Επιστολή 321 φοιτητών της Νομικής Αθηνών προς την Κοσμητεία της Σχολής

Επιστολή 321 φοιτητών της Νομικής Αθηνών προς την Κοσμητεία της Σχολής

Επιστολές Φοιτητών: Επιστολή 321 φοιτητών της Νομικής ΕΚΠΑ στην Κοσμητεία της Σχολής - Καταγγέλλουν εκφοβισμό και απειλές κουκουλοφόρων για να αποφασιστεί κατάληψη.

Την εισβολή κουκουλοφόρων στο κτίριο της Νομικής ΕΚΠΑ κατήγγειλαν φοιτητές, υποστηρίζοντας πως τους απείλησαν ώστε να αποφασιστεί κατάληψη από τη Γενική Συνέλευση.


Σύμφωνα με την επιστολή, η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων στη Γενική Συνέλευση βρίσκονταν σε αντίθεση με τη συνέχιση της κατάληψης, αλλά «πάρθηκαν όλα τα μέτρα» για να φιμωθεί η πλειοψηφία αυτή.

Η επιστολή, η οποία υπογράφεται από 321 φοιτητές, στάλθηκε στα μέλη της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, σχετικά με τη Συνέλευση, στην οποία αποφασίστηκε η συνέχιση της κατάληψης.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής των φοιτητών:

Προς όλα τα μέλη της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Αξιότιμε κύριε Πρύτανη, αξιότιμα μέλη της Κοσμητείας, αξιότιμοι καθηγητές,

Η σημερινή επιστολή αποστέλλεται σε εσάς με έρεισμα τα χθεσινά συμβάντα στη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου (εφεξής "ΓΣ") και την απόφαση που ελήφθη. Με μόνη την ιδιότητα μας ως φοιτητές νομικής, παίρνουμε το θάρρος σήμερα να απευθυνθούμε σε εσάς για να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια μας απέναντι στη χθεσινή διεξαγωγή της ΓΣ, να καταδικάσουμε το αποτέλεσμα το οποίο δεν εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών φοιτητών και να παλέψουμε με τη σειρά μας για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων μας.

Εκκινώντας με μια συνοπτική έκθεση των περιστατικών που κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να καταστήσούν την απόφαση της ΓΣ άκυρη, η ΓΣ διήρκεσε γύρω στις 6 ώρες, κατά τις οποίες εμείς ως ανεξάρτητοι φοιτητές παραβρεθήκαμε με τη διάθεση να ακούσουμε τα σχήματα και να λάβουμε συλλογική απόφαση, τονίζοντας ανά διαστήματα την έλλειψη καταστατικού του Φοιτητικού Συλλόγου και πιέζοντας για μια ψηφοφορία διαφανή όπως λόγου χάρη διαδικτνακή ή με ψηφοδέλτια. Παρά ταύτα στη ΓΣ επικράτησε ένα κλίμα ανομίας, με παρευρισκόμενους από διαφορετικές σχολές πέραν της νομικής, με φοιτητές να καπνίζουν και να ρυπαίνουν τον χώρο, με συνθήματα και ουρλιαχτά, με επιλεκτική "ελευθερία λόγον" και υποκίνηση των νημάτων από κομματικές παρατάξεις που προέδρευαν. "Ήταν σαφές σε όλους από την αρχή της ΓΣ, οτι η πλειοψηφία των παρευρισκομένων βρίσκονταν σε αντίθεση με τη συνέχιση της κατάληψης και κατέστη έτι περαιτέρω σαφές οτι πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να φιμωθεί η πλειοψηφία αυτή. Με την άνευ λόγου επιβράδυνση της διαδικασίας, την δημιουργία ψευδών σκηνικών βίας προς αντιπερισπασμό, την στοχοποίηση. Περι τα τέλη της διαδικασίας, καταγγέλλουμε την εισβολή κουκουλοφόρων στην αίθουσα οι οποίοι σύμφωνα με μαρτυρίες φορούσαν κράνη, έφεραν σιδηρογροθιές και ρόπαλα και απειλούσαν φοιτητές και κυρίως μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών να τρομάξει και να βγει από την αίθουσα. Λίγα λεπτά αργότερα, αποφασίστηκε η διεξαγωγή της ψηφοφορίας, με όσους να έχουν βγει απο την αίθουσα να μην τους επιτραπεί να επανέλθουν. Η ψηφοφορία διεξήχθη με ανάταση χειρός, χωρίς καμία διασφάλιση του αδιαβλήτου, χωρίς επαρκή ησυχία διεξήχθη με ανάταση χειρός, χωρίς καμία διασφάλιση του αδιάβλητου, χωρίς επαρκή ησυχία και ορατότητα ωστε να προσμετρηθούν όλες οι ψήφοι και κυρίως χωρίς τη ταυτοποίηση των φοιτητών ώστε να είναι βέβαιο πως το αποτέλεσμα προέρχεται από αμιγώς την φοιτητική κοινότητα της Νομικής Σχολής. Κατα τη καταμέτρηση των ψήφων, ενώ η απόφαση κατά της κατάληψης έπαινε το προβάδισμα, οι εν λόγω κουκουλοφόροι μπήκαν ξανά στην αίθουσα δημιουργώντας μια χαοτική κατάσταση που κατα τη γνώμη μας τελικώς οδήγησε στη νοθεία του αποτελέσματος. Εν τέλει από ένα πλήθος κατα της κατάληψης, βγήκε μια "πλειοψηφική" απόφαση υπέρ αυτής. Και με, την σημερινή μας επιστολή παραθέτουμε πως αυτή η απόφαση βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη πλειοψηφία μας και δεν μας εκφράζει.

Γνωρίζουμε πως ο Φοιτητικός Σύλλογος είναι το όργανο το οποίο μας εκπροσωπεί, όμως δε μπορούμε να δεχθούμε με αδράνεια και αδιαφορία καταφορα αντιδημοκρατικές διαδικασίες. Καταγγέλλουμε τον Φοιτητικό Σύλλογο για την παραμέληση κάθε ανθρωπιάς, και σας προτρέπουμε να μην δεχθείτε την χθεσινή απόφαση της ΓΣ, ως μη νομίμως ληφθείσας. Ως φοιτητές της Νομικής Σχολής, τασσόμαστε κατά της βίας, κατά των απειλών και κατά της επιλεκτικής ελευθερίας λόγου και των παράφορων κομματικών διακρίσεων. Δεν επιθυμούμε η ακαδημαϊκή μας πορεία να στιγματίζεται από μικρο-κομματισμούς και δεν θεωρούμε ότι ένας Φοιτητικός Σύλλογος με τα χθεσινά μέτρα και σταθμά μας αντιπροσωπεί. Αιτούμαστε με όλο το σεβασμό την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων μας, όπως ακριβώς επιχειρήσαμε χθες να αιτηθούμε. Η ματαίωση των εξετάσεων φέρνει ως αναγκαία συνέπεια πληθώρα φοιτητών σε ανυπέρβλητες δυσκολίες και κωλύματα, οικονομικές και μη, που σε καμία φοιτητών σε ανυπέρβλητες δυσκολίες και κωλύματα, οικονομικές και μη, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται από τον παραπέρα σκοπό για τον οποίο διεξάγεται η κατάληψη. Η μέριμνα μας τάσσεται ιδίως υπερ των επι πτυχίω φοιτητών, καθώς ορισμένοι από εμάς βρισκόμαστε με ελάχιστο αριθμό μαθημάτων για το πτυχίο μας και συνεπώς είναι άμεση ανάγκη και στόχος μας η απόκτηση αυτού. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τους καθηγητές μας για τη διεξαγωγή των εξετάσεων καθ' όποιον πρόσφορο τρόπο, είτε με την ακώλυτη προσέλευση μας στους χώρους της σχολής είτε με το μοντέλο των εξ αποστάσεως εξετάσεων, που σαφώς γνωρίζουμε οτι δεν είναι το ενδεικνυόμενο, όμως φάνηκε να δουλεύει σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, όπως είναι και αυτή που βιώνουμε τώρα. Η φοίτηση μας σε ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο, δε Θα πρέπει να γίνεται ποτέ έρμαιο κομματικών ιδεαλισμών. Τασσόμαστε υπέρ της ελεύθερης πρόσβασης μας στο Πανεπιστήμιο μας, και καταγγέλλουμε την κατάληψη ως μέτρο μή νόμιμο και μη σύμφωνο με την αρχή της αναλογικότητας. Τελικώς δε σας προτρέπουμε άλλα περισσότερο σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψιν σας το σημερινό αίτημα μας, για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων μας με κάθε κόστος. Είναι δικαίωμα μας άξιο προστασίας η φοίτηση σε ένα ανοιχτό Πανεπιστήμιο, με πυλώνες την δημοκρατία και την ελευθερία.

Σας ευχαριστούμε θερμότατα για τον χρόνο σας και λυπούμαστε για όλη την αναστάτωση που τα πρόσφατα συμβάντα έχουν φέρει και σε εσάς. Αναμένουμε την απόφαση σας με προσμονή.

Με τη δέουσα εκτίμηση,
Οι φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών

Η Νομική Σχολή Αθηνών για την εξεταστική και τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr