Φοιτητές του ΑΠΘ καταγγέλλουν τροφική δηλητηρίαση στην φοιτητική εστία

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ):

"Με το νέο έτος η κατάσταση της σίτισης στις ΦΕΘ , όπως και σε πολλές εστίες πανελλαδικά, άλλαξε με την πλήρη παραχώρηση της σε εργολάβο (catering). Χαρακτηριστικά, το ανώτατο ποσό κόστους σίτισης ανά φοιτητή/τρια ανέρχεται στο ευτελές ποσό του 1,80€ την ημέρα. Η έκπτωση της ποιότητας οδήγησε μάλιστα σε περιστατικά τροφικών δηλητηριάσεων!

Την ίδια στιγμή εστιακές/οι μένουν νηστικές/οί καθώς αυστηροποιείται ο έλεγχος των δικαιούχων σίτισης, προκειμένου ο εργολάβος να μην ετοιμάζει λιγότερες μερίδες απ’ όσες έχει πληρωθεί, μεγιστοποιώντας έτσι το κέρδος του. Αντίστοιχα στην συντήρηση, έχει δοθεί στην εκεί εργολαβία ποσό για την αγορά υλικών, ώστε να το διαχειριστεί όπως κρίνει(!), με αποτέλεσμα τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής μας αφού ένα πολύ μικρό ποσό αξιοποιείται για τον σκοπό που έχει δοθεί.

Με απόφαση γενικής συνέλευσης ο Σ.Ο.Φ.Ε.Θ (σύλλογος οικοτρόφων φοιτητικών εστιών Θεσσαλονίκης) προχώρησε σε μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στη πρυτανεία, στον εκπρόσωπο του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ και στον υπεύθυνο της λέσχης των εστιών που έχει οριστεί από τον εργολάβο. Ο τελευταίος δεν αρνήθηκε την δηλητηρίαση και όταν διαμαρτυρηθήκαμε μας απείλησε ότι θα σταματήσει τη σίτιση μας! Από την άλλη ο εκπρόσωπος του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ , Κ.Παπάντος, αποποιήθηκε κάθε ευθύνη που ορίζει η θέση του, ενώ συγκεκριμένα όταν αναφέρθηκε η συντήρηση είπε χαρακτηριστικά για τα ασανσέρ: «Όσο δεν υπάρχουν θάνατοι, καλά είναι..» συμπληρώνοντας αργότερα «εδώ δεν υπάρχουν θάνατοι… μόνο αυτοκτονίες»(!!!).

Τέλος η πρυτανεία για άλλη μια φορά παίρνει ξεκάθαρα θέση απέναντι στα συμφέροντα των οικοτρόφων. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που μένουν άνω των 150 φοιτητών εκτός εστιών, με απόφαση της πρυτανείας κρατούνται πάνω από 80 δωμάτια άδεια, στερώντας το δικαίωμα αυτών των ατόμων να σπουδάσουν.

Ως σύλλογος οικοτρόφων καταγγέλλουμε τους προαναφερθέντες και συνολικά την επίθεση στο δικαίωμά μας στη Δημόσια και Δωρεάν Σίτιση και Στέγαση.

Διεκδικούμε: 

  • Ενιαία δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, δωρεάν συγγράμματα, σίτιση και στέγαση για όλες/ους τις/τους φοιτήτριες/τές.
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες των Εστιών. Κανένα καθεστώς υπενοικίασης εργαζομένων-καμία απόλυση.
  • Επαρκή και υγιεινή σίτιση χωρίς αποκλεισμούς.
  • Άμεση συντήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων.
  • Άμεση πλήρωση όσων κενών δωματίων υπάρχουν στις Εστίες."

Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

πηγή: seleo.gr

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr