Κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί το τρέχον ακαδημαϊκό έτος / Τι καταγγέλλουν φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί το τρέχον ακαδημαϊκό έτος / Τι καταγγέλλουν φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί καθώς, έπειτα από την περικοπή των αντίστοιχων κονδυλίων, πολλά βασικά μαθήματα δεν πραγματοποιούνται

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την πόλη της Άρτας, δέχεται ετησίως τους περισσότερους εισακτέους, μεταξύ των λοιπών μουσικών τμημάτων της χώρας, ενώ παράλληλα διαθέτει τους λιγότερους μόνιμους καθηγητές. 


Ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι το τρέχον ακαδημαϊκό έτος κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί καθώς, έπειτα από την περικοπή των αντίστοιχων κονδυλίων, πολλά βασικά μαθήματα δεν πραγματοποιούνται.

Ειδικότερα, το τμήμα δέχεται κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 150 φοιτητές, οι οποίοι κατά πλειοψηφία το επιλέγουν λόγω της δυνατότητας που παρέχει για λήψη πτυχίου με ειδίκευση οργάνου σε όλους τους απoφοίτους.

Παρά τα λίγα χρόνια λειτουργίας του ως πανεπιστημιακό τμήμα, είναι ιδιαίτερα ενεργό σε μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Μερικά από αυτά είναι η συμμετοχή του στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών TUNE (Traditional music Undergraduate Network in Europe), η υποδοχή φοιτητών Erasmus και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό από τις ορχήστρες του τμήματος.

«Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το τμήμα δεν είναι πρωτόγνωρη στους σπουδαστές, καθώς το μόνιμο διδακτικό προσωπικό (μόλις 12 καθηγητές) δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες του τμήματος, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η λειτουργία του να βασίζεται στην πρόσληψη έκτακτου διδακτικού προσωπικού, που πάντα καθυστερεί δραματικά. Την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ωστόσο, η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο καθώς τίθεται σε κίνδυνο η ολοκλήρωση του έτους και η απόκτηση πτυχίου για πολλούς σπουδαστές», τονίζουν οι φοιτητές. 

Πιο αναλυτικά, από τα 33 όργανα ειδίκευσης διδάσκονται μόλις 16, ενώ από τα 14 μουσικά σύνολα μόλις τα 7. Εκτός από τις μουσικές δεξιότητες και τα μουσικά σύνολα (μαθήματα κορμού) αυτή την στιγμή δεν πραγματοποιούνται και πολλά άλλα μαθήματα, υποχρεωτικά για την λήψη πτυχίου.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι βιώνουμε την πλήρη απαξίωση της Δημόσιας Παιδείας και των Καλλιτεχνικών Σπουδών, στο βωμό της ιδιωτικοποίησής τους. Είναι απαράδεκτο να εισάγονται φοιτητές σε μία δημόσια σχολή, να πληρώνουν ενοίκιο, να αναγκάζονται να παρακολουθούν εξωτερικά μαθήματα για να καλύψουν τα κενά του κρατικού μηχανισμού, και εν τέλει το μέλλον τους να είναι αβέβαιο», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση έχει προβεί στις εξής ενέργειες:

- Τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη στο κτήριο Διοικητικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα.

- Την ίδια ημέρα απεστάλη επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας και την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

- Ο Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου με τον Κοσμήτορα της σχολής, συμμετείχαν σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον σταθμό της ΕΡΤ3 (Πέμπτη 26 Οκτωβρίου) και του Ράδιο Θεσσαλονίκη (Πέμπτη 10 Νοεμβρίου) Προς το Υπουργείο Παιδείας, το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Μουσικών

Σπουδών απαιτούν:

- Έγκριση έκτακτου κονδυλίου στο ύψος των αναγκών της σχολής για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2023-24.

- Προσλήψεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού.

- Επίλυση όλων των προβλημάτων των υλικοτεχνικών υποδομών.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr