Νομική Σχολή ΕΚΠΑ: Επιστημονική εκδήλωση για την Κλιματική Αλλαγή

Νομική Σχολή ΕΚΠΑ: Ολοκληρώθηκε η επιστημονική εκδήλωση για την Κλιματική Αλλαγή

Τη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024, η Νομική Σχολή του Ε.K.Π.Α. και το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Ι.Μ.Δ.Α.) διοργάνωσαν με ιδιαίτερη επιτυχία επιστημονική εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή με αφορμή την εμβληματική υπόθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.) Duarte Agostinho κ.ά κατά Πορτογαλίας και 32 άλλων Κρατών.

Στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Κεντρικό κτήριο του Ε.Κ.Π.Α. (αμφιθέατρο Αργυριάδης, ώρα 17.00), προσκλήθηκε να μιλήσει η επικεφαλής της νομικής ομάδας που εκπροσώπησε τους προσφεύγοντες ενώπιον του Ε.Δ.Δ.Α., κ. Alison Macdonald KC, Barrister, Essex Court Chambers. Στη συζήτηση που ακολούθησε και συντόνισε ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και πρώην Πρόεδρος Ε.Δ.Δ.Α., Καθηγητής κ. Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, συμμετείχαν η Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής κ. Γλυκερία Σιούτη, η Καθηγήτρια κ. Μαρία Γαβουνέλη και ο Καθηγητής κ. Γιώργος Δελλής.


Η πλούσια επιστημονική συζήτηση που ακολούθησε τις εξαιρετικές ομιλίες ανέδειξε τις νομικές πτυχές της υπόθεσης Duarte Agostinho η οποία είναι πρώτη στο είδος της, καθώς έχει αχθεί στο Ε.Δ.Δ.Α. από 6 παιδιά και νέους από την Πορτογαλία κατά τριάντα τριών (33) Κρατών συνολικά που επικαλούνται την αποτυχία των Κρατών αυτών (όλων Συμβαλλόμενων μερών στη Συμφωνία των Παρισίων του 2015) να περιορίσουν τις διαγενεακές και διασυνοριακές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Ευαγγελία Νίκα, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννα Κλάπα, ακαδημαϊκοί, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, της κοινωνίας των πολιτών και πολυπληθές κοινό. 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr