Οι πλημμύρες όξυναν χρόνια προβλήματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας / Τι καταγγέλλουν φοιτητές

Οι πλημμύρες όξυναν χρόνια προβλήματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας / Τι καταγγέλλουν φοιτητές

Φοιτητές κάνουν μάθημα σε χώρους που θυμίζουν περισσότερο εργοτάξιο - Δεν διατρέχουν κίνδυνο διαβεβαιώνει η διοίκηση του Πανεπιστημίου.

Οι καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου όξυναν χρόνια προβλήματα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου οι φοιτητές κάνουν μαθήματα σε χώρους που θυμίζουν περισσότερο εργοτάξιο, μέσα στη μούχλα και τη δυσοσμία.


Τρύπες στους τοίχους, ψευδοροφές που λείπουν, τουαλέτες και ασανσέρ εκτός λειτουργίας στο κτίριο «Παπαστράτος» στο λιμάνι του Βόλου. «Καλώδια κρέμονται. Το κτίριο ακατάλληλο. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις επισκευές. Δεν πάει άλλο, κάτι πρέπει να γίνει» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» 21χρονη φοιτήτρια, σημειώνοντας πως πριν από λίγους μήνες έπεσε παράθυρο αίθουσας, ευτυχώς εν ώρα διαλείμματος.

Φοιτητές καταγγέλλουν πως οι σχολές επαναλειτούργησαν χωρίς μέτρα ασφάλειας και πως το Πανεπιστήμιο αποτελεί υγειονομική βόμβα, αλλά η διοίκησή του διαβεβαιώνει πως οι βλάβες δεν εγκυμονούν κινδύνους, πως οι εργασίες γίνονται σταδιακά και πως όλες οι εγκαταστάσεις απολυμάνθηκαν.

Σύμφωνα με την απάντηση των πρυτανικών αρχών στην «Εφ.Συν.», μεικτά κλιμάκια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου, του Τεχνικού Συμβουλίου και μηχανικοί του ΤΕΕ προχώρησαν στον απαραίτητο κτιριολογικό και ηλεκτρομηχανολογικό έλεγχο, ενώ επιδιορθώθηκαν ηλεκτρολογικοί πίνακες ή τοποθετήθηκαν νέοι και αφαιρέθηκαν τα κατεστραμμένα πλαστικά πλακίδια από τους διαδρόμους.

«Διορθώθηκαν μάλιστα παθογένειες που υπήρχαν παλιά και δεν τις ξέραμε. Η “Θόλος” μπάζει νερό τα τελευταία 20 χρόνια όταν βρέχει. Ζήτησα από το υπουργείο Ανάπτυξης και εγκρίθηκε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για επιδιόρθωση και μείωση κατανάλωσης ρεύματος» τόνισε στην «Εφ.Συν.» ο πρύτανης Χαράλαμπος Μπιλλίνης.

Η βιβλιοθήκη του ιδρύματος υπέστη τεράστια καταστροφή και δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν από την επόμενη χρονιά. Βιβλία ανυπολόγιστης αξίας πολτοποιήθηκαν φράζοντας τις αποχετεύσεις, όταν το νερό έφτασε από το υπόγειο μέχρι τον πρώτο όροφο. «Διαπιστώσαμε ότι στο υπόγειο υπάρχουν τρία πηγάδια μόνιμα, που βγάζουν νερό από το επίπεδο της θάλασσας. Έχουμε αντλίες μόνιμα. Το νερό έχει μειωθεί σταθερά στα 5 εκατοστά» σημειώνει ο πρύτανης.

Ένα μεγάλο αμφιθέατρο παραμένει κλειστό μετά τις πλημμύρες επιδεινώνοντας το πρόβλημα συνωστισμού στο «Παπαστράτος», όπου από το 2019 δύο τμήματα προστέθηκαν στα τέσσερα ήδη στεγαζόμενα. Φοιτητές ψάχνουν καρέκλες μέχρι και στο κυλικείο για να βρουν μια θέση, καθώς κανείς δεν μερίμνησε για το πού θα εγκατασταθούν τα νέα τμήματα από τη συνένωση του ΤΕΙ Θεσσαλίας με τμήματα του ΤΕΙ Στερεάς. Ο κ. Μπιλλίνης απαντά ότι θα ενοικιαστεί κτίριο για την κάλυψη των αναγκών. 

Ο φοιτητικός σύλλογος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ζητά έκτακτο κονδύλι για την πλήρη αποκατάσταση των υποδομών, την αντικατάσταση του κατεστραμμένου εξοπλισμού, όπως επίσης τη δυνατότητα πρόσβασης των φοιτητών με αναπηρία, την επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών, επειδή όπως καταγγέλλουν τόλμησαν να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας κατά τον καθαρισμό της Πολυτεχνικής Σχολής από τις λάσπες, χρήματα για τη φοιτητική μέριμνα και πρόσληψη μόνιμου καθηγητικού προσωπικού.

Στο Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών διδάσκονται οι δύο από τις τέσσερις προσφερόμενες γλώσσες εκ των μόνο η μία διά ζώσης. Οι φοιτητές καλούνται να μάθουν κινεζικά μέσω τηλεκπαίδευσης και με διακοπές στη σύνδεση, λόγω του ευρύτερου προβλήματος του δικτύου τηλεπικοινωνιών στην περιοχή. «Δεν προχωράμε, απλά διατηρούμε μια επαφή σε ένα μάθημα τόσο δύσκολο όσο η κινεζική γλώσσα» μας εξηγεί ένας από αυτούς.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr