πάνω από δύο χρόνια από την τελευταία φορά που ο ΕΟΠΠΕΠ διεξήγαγε εξετάσεις, αντικρουόμενες είναι οι δηλώσεις των υπευθύνων για το αν και πότε θα διεξαχθούν τελικά. 

Ερωτάται ο υπουργός: 

  1. Πότε και με ποιο θεσμικό πλαίσιο θα γίνουν οι επόμενες εξετάσεις για την πιστοποίηση εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτών ενηλίκων;
  2. Πού οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση στη διενέργεια αυτών των εξετάσεων και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο προκειμένου να μην επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο που κρατάει σε ομηρία χιλιάδες υποψηφίους;
  3.  Γιατί ο ΕΟΠΠΕΠ δεν έχει προχωρήσει στην πιστοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων που προβλέπεται από το νόμο προκειμένου οι υποψήφιοι να αποκτήσουν το δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης του οργανισμού;

Ο ερωτών βουλευτής 
Στέφανος Παραστατίδης”

Με εκτίμηση

Στέφανος Παραστατίδης
Βουλευτής Κιλκίς
ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής Τομεάρχης Παιδείας ​​

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr