Χωρίς ζεστό νερό οι νέες φοιτητικές εστίες του Πολυτεχνείου Κρήτης

Χωρίς ζεστό νερό οι νέες εστίες του Πολυτεχνείου Κρήτης

Ανακοίνωση μέσω της οποίας καταγγέλλει ότι οι καινούργιες εστίες του Πολυτεχνείου Κρήτης, εδώ και ένα μήνα είναι χωρίς ζεστό εξέδωσε ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «για ακόμη μια φορά, οι εστιακοί φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης βιώνουν τα αποτελέσματα της τακτικής απαξίωσης και υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων, ειδικά όσον αφορά το κομμάτι της φοιτητικής μέριμνας.


Συγκεκριμένα, οι οικότροφοι φοιτητές δύο εκ των τριών φάσεων των «καινούργιων» εστιών, έχουν μείνει χωρίς ζεστό νερό από τις 22 Δεκέμβρη, λόγω βλάβης των δύο μπόιλερ των κτηρίων. Σε πρώτη φάση, τον Σεπτέμβριο του 2023 το ένα μπόιλερ τρύπησε και λόγω της διαρροής οι εστιακοί της συγκεκριμένης φάσης εστιών έμειναν χωρίς ζεστό νερό. Λόγω ελλιπούς προσωπικού και χρηματοδότησης για την αποκατάσταση του προβλήματος, η λύση που βρέθηκε από την μέριμνα ήταν μορφής… «πατέντας», με τη διασύνδεση του χαλασμένου μπόιλερ με αυτό άλλης φάσης εστιών. Ωστόσο τον Δεκέμβρη, βλάβη εμφανίστηκε και στο δεύτερο μπόιλερ, καθώς κάηκαν οι πλακέτες του! Έτσι, δύο σειρές εστιών, με συνολική χωρητικότητα 120 φοιτητών έχει μείνει χωρίς ζεστό νερό εν μέσω χειμώνα από τα τέλη Δεκέμβρη!

Μετά από τα παράπονα των φοιτητών και μεμονωμένων πληροφοριών που λαμβάνουμε από την μέριμνα και το Τμήμα Συντήρησης, γίνεται κατανοητό ότι η επίλυση του προβλήματος σκοντάφτει σε γραφειοκρατικά κωλύματα διαγωνισμών (για την αγορά τον πλακετών ή την αγορά καινούργιου μπόιλερ), ενώ η ελλιπής χρηματοδότηση και το μειωμένο προσωπικό του Πολυτεχνείου Κρήτης έχουν ως αποτέλεσμα το πρόβλημα να επιδιορθωθεί «στην καλύτερη σε έναν μήνα» όπως μας λένε…

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που οι εστιακοί φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση. Να θυμίσουμε πως τον Γενάρη του 2021 οι εστιακοί φοιτητές είχαν ταλαιπωρηθεί με 3μερη διακοπή ρεύματος και νερού, πάλι εν μέσω χειμώνα αλλά και ηλεκτρονικών εξετάσεων! Παράλληλα, ανά τα χρόνια έχουν γίνει κανονικότητα οι διακοπές ρεύματος, τα χαλασμένα κλιματιστικά, οι πλημμύρες μέσα στα δωμάτια των οικότροφων στις παλιές εστίες με τη πρώτη ψιχάλα.

Χορτάσαμε από «σύγχρονο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο» που δίνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για «ενεργειακές αναβαθμίσεις», όταν βασικές παροχές στερούνται από τους φοιτητές λόγω μηδενικής συντήρησης! Χορτάσαμε ευχολόγια για νέες εστίες, όταν αυτές που ήδη έχουμε βρίσκονται σε αυτή τη κατάσταση μετά από μόλις 5 χρόνια λειτουργίας!

Οι φοιτητές δεν ανεχόμαστε άλλο την σταθερή απαξίωση των ιδρυμάτων μας, η οποία φέρνει από την πίσω πόρτα την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τα οποία μόνο θα δυσχεράνουν την ήδη τραγική κατάσταση στην οποία καλούμαστε να ζήσουμε και εν τέλει να σπουδάσουμε. Η κυβέρνηση και το υπουργείο, πριν διορθώσουν οποιαδήποτε «ανορθογραφία στην ανώτατη εκπαίδευση», όπως λένε, ας ασχοληθούν πρώτα με τα βασικά. Όπως, για παράδειγμα, να έχουμε ζεστό νερό τον… 21ο αιώνα!

Απαιτούμε:

• Κανένας φοιτητής να μην μείνει χωρίς ζεστό νερό εν μέσω χειμώνα!
• Ολοκληρωμένη ενημέρωση των εστιακών φοιτητών από την διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης για το πρόβλημα και το πότε θα επιλυθεί
• Αύξηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων μας για την απαραίτητη συντήρηση των υποδομών τους!»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr