Η φοιτητική ζωή στις εστίες της Ούλωφ Πάλμε του Πανεπιστημίου Αθηνών [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Ως φοιτητής, στις εστίες της Ούλωφ Πάλμε σίγουρα έχεις πάει έστω και μια φορά. Είτε για πάρτι είτε για να αράξεις με φίλους που μένουν εκεί. Μπορεί το εξωτερικό του κτιρίου να μην αρέσει σε κανέναν και οι κάδοι που βρίσκονται ακριβώς στην είσοδο να είναι μια άθλια υποδοχή, όμως με το που μπεις στο ισόγειο, όλα αλλάζουν. Όποιος σε δει, θα σου πει καλημέρα και ας μην σε ξέρει (εκτός βέβαια αν έχει hangover από το προηγούμενο βράδυ και κουτουλάει στους τοίχους). Γιατί εκεί τα παιδιά φαίνεται να είναι μια οικογένεια (από την κουβέντα μαζί τους, τελικά μόνο φαίνεται).  Σε αυτές λοιπόν τις εστίες, που τόσα και τόσα κακά ακούγονται για τις συνθήκες τους, όλοι οι φοιτητές, οικότροφοι ή μη, περνάνε φίνα. Με ένα τσιγάρο και έναν καφέ αράζουν τα απογεύματα, ενώ το βράδυ ο καφές γίνεται μπύρα και η μουσική πιο δυνατή. Τα πάρτι στις εστίες είναι αξέχαστα (σίγουρα έχεις πάει και εσύ) και ας το παραδεχτούμε. Οι φοιτητές σε αυτή την ηλικία δεν έχουν και πολλές απαιτήσεις, τους αρκούν οι φίλοι, το ποτό, η δυνατή μουσική (ας είναι και trash) και ο έρωτα για να περνούν καλά.

Βρήκαμε λοιπόν παιδιά που ζουν εκεί, μας μίλησαν για την ζωή τους στις εστίες και μας ξενάγησαν στα δωμάτιά τους. Τα κριτήρια για να μπει κανείς στην εστία είναι κοινωνικοοικονομικά (ανεργία, πολυτεκνία, απορία, μέλη οικογένειας), αφορούν σε παιδιά που είναι από επαρχία ή που έχουν γονείς που ζουν εκτός Αθηνών. Η εστία είναι εντελώς δωρεάν, πράγμα που σημαίνει πως τα παιδιά δεν πληρώνουν για ό,τι τους παρέχεται, από τη δωρεάν στέγη, μέχρι τον κλιματισμό, το ζεστό νερό και το Internet. Μπορεί τα δωμάτια να είναι μικρά, αλλά μικρά είναι τα δωμάτια σε όλες τις εστίες του κόσμου…

Jelena

Η Jelena είναι εικοσιτεσσάρων ετών και σπουδάζει αγγλική φιλολογία. Είναι στο πέμπτο έτος και μένει στις εστίες εδώ και πέντε χρόνια.

Μεγάλωσες στην Αθήνα;

Όχι, είμαι εδώ μόνο για σπουδές.

Πώς σου φαίνεται; Σου αρέσει;

Για τα φοιτητικά χρόνια, η εστία είναι ό,τι καλύτερο. Οι περισσότεροι έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας. Είναι πολύ εύκολο να κάνεις παρέες.

Όταν θα φύγεις από την εστία νομίζεις πως θα ανακουφιστείς ή θα σου λείψει;

Σίγουρα θα μου λείψει επειδή εδώ έχω περάσει αρκετά χρόνια. Από την άλλη, όλοι ξέρουμε ότι αυτό είναι μόνο ένα στάδιο της ζωής μας.

Σε αυτό το δωμάτιο μαγειρεύεις κιόλας;

Ναι, αμέ! Όταν έχω χρόνο.

«Τα καλύτερα πάρτι γίνονται στις εστίες». Ισχύει;

Ναι, εδώ περνάμε πολύ ωραία και κάθε πάρτι είναι επιτυχία. Μάλλον επειδή γνωριζόμαστε όλοι και δεν ντρεπόμαστε μεταξύ μας.

Σπυριδούλα

Η Σπυριδούλα είναι 22 χρονών, κατάγεται από την Λάρισα και σπουδάζει στο οικονομικό της νομικής. Είναι στο πέμπτο έτος.

Πώς σου φαίνεται η ζωή εδώ;

Μένω 4,5 χρόνια εδώ. Είναι ωραία στην εστία, μένω μαζί με την αδερφή μου και μου αρέσει. Υπάρχουν, βέβαια, δυσκολίες επειδή ζούμε δυο άτομα σε ένα δωμάτιο χωρίς προσωπικό χώρο και απαιτεί αμοιβαίες υποχωρήσεις. Παρόλα αυτά είναι και πολύ ωραία η όλη ατμόσφαιρα.

Όταν φύγεις, θα σου λείψει η εστία;

Θα μου λείψει η εστία όταν φύγω, αλλά έχω και την ανάγκη κάποια στιγμή να φύγω από εδώ. Είναι θετικό το ότι δεν πληρώνουμε τίποτα, έχουμε δωρεάν ίντερνετ, φαγητό, ρεύμα, ζεστό νερό, θέρμανση. Από την άλλη, το ότι δεν υπάρχει προσωπικός χώρος, ότι ο χώρος είναι μικρός και πολλές φορές αισθάνομαι εγκλωβισμένη, είναι τα αρνητικά. Είναι καλή εμπειρία η εστία, αλλά παρατηρώ ότι όσοι μένουν πολλά χρόνια βολεύονται επειδή δεν έχουν καμιά υποχρέωση και παρασιτούν από κει και πέρα.

Μαγειρεύεις εδώ;

Το μαγείρεμα είναι σχετικά εύκολο στο δωμάτιο αρκεί να οργανωθείς. Το πολύ αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχει νεροχύτης και έτσι αναγκάζεσαι να χρησιμοποιείς τον νιπτήρα, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι χώροι στην εστία όπου υπάρχουν οργανωμένες κουζίνες για όσους θέλουν να μαγειρεύουν.

«Τα καλύτερα πάρτι γίνονται στις εστίες». Ισχύει;

Γίνονται όντως πολλά πάρτι στην εστία. Κάποια από αυτά είναι ωραία. Προσωπικά δεν συμμετέχω σχεδόν ποτά. Έχω πάει σε ελάχιστα επειδή γίνεται πανικός, μαζεύεται πάρα πολύς κόσμος και δεν μπορείς να ανασάνεις.

 

Αντωνία

Η Αντωνία είναι εικοσιτριών ετών και σπουδάζει στην γυμναστική ακαδημία. Είναι στο πέμπτο έτος και μένει στην εστία εδώ και τέσσερα χρόνια. Έχει μεγαλώσει στην Αθήνα και βρίσκει πως οι εστίες έχουν τις ομορφιές τους, έχουν και τα άσχημά τους.

Πώς είναι η ζωή εδώ;

Σαν παιδιά, έχουμε τις διαφορές μας. Δεν είναι εύκολο να συμβιώνεις με έναν άνθρωπο που γνωρίζεις  στα δεκαοχτώ σου αν δεν έχετε κοινά πράγματα να κάνετε. Αλλά λίγο πολύ έχουμε κοινά.

Κάνεις εύκολα παρέες στις εστίες;

Ναι, νομίζω πως εύκολα μπορείς να γνωρίσεις κόσμο και να κάνεις παρέες στις εστίες.

Σε αυτό το δωμάτιο μαγειρεύεις κιόλας;

Άμα έχω όρεξη και χρόνο και δεν έχουμε ανοιχτό το εστιατόριο, μαγειρεύω.

«Τα καλύτερα πάρτι γίνονται στις εστίες». Ισχύει;

Εννοείται ότι ισχύει!!!

Η Πωλίνα ή αλλιώς Vt (Βου-τού), είναι εικοστριών ετών, σπουδάζει στο τμήμα Οικονομικών του Καποδιστριακού και φέτος διανύει το έκτο, και ελπίζει τελευταίο, έτος της στην σχολή. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Μυτιλήνη και θεωρεί πως η ζωή στην εστία είναι πολύ καλύτερη από ό,τι φαντάζεται ο μέσος φοιτητής.

Πόσα χρόνια μένεις στην εστία;

Στην εστία, μένω από το πρώτο έτος, αλλά θεωρώ ότι η πραγματικά «εστιακή ζωή» μου άρχισε γύρω στο τέλος του δευτέρου έτους. Μάλλον μέχρι τότε δεν είχα γνωρίσει τα «σωστά» άτομα.

Είστε όλα τα παιδιά εδώ σαν οικογένεια;

Θα έλεγα περισσότερο σαν πολλές οικογένειες. Υπάρχουν ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα που όντως λειτουργούν σαν μια οικογένεια. Πάντως, σε γενικές γραμμές, υπάρχει κατανόηση μεταξύ των οικότροφων.

Σου αρέσει η φάση εδώ;

Η ζωή στην εστία είναι από πολύ καλύτερη, μέχρι ιδανική, σε σχέση με αυτό που φαντάζεται ο μέσος φοιτητής που δεν έχει έρθει ποτέ μια βόλτα από τις εστίες. Προσωπικά, μου αρέσει πολύ! Είναι σαν να έχεις όλους τους φίλους σου μαζεμένους. Πού να κάνεις τηλέφωνα και να κανονίζεις καφέδες, βάλε και τα λεωφορεία και την κίνηση… Εδώ, απλά χτυπάς δίπλα και αράζεις για καφέ μπαλκόνι, με θέα τον Λυκαβηττό, ή την Ακρόπολη!

Κάνετε εύκολα παρέες στις εστίες;

Το πιο εύκολο πράγμα στις εστίες είναι να κάνεις παρέες. Ακόμη πιο εύκολο είναι να δεθείς πολύ περισσότερο με συνοικοτρόφους σου, παρά με συμφοιτητές, γιατί εδώ τους ζεις καθημερινά.

Σε αυτό το δωμάτιο μαγειρεύεις κιόλας;

Συνήθως, τρώμε στο εστιατόριο, αλλά έχω και ένα μικρό κουζινάκι για παν ενδεχόμενο. Φυσικά, μην περιμένετε να φτιάχνω κάτι ποιο περίπλοκο από κρέπες και μακαρόνια.

«Τα καλύτερα πάρτι γίνονται στις εστίες». Ισχύει;

Ισχύει και με το παραπάνω, θα έλεγα. Φυσικά, το καλύτερο είναι να έρθετε στο επόμενο So Fly party για να το διαπιστώσετε. Μιλάμε για πολύ μεγάλα πάρτι που διοργανώνονται από τις Αθλητικές Ομάδες της εστίας και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από πολύ γνωστά πάρτι της Αθήνας. Κι όμως, όλο το στήσιμο γίνεται ,από την αρχή μέχρι το τέλος, από εμάς, τους φοιτητές, ενώ τα έσοδα «ανακυκλώνονται», αφού διατίθενται εξ’ολοκλήρου για την διαμόρφωση και την αξιοποίηση χώρων της εστίας.

Σπύρος

Ο Σπύρος είναι είκοσι χρονών, έχει έρθει στην Αθήνα από την Κεφαλονιά και σπουδάζει Φιλοσοφία και Ιστορία της Επιστήμης. Μένει στην εστία εδώ και τρία χρόνια και αγαπάει πολύ την Αθήνα.

Πώς σου φαίνεται η Αθήνα;

Η Αθήνα είναι γεμάτη επιλογές. Μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα μέσα από μια ποικιλία επιλογών που σε γεμίζουν με καινούργιες εμπειρίες. Πρέπει να ζήσεις για να μάθεις πώς είναι. Και αξίζει.

Νιώθεις πως είστε σαν οικογένεια στην εστία;

Η εστία από την στιγμή που γίνεσαι εστιακός αποτελεί το νέο σου σπίτι, την νέα σου οικογένεια. Οπότε και βέβαια είμαστε σαν μια οικογένεια.

Κάνεις πολλές παρέες εδώ;

Κάνεις πάρα πολλές εδώ, ναι. Γνωρίζεις άτομα από κάθε μέρος της Ελλάδας αλλά και εκτός αυτής. Η ευκολία της κοινωνικοποίησης σου εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την προσωπικότητα σου και την διάθεσή σου για παρέες. Αλλά γενικά μια καινούρια παρέα θα γίνει ένα νέο κομμάτι της ζωής σου εύκολα και σχετικά γρήγορα.

Θα σου λείψει η εστία όταν φύγεις;

Όταν φύγω από την εστία, πολύ γρήγορα θα την λησμονήσω. Τόσο τις δραστηριότητες που κάνουμε σαν εστιακοί όσο και σαν φοιτητές. Οι συγκεντρώσεις, τα πάρτι και γενικά οι εμπειρίες στην εστία θα μείνουν χαραγμένες στην μνήμη μου.

Μαγειρεύεις;

Όταν η εστία είναι κλειστή ή το φαγητό δεν σου αρέσει, τότε αναγκαστικά έχεις δύο επιλογές: ή θα μαγειρέψεις ή θα παραγγείλεις απ’ έξω. Οπότε όταν τα οικονομικά είναι δύσκολα αναγκάζεσαι και μαγειρεύεις.

Ιωάννης

Ο Ιωάννης είναι εικοσιτεσσάρων ετών και είναι στο έβδομο έτος του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Μένεις στην εστία τέσσερα χρόνια και κατάγεται από την Χαλκίδα.

Πώς σου φαίνεται η εστία;

Οι συγκεκριμένες εστίες είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση λόγω της ανακαίνισης που έγινε το 2004. Είναι αρκετά ενδιαφέρουσα η όλη κατάσταση, θα έλεγα.

Ζείτε σαν οικογένεια;

Σχετικό είναι αυτό. Με τους φίλους σου μπορεί να είσαι σαν οικογένεια γιατί περνάτε μεγάλο μέρος της ημέρας μαζί αλλά δεν θα το γενίκευα. Υπάρχει ένα “οικογενειακό”, αν το θες κλίμα, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και εδώ κομματικές παρατάξεις όπως στις σχολές μας και δημιουργούν αντιπαλότητες και γενικά δυναμιτίζουν συχνά το κλίμα.

Όταν θα φύγεις από την εστία νομίζεις πως θα ανακουφιστείς ή θα σου λείψει;

Κοίταξε, έχουμε ζήσει πολλές ωραίες εμπειρίες εδώ πέρα κι όπως και να το κάνεις έχουμε ζήσει εδώ μέσα τα φοιτητικά μας χρόνια. Δεν θα έλεγα ότι θα μου λείψει, καθώς πρέπει να προχωράμε συνεχώς, και η εστία είναι απλά ένα πέρασμα, αλλά σίγουρα θα μας μείνει στο μυαλό μας σαν μια καλή ανάμνηση.

Απ’ όσο έμαθα δεν πληρώνουν τίποτα τα παιδιά που μένουν εδώ.

Όχι, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, παρ” ότι πάντα αιωρείται σαν ιδέα ότι κάποια στιγμή θα επιβληθούν ενοίκια, δεν έχει πάει να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο.

«Τα καλύτερα πάρτι γίνονται στις εστίες». Ισχύει;

Μπορώ να πω πως ναι. Κοίταξε πάντα γινόντουσαν διάφορα μικρά ή μεγάλα πάρτι στις εστίες και ήταν μια χαρά. Τα τελευταία τρία χρόνια, γιατί μάλλον σε αυτά θα αναφέρεσαι, έχουμε οργανώσει κάποιες αθλητικές ομάδες στην εστία με διάφορες δράσεις όπως αθλητικές εκδηλώσεις, εκδρομές, συμμετοχές σε πρωταθλήματα και φυσικά πάρτι. Νομίζω ότι οι φοιτητές δεν θέλουν τίποτα παραπάνω από καλή μουσική, φθηνό ποτό και πολλούς ακόμα φοιτητές σαν κι αυτούς. Συνεπώς αυτά τα καταφέρνουμε κι ο κόσμος περνάει καλά.

Κείμενο: Μαίρη Βαμβακά

Φωτογραφίες: Θανάσης Καρατζάς

Πηγή: grekamag.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr