Η Νομική Αθηνών αποχαιρετά τον Καθηγητή Σπύρο Τρωιάνο / Μεσίστια η σημαία της Σχολής

Ψήφισμα της Νομικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. για την εκδημία του Ομ. Καθηγητή Σπυρίδωνος Τρωιάνου

Η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθιά οδύνη πληροφορήθηκε την εκδημία του εκλεκτού και αγαπητού Συναδέλφου Σπυρίδωνος Τρωιάνου, Ομοτίμου Καθηγητή της Σχολής.

Ο εκλιπών υπήρξε ένας από τους πλέον διακεκριμένους Έλληνες νομομαθείς και ιστορικούς του Δικαίου. Από το 1971, οπότε έλαβε εντολή διδασκαλίας ως υφηγητής, μέχρι και την αφυπηρέτησή του το 2000 υπήρξε μέλος του διδακτικού προσωπικού της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις 12 Δεκεμβρίου 1979 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην τότε έδρα του Εκκλησιαστικού Δικαίου. Από το 1985 και μετά αφοσιώθηκε όμως στη διδασκαλία της Ιστορίας του Δικαίου και ιδιαιτέρως του Βυζαντινού Δικαίου, το οποίο και καθιέρωσε ως αυτοτελώς διδασκόμενο κλάδο της Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου στη Σχολή μας. Στο Βυζαντινό Δίκαιο αφιέρωσε ο Σπύρος Τρωιάνος το μέγιστο μέρος της ερευνητικής του δραστηριότητας. Η δραστηριότητα αυτή εκδηλώθηκε ως επισήμανση και έκδοση ανέκδοτων ή ανεπαρκώς εκδεδομένων νομικών κειμένων και ως οργάνωση και (διοικητική) στήριξη της έρευνας, τόσο στο εξωτερικό (Μόναχο, Φρανκφούρτη, Βιέννη) όσο και στην Ελλάδα. Ιδιαιτέρως αξίζει να επισημανθεί η από το 1977 συνεργασία του με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης Dieter Simon για την υλοποίηση ενός ερευνητικού προγράμματος με στόχο τη μελέτη και την κριτική έκδοση βυζαντινών νομικών πηγών τόσο κοσμικής όσο και εκκλησιαστικής προέλευσης. Τα πορίσματα αυτής της έρευνας δημοσιεύθηκαν στη σειρά Forschungen zur byzantinischen Rechtsgeschichte , η οποία από το 1986 απέκτησε και αθηναϊκό κλάδο (Forschungen zur byzantinischen Rechtsgeschichte-Athener Reihe) που, υπό τη διευθυνση του Σπύρου Τρωιανου, περιλαμβάνει 19 τόμους. 


Ο εκλιπών αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ Νομικής τoυ Πανεπιστημίου της Βιέννης (1999), ενώ τιμήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων, την Εκκλησία της Ελλάδος και τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων με παράσημα και μετάλλια. Διετέλεσε μεταξύ άλλων Κοσμήτωρ της (τότε) Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (1994-2000), δύο φορές Αναπληρωτής Πρόεδρος του (τότε) Τμήματος Νομικής (1987-1989, 1991-1993) και κατ’ επανάληψη Διευθυντής Τομέα. Ακόμη υπήρξε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου (1993-1998) και Γενικός Διευθυντής Θρησκευμάτων στο (τότε) Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1979-1982).

Η Νομική Σχολή εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στη σύζυγο του εκλιπόντος, παλαιά και αγαπητή μας συνάδελφο, καθηγήτρια Βασιλική Λεονταρίτου. Τιμώντας τη μνήμη του αλησμόνητου συναδέλφου, αποφάσισε ως ελάχιστο δείγμα εκτίμησης για την προσφορά του προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα ακόλουθα:

  • Να αναρτηθεί μεσίστια η Ελληνική σημαία στα κτήρια της Νομικής Σχολής
  • Να παρακολουθήσει την εξόδιο ακολουθία αντιπροσωπεία μελών ΔΕΠ της Σχολής
  • Να εκφωνήσει τον αποχαιρετισμό εκ μέρους της Σχολής η Καθηγήτρια Ιστορίας Δικαίου Ελευθερία Παπαγιάννη, ως αρχαιότερη Καθηγήτρια της Σχολής και παλαιά μαθήτρια του εκλιπόντος
  • Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του
  • Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στις ιστοσελίδες της Νομικής Σχολής και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Κοσμήτορας
Καθηγητής Λίνος-Αλέξανδρος Γ. Σισιλιάνος

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr