Πρώην Καθηγήτρια: "Εφυγα γιατί πουλάνε τους βαθμούς" / Η απάντηση της Νομικής Σχολής Αθηνών

Η απάντηση της Νομικής Αθηνών στις δηλώσεις καθηγήτριας "έφυγα γιατί πουλάνε τους βαθμούς"

«Αναληθή, άκρως άδικη και δυσφημιστική για τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, τους καθηγητές, τους φοιτητές και το σύνολο του προσωπικού», χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς της Λένας Διβάνη περί «πώλησης βαθμών» η Κοσμητεία της σχολής.

Η Κοσμητεία της Νομικής σημειώνοντας ότι η δήλωση της πρώην καθηγήτριας Ιστορίας Εξωτερικής Πολιτικής στη Νομική, -πριν από περίπου 10 ημέρες- «είναι παντελώς αστήρικτη», επισημαίνει ότι η ίδια «ουδέποτε είχε προβεί σε καταγγελία -και μάλιστα τέτοιας σοβαρότητας- όπως είχε την υποχρέωση και εκ του νόμου και ηθικά».


ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

"Με έκπληξη και οργή πληροφορηθήκαμε δημόσια «δήλωση» της κας Λένας Διβάνη, πρώην καθηγήτριας ιστορίας εξωτερικής πολιτικής στη Σχολή μας για τριάντα και πλέον χρόνια, με τίτλο: «έφυγα γιατί πουλάνε τους βαθμούς».

Η δήλωση αυτή είναι παντελώς αστήρικτη - δεν αναφέρει τίποτε το συγκεκριμένο προς θεμελίωση της -, αναληθής, άκρως άδικη και δυσφημιστική για τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, τους καθηγητές, τους φοιτητές και το σύνολο του προσωπικού, που όλοι μαζί μοχθούν για ένα καλύτερο μέλλον των φοιτητών μας. Δεν πρόκειται απλώς για fake news, είναι λασπολογία κατωτάτης υποστάθμης.

Η Νομική Σχολή Αθηνών έχει παράδοση πολύπλευρης και ποιοτικής προσφοράς στην Πολιτεία δια των μελών της, έχει υψηλό επίπεδο διεθνούς αξιολόγησης και διεθνείς διακρίσεις, πρωτιές σε διαγωνισμούς εικονικών δικών (που έχουν συμβάλει σημαντικά στην εξαιρετική διεθνή αξιολόγηση του ΕΚΠΑ). Πολλοί από τους αποφοίτους μας συνεχίζουν στο εξωτερικό και έχουν λαμπρές σταδιοδρομίες. Τα έδρανά της και από τις δύο πλευρές έχουν κοσμήσει δημόσιες προσωπικότητες κύρους και διακεκριμένοι δικαστές και δικηγόροι.

Η κα Διβάνη, έως την παραίτησή της για «προσωπικούς λόγους» όπως η ίδια ανέφερε στη σχετική επιστολή της (μόλις λίγους μήνες πριν τη συνταξιοδότησή της), ουδέποτε είχε προβεί σε καταγγελία - και μάλιστα τέτοιας σοβαρότητας - όπως είχε την υποχρέωση και εκ του νόμου και ηθικά. Ούτε, σε γνώση μας, είχε εκμυστηρευθεί τέτοιο γεγονός σε κάποιον ή κάποιαν από τους συναδέλφους της καθηγητές. Αλλά και γενικότερα προέκυψε ότι κανείς συνάδελφος δεν είχε γνώση (έστω και ως ακριτομυθία) τέτοιας άθλιας συναλλαγής, από την έρευνα που κάναμε μετά το σοκ της καταγγελίας εν μέσω οργής και έκπληξης.

Είναι απορίας άξιο γιατί επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία να προβεί σε μία τόσο σοβαρή καταγγελία, δύο χρόνια μετά την έξοδό της, και με αυτό τον πλήρως αδόκιμο, αβάσιμο και ασόβαρο τρόπο. Είχε βέβαια προηγηθεί «ηρωική» επένδυση της παραίτησής της για παθογένειες των πανεπιστημίων με φωτογραφίες που την «ανάγκασαν» να παραιτηθεί (έξι μήνες πριν την υποχρεωτική αφυπηρέτησή της, τη στιγμή που για τριάντα και πλέον χρόνια δεν είχε ποτέ μοιραστεί με τους συναδέλφους της την «αγωνία» της) - φωτογραφίες, μάλιστα, που όπως διαπιστώσαμε δεν είχαν τραβηχτεί στη Νομική Σχολή. Ωστόσο, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα ακολουθούσε το «πουλάνε βαθμούς»!

Η Σχολή μας είναι δικαιοκρατούμενη, δημοκρατική, ανοικτή και πάγια πιστεύει ότι η αληθής και τεκμηριωμένη κριτική παθογενειών είναι χρήσιμη όταν γίνεται εποικοδομητικά, με στόχο την ουσιαστική βελτίωση, όχι όμως για λόγους (αυτo)προβολής, φτηνού εντυπωσιασμού, αβάσιμα, αδιαφορώντας για την προσβολή της φήμης της Σχολής, των μελών της και των φοιτητών μας. Ούτε ενδιαφέρουν τα κίνητρα που οδήγησαν την κα Διβάνη σε κάτι τέτοιο. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι η αλήθεια και οι ακριβοδίκαιες συνέπειες της.

Αναμένουμε, συνεπώς, από την κα Διβάνη είτε να προχωρήσει άμεσα σε διάψευση και διόρθωση της δήλωσης αυτής είτε να προσκομίσει συγκεκριμένα στοιχεία στα αρμόδια όργανα της Σχολής και της δικαιοσύνης για τις νόμιμες συνέπειες. Αν και μη νομικός, η κα Διβάνη θα έπρεπε να αντιληφθεί ότι αυτή η δήλωσή της υπερβαίνει τα ακραία όρια της ελευθερίας έκφρασης στο μέτρο που στερείται οποιασδήποτε πραγματολογικής βάσης και, άρα, ότι έχει νομικό ενδιαφέρον. Η Νομική Σχολή Αθηνών είναι ακέραια και αντιδρά νηφάλια εντός του πλαισίου της δικαιοκρατίας και όχι προς χάριν εντυπωσιασμού μέσω του τύπου."

Το σχετικό απόσπασμα

Σημειώνεται ότι η καθηγήτρια ιστορίας Εξωτερικής Πολιτικής στη Νομική, μιλώντας στην ΕΡΤ στις 2/6 αναφέρθηκε στην παραίτησή τον Ιανουάριο του 2022 από το πανεπιστήμιο, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν άντεχε την πανεπιστημιακή ιεραρχία και τον τρόπο που δουλεύουν εκεί οι άνθρωποι.

Επιπλέον, η ίδια σημείωσε ότι οι γονείς αυτό που θέλουν δεν είναι το παιδί τους να μάθει, αλλά να πάρει το πτυχίο. «Εξού και γίνεται το ντιλ με τις παρατάξεις. Μπαίνοντας το παιδί έρχονται οι παρατάξεις και του λένε: “θα σου δώσω  ένα μάθημα και σημειώσει για το μάθημα της Διβάνη. Ένα μάθημα υποχρεωτικό και δύο..." Τι είναι αυτό; Κάποιοι κάνουν ντιλ και πουλάνε τα μαθήματα στις παρατάξεις; Αυτά τα λένε ανοιχτά».

Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ήταν η φράση της κας Διβάνη η οποία υπογραμμίζοντας ότι αυτό «είναι ξεδιάντροπο το πράγμα», πρόσθεσε: «Εγώ έμαθα ότι πουλιούνται οι βαθμοί μου. Μάθημα β’ επιλογής. Καταλαβαίνεται τι γίνεται στα α’ επιλογής».

Καταλήγοντας, η Κοσμητεία της Νομικής επισημαίνει ότι αναμένει από την κα Διβάνη «είτε να προχωρήσει άμεσα σε διάψευση και διόρθωση της δήλωσης αυτής είτε να προσκομίσει συγκεκριμένα στοιχεία στα αρμόδια όργανα της Σχολής και της δικαιοσύνης για τις νόμιμες συνέπειες».


Η δημόσια ανάρτηση που είχε κάνει πριν 1,5 χρόνο, δηλώνοντας την παραίτησή της

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr